Cyclades / Cyklady (Bruno Cathala, Ludovic Maublanc)

Tutaj można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY I KOSZULKI!
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
Tutaj należy pytać o kwestie związane z malowaniem figurek.
TUTAJ NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TUTAJ NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
xilk
Użytkownik wspierający
Posty: 565
Rejestracja: 15 paź 2014, 19:16
Has thanked: 338 times
Been thanked: 12 times

Re: Cyclades

Post autor: xilk » 13 sty 2015, 22:18

Filozofowie nie są ograniczeni, bo wracają automatycznie po dostaniu czwartego z nich.

Kapłani są ograniczeni i z kolegami w grze na 4 udało się nam wyczerpać ich pulę, ale w dwie rundy później jeden kolega zakończył grę.

Matti_C
Użytkownik wspierający
Posty: 316
Rejestracja: 03 cze 2013, 10:24
Lokalizacja: Włocławek

Re: Cyclades

Post autor: Matti_C » 15 sty 2015, 09:08

Kapłani są limitowani i jak się skończą na kupce to już ich Zeus nie daje (mogą wrócić do puli dzięki jednemu z bohaterów chyba Hektorowi i dzięki małemu bóstwu- Artemidzie - oba z dodatku Hades)

Filozofowie są tak wyliczeni , że nawet z dodatkiem Hades nie ma szans by ich zabrakło, a bez dodatku zawsze jest 1 w zapasie. Z dodatkiem Tytani grając w 6 osób może teoretycznie zabraknąć filozofów ale Atena nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem przynajmniej moich współgraczy a dokupowanie filozofa w sytuacji gdy nie daje to metropolii jest zagraniem o którym słyszałem ale jeszcze na planszy kontynentalnej nie widziałem ;)

Nielimitowane są tylko znaczniki terytoriów i jednostki złota - reszta jest limitowana.

Awatar użytkownika
janekbossko
Użytkownik wspierający
Posty: 3026
Rejestracja: 09 lut 2006, 21:44
Lokalizacja: Szczecin

Re: Cyclades

Post autor: janekbossko » 29 sty 2015, 22:27

jak wyglada gra z dodatkiem Tytani? tzn mam Hades i zastanawiam sie ile z pierwszego dodatku moge zastosowac z drugim dodatkiem...czy nie jest tak ze nowy dodatek zastepuje 3/4 z podstawki i Hadesa?

Awatar użytkownika
mckil
Użytkownik wspierający
Posty: 600
Rejestracja: 13 cze 2008, 18:44
Lokalizacja: Ostrołęka
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Cyclades

Post autor: mckil » 29 sty 2015, 23:53

Ja gram z kolegami TYLKO z dwoma dodatkami i nie wyobrażam sobie innej możliwości. Całe te gadanie o niemożności łączenia dodatków i tego typu rzeczach są dla mnie zupełnie nie zrozumiałe. Moim zdaniem można łączyć oba śmiało.

Kolejarz
Użytkownik wspierający
Posty: 600
Rejestracja: 12 gru 2011, 21:01

Re: Cyclades

Post autor: Kolejarz » 30 sty 2015, 00:00

Kapłani mogą jeszcze wrócić do puli, jak się ich sprzeda (potwór Sfinks z podstawki).

Awatar użytkownika
pan_satyros
Użytkownik wspierający
Posty: 5764
Rejestracja: 18 maja 2010, 15:29
Lokalizacja: Siemianowice
Has thanked: 132 times
Been thanked: 42 times
Kontakt:

Re: Cyclades

Post autor: pan_satyros » 30 sty 2015, 07:27

janekbossko pisze:jak wyglada gra z dodatkiem Tytani? tzn mam Hades i zastanawiam sie ile z pierwszego dodatku moge zastosowac z drugim dodatkiem...czy nie jest tak ze nowy dodatek zastepuje 3/4 z podstawki i Hadesa?
http://pelnapara.znadplanszy.pl/2014/10 ... ne-zmiany/

Poruszałem tę kwestię w recenzji (specjalna ramka w tekście).
Moja kolekcja
Oferuję 7% rabatu w Trzy Trolle i 11% w Planszostrefa.pl
Podcast "Co jest grane?" i recenzje na ZnadPlanszy: Pełną parą

Awatar użytkownika
janekbossko
Użytkownik wspierający
Posty: 3026
Rejestracja: 09 lut 2006, 21:44
Lokalizacja: Szczecin

Re: Cyclades

Post autor: janekbossko » 30 sty 2015, 08:46

Dzieki Adam :)
Juz wszystko wiem!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Piehoo
Użytkownik wspierający
Posty: 1106
Rejestracja: 15 gru 2012, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Tarchomin
Been thanked: 5 times

