Sabotażysta - karta zawaliska

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
the_michael
Posty: 18
Rejestracja: 09 sty 2012, 16:44
Lokalizacja: Częstochowa

Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: the_michael » 19 lip 2012, 23:55

Jak używacie karty zawaliska - w ten sposób że można zdjąć dowolną kartę tunelu ( oczywiście prócz startowej ) czy tylko taką która jest na obrzeżach ułożonej struktury ? W niektórych ekipach z którymi grałem ( zazwyczaj totalni nowicjusze, próbowałem im pokazywać jak bardzo dzisiaj gry planszowe różnią się od "Chińczyka" ) dochodzili do wniosku, że jeden sabotażysta przy 3-4 grających graczach nie ma szans na popsucie szyków kopaczom. Dość często byłem sabotażystą i prawie zawsze mi się to udawało, ale to też wynikało z tego że ja grałem już ze 20 razy a oni poznawali grę. Ale nawet jak gram z tymi którzy grali po kilka razy to stosuje taki patent, że jak mam karte zawaliska to trzymam ją tak żeby użyć jak już tunel zbliża się do skarbu. Wtedy zdejmuje jakąś karte z środka tunelu i zazwyczaj reszta nie może nic dopasować żeby uzupełnić lukę. Czy to jest zgodne z zasadami, bo wydaje mi sie że instrukcja tego nie precyzuje ?

Awatar użytkownika
lacki2000
Użytkownik wspierający
Posty: 3668
Rejestracja: 30 maja 2012, 00:09
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 76 times
Been thanked: 15 times

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: lacki2000 » 20 lip 2012, 00:31

Z tego co pamiętam to zawalisko pozwala zdejmować dowolną kartę prócz startowej. Tak zawsze graliśmy. I ja również uważam, że jeden sabotażysta ma małe szanse z trzema kopaczami, zbyt dużo zależy od losu.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::

szmajchel
Użytkownik wspierający
Posty: 607
Rejestracja: 19 gru 2010, 21:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: szmajchel » 20 lip 2012, 12:40

Na tym polega moc tej karty. Kopacze już sobie prawie przy złocie i bach, burzysz obudowane z każdej strony skrzyżowanie. W Sabotażystę zdecydowanie najlepiej gra się w 7 osób, w pięć jest nieźle jeśli zastosuje się dodatkowe zasady (uszkodzony kopacz nie dostaje złota).

the_michael
Posty: 18
Rejestracja: 09 sty 2012, 16:44
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: the_michael » 20 lip 2012, 12:57

No jak tak mówicie, to wydaje mi sie, że ta gra jest dobrze zbalansowana i sabotazysta nawet w pojedynke ma szanse. Szczególnie kiedy umie zdezorientować kopaczy. Ja robiłem tak , że będąc sabotażystą przez możliwie długo grałem udając kopacza i pomagałem innym odblokowując ich. Reszta myślała, że jestem kopaczem i szukała sabotażysty między sobą ( zapominają często że wogóle może nie brać udziału ). Jak przy końcu się demaskowałem, to był śmiech. Żona mówi że nawet jak jestem kopaczem to dla niej zawszze będe sabotazystą :lol: Fajna gierka

havekar
Posty: 20
Rejestracja: 02 gru 2013, 17:42

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: havekar » 02 gru 2014, 15:23

Chciałbym rozwiązać pewien spór, który nastąpił podczas ostatniej gry. Otóż jedna z koleżanek twierdziła, że po zagraniu karty zawalisko, kolejne tunele nie mogą być dokładane w tej części tunelu, która utraciła połączenie z drabiną dopóki połączenie nie zostanie odbudowane. Reszta graczy natomiast twierdziła, że można. Wedle naszej interpretacji instrukcja tego nie zakazuje. Co Wy o tym myślicie?

Awatar użytkownika
SeeM
Użytkownik wspierający
Posty: 977
Rejestracja: 19 maja 2009, 19:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Odp: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: SeeM » 02 gru 2014, 15:25

Budowa musi mieć połączenie z drabiną. Dlatego zagranie zawaliska na skrzyżowanie prowadzące do kilku osobnych tuneli jest takie fajne. :twisted:
+ (BGG)

havekar
Posty: 20
Rejestracja: 02 gru 2013, 17:42

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: havekar » 02 gru 2014, 15:27

Rozumiem. Czy mógłbyś przytoczyć fragment instrukcji, który to precyzuje? Czytaliśmy ją wspólnie wielokrotnie i nie udało nam się dojść do takiego wniosku.

the_michael
Posty: 18
Rejestracja: 09 sty 2012, 16:44
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: the_michael » 02 gru 2014, 15:33

@havekar Sens ma to co mówi jedna z Twoich koleżanek, ale wtedy sabotażyści zyskują zbyt dużą przewagę i nie wiem czy gra nie straci na swojej symetrii. My graliśmy tak, że można dokładać mimo luki stworzonej przez zawalisko, bo i tak jakoś średnio wychodziło, że kopacze mają trudniej, więc już nie skłanialiśmy się ku temu, żeby jeszcze bardziej utrudnic im grę.

badziej
Posty: 58
Rejestracja: 12 cze 2012, 17:09

Re: Odp: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: badziej » 02 gru 2014, 17:29

havekar pisze:Rozumiem. Czy mógłbyś przytoczyć fragment instrukcji, który to precyzuje? Czytaliśmy ją wspólnie wielokrotnie i nie udało nam się dojść do takiego wniosku.
A jakie są zasady budowania tuneli? ;)

Awatar użytkownika
mbuka
Użytkownik wspierający
Posty: 108
Rejestracja: 07 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: mbuka » 03 gru 2014, 22:26

takie, żeby pasowały korytarze ze wszystkich stron i karta była pionowo.
to w takim razie jak gracie - można kłaść karty tuneli, które nie przedłużają korytarza - np. ściana obok ściany?

przewija się to pytanie w dwóch osobnych wątkach o sabotażyście i nikt tego nie rozwiązał :P

lukasz-sz
Posty: 57
Rejestracja: 21 maja 2014, 23:35
Lokalizacja: Gdynia

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: lukasz-sz » 03 gru 2014, 23:41

My graliśmy tak, że musi być połączenie z drabiną, żeby kopać dalej (logika też wskazuje, że tak powinno być). W instrukcji jest (przy zagrywaniu tuneli)
Kopacze będą starali się ułożyć nieprzerwany tunel od karty startu do karty celu...
Nieprzerwany, czyli z możliwością dojścia od startu do celu.

Dawno nie grałem, ale wydaje mi się, że na BoardGameArena też właśnie takie zasady obowiązują.

Z drugiej strony, jeśli byłoby inaczej, karty z dodatkowymi drabinami z dodatku nie miałyby sensu, bo i tak zawsze można kopać.

badziej
Posty: 58
Rejestracja: 12 cze 2012, 17:09

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: badziej » 04 gru 2014, 07:29

Wpis autora gry na BGG:
Frederic Moyersoen: "Main rule: When placing a new path card, it must connect to the Start card. (..)"

Awatar użytkownika
mbuka
Użytkownik wspierający
Posty: 108
Rejestracja: 07 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: mbuka » 04 gru 2014, 21:27

Dobra, dzięki, nie widziałem tego wpisu, ale i tak nie napisał czy connect with path czy with ściana.
Tak jak mówicie, pewnie chodziło o with path.
lukasz-sz pisze: Z drugiej strony, jeśli byłoby inaczej, karty z dodatkowymi drabinami z dodatku nie miałyby sensu, bo i tak zawsze można kopać.
Dokładnie, wtedy drabiny dają bardzo mało - do głowy przychodzi mi tylko omijanie drzwi.

havekar
Posty: 20
Rejestracja: 02 gru 2013, 17:42

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: havekar » 12 gru 2014, 16:22

badziej pisze:Wpis autora gry na BGG:
Frederic Moyersoen: "Main rule: When placing a new path card, it must connect to the Start card. (..)"
Ok. Przekonuje mnie. Dziękuję za pomoc.

Pafcio01
Posty: 7
Rejestracja: 14 paź 2015, 20:29

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: Pafcio01 » 20 lut 2017, 10:29

Witajcie i przepraszam za odgrzanie tak starego tematu ale mam pytanie dotyczące karty "Zawalisko": Czy można jej używać jeśli jesteśmy zablokowani poprzez uszkodzone narzędzie ?
Pozdrawiam

crazygandalf
Użytkownik wspierający
Posty: 115
Rejestracja: 14 lut 2016, 16:25
Has thanked: 6 times

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: crazygandalf » 20 lut 2017, 10:52

Tak. Zawalisko jest kartą akcji, którą można zagrywać jeśli jest się zablokowanym.

Pafcio01
Posty: 7
Rejestracja: 14 paź 2015, 20:29

Re: Sabotażysta - karta zawaliska

Post autor: Pafcio01 » 20 lut 2017, 11:07

OK, dziękuję za pomoc!

ODPOWIEDZ