Brass: Birmingham

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
emka
Użytkownik wspierający
Posty: 151
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: emka » 21 paź 2019, 23:21

bardopondo pisze:
21 paź 2019, 23:18
Odrzucony przemysł i poziomu po erze kanałów nie wraca do gry, więc siłą rzeczy dwa razy ten kafel ie zapunktuje.
No tak, zapomniałam, że żetony nie wracają na planszetki :D więc rzeczywiście, jeśli ten akurat występuje w jednym egzemplarzu, to macie rację.

akon
Posty: 26
Rejestracja: 10 lip 2015, 12:14
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: akon » 24 paź 2019, 09:03

Czy na żetonie browaru IV poziomu jest błąd? Wg. instrukcji stawiając browar w erze kanałów stawiamy jedną beczkę piwa a w erze kolejowej 2 beczki.
Na żetonie 1 poziomu mamy nadrukowaną jedną beczkę bo taki browar można wybudować tylko 1 erze kanałów więc jest ok. Poziomy 2-3 można budować w dowolnej erze więc jest 1 i 2 beczki a 4 poziom można wybudować tylko w erze kolejowej więc powinno być tylko 2 beczki. Coś jest nie tak czy coś źle interpretuję?
Obrazek

Awatar użytkownika
mat_eyo
Użytkownik wspierający
Posty: 4820
Rejestracja: 18 lip 2011, 10:09
Lokalizacja: Warszawa / Łuków, woj. lubelskie
Has thanked: 58 times
Been thanked: 69 times
Kontakt:

Re: Brass: Birmingham

Post autor: mat_eyo » 24 paź 2019, 09:16

Powinny być tylko dwie beczki, to błąd w druku.

akon
Posty: 26
Rejestracja: 10 lip 2015, 12:14
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: akon » 24 paź 2019, 10:10

mat_eyo pisze:
24 paź 2019, 09:16
Powinny być tylko dwie beczki, to błąd w druku.
Dzięki za szybką odpowiedź. Czy w druku jeszcze są jakieś błędy? Czy tylko ten browar?

Awatar użytkownika
Muleq
Posty: 69
Rejestracja: 13 cze 2018, 21:44
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: Muleq » 30 paź 2019, 19:26

Trzy pytania z kategorii wolę się upewnić :wink: .

1. Akcje wykonujemy od razu dwie, a nie na zmianę po jednej?? W sensie jedna osoba dwie, potem następna dwie itd.

2. Na 3 osoby oprócz miast w kolorze turkusowym odrzucamy również jedno niebieskie?? ( nie pamiętam w tej chwili nazwy )

3. Jeżeli chcemy przebudować własne przedsiębiorstwo ( żeby np nie spadło po erze kanałowej ) musimy użyć karty miasta, w którym się znajduje lub karty tego przedsiębiorstwa??

emka
Użytkownik wspierający
Posty: 151
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: emka » 30 paź 2019, 21:43

Muleq pisze:
30 paź 2019, 19:26
1. Akcje wykonujemy od razu dwie, a nie na zmianę po jednej?? W sensie jedna osoba dwie, potem następna dwie itd.

2. Na 3 osoby oprócz miast w kolorze turkusowym odrzucamy również jedno niebieskie?? ( nie pamiętam w tej chwili nazwy )

3. Jeżeli chcemy przebudować własne przedsiębiorstwo ( żeby np nie spadło po erze kanałowej ) musimy użyć karty miasta, w którym się znajduje lub karty tego przedsiębiorstwa??
1. Tak: dwie jedna osoba, potem dwie druga (z wyjątkiem pierwszej tury w grze, gdzie oboje wykonujecie po jednej).
2. W talii zostawiacie tylko te, na których widnieje symbol liczby graczy uczestniczących w grze, więc jeśli na którymś niebieskim nie ma trzech "łebków", to też je odrzucacie.
3. Tak, przebudowa ma te same zasady co zwykła budowa, łącznie z koniecznością przynależności do sieci.

Awatar użytkownika
bogas
Użytkownik wspierający
Posty: 2182
Rejestracja: 29 paź 2006, 00:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Has thanked: 11 times
Been thanked: 54 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: bogas » 30 paź 2019, 23:09

emka pisze:
30 paź 2019, 21:43
3. Tak, przebudowa ma te same zasady co zwykła budowa, łącznie z koniecznością przynależności do sieci.
Nasz żeton przemysłu w danej lokacji to też nasza sieć, więc tą koniecznością przynależności do sieci bym się nie przejmował w tym wypadku ;)

emka
Użytkownik wspierający
Posty: 151
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: emka » 31 paź 2019, 00:24

bogas pisze:
30 paź 2019, 23:09
Nasz żeton przemysłu w danej lokacji to też nasza sieć, więc tą koniecznością przynależności do sieci bym się nie przejmował w tym wypadku ;)
W tym nie, ale już jak chcemy przebudować hutę lub kopalnię przeciwnika, to oprócz tego, że na planszy nie może być znaczników, musimy też spełnić warunek sieci.

Awatar użytkownika
bogas
Użytkownik wspierający
Posty: 2182
Rejestracja: 29 paź 2006, 00:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Has thanked: 11 times
Been thanked: 54 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: bogas » 31 paź 2019, 02:16

emka pisze:
31 paź 2019, 00:24
bogas pisze:
30 paź 2019, 23:09
Nasz żeton przemysłu w danej lokacji to też nasza sieć, więc tą koniecznością przynależności do sieci bym się nie przejmował w tym wypadku ;)
W tym nie, ale już jak chcemy przebudować hutę lub kopalnię przeciwnika, to oprócz tego, że na planszy nie może być znaczników, musimy też spełnić warunek sieci.
Zgadza się. Tylko, że Muleq pytał o przebudowę własnego przedsiębiorstwa.

Tony23
Użytkownik wspierający
Posty: 448
Rejestracja: 03 paź 2014, 18:43

Re: Brass: Birmingham

Post autor: Tony23 » 31 paź 2019, 22:07

Aby mieć pewność:
Budowa połączeń- zawsze stawiamy statek/pociąg koło miasta z naszej sieci (wyjątek np pierwszy ruch).
A do naszej sieci należy miasto, które ma nasze przedsiębiorstwo albo przy którym jest nasz statek/pociąg

Czyli jak mamy w jednym mieście przedsiębiorstwo to możemy postawić po kolei po jakiejś drodze statki/pociągi mimo iż w kolejnych miastach nie mamy żetonu przedsiębiorstwa? W sensie miasto z naszym budynkiem - statek - puste miasto (które staje się częścią naszej sieci) - statek - puste miasto (znów część naszej sieci) statek etc ?
Ale transportować węgiel już przez taki cały ciąg nie możemy?

emka
Użytkownik wspierający
Posty: 151
Rejestracja: 01 gru 2016, 23:24
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: emka » 31 paź 2019, 22:19

Tony23 pisze:
31 paź 2019, 22:07
Czyli jak mamy w jednym mieście przedsiębiorstwo to możemy postawić po kolei po jakiejś drodze statki/pociągi mimo iż w kolejnych miastach nie mamy żetonu przedsiębiorstwa? W sensie miasto z naszym budynkiem - statek - puste miasto (które staje się częścią naszej sieci) - statek - puste miasto (znów część naszej sieci) statek etc ?
Ale transportować węgiel już przez taki cały ciąg nie możemy?
Zgadza się. Węgiel możemy transportować przez te połączenia, dlaczego nie?

Uti1
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2019, 08:57

Re: Brass: Birmingham

Post autor: Uti1 » 18 lis 2019, 09:07

Mam dwie wątpliwości co do zasad.
1. Dotyczy punktów zwycięstwa za połączenia. Czyli liczą się wszystkie"sztangi" znajdujące się w danej lokalizacji( z przedsiębiorstw wszystkich graczy) czy tylko "sztangi" z własnych przedsiębiorstw? Nigdzie to nie jest sprecyzowane.
2 Kwestia to tylko sytuacja z początku ery kolejowej, gdzie po usunięciu przestarzałych przedsiębiorstw zostają dwa. Czy te przedsiębiorstwa muszę jak najszybciej połączyć w jedną sieć. Czy można sobie rozwijać dwie sieci nie łącząc ich.

Awatar użytkownika
kdsz
Użytkownik wspierający
Posty: 1059
Rejestracja: 17 gru 2010, 13:06
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 70 times
Been thanked: 64 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: kdsz » 18 lis 2019, 09:25

1. Punkty liczymy za wszystkie "sztangi", obojętnie czy są nadrukowane na żetonach Twoich czy przeciwników
2. Możesz rozwijać niezależne sieci

Awatar użytkownika
bogas
Użytkownik wspierający
Posty: 2182
Rejestracja: 29 paź 2006, 00:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Has thanked: 11 times
Been thanked: 54 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: bogas » 18 lis 2019, 09:26

Uti1 pisze:
18 lis 2019, 09:07
Mam dwie wątpliwości co do zasad.
1. Dotyczy punktów zwycięstwa za połączenia. Czyli liczą się wszystkie"sztangi" znajdujące się w danej lokalizacji( z przedsiębiorstw wszystkich graczy) czy tylko "sztangi" z własnych przedsiębiorstw? Nigdzie to nie jest sprecyzowane.
Nie wiem co pisze w polskiej instrukcji, ale w angielskiej jest "za KAŻDY symbol połączenia". Poza tym, po co błyby w takim razie symbole już umieszczone na planszy? Ale odpowiadając na pytanie to liczą się wszystkie, nie tylko twoje.
Uti1 pisze:
18 lis 2019, 09:07
2 Kwestia to tylko sytuacja z początku ery kolejowej, gdzie po usunięciu przestarzałych przedsiębiorstw zostają dwa. Czy te przedsiębiorstwa muszę jak najszybciej połączyć w jedną sieć. Czy można sobie rozwijać dwie sieci nie łącząc ich.
Możesz nie łączyć. Możesz nawet sobie zrobić 3 i 4 i 5... sieć w inncyh miejscach planszy. Twój wybór.

Uti1
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2019, 08:57

Re: Brass: Birmingham

Post autor: Uti1 » 18 lis 2019, 10:41

Dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości.

mazur_84
Posty: 37
Rejestracja: 23 paź 2011, 15:07
Has thanked: 1 time

Re: Brass: Birmingham

Post autor: mazur_84 » 18 lis 2019, 12:48

Czy akcję budowy 2 połączeń kolejowych w 1 akcji można traktować jako budowanie obu torów naraz i realizować warunki z dostawą węgla (+odległości najbliższego węgla) i piwa po położeniu obu żetonów? Czy raczej należy to traktować jako budowanie najpierw jednego toru, a później drugiego i rozpatrywać oba warunki budowy oddzielnie (dla 1go połączenia dostarczenie 1 węgla, a dla 2go połączenia 1 węgla i 1 piwa)?
Ja się skłaniam ku drugiej opcji.

Fojtu
Użytkownik wspierający
Posty: 1179
Rejestracja: 10 maja 2014, 14:02
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: Fojtu » 18 lis 2019, 13:50

Po pierwszym torze węgiel, po drugim węgiel i piwo

Awatar użytkownika
aaxxee
Użytkownik wspierający
Posty: 195
Rejestracja: 08 wrz 2014, 17:14
Lokalizacja: Ciechocinek
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Brass: Birmingham

Post autor: aaxxee » 21 lis 2019, 20:06

Witam. Czy w grze 2 osobowej do rynków zbytu bez żetonow kupców można budować połączenia i wykorzystywać je do transportu węgla z rynku? Pozdrawiam.

kisiel365
Użytkownik wspierający
Posty: 344
Rejestracja: 10 paź 2016, 18:35
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 10 times
Been thanked: 47 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: kisiel365 » 21 lis 2019, 20:20

aaxxee pisze:
21 lis 2019, 20:06
Witam. Czy w grze 2 osobowej do rynków zbytu bez żetonow kupców można budować połączenia i wykorzystywać je do transportu węgla z rynku? Pozdrawiam.
Nie widzę przeciwskazań.

Awatar użytkownika
aaxxee
Użytkownik wspierający
Posty: 195
Rejestracja: 08 wrz 2014, 17:14
Lokalizacja: Ciechocinek
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Brass: Birmingham

Post autor: aaxxee » 22 lis 2019, 19:10

Jeszcze jedno pytanie. Czy połączenia punktują, jeśli sztangi są tylko po jednej stronie połączenia, a drugie miasto jest puste?

Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Posty: 2149
Rejestracja: 09 sty 2009, 09:39
Lokalizacja: Ropczyce
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times
Kontakt:

Re: Brass: Birmingham

Post autor: WRS » 22 lis 2019, 19:47

Tak, te sztangi tam są, aby zachęcić do budowania połączeń.
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję

Awatar użytkownika
13thSON
Użytkownik wspierający
Posty: 198
Rejestracja: 26 mar 2015, 10:19
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: 13thSON » 09 gru 2019, 10:16

Czy jak robię akcję rozwoju, pozbywam się 2 budynków z planszetki, to dobrze rozumiem, że mogę zdjąć 2 kosteczki żelaza ze swojej huty, żeby szybciej ją przekręcić na drugą stronę ?

Awatar użytkownika
kdsz
Użytkownik wspierający
Posty: 1059
Rejestracja: 17 gru 2010, 13:06
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 70 times
Been thanked: 64 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: kdsz » 09 gru 2019, 10:22

Tak

Awatar użytkownika
bogas
Użytkownik wspierający
Posty: 2182
Rejestracja: 29 paź 2006, 00:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Has thanked: 11 times
Been thanked: 54 times

Re: Brass: Birmingham

Post autor: bogas » 09 gru 2019, 11:09

13thSON pisze:
09 gru 2019, 10:16
Czy jak robię akcję rozwoju, pozbywam się 2 budynków z planszetki, to dobrze rozumiem, że mogę zdjąć 2 kosteczki żelaza ze swojej huty, żeby szybciej ją przekręcić na drugą stronę ?
Nawet musisz. W pierwszej kolejności zużywane jest żelazo z planszy leżące na twojej albo czyjejś hucie, a jak na planszy nie ma to wtedy dopiero z rynku.

schabowyzziemniakami
Posty: 10
Rejestracja: 08 gru 2019, 21:17

Re: Brass: Birmingham

Post autor: schabowyzziemniakami » 03 sty 2020, 12:45

Witam mam pytanie na temat zasady, pobierania zasobów od innych graczy.
-czy sam wybieram z jakiego przedsiębiorstwa pobieram zasoby czy biorę z najbliższego
-czy jak sprzedaje produkty i potrzebuje do tego piwa, to mogę sobie wybrać które biorę ( ze " sklepu" co daje mi bonus czy muszę od gracza który ma to piwo)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