Re: Cyclades

Post autor: Piehoo » 26 lut 2015, 13:51

Z mojej strony rozgrywka i recenzja wersji vanilla. :)
Rozgrywka
Recenzja
Strasznie mnie kusi żeby kupić sobie podstawkę z Tytanami...
Recenzje i przykładowe rozgrywki - Granie W Chmurach
GranieWChmurach.ZnadPlanszy.pl

Awatar użytkownika
Munchhausen
Użytkownik wspierający
Posty: 643
Rejestracja: 01 sty 2013, 22:29
Lokalizacja: Poznań/ Wągrowiec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 15 times
Kontakt:

Re: Cyclades

Post autor: Munchhausen » 11 mar 2015, 02:14

Może to głupie pytanie, ale przy grze w Tytanów w pełnym, sześcioosobowym składzie wystarcza monet? Bo dodatek ich chyba nie dodaje, a mamy jednego gracza więcej... Pytam, bo zamierzam kupić odpicowe, antyczne monety na kickstarterze (zainteresowanym polecam wątek w zakupach grupowych) i muszę obliczyć odpowiednią ilość :)

Matti_C
Użytkownik wspierający
Posty: 316
Rejestracja: 03 cze 2013, 10:24
Lokalizacja: Włocławek

Re: Cyclades

Post autor: Matti_C » 11 mar 2015, 09:19

O ile w podstawowej wersji czasem zabrakło monet w grze na trzech (im mniej graczy tym mniej płacących przypada na tego jednego pobierającego "zasilek" ;) od Apollona ) to z Tytanami jeszcze nigdy. Gra jest szybsza i bardziej dynaamiczna a dzieki posiadaniu Tytana można pozbywać sie kasy by atakować nawet jeśli jest sie na Atenie czy Zeusie. Znaczników dobrobytu jest jakby mniej - max 2-3 na start i jeszcze bez przychodu w pierwszej turze. Teraz złoto jest naprawdę na wagę złota ;) Za jakiś czas będe musiał też pomyśleć o zamienniku monet bo po 200 emocjonujących partiach moje monety mocno sie wytarły. Podwajanie wartości gry i podwajanie jej wagi w sytuacji gdy często ją noszę raczej mi sie nie podoba.

Awatar użytkownika
Dexterus
Użytkownik wspierający
Posty: 381
Rejestracja: 26 paź 2014, 20:41
Lokalizacja: Wrocław

Re: Cyclades

Post autor: Dexterus » 11 mar 2015, 10:59

Munchhausen pisze:Pytam, bo zamierzam kupić odpicowe, antyczne monety na kickstarterze (zainteresowanym polecam wątek w zakupach grupowych) i muszę obliczyć odpowiednią ilość :)
Ano, wyglądają strasznie kusząco, jakbym nie miał co robić z pieniędzmi (a mam ^^'), to też bym chyba sobie zestawiki dokupił. Mam już woreczki, kości, a takie metalowe monetki zawsze były moim marzeniem także do wielu innych gier. Eech... ;)

W każdym razie, do rzeczy: w Cykladach rzadko kiedy monety są chomikowane, to nie jest taki np. Spartakus (dla mnie wzorcowy przykład gry, w której kasy w banku zabraknie zawsze), że zarobi się dużo, a potem nic nie wyda (bo np. w markecie nic ciekawego się nie pojawiło, licytację o hosta przegrałem, a jeszcze zarobiłem na obstawianiu walk). W Hadesie majątek per capita ;) w późnym etapie gry liczyłbym średnio na 10-12 monet, w Titsach, jak przedmówca zechciał zauważyć, nawet jeszcze mniej. Tylko jakieś wyjątkowe sytuacje, jak np. odpalenie Mojr przez bogatego gracza lub Chimery mogłoby poważnie nadwyrężyć bank.

ALE ale ale, zwróć uwagę, że przecież w zestawie przychodzą one w trzech kolorach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich nominały 1 / 3 / 5 (na przykład), co już całkiem powinno rozwiązać hipotetyczny problem ich braku :)

Matti_C
Użytkownik wspierający
Posty: 316
Rejestracja: 03 cze 2013, 10:24
Lokalizacja: Włocławek

Re: Cyclades

Post autor: Matti_C » 11 mar 2015, 12:42

Różne nominały mogą rodzić problemy z wydawaniem reszty i ujawniać ilość posiadanego majątku np pytanie w przychodzie "OK dam Ci 7 w dziesiątce jeśli masz wydać 3 , a masz prawda :> ?? " Nam braki monet zdarzyły sie sporadycznie i tylko w 3ech. Wtedy chomikujący rożki i kasę na ostatniej wyspie gracz dostawał 10 w jednej monecie z innej gry i resztę w Cykladowych 1JZ.

Awatar użytkownika
michalldz90
Użytkownik wspierający
Posty: 524
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:47
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Cyclades

Post autor: michalldz90 » 09 maja 2015, 13:16

Nabylem wreszcie Tytanów i mam pytanie. Da sie grac z tym dodatkiem na starej mapie, a jesli nie ze wszystkimi komponentami to z ktorymi?
O co chodzi z artefaktem Kadeceusza? On dziala w przypadku remisów czy również w przypadku przegranych bitew?

Matti_C
Użytkownik wspierający
Posty: 316
Rejestracja: 03 cze 2013, 10:24
Lokalizacja: Włocławek

Re: Cyclades

Post autor: Matti_C » 09 maja 2015, 14:13

michalldz90 pisze:Da sie grac z tym dodatkiem na starej mapie, a jesli nie ze wszystkimi komponentami to z ktorymi?
Da się. Trzeba tylko z współgraczami ustalić czy pozwalacie zająć Aresem lub Kronosem więcej niż 2 wyspy na start (na podstawce można , w Tytanach nie) my nie pozwoliliśmy i jakoś trzymało balans. Kolejna sprawa to ustalenie działania boskich sandałów - na wyspiarskiej mapie dają tylko +1 do przychodu i dają natychmiastowe zwycięstwo gdy ma się 4 pozostałe artefakty. Dodatkowo jeśli chcesz połączyć Hadesa i Tytanów musisz zadecydować czy nie odrzucić płytki pomniejszego bóstwa - Hery i magicznego przedmiotu Berło Pelopsa. Oba mogą podczas swego działania usunąć z gry jeden lub więcej boskich artefaktów.
michalldz90 pisze:Kadeceusz [...] dziala w przypadku remisów czy również w przypadku przegranych bitew?
Kaduceusz umożliwia posiadaczowi płacenie 1 monety zamiast straty 1 jednostki zarówno podczas ataku jak i obrony oraz zarówno podczas przegranej jak i remisu. Nie możesz jednak ratować jednostki ginącej przed walką np z Harpii , Hektora , Skorpiona. Jeśli na polu z Kaduceuszem nie ma ani jednej standardowej jednostki ani Egipskiego Najemnika (dodatek C3K) nie można leczyć samotnych bohaterów Minotaura tytanów ani nieumarłych.

Awatar użytkownika
michalldz90
Użytkownik wspierający
Posty: 524
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:47
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Cyclades

Post autor: michalldz90 » 09 maja 2015, 14:20

Czyli jesli przegrywam bitwe i wskrzeszam wszystkie jednostki to automatycznie rozpoczyna sie kolejna?

Matti_C
Użytkownik wspierający
Posty: 316
Rejestracja: 03 cze 2013, 10:24
Lokalizacja: Włocławek

Re: Cyclades

Post autor: Matti_C » 09 maja 2015, 14:29

Zamiast ściągać leczysz. Nie umierają. Przeciwnik ewentualnie ściąga poległego a Ty tylko oddajesz 1 monetę, potem ewentualne wycofanie obrońcy , jeśli nie to ewentualne wycofanie atakującego i kolejna runda tej samej walki.
PS: nie ten wątek ;)

Awatar użytkownika
michalldz90
Użytkownik wspierający
Posty: 524
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:47
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Cyclades

Post autor: michalldz90 » 26 cze 2015, 09:36

Chcialem zapytać co sadzicie o takiej modyfikacji w Cykladach z Tytanami, że zamiast 3 karty mitologicznych stworów widoczne jest 4 albo 5 kart z kosztem odpowiednio 5JZ i 6JZ. Druga modyfikacja to wybudowanie 3 metropolii zamiast dwóch przy grze na 3 graczy. Ostatnio odczuwam lekki niedosyt rozgrywka nawet jak wygram partie, bo mam wrazenie że w grze rzadzi więcej przypadku niż przemyślane ruchy. Nie wiem z czego dokładnie to wynika, być może dlatego że gra dla mnie wydaje sie juz powoli zbyt prosta a podczas jednej partii gra nie przedstawia calego wachlarza możliwości np talia nie dochodzi do konca podczas jednej rozgrywki przez co nie pojawiają sie kluczowe potworki.

misioooo
Użytkownik wspierający
Posty: 5206
Rejestracja: 19 sty 2012, 08:42

Re: Cyclades

Post autor: misioooo » 26 cze 2015, 09:54

Jak dla mnie potworów nie ma sensu modyfikować - zrobi się za prosto. Pamiętaj, że mocą Zeusa możesz "przewijać" talię mitycznych monstrów, nawet do dna ;P I znaleźć tego stwora, którego potrzebujesz/chcesz.
Na ilość metropolii można zawsze się umówić. Choć osobiście wolałbym zagrać we 3 osoby w wariancie drużynowym 2vs2vs2 i każdy kontroluje dwie nacje (zgodnie z zasadami takiej gry opisanymi w instrukcji). I tam już jest wymóg 3 metropolii (na drużynę). Do tego na planszy robi się znacznie gęściej i ciekawiej, wszyscy bogowie są w akcji.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne

Awatar użytkownika
michalldz90
Użytkownik wspierający
Posty: 524
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:47
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Cyclades

Post autor: michalldz90 » 26 cze 2015, 09:58

Wczoraj tak graliśmy wlasnie i nie wszystkim sie podobalo ;) mnie osobiście taki wariant odpowiada. Wole jak jest bardziej skomplikowanie:D Chyba jest wiecej strategii niż w przypadku gry na 3, a więc i przypadek tak nie denerwował. W grze na 3 Zeus pojawiał sie rzadko a w dodatku jak sie pojawial kazdy sie na niego rzucał i ciężko było go dostać.

misioooo
Użytkownik wspierający
Posty: 5206
Rejestracja: 19 sty 2012, 08:42

Re: Cyclades

Post autor: misioooo » 26 cze 2015, 10:05

michalldz90 pisze: W grze na 3 Zeus pojawiał się rzadko a w dodatku jak sie pojawial kazdy sie na niego rzucał i ciężko było go dostać.
Ni i masz piękną okazję na sztuczne podbicie ceny (aby ktoś cię przelicytował) tylko po to, aby wypłukał się z zasobów ;P A ty na spokojnie skorzystasz z czegoś dużo tańszego by w następnej licytacji zaszaleć!

Załóż może nowy temat w "Co kupić?" i podpytaj, opisz dokładnie co wam się podoba, a co nie w Cykladach. Na pewno jakiś kompromis w postaci nieco innej gry się znajdzie.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne

Awatar użytkownika
michalldz90
Użytkownik wspierający
Posty: 524
Rejestracja: 07 wrz 2014, 20:47
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Cyclades

Post autor: michalldz90 » 26 cze 2015, 10:08

Jest Clash Of Cultures ale ta gravz dodatkiem troche kosztuje [emoji14] mysle ze ona by mnie w pełni zaspokoila

Pixa
Użytkownik wspierający
Posty: 2112
Rejestracja: 10 lip 2013, 13:24
Been thanked: 1 time

Re: Cyclades

Post autor: Pixa » 06 lip 2015, 12:23

Hej!

Czy ktoś byłby tak miły i przesłał mi skan płytki Hadesa? Chciałbym sobie zrobić samoróbkę.
--
10% planszoweczka.pl

Awatar użytkownika
kwiatosz
Użytkownik wspierający
Posty: 7538
Rejestracja: 30 sty 2006, 23:27
Lokalizacja: Romford/Londyn
Has thanked: 31 times
Been thanked: 110 times
Kontakt:

Re: Cyclades

Post autor: kwiatosz » 06 lip 2015, 12:28

Jeżeli dla informacji to jest tutaj: https://www.boardgamegeek.com/image/125 ... e=original
Jeżeli do wydruku to nie pomogę, bo nie mam.
Bólu sporo, chociaż faktów promil, jeden średnik. Więc literacko to się jakoś broni.

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier

Pixa
Użytkownik wspierający
Posty: 2112
Rejestracja: 10 lip 2013, 13:24
Been thanked: 1 time

Re: Cyclades

Post autor: Pixa » 06 lip 2015, 12:29

Chcialbym do wydruku :-)
--
10% planszoweczka.pl

guucio8
Posty: 38
Rejestracja: 28 kwie 2015, 16:25

Re: Cyclades

Post autor: guucio8 » 15 lip 2015, 15:10

misioooo pisze:Jak dla mnie potworów nie ma sensu modyfikować - zrobi się za prosto. Pamiętaj, że mocą Zeusa możesz "przewijać" talię mitycznych monstrów, nawet do dna ;P I znaleźć tego stwora, którego potrzebujesz/chcesz.
Mam pytanie co do tego "przewijania" talii potworów za pomocą Zeusa.
Jeśli użyje się tego odrzucania kart potworów i zastępowania ich innymi to można wykonać tę czynność tylko 3 razy pod rząd, ponieważ karta potwora już zastąpiona nie może być ponownie odrzucona i wymieniona na inną. Czy nie jest właśnie tak?
Pytam bo nie jestem pewny...

ODPOWIEDZ