Tabletop Simulator (Steam)

Informacje o planszówkach on-line, offline itp.
worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 02 lut 2018, 18:09

tomasz86 pisze:A o co chodzi że jest 4 pack za 100 zł. Tego nie kumam......
To dla ludzi, którzy nie mogą namówić swoich znajomych do wydania pieniędzy na TTS i nie mogą również namówić ich do grania za darmo np. przez Vassala. Dzięki tej opcji można takim opornym zafundować TTS z dobroci serca, a potem i tak z nimi nie pograć.
Sarseth pisze:Na discordzie non stop tylko w to grają naszym polskim jak widziałem główny channel kilka dni temu.
Zależy, np. na naszym polskim discordzie grywa się wciąż głównie przez Vassala i to dość aktywnie. Jest u nas kilka osób, które miały wcześniej kontakt z TTS, ale mają o aplikacji raczej nienajlepsze opinie.

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 895
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 02 lut 2018, 18:16

To już wiemy że boli Cię że ludzie zamiast grać na darmowym Vassalu wybierają płatna platformę TTS która jest jak Mercedes przy Maluchu.
Na czteropak zawsze znajdziesz chętnego , wystarczy dać ogłoszenie na forum. Ew. Na polskiej grupie fb x Winga, TTS ma super moda pod iksy i bardzo dużo osób z niego korzysta - zawsze ktoś się znajdzie.
Nie słuchaj że malo kto gra - Worka boli TTS bowiem jest to konkurencja dla Vassala.

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 02 lut 2018, 18:21

Indar pisze:To już wiemy że boli Cię że ludzie zamiast grać na darmowym Vassalu wybierają płatna platformę TTS
Boli ze śmiechu.
Indar pisze:Na czteropak zawsze znajdziesz chętnego
Zafunduj ludziom w internecie cokolwiek to zawsze ktoś będzie chętny. Co nie znaczy, że jeszcze go potem zobaczysz. Jeżeli nie możesz przekonać swoich znajomych do wyłożenia pieniędzy, żeby z tobą grali, to pograsz najwyżej z randomami z internetu (powodzenia i miłych frustracji).
Indar pisze:Nie słuchaj
Nie myśl.

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 895
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 02 lut 2018, 18:56

Nie będę się wdawał z Toba w kolejną dyskusje o tym samym.
W każdym razie jako posiadacz TTS (od roku) jestem z niego bardzo zadowolony i nie narzekam na niedosyt graczy.

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 02 lut 2018, 19:21

To się nie wdawaj.

Tymczasem jako posiadacz TTS (od pół roku) jestem z niego bardzo niezadowolony. Wersja linuksowa zamiast działać lepiej działa jeszcze gorzej niż wyjściowo, chociaż minęło kilka miesięcy i wyszły jakieś updejty. Wcześniej mogłem chociaż pograć w warcaby itp. Dowolny moduł z workshopu całkowicie zawieszał komputer, co jak wiadomo jest na linuksie nie lada wyczynem. Teraz dla odmiany nawet podstawowe stoły otwierają się czarne. A nie zauważyłem, żeby przez ten czas w sklepie pojawiło się wielkie czerwone ostrzeżenie "użytkowniku linuksa, nie kupuj!" śmierdzi to więc już na tym etapie zwykłym scamem.

Jako że byłem ostatnio zmuszony trochę korzystać z Windows obadałem jednak kilka workshopowych modułów. Po przyjrzeniu się jak działa w nich automatyka, i jak rozwiązano pewne rzeczy, parsknąłem śmiechem. Ważne funkcje, które na Vassalu robi się po prostu wybierając opcję w edytorze na TTS wymagają skryptowania bardzo dokoła. Dziwne, że w ogóle trzeba skryptować podstawy jak odrzucanie kart, dobieranie odkrytych albo zmianę stanu przez kliknięcie, to powinno być wbudowane z wejścia. I tyle mi po Mercedesie bez kół, kiedy Fiat 126p jeździ.

Z tego wszystkiego jedno do czego póki co się TTS przydał to wycięcie grafik z dodatków Eldritch Horror, żeby uzupełnić moduł vassalowy.

Nie narzekam również na niedosyt graczy korzystających z darmowych stołów. Ale jakoś brak na discordzie chętnych do kupowania TTS, ci co kupili praktycznie nie używają, a niektórzy posiadacze wręcz odmawiają grania na tym. Tak że chcąc nie chcąc sam ze sobą na TTS nie pogram, choćbym miał ochotę spędzać wolny czas z produktami Micro$oftu.

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 666
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 03 lut 2018, 07:15

Ja doprostuje, bo szkoda by klamac. Na ICH discordzie, bo nie wiem czy worek wie ze discordow moze byc wiele. Ja do TTSa znam chociazby 3 (ogolnych, niektore sa aktywne raz na tydzien, inne non stop). To jedna rzecz. U nas nie placza ze vassal jest slaby, tylko graja. Jest tez ladna lista doscordow na redisie ttsowym.
Dwa, nie wiem z jakiej dystrybucji korzysta powyzszy uzytkownik, ale mi na ubunciaku czy mincie smiga az milo. Wiec pewno sa jakies co nie dziala, ale globalnie ze nie dziala to troche przesada. Nawet nie powie co ma, szkoda, bo malo rzetepna informacja. Na windzie jak zainstaluje 95 tez pewno nie pojdzie. Co do lepszosci co jest lepsze, to nie wiem po co sie spierac xD ale widocznie trzeba, bo pupa piecze. Szkoda, bo jesli tak wyglada spolecznosc vassala, zamiast grac musza sie skarzyc, to rzeczywiscie nie dziwi mnie ze watek vassala umarl, chociazby tutaj na forum.
Rebel 6% (trójmiasto)

Awatar użytkownika
Galatolol
Użytkownik wspierający
Posty: 1544
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:03
Lokalizacja: Kraków/Paryż
Has thanked: 18 times
Been thanked: 7 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Galatolol » 03 lut 2018, 10:41

Ludzie grywają tam w ciężkie gry pokroju Splotter, Spielworxx, 18xx, Republic of Rome?

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 03 lut 2018, 14:13

Sarseth pisze:Ja doprostuje, bo szkoda by klamac.
No właśnie nie chciałem wprost zarzucać ci kłamstwa odnośnie tego "na discordzie non stop tylko w to grają", bo wcale nie jest tak różowo i popularnie jak starasz się to malować.

Dziwne, żeby na serwerze TTS nie grano przez TTS. Z drugiej strony jak udowodnisz, że użytkownicy wyświetlający "tabletop simulator" faktycznie w coś grają? Równie dobrze mogą mieć uruchomione pasywnie, żeby nabijać achievementy za granie po milion godzin dla kart kolekcjonerskich. Albo może siedzą trzeci dzień pod rząd i wywracają stół tym durnym guzikiem czy za co tam jeszcze Steam daje punkty.

Kto i gdzie gra przez Vassala również nie stwierdzisz patrząc na listę, Discord nie rozpoznaje tego jako grę komputerową i nie wyświetla.

Nawiasem mówiąc jak ostatnio szukałem chętnych do grania na obcym serwerze discordowym, to jakoś przez parę dni z rzędu (jak zwykle graliśmy ostro przez całe święta i zapraszałem nowych przed każdą rozgrywką) nikt nowy do naszych gier nie dołączył. Tymczasem ze znajomymi gramy konsekwentnie od lat po parę razy na tydzień i Discord nawet nie był nam do tego niezbędny. Tak że na podobnej zasadzie jak skreślasz Vassala ja mógłbym teraz napisać, że TTS umarł, bo nie widzę aktywnie na tym grających w swoim środowisku.
Sarseth pisze:Dwa, nie wiem z jakiej dystrybucji korzysta powyzszy uzytkownik, ale mi na ubunciaku czy mincie smiga az milo.
Korzystam z aktualnej dystrybucji bazującej na aktualnym ubuntu. Pozwolę sobie więc poddać twoje zapewnienia pod wątpliwość. Pewnie znowu coś niedopowiedziałeś albo wykrzywiłeś. Bo np. menu główne i mi śmiga aż miło, więc pewnie uznajesz, że wystarczy jeśli aplikacja w ogóle się uruchamia.
Sarseth pisze:Na windzie jak zainstaluje 95 tez pewno nie pojdzie.
Spróbuj i napisz jak poszło. Zweryfikujemy, zamiast wprowadzać użytkowników Windows 95 w błąd.
Sarseth pisze:Szkoda, bo jesli tak wyglada spolecznosc vassala, zamiast grac musza sie skarzyc, to rzeczywiscie nie dziwi mnie ze watek vassala umarl
Na Vassala nie trzeba się skarżyć, Vassal po prostu działa.
Sarseth pisze:chociazby tutaj na forum.
Nie mąć i przeglądaj własne forum uważniej. Niedawno ktoś postował swój nowy moduł. Jak widać jest wokół Vassala pewna aktywność.

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 666
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 03 lut 2018, 23:46

Spoiler:
Worek wie lepiej co robie na ubuntu, fajnie ma. Ciekawe. I jego grupa wyznacza cala populacje ludzi, wiec w sumie nikt nie gra na ttsie. Mod z 2012 roku to swiezosc, bo zapostowane 6 miesiecy temu. Ludzie na discordzie udaja tylko ze graja w TTSa uruchamoaja go by naboc godziny, a tak naprawde maja wlaczonego vassala xDD Te discordy na ktorycj jestem to tez pewno przewidzenia, i te LFG ktore tam widze to jakis blad systemu. Boty! Ostre granie przez cale swieta! Noo, zazdro.. skreca mnie. Gdybym tylko na vassalu gral, mialbym takie super swieta. To kiedy gracie znowu? W wielkanoc? Wszystko co mowosz worek brzmi komicznie. Jeszcze te ciecia postow, to nie TV ze mozesz manipulowac wycietymi zdaniami z czesci wypowiedzi i udawac ze cos innego mialem na mysli. Ale skoro lubisz. Takze milej zabawy dalej.
Rebel 6% (trójmiasto)

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 04 lut 2018, 00:15

Czekam Sarseth kiedy zaczniesz czytać więcej niż co drugie słowo w zdaniach. Albo kiedy zaczniesz przed napisaniem czegoś upewniać się, że masz pojęcie o czym piszesz i nie walisz bzdur. Albo kiedy zaczniesz pamiętać co pisałeś kilka miesięcy wstecz.

Tymczasem wracając do TTS, w sytuacji kiedy sklep twierdzi, że to jest na linuksa i nie podaje w wymaganiach sprzętowych konkretnych dystrybucji, to aplikacja ma działać na mojej dystrybucji, jaka by nie była, tak samo jak na dowolnym innym wymienionym systemie operacyjnym. I tyle, takie proste. W innym razie jest to zwyczajne oszustwo, albo przynajmniej dowód niekompetencji programistów. Jakoś nie pamiętam, żebym miał kiedykolwiek problemy z funkcjonowaniem dowolnej darmowej aplikacji na dowolnej używanej wcześniej dystrybucji. Jeśli za coś płacę tym bardziej mam więc chyba prawo wymagać. Co za zbieg okoliczności, że akurat TTS się wywala będąc jedyną płatną aplikacją na tym komputerze.

Podane na Steam wymagania sprzętowe wykluczają Windows 95. Nie wykluczają żadnej dystrybucji linuksa.

A mnie w tym momencie niespecjalnie obchodzi, że Sarsetha triggeruje pisanie o TTS inaczej niż w samych superlatywach i musi w związku z tym wymyślać śmiganie na "ubunciakach" itp.

Zapłaciłem? No to ma działać. Nie działa? No to mogę co najwyżej ocenić jako szajz i ostrzec potencjalnych nabywców.

Zupełnie abstrahując od tego, jak się porównuje z alternatywami pod względem funkcjonalności, jaką ma bazę gier i graczy itp.
Sarseth pisze:To kiedy gracie znowu? W wielkanoc?
Już w najbliższy poniedziałek o 20:00. W wielkanoc pewnie również, w dowolnej porze. Nie traktuj tego jednak jako zaproszenia (przypomnę, że zostałeś już od nas z Discorda usunięty, o co jak widać wciąż żywisz pretensje).

Fuser.exe
Użytkownik wspierający
Posty: 693
Rejestracja: 11 lip 2014, 13:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Fuser.exe » 08 lut 2018, 19:34

a czym sie rozni Tabletopia od TS?

Awatar użytkownika
lacki2000
Użytkownik wspierający
Posty: 3582
Rejestracja: 30 maja 2012, 00:09
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 26 times
Been thanked: 3 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: lacki2000 » 09 lut 2018, 19:42

Fuser.exe pisze:a czym sie rozni Tabletopia od TS?
TT jest programem darmowym, ale konto użytkownika może być