Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
dw4463757
Posty: 8
Rejestracja: 19 wrz 2011, 00:54

Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: dw4463757 » 19 wrz 2011, 01:01

Witam!

W instrukcji TtR:NC stoi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Promy:
Gracz może zagrać dodatkową kartę Lokomotywy jako zamiennik karty kolorowej
Dowolny zestaw trzech kart może być użyty jako zamiennik karty Lokomotywy
Czy w takim razie, budując prom o długości trzech pociągów, mogę dać 9 dowolnych kart?
Po 3 za zamiennik karty Lokomotywy, a wtedy karta Lokomotywy jako zamiennik karty kolorowej?
Nie jest tu napisane, że to są zamienniki pola z lokomotywą, tylko karty, więc wydaje się logiczne, że
tak można... Można? :D

dw4463757
Posty: 8
Rejestracja: 19 wrz 2011, 00:54

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: dw4463757 » 20 wrz 2011, 19:44

Co jest nie tak w tym pytaniu/temacie, że nikt nie chce odpowiedzieć?

Bo wątpię, żeby osoby przebywające tutaj i grające w dużo bardziej
zaawansowane gry, nie miały o tym pojęcia ani nie wiedziały...

MisterC
Użytkownik wspierający
Posty: 3979
Rejestracja: 19 lip 2008, 03:21

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: MisterC » 20 wrz 2011, 22:06

[sprzątam po sobie]
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 00:38 przez MisterC, łącznie zmieniany 1 raz.

dw4463757
Posty: 8
Rejestracja: 19 wrz 2011, 00:54

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: dw4463757 » 20 wrz 2011, 22:13

O, super :)
Dziękuję bardzo, widzę że nie tylko ja miałem ten problem.

Szczerze powiem, że nie do końca mi się to widziało, bo tak
można by z głupa robić wszystkie promy... Co rundę brać brać
i się uzbiera te powiedzmy 12 czy 9 kart. No ale instrukcja nie wykluczała :)


Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)

emka
Posty: 88
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: emka » 11 paź 2018, 02:21

Odkopię temat, bo mam dokładnie to samo pytanie co autor wątku a MisterC usunął swoją odpowiedź :wink: więc jak to jest? No i "dowolne" oznacza 3 dowolne wagony jednego koloru tak jak w przypadku szarych pól czy mogą być różne?

Awatar użytkownika
Nidhogg
Użytkownik wspierający
Posty: 729
Rejestracja: 13 cze 2013, 20:36
Lokalizacja: Romb Kujawski

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: Nidhogg » 11 paź 2018, 09:01

W tej wersji jak budujesz promy to możesz użyć dowolnych 3 kart jak lokomotywy. Czyli jak masz do zrobienia 3 częściowy prom to możesz rzucić 9 kart. Pamiętaj że jak robisz szary prom który wymaga powiedzmy 1 lokomotywy to możesz zagrać np. 2 pomarańczowe + 3 inne karty (jako lokomotywa)
7% rabatu - 3Trolle

emka
Posty: 88
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: emka » 11 paź 2018, 13:42

Czyli czyni to połączenia promowe łatwiejszymi od innych, a wydawac by sie moglo, ze powinno byc na odwrot ☺

Awatar użytkownika
Koziełło
Użytkownik wspierający
Posty: 144
Rejestracja: 13 cze 2018, 13:11
Lokalizacja: Kraków

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: Koziełło » 11 paź 2018, 14:16

Nie mam pod ręką instrukcji, ale cały czas mi chodzi po głowie, że do zastąpienia lokomotywy potrzebne były trzy karty w jednym kolorze

emka
Posty: 88
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: emka » 11 paź 2018, 15:15

Koziełło pisze:
11 paź 2018, 14:16
Nie mam pod ręką instrukcji, ale cały czas mi chodzi po głowie, że do zastąpienia lokomotywy potrzebne były trzy karty w jednym kolorze
Hm, a nie pomyliłeś z Europą?

Z instrukcji Europy: Promy to specjalne szare trasy łączące 2 miasta przez wodę. Wyróżnia je symbol Lokomotywy znajdujący się na co najmniej 1 polu trasy. Aby utworzyć połączenie promowe, gracz musi zagrać tyle Lokomotyw, ile symboli znajduje się na polach, i uzupełnić je zestawem kart w odpowiednim kolorze, by suma zgadzała się z liczbą pól.

Z instrukcji Nordica: Promy to specjalne połączenia pomiędzy 2 miastami rozdzielonymi przez wodę. Wyróżnia je symbol lokomotywy znajdujący się na co najmniej 1 polu połączenia. Aby utworzyć połączenie promowe, gracz musi zagrać tyle kart Lokomotyw, ile ich symboli znajduje się na polach, i uzupełnić je zestawem kart Wagonów w odpowiednim kolorze, tak aby liczba zagranych kart zgadzała się z liczbą pól utworzonego połączenia.
Dodatkowo: Gracz może zagrać dodatkowe karty Lokomotyw, aby zastępować karty Wagonów dowolnego koloru. Dowolne 3 karty Wagonów mogą zastąpić kartę Lokomotywy.

Awatar użytkownika
Koziełło
Użytkownik wspierający
Posty: 144
Rejestracja: 13 cze 2018, 13:11
Lokalizacja: Kraków

Re: Promy w Ticket to Ride: Nordic Countries

Post autor: Koziełło » 11 paź 2018, 15:32

Z Europą na pewno nie pomyliłem, bo tam nie ma zastępowania lokomotyw innymi kartami. To istnieje chyba tylko w Skandynawii. Natomiast jestem dość mocno przekonany, że zawsze stosowaliśmy zasadę, że lokomotywę można zastąpić trzema kartami w dowolnym, ale tym samym kolorze.

Edit: Poczytałem instrukcję plus BGG i wychodzi, że nie mieliśmy racji i sami sobie utrudnialiśmy życie. Rzeczywiście wystarczą trzy dowolne karty za lokomotywę.

ODPOWIEDZ