Tabletop Simulator (Steam)

Informacje o planszówkach on-line, offline itp.
worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 02 lip 2017, 13:53

loreberg pisze:Poczytaj sobie o TTS Mod Backup i/lub Steam Workshop Downloader.
Ou. Jak widzę masz dużo doświadczenia z metodą, która od dawna nie działa i nie zawahasz się go użyć! Tak że ekspercie komputerowcu zaktualizuj swoje informacje, zanim znowu komuś zarzucisz niekompetencję. Tak w temacie ogarnięcia.

Negatywna ocena natomiast zostanie wystawiona aplikacji, nie modułom, więc nie wiem co cię w tym boli. Moduły pozwolą mi zrobić co chciałem, aplikacja tylko stawia niepotrzebne bariery.

loreberg
Posty: 2
Rejestracja: 02 lip 2017, 13:18

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: loreberg » 02 lip 2017, 14:27

To ciekawe, bo TTS Mod Backup używam na porządku dziennym i działa.

Co do samego TTSa to do tej pory jakoś nie dałeś sobie pomóc/doradzić, więc się w dalszą "dyskusję" wdawał nie będę (zainteresowani znajdą plusy i minusy TTSa kilka stron wcześnej). Jakbyś miał jakieś konkretne pytanie jak coś na nim zrobić lub jak sobie z czy poradzić to pytaj, bo naprawdę aplikacja oferuje tak szeroki wachlarz opcji że jest mało niedogodności którym się nie da zaradzić.

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 02 lip 2017, 14:54

loreberg pisze:To ciekawe, bo TTS Mod Backup używam na porządku dziennym i działa.
Używasz TTS Mod Backup nie mając TTS i pobierając moduły przez Steam Workshop Downloader, żeby przerabiać je potem pod np. Vassala? Nie wydaje mi się, a chyba to właśnie sugerowałeś pisząc, że nie potrzeba TTS. Kiedyś się dało, np. parę lat temu pozyskaliśmy w ten sposób ze znajomymi grafiki do Dead of Winter. Od jakiegoś czasu metoda nie działa.
loreberg pisze:Co do samego TTSa to do tej pory jakoś nie dałeś sobie pomóc/doradzić
Trochę trudno dać sobie pomóc/doradzić, kiedy zamiast konkretnych odpowiedzi na zadane konkretne pytania dostaje się od użytkowników forum głównie słabe próby personalnych wjazdów, zarzuty o hejtowanie, toczenie wojen i inne absurdy. Właściwie może niepotrzebnie piszę o "użytkownikach forum" ogółem, skoro tylko dwie osoby (nie będę pokazywał palcem) tak się tu każdym moim postem triggerują.
loreberg pisze:Jakbyś miał jakieś konkretne pytanie jak coś na nim zrobić lub jak sobie z czy poradzić to pytaj, bo naprawdę aplikacja oferuje tak szeroki wachlarz opcji że jest mało niedogodności którym się nie da zaradzić.
Dziękuję, ale jakbym miał konkretne pytanie, to znajdę na nie odpowiedź sam albo zapytam na forum twórców. Wydaje się to prostszą drogą do celu, niż np. pytanie osoby, która swój pierwszy post na forum zaczyna od jakże niekonfliktowych zarzutów o "ból dolnej części pleców". Podstawowym rozwiązaniem na niedogodności będzie jednak zapewne dalsze granie na Vassalu, więc po pobraniu tych paru potrzebnych modułów nie zamierzam raczej z TTS korzystać.

Znajomi zresztą i tak TTS nie kupią, więc tyle naszej grupie z tym potrzeba pomocy. Zaradź na taką podstawową niedogodność.

SirSith
Posty: 1
Rejestracja: 02 lip 2017, 17:37

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: SirSith » 02 lip 2017, 17:39

Słyszałem, że jest tu ktoś, co reflektuje na zakup TTS. ;) Akurat szukamy czwartego do pary. :D

Vivo
Posty: 19
Rejestracja: 22 cze 2014, 16:50

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Vivo » 02 lip 2017, 23:03

reflektuję - PW :)

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 04 lip 2017, 16:33

Wrażenia po zakupie: bardzo nie warto.

Nie do grania w każdym razie. Powiedzmy, że w grafikach do wykorzystania na Vassalu jakoś mi się ten zakup zwrócił, ale nie obyło się bez rozwiązań dokoła.

Należy zacząć od tego, że wersja linuxowa to mit. Można ją uruchomić, można nawet włączyć na tym jakieś warcaby czy coś. Ale próba wczytania większości modułów z workshopu jest skazana na niepowodzenie. Niektóre komponenty (np. tablet) w ogóle nie działają, niektóre modele 3D wywalają grę itp. A to jest z tego co widzę wersja 9.4, nie wersja 0.9.

Jak poczytałem o powodach takiego stanu rzeczy doszedłem, że w dużym skrócie programiści są średnio kompetentni i źle rozplanowali multiplatformowy development. Drugi powód jest taki, że aplikacja nie jest open source, więc żaden bardziej kompetentny w temacie człowiek jej za nich nie naprawi. A twórcy są otwarci tylko na współpracę z mieszkańcami Austin w Texasie, jak to przeczytałem parsknąłem śmiechem.

Zależność od Steam i biorące się z tego problemy to w ogóle temat rzeka do narzekań. Nie chciało mi się wierzyć w niektóre historie o tym badziewiu, ale że ostatnio aktywniej grałem w gry komputerowe jak jeszcze je sprzedawano na dyskietkach szczęśliwie nie potrzebowałem dotąd z tego korzystać. Okazuje się jest tak źle jak mi opowiadano i nie rozumiem zupełnie dlaczego to się wśród klientów przyjęło.

Poza tym wygląda to mniej więcej tak samo, jak ta wczesna wersja, jaką kiedyś widziałem. Przycisk do wywracania stołu dalej razi, manewrowanie w 3D dalej jest upierdliwe. Toporne wrażenie to sprawia ogółem.

Na szczęście TTS pobiera pliki json z workshopu bez ich wczytywania, więc mogłem sobie otworzyć wywalające stół moduły w notatniku i pobrać potrzebne grafiki z linków. Przynajmniej te, które w ogóle jeszcze pod linkami były (konstrukcja tych "modułów" i wynikająca z niej nietrwałość woła o pomstę do nieba).

Szkoda w takim razie, że wydane na aplikację pieniądze poszły do Valve i Berserk Games, a nie twórców modułów i autorów gier.

Awatar użytkownika
zioombel
Użytkownik wspierający
Posty: 954
Rejestracja: 21 wrz 2010, 13:19
Lokalizacja: Wołomin

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: zioombel » 04 lip 2017, 20:20

@worek cementu rozumiem Twoje niezadowolenie z programu. Mi też nie przypadł do gustu. Jednak Twoje czepianie się guzika do wywracania stołu
bardzo mnie bawi.
Dlaczego Cię to tak mierzi?
Ostatnio zmieniony 06 lip 2017, 20:43 przez zioombel, łącznie zmieniany 1 raz.

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 06 lip 2017, 18:25

zioombel pisze:Dlaczego Cię to tak mierzi?
Wielki redundantny przycisk w głównym interfejsie. Nawet nie schowany w którymś drzewku opcji, tylko centralnie zawsze pod ręką. Jednorazowy żarcikowy przycisk. Od ręki przychodzi mi na myśl kilka rzeczy, które praktycznie byłoby mieć pod przyciskiem w tym miejscu.

To jakby w Wordzie dać na pasku narzędzi przycisk powodujący, że literki zaczną śmiesznie wirować, bo to takie zabawne. Nic innego by nie robił, efekt wirowania byłby do cofnięcia, ale przycisk nie do ruszenia, bo taki miał humor programista.

Na dodawanie takiego przycisku-żarciku nawiasem mówiąc czas mieli. Na dopracowanie wersji linuxowej nie.

Marecki
Posty: 36
Rejestracja: 17 kwie 2014, 09:54

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Marecki » 22 gru 2017, 13:35

W ramach zimowej wyprzedaży na Steam aktualnie przeceniono Tabletop Simulator o 50% i kosztuje 35,99 pln zamiast 71,99 pln (w przypadku zakupu 4-paka wychodzi po 26,88 pln).

Zamierzam kupić TTS, ale chciałbym Was wcześniej zapytać w praktyce wygląda "płynność" dołączania do stołów w kilku przykładowych grach (np. Terraformacja Marsa, Zimna Wojna, Scythe). Sprawdziłem aktualne subskrypcje danych pozycji, ale nie wiem jak przekłada się to na aktywnych graczy. Stąd właśnie pytanie czy wieczorami sprawdzi się włączenie TTS i wyszukanie wolnych stołów, czy raczej nastawić się na konieczność wcześniejszego umawiania (tu na Forum lub w inny sposób)?

kolosm
Posty: 17
Rejestracja: 28 lip 2017, 20:27
Lokalizacja: Rybnik

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: kolosm » 22 gru 2017, 13:46

Z tego co widziałem to zdecydowanie wcześniejsze umawianie się. Jest większość stołów i gier z hasłami. Jakby co to ja chętnie wieczorami pogram:) cena bdb więc bierz w ciemno

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 879
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 22 gru 2017, 15:21

Jeżeli dopuszczasz możliwość grania z przypadkowymi graczami z innych krajów to można zakładać stół z marszu. Trochę poczekasz ale znajdą się gracze - jak konkretnie PL to trzeba się umawiać. Nie wiem czy jest jakieś konkretne miejsce - gracze X winga mają swoją grupę, ale nie wiem jak w przypadku innych pozycji.

tomasz86
Posty: 92
Rejestracja: 23 sty 2016, 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: tomasz86 » 23 gru 2017, 11:20

Może mi ktoś powiedzieć jak to działa? Wykupuje się raz i ma się dostęp do wszystkiego? Czy są później jakieś abonamenty dodatkowe?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 23 gru 2017, 11:36

tomasz86 pisze:Może mi ktoś powiedzieć jak to działa? Wykupuje się raz i ma się dostęp do wszystkiego? Czy są później jakieś abonamenty dodatkowe?
Abonamentów nie ma nigdzie. Platformę kupujesz raz.
Tu masz płatne DLC: http://store.steampowered.com/app/28616 ... Simulator/ (rozwiń sobie DLC bo chyba nie ma oddzielnego linka do nich)
https://steamcommunity.com/workshop/bro ... =1&days=90 tu masz darmowe
Rebel 6% (trójmiasto)

tomasz86
Posty: 92
Rejestracja: 23 sty 2016, 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: tomasz86 » 23 gru 2017, 23:09

Sarseth pisze:
tomasz86 pisze:Może mi ktoś powiedzieć jak to działa? Wykupuje się raz i ma się dostęp do wszystkiego? Czy są później jakieś abonamenty dodatkowe?
Abonamentów nie ma nigdzie. Platformę kupujesz raz.
Tu masz płatne DLC: http://store.steampowered.com/app/28616 ... Simulator/ (rozwiń sobie DLC bo chyba nie ma oddzielnego linka do nich)
https://steamcommunity.com/workshop/bro ... =1&days=90 tu masz darmowe
Ok. Czyli jak rozumiem są 33 DLC dodatkowo płatne. A o co chodzi że jest 4 pack za 100 zł. Tego nie kumam......

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 23 gru 2017, 23:26

tomasz86 pisze:]Ok. Czyli jak rozumiem są 33 DLC dodatkowo płatne. A o co chodzi że jest 4 pack za 100 zł. Tego nie kumam......a
Oj, ale to pytanie na temat steama a nie samego TTSa :p jak kupujesz gry w X packu, to dostajesz X giftow z gra, i mozesz te X giftow dac znajomym. -1 dla siebie. Wiec oplaca sie bardziej zazwyczaj grupowo kupowac. A te 33 dlc to tez mozesz za friko znalezc. Ja np kupilem zombocide ale i tak korzystam z darmowego moda, bo ma wszystkie dodatki, a dlc to tylko podstawka.
Rebel 6% (trójmiasto)

Awatar użytkownika
Mixthoor
Użytkownik wspierający
Posty: 235
Rejestracja: 05 sty 2018, 23:42
Lokalizacja: Dojczlandia
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Mixthoor » 30 sty 2018, 14:00

Czy ktoś uruchamiał NEMESIS pod TS? Link: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... 1265009992

W jaki sposób to funkcjonuje? Czy muszę coś zakupić?

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 30 sty 2018, 14:18

Mixthoor pisze:Czy ktoś uruchamiał NEMESIS pod TS? Link: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... 1265009992

W jaki sposób to funkcjonuje? Czy muszę coś zakupić?
Samego TTSa musisz kupić. Mod jest za darmo. Na discordzie non stop tylko w to grają naszym polskim jak widziałem główny channel kilka dni temu. https://discord.gg/QUsJhf
Rebel 6% (trójmiasto)

Fuser.exe
Użytkownik wspierający
Posty: 653
Rejestracja: 11 lip 2014, 13:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Fuser.exe » 01 lut 2018, 10:15

czy na przykład w Project Gaia trzeba wszystko przesuwać ręcznie czy ruchy wykonuja sie automatycznie, jak np. w aplikacjach na androida?

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 01 lut 2018, 11:32

Fuser.exe pisze:czy na przykład w Project Gaia trzeba wszystko przesuwać ręcznie czy ruchy wykonuja sie automatycznie, jak np. w aplikacjach na androida?
Może najlepiej pomoże to: https://www.youtube.com/watch?v=EQsS7JeKvoQ
Nie wiem jaki mod, podejrzewam że podobny. Np Catan mają oskryptowany, ale to rzadkość. Czasem coś jest fajnie zrobione, często nie. To jest bardziej symulator stołu, niżeli dedykowana aplikacja grze.
Rebel 6% (trójmiasto)

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 879
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 01 lut 2018, 11:46

Wszystko zależy od determinacji "twórcy", są mody zrobione lepiej, są gorzej. Ale wydaje mi się że w przypadku płatnych modów wykonanie będzie na tyle automatyczne na ile się da.
Są stoły gdzie panuje praktycznie pełna automatyka - ale tak jak powiedział Sarseth, to tylko stoły nie zaś aplikacja na Androida gdzie klikasz i po wszystkim.
Stół z grą - jak na żywo. Ale z udogodnieniami.

Fuser.exe
Użytkownik wspierający
Posty: 653
Rejestracja: 11 lip 2014, 13:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Fuser.exe » 01 lut 2018, 16:55

czyli np. gdybym grał z kimś nieuczciwym to może sobie dodać punkty itp.?

Awatar użytkownika
lacki2000
Użytkownik wspierający
Posty: 3488
Rejestracja: 30 maja 2012, 00:09
Lokalizacja: Gdynia

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: lacki2000 » 01 lut 2018, 16:56

Fuser.exe pisze:czyli np. gdybym grał z kimś nieuczciwym to może sobie dodać punkty itp.?
Jest tam nawet opcja wywrócenia stołu, więc lepiej nie grać z kimś porywczym :) Najlepiej mieć własną zaufaną drużynę do grania.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 879
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 01 lut 2018, 17:04

Fuser.exe pisze:czyli np. gdybym grał z kimś nieuczciwym to może sobie dodać punkty itp.?
A jak grasz na żywo, przeciwnik może walkowac? :)

Fuser.exe
Użytkownik wspierający
Posty: 653
Rejestracja: 11 lip 2014, 13:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Fuser.exe » 01 lut 2018, 17:22

tak, ale może też dostać po papie, tutaj raczej nie :]

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 01 lut 2018, 18:01

Fuser.exe pisze:tak, ale może też dostać po papie, tutaj raczej nie :]
Niby tak :D Ale całe szczęście miałem okazję grac tylko z normalnymi/dojrzałymi(?) graczami, a nie takimi co to muszą oszukiwać ;) Nawet grając z randomami z lobby.
btw. wywracanie stołu można blokować od jakiegoś patcha. Tak samo można blokować niektóre elementy (stosy kart, czy jakieś inne elementy) jak właściciel stołu, także jest trochę takich blokad.
Rebel 6% (trójmiasto)

ODPOWIEDZ