Strona 1 z 1

Heroes of Terrinoth

: 06 gru 2018, 16:01
autor: RasTafari
Co robicie jak wam się skończy deck z potworkami do ubijania? Nie mogłem tego znaleźć nigdzie w instrukcji. My przetasowaliśmy i lecieliśmy dalej (ale już nie układaliśmy w kolejności jak przy setupie questa).

Jak efekt każde dołożyć potwora z discardu to wybieracie sobie jakie chcecie czy w jakiś inny sposób (graliśmy, że wybieramy tego, który jest najbardziej przerąbany zgodnie z Grim Rule :wink: )

Re: Heroes of Terrinoth

: 06 gru 2018, 20:13
autor: Olgierdd
Tasujesz cały discard i tworzysz nową talię wrogów.

Z 12 strony instrukcji:
If the enemy deck or exploration deck is ever expended, that
deck’s discard pile is shuffled to create a new deck.

Re: Heroes of Terrinoth

: 06 gru 2018, 21:14
autor: RasTafari
Dzięki :D

Znalazłem to dosłownie 5 minut temu i miałem posta zedytować😂

Re: Heroes of Terrinoth

: 09 gru 2018, 20:55
autor: stary gracz
1. Ile otrzymujemy obrażeń jeśli potwór używa zdolności Inflict będąc w cieniu?
2. Jak rozpatrzeć zdolność Mimic potwora Changeling?

Re: Heroes of Terrinoth

: 09 gru 2018, 21:45
autor: niwgnip
stary gracz pisze:
09 gru 2018, 20:55
1. Ile otrzymujemy obrażeń jeśli potwór używa zdolności Inflict będąc w cieniu?
Bohater który aktywuje danego potwora dostaje tyle obrażeń ile wynosi wartość ataku danego potwora. Z instrukcji strona 8 "If the enemy is in the shadows, the active hero suffers the wounds."
stary gracz pisze:
09 gru 2018, 20:55
2. Jak rozpatrzeć zdolność Mimic potwora Changeling?
Aktywuje się on tak, jak aktywuje się najtrudniejszy potwór który jest odkryty (obojętnie czy "in the shadows" czy "engaged"). Kopiuje on po prostu umiejętności. Jeśli nie ma żadnego innego potwora odkrytego lub są ale jedynie inne Changeling, no to po prostu jest fart i nic nie robi ;)
np. Jeśli odkryty byłby Goblin Archer, to Changeling robi po kolei -> Aimed Shot, Retreat, Inflict.

Re: Heroes of Terrinoth

: 09 gru 2018, 22:28
autor: stary gracz
Bohater który aktywuje danego potwora dostaje tyle obrażeń ile wynosi wartość ataku danego potwora. Z instrukcji strona 8 "If the enemy is in the shadows, the active hero suffers the wounds."
Zmyliło mnie to, że zdanie wcześniej jest jasno wyjaśnione ile obrażeń otrzymuje bohater jeśli potwór jest engaged "...equal to the enemy's attack value" a w shadows "...the active hero suffers the wounds".
Aktywuje się on tak, jak aktywuje się najtrudniejszy potwór który jest odkryty (obojętnie czy "in the shadows" czy "engaged"). Kopiuje on po prostu umiejętności. Jeśli nie ma żadnego innego potwora odkrytego lub są ale jedynie inne Changeling, no to po prostu jest fart i nic nie robi ;)
np. Jeśli odkryty byłby Goblin Archer, to Changeling robi po kolei -> Aimed Shot, Retreat, Inflict.
Tu dobrze zrozumiałem treść karty, bo na początku myślałem, że kopiuje on umiejętności potwora, który ma poziom Formidable.

To kolejne pytanka.

1. Jak umiera Party Leader to kto nim się staję?
2. Żeton Party Lidera możemy przekazać jeśli odbywamy podróż do nowej lokacji a nie na koniec każdej rundy (str.8 Traveling)?

Re: Heroes of Terrinoth

: 10 gru 2018, 08:15
autor: niwgnip
stary gracz pisze:
09 gru 2018, 22:28
1. Jak umiera Party Leader to kto nim się staję??
Jeśli dobrze pamiętam to bohater po lewej stronie, ale musiałbym do instrukcji zajrzeć ;p
stary gracz pisze:
09 gru 2018, 22:28
2. Żeton Party Lidera możemy przekazać jeśli odbywamy podróż do nowej lokacji a nie na koniec każdej rundy (str.8 Traveling)?
Dokładnie tak. Tylko podczas zmiany lokacji.

Re: Heroes of Terrinoth

: 15 gru 2018, 19:19
autor: stary gracz
Znalazłem na BGG wątek "When the Party Leader is defeated..." w którym autor pyta co zrobić gdy lider umiera.

Otrzymał odpowiedź od FFG:
Brandon Perdue wrote:
"Thanks for the question! Regrettably it seems that this situation was indeed overlooked in the current rulebook.

If the party leader is defeated, they should select the new party leader as the fourth step of being defeated (after moving enemies to the shadows and turning their hero card facedown). Play then otherwise proceeds normally, with effects targeting the party leader targeting the new party leader."