https://boardgamegeek.com/boardgame/344 ... entomology
Opis producenta:
We have known the history and travels of great naturalists (Darwin, Humboldt), but the work of many women remains unrecognized. At a time and faced with obstacles that seemed insurmountable for being women, they were brave, irreducible and tenacious in their passion for insects.
Insecta is a tribute to entomology and these women. As an entomologist, you will compete with other players to collect the most beautiful and interesting collection of insects in the world.
On each turn you can choose two insect or target cards to get the most points. Each entomologist or traveler will show and facilitate some of these objectives according to the order of the insects and the places where they are in the world.
Miałem okazję rozegrać partię 4 osobową, moje wrażenia z rozgrywki:
Ogólnie gra ma podobny vibe do Azula z domieszką Na Skrzydłach. W trakcie gry podróżujemy po świecie zbierając kafelki z różnymi okazami owadów oraz zleceniami od towarzystw entomologicznych. Te kafelki należy umieścić w swoim tableau w taki sposób by zmaksymalizować liczbę punktów zwycięstwa jakie przyznają kafelki zleceń za sąsiadujące kafelki owadów. Dodatkowo możemy realizować specjalne cele dostępne dla każdego gracza dające nam dodatkowe punkty lub dodatkowe akcje.
Insecta to gra abstrakcyjna, więc temat kolekcjonowania owadów jest tu trochę na doczepkę, odniesienie do tytułowych entomolożek występuje jedynie na kartach postaci, które losujemy na początku rozgrywki. Każda z nich ma 3 specjalne umiejętności z których każdą można użyć tylko raz na grę, po uprzednim ich odblokowaniu. Gra ma dość ciekawy system ustalania kolejności tur w rundzie - im lepszą akcję wybierzesz w danej rundzie, tym gorszą pozycję będziesz miał w następnej w kolejce wybierania akcji.
Ogólnie gra jest dość prosta, nie ma tu specjalnej głębi ale za to wszystkie akcje są proste i wykonuje się je szybko dzięki czemu cała rozgrywka jest dość krótka. Interakcja między graczami ogranicza się do blokowania akcji innym graczom, ewentualnie zabraniu z puli ogólnej owada lub zlecenia na którym zależy innemu graczowi. Element losowy ogranicza się do dociągu nowych kafelków zleceń oraz owadów, przy czym szczególnie dociąganie nowych zleceń może w sposób istotny wpłynąć na wynik (a przynajmniej takie odniosłem wrażenie z mojej rozgrywki którą wygrałem głównie dlatego że wylosowane zlecenia idealnie pasowały do mojego tableau).
Oprawa graficzna jest ładna ale w moim odczuciu użyta paleta barw trochę zbyt ciemna, grafiki owadów są realistyczne co jest jednocześnie zaletą i wadą (wadą bo nie każdy lubi robale). Najładniejszą częścią gry jest okładka, która jednocześnie jest utrzymana w innym stylu niż reszta gry.
Ogólnie w mojej ocenie gra jest dobra ale nie wybija się spośród podobnych tytułów. Ja wolę Azula, głównie z powodu użytych tam kafelków których układanie sprawa mi większą przyjemność.