Zamki szalonego króla Ludwika

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
Yavi
Użytkownik wspierający
Posty: 3127
Rejestracja: 08 lut 2013, 11:34
Lokalizacja: Gdańsk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Yavi » 09 lis 2017, 13:26

Leszy2 pisze:Wg mnie, jeśli Stos Komnat został wyczerpany ale ktoś dostaje nagrodę za zamknięcie komnaty sypialnej, stos przestaje być wyczerpany i gra się dalej. Jeżeli dwa kafelki jako Stos Komnat to za mało do rozegrania kolejnej rundy, dobieramy karty z przetasowanego stosu kart odrzuconych. Teoretycznie może się to zdarzyć nawet kilka razy, ale to nie szkodzi.
Przeczy to zasadom, które mówią, że w przypadku wyczerpania stosu komnat i odpalenia bonusu kafelki te są odrzucane ;).

Leszy2
Użytkownik wspierający
Posty: 522
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:50
Been thanked: 4 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Leszy2 » 09 lis 2017, 13:57

Yavi pisze:
Leszy2 pisze:Wg mnie, jeśli Stos Komnat został wyczerpany ale ktoś dostaje nagrodę za zamknięcie komnaty sypialnej, stos przestaje być wyczerpany i gra się dalej. Jeżeli dwa kafelki jako Stos Komnat to za mało do rozegrania kolejnej rundy, dobieramy karty z przetasowanego stosu kart odrzuconych. Teoretycznie może się to zdarzyć nawet kilka razy, ale to nie szkodzi.
Przeczy to zasadom, które mówią, że w przypadku wyczerpania stosu komnat i odpalenia bonusu kafelki te są odrzucane ;).
Faktycznie, jest taka zasada. Ale pozostanę przy tym jak grałem dotychczas, uważam to za bardziej emocjonujące, prostsze, no i gra jest dłuższa.

Lucass
Użytkownik wspierający
Posty: 172
Rejestracja: 09 maja 2017, 22:58

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Lucass » 09 lis 2017, 14:02

Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji mamy: "Pokoje podziemne mogą przylegać do górnych ścianami, ale nie wejściami." - to jasne, ale czy dozwolone jest budowanie np. górnej komnaty, której wejście będzie stykało się ze ścianą komnaty dolnej (lub odwrotnie)?

Awatar użytkownika
BIgBadWolf
Użytkownik wspierający
Posty: 199
Rejestracja: 29 paź 2014, 23:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: BIgBadWolf » 10 lis 2017, 00:19

Nie

Leszy2
Użytkownik wspierający
Posty: 522
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:50
Been thanked: 4 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Leszy2 » 10 lis 2017, 07:19

BIgBadWolf pisze:Nie
Możesz zacytować instrukcję?
Wg mnie, mogą. W pokojach Rozrywkowych symbol ściany na środku oznacza zarówno ścianę jak i wejście. Należy to rozumieć tak, że pokoje jeśli się stykają (pomijam ogrody i ich ogrodzenia) to zawsze stykają się ścianami, ale mogą dodatakowo stykać się wejściami. Nawet czołowa ściana korytarza poza drzwiami ma przecież jeszcze ścianę nad drzwiami i w okół futryny, która styka się choćby z drugim korytarzem. Po co to mówię? Jeśli pokoje stykają się drzwi w drzwi to stykają się drzwiami (i ścianami). Jeżeli pokoje stykają się ściana w drzwi to stykają się ścianami.
Ergo. Komnata podziemna może stykać się z naziemną ściana w drzwi.

Mam inne pytanie. Czy korytarze leżące na składzie są po prosty korytarzami czy dzielą się na podziemne i naziemne, czyli czy możliwa jest sytuacja, że brakuje już korytarzy podziemnych, ale są jeszcze naziemne?

Lucass
Użytkownik wspierający
Posty: 172
Rejestracja: 09 maja 2017, 22:58

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Lucass » 10 lis 2017, 07:45

Leszy2, ma chyba rację (nie wnikając już w argumentację ;)
Teraz się dopatrzyłem w instrukcji obrazka prezentującego przykładowy, poprawny, układ:

Obrazek

Leszy2, co do Twojego pytania, gdzieś już ono padło na forum... w każdym razie nie dochodzi do takiej sytuacji w grze. Każdy korytarz (kafelek) może być wykorzystany jako naziemny lub podziemny... z resztą nawet w instrukcji nic o tym nie ma.

Leszy2
Użytkownik wspierający
Posty: 522
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:50
Been thanked: 4 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Leszy2 » 10 lis 2017, 08:15

Ten obrazek rozwiewa wszelkie wątpliwości.

kah90
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2018, 23:15

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: kah90 » 13 kwie 2018, 23:33

Za przylaczenie do sali audiencyjnej korytarza, jest -2 czy jest ok?
Uwaga przylaczenie do prawej krawedzi sali audiencyjnej

Awatar użytkownika
Yavi
Użytkownik wspierający
Posty: 3127
Rejestracja: 08 lut 2013, 11:34
Lokalizacja: Gdańsk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Yavi » 15 kwie 2018, 12:19

kah90 pisze:
13 kwie 2018, 23:33
Za przylaczenie do sali audiencyjnej korytarza, jest -2 czy jest ok?
Uwaga przylaczenie do prawej krawedzi sali audiencyjnej
Jeżeli daje -2 za łączniki, to dostajesz -2 punkty. Bez fotki nie pomogę.
Przy okazji zapraszam na grupę na FB - Pytania o zasady ;).

Cytryn
Posty: 35
Rejestracja: 09 sie 2013, 20:55

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Cytryn » 28 maja 2018, 00:23

W grze są kafelki komnat o koszcie 450 w dwóch różnych rozmiarach (mniejsze i większe prostokąty) jak ich używać ? Pomieszać ?

Awatar użytkownika
Coen
Użytkownik wspierający
Posty: 2152
Rejestracja: 14 wrz 2011, 11:38
Lokalizacja: Warszawa, Sulejówek
Has thanked: 254 times
Been thanked: 55 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Coen » 28 maja 2018, 08:49

Cytryn pisze:
28 maja 2018, 00:23
W grze są kafelki komnat o koszcie 450 w dwóch różnych rozmiarach (mniejsze i większe prostokąty) jak ich używać ? Pomieszać ?
Te mniejsze z oznaczeniem 450 to błąd przy druku. Powinieneś otrzymać również takie same kafelki z oznaczeniem 250.
http://www.gamesfanatic.pl/2015/12/11/z ... hwanstein/
"Część komnat została wydrukowana z błędem, ale na szczęście od razu otrzymujemy zastępcze, poprawione żetony i już możemy cieszyć się grą. "

Cytryn
Posty: 35
Rejestracja: 09 sie 2013, 20:55

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Cytryn » 28 maja 2018, 09:48

Coen pisze:
28 maja 2018, 08:49
Te mniejsze z oznaczeniem 450 to błąd przy druku. Powinieneś otrzymać również takie same kafelki z oznaczeniem 250.
http://www.gamesfanatic.pl/2015/12/11/z ... hwanstein/
"Część komnat została wydrukowana z błędem, ale na szczęście od razu otrzymujemy zastępcze, poprawione żetony i już możemy cieszyć się grą. "
Dzięki wielkie za pomoc to teraz pozostanie mi sprawdzić czy mam te poprawione kafelki.

Tomson
Użytkownik wspierający
Posty: 206
Rejestracja: 04 maja 2014, 18:19
Lokalizacja: Poznań/Krotoszyn
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Tomson » 04 sie 2018, 23:53

Bonus za zamknięcie komnaty mieszkalnej to ponowne podliczenie tej komnaty. Czy odbierajac ten bonus liczę tylko punkty nadrukowane na tym zamykanym kafelku czy też z sąsiednich jeśli na środku mają ikonę komnaty mieszkalnej?

Awatar użytkownika
Yavi
Użytkownik wspierający
Posty: 3127
Rejestracja: 08 lut 2013, 11:34
Lokalizacja: Gdańsk
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Yavi » 05 sie 2018, 00:22

Tomson pisze:
04 sie 2018, 23:53
Bonus za zamknięcie komnaty mieszkalnej to ponowne podliczenie tej komnaty. Czy odbierajac ten bonus liczę tylko punkty nadrukowane na tym zamykanym kafelku czy też z sąsiednich jeśli na środku mają ikonę komnaty mieszkalnej?
Jeśli dobrze pamiętam, to liczysz też sąsiednie, tak jak przy normalnej budowie.

Leszy2
Użytkownik wspierający
Posty: 522
Rejestracja: 05 kwie 2012, 10:50
Been thanked: 4 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Leszy2 » 08 sie 2018, 15:32

Tomson pisze:
04 sie 2018, 23:53
Bonus za zamknięcie komnaty mieszkalnej to ponowne podliczenie tej komnaty. Czy odbierajac ten bonus liczę tylko punkty nadrukowane na tym zamykanym kafelku czy też z sąsiednich jeśli na środku mają ikonę komnaty mieszkalnej?
Liczysz tak jakbyś ją właśnie wstawił pomiędzy inne komnaty.

Tomson
Użytkownik wspierający
Posty: 206
Rejestracja: 04 maja 2014, 18:19
Lokalizacja: Poznań/Krotoszyn
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: Tomson » 23 wrz 2018, 09:51

Czy schody i korytarze są komnatami? Konkretnie czy są one liczone do celu za nieukończone komnaty?

opulentus
Użytkownik wspierający
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2016, 15:55
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Zamki szalonego króla Ludwika

Post autor: opulentus » 23 wrz 2018, 10:08

Nie

ODPOWIEDZ