Narcos

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
freezer
Użytkownik wspierający
Posty: 156
Rejestracja: 10 mar 2016, 15:23
Lokalizacja: Chorzów
Been thanked: 2 times

Re: Narcos

Post autor: freezer » 09 wrz 2019, 17:33

Kolejna garść wątpliwości:
1. Karta Celu Pabla, która mówi o tym, że po odkryciu musi z własnych zasobów dać 6 dolarów na planszę i jeżeli tam będzie na koniec sezonu - cel jest wykonany. Co jeżeli Pablo w momencie wyłożenia tego celu nie ma pieniędzy? Ten cel już jest nie do wykonania przez całą grę?

2. Czy Pablo może przemieszczać się z miejsca, na którym jest blokada policyjna?

3. Czy po złapaniu Pablo może za darmo przemieścić się do dowolnego, legalnego miejsca (nawet jeżeli oznaczałoby to realizację jednego z jego celów "na koniec sezonu pojaw się w...") ?

4. I kolejna sprawa - zakładając, że Pablo został złapany w ostatnim ruchu Tropiących - przemieszcza się on wtedy za darmo w dowolne miejsce. Po czym sezon się kończy, ujawnia lokację i płaci za kolejną zmianę miejsca?

5. Czy można w jednej akcji (na przykład o sile 2) usunąć żeton kontroli i postawić blokadę policyjną?

6. Bonusy za zrealizowanie celu - otrzymujemy na koniec sezonu, czy w momencie spełnienia warunku?

gregoff
Użytkownik wspierający
Posty: 189
Rejestracja: 02 maja 2006, 22:55
Lokalizacja: Świecie nad Wisłą
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Narcos

Post autor: gregoff » 09 wrz 2019, 19:35

freezer pisze:
09 wrz 2019, 17:33
Kolejna garść wątpliwości:
1. Karta Celu Pabla, która mówi o tym, że po odkryciu musi z własnych zasobów dać 6 dolarów na planszę i jeżeli tam będzie na koniec sezonu - cel jest wykonany. Co jeżeli Pablo w momencie wyłożenia tego celu nie ma pieniędzy? Ten cel już jest nie do wykonania przez całą grę?

2. Czy Pablo może przemieszczać się z miejsca, na którym jest blokada policyjna?

3. Czy po złapaniu Pablo może za darmo przemieścić się do dowolnego, legalnego miejsca (nawet jeżeli oznaczałoby to realizację jednego z jego celów "na koniec sezonu pojaw się w...") ?

4. I kolejna sprawa - zakładając, że Pablo został złapany w ostatnim ruchu Tropiących - przemieszcza się on wtedy za darmo w dowolne miejsce. Po czym sezon się kończy, ujawnia lokację i płaci za kolejną zmianę miejsca?

5. Czy można w jednej akcji (na przykład o sile 2) usunąć żeton kontroli i postawić blokadę policyjną?

6. Bonusy za zrealizowanie celu - otrzymujemy na koniec sezonu, czy w momencie spełnienia warunku?
Ad.1. Nie mam pojęcia szczerze, ale ja bym grał, że na początku kolejnego sezonu może to wykonać. Z drugiej strony jeszcze nie miałem rozgrywki abym nie miał tych 6 dolarów na początku gry. Taktycznie taki cel bym w trzecim sezonie sobie ten ustawił do realizacji kiedy w teorii ma się już dużo kasy.

Ad.2. Moim zdaniem może. Przecież żetony kontroli lub blokady też można stawiać pod Tropiącymi lub Sicario.

Ad.3. Tak, jeśli może tam dotrzeć to jest to możliwe.

Ad.4. Tak

Ad.5. Tak

Ad.6. Na koniec sezonu bo wtedy jest sprawdzanie wykonanie celów.

Awatar użytkownika
freezer
Użytkownik wspierający
Posty: 156
Rejestracja: 10 mar 2016, 15:23
Lokalizacja: Chorzów
Been thanked: 2 times

Re: Narcos

Post autor: freezer » 10 wrz 2019, 00:29

Dzięki, tak też graliśmy, ale to bardziej intuicja niż pewność. Instrukcja moim zdaniem jest koszmarnie sformatowana.

gregoff
Użytkownik wspierający
Posty: 189
Rejestracja: 02 maja 2006, 22:55
Lokalizacja: Świecie nad Wisłą
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Narcos

Post autor: gregoff » 10 wrz 2019, 08:54

Gra prosta a instrukcja zagmatwana 😊 Na szczęście parę rozgrywek i juz raczej płynnie da się grać.

Awatar użytkownika
p_olo86
Użytkownik wspierający
Posty: 305
Rejestracja: 04 sty 2017, 11:31
Has thanked: 5 times
Been thanked: 9 times

Re: Narcos

Post autor: p_olo86 » 10 wrz 2019, 15:58

Jeszcze dwa pytania dla upewnienia
1. Czy żetony blokady i kontroli można wykładać zarówno na polach farm jak i miast?
2. Sicario jak i Pablo nie mogą przechodzić ani zatrzymywać się na polach z żetonami blokady, tak samo jak śledczy na polach z żetonami kontroli?
Szukam ludzi chętnych do pogrania w gry planszowe w okolicach Pomiechówka i Nowego Dworu Mazowieckiego.

Awatar użytkownika
freezer
Użytkownik wspierający
Posty: 156
Rejestracja: 10 mar 2016, 15:23
Lokalizacja: Chorzów
Been thanked: 2 times

Re: Narcos

Post autor: freezer » 10 wrz 2019, 16:03

1. Tylko miasta.
2. Dokładnie tak.

Awatar użytkownika
p_olo86
Użytkownik wspierający
Posty: 305
Rejestracja: 04 sty 2017, 11:31
Has thanked: 5 times
Been thanked: 9 times

Re: Narcos

Post autor: p_olo86 » 10 wrz 2019, 16:42

freezer pisze:
10 wrz 2019, 16:03
1. Tylko miasta.
2. Dokładnie tak.
Dzięki, więc dobrze graliśmy.
Szukam ludzi chętnych do pogrania w gry planszowe w okolicach Pomiechówka i Nowego Dworu Mazowieckiego.

Awatar użytkownika
Alucard1982
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 09:46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Narcos

Post autor: Alucard1982 » 11 wrz 2019, 12:12

Żeton kontroli tylko w mieście, żeton blokady - dowolnie.

Awatar użytkownika
Boardzilla
Posty: 9
Rejestracja: 12 paź 2018, 23:10
Lokalizacja: POLSKA
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Narcos

Post autor: Boardzilla » 11 wrz 2019, 12:31

Alucard1982 pisze:
11 wrz 2019, 12:12
Żeton kontroli tylko w mieście, żeton blokady - dowolnie.
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd! :)
Strona 13 instrukcji:
"Żetony Blokady/Kontroli można umieszczać wyłącznie na polach MIAST"
www.facebook.com/BOARDZILLA / Konkretne recenzje gier planszowych

Awatar użytkownika
Alucard1982
Posty: 51
Rejestracja: 26 lis 2018, 09:46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Narcos

Post autor: Alucard1982 » 11 wrz 2019, 12:34

Faktycznie! Więc ja źle grałem. A tak ładnie się udało oddzielić El Patrona kordonem blokad :) Inna sprawa, że i tak go nie złapałem :)

gregoff
Użytkownik wspierający
Posty: 189
Rejestracja: 02 maja 2006, 22:55
Lokalizacja: Świecie nad Wisłą
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Narcos

Post autor: gregoff » 13 wrz 2019, 13:44

Możesz też grać blokadami plus w miejscu farm tropiący. Nie testowałem takiej taktyki ale jest to chyba coś do spróbowania.

NetCop
Posty: 53
Rejestracja: 05 paź 2014, 19:15
Lokalizacja: Lublin
Been thanked: 1 time

Re: Narcos

Post autor: NetCop » 28 wrz 2019, 09:30

Karta "Żryj Gruz" mówi, żeby zapłacić 10$ i mogę przemieścić El Patrona na sąsiadującą farmę.
Czy mogę zapłacić 10$ i nie przemieścić kryjówki? (jako blef). Mieliśmy też sytuację, że kryjówka była na polu 01 i to jest jedyne pole w grze, które nie ma sąsiadującej farmy.

tedoka
Posty: 28
Rejestracja: 21 sie 2016, 14:14
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Narcos

Post autor: tedoka » 28 wrz 2019, 11:26

Słowo klucz w treści tej karty to "możesz" :) Więc jak najbardziej możesz zapłacić i sie nie przemieścić.

ODPOWIEDZ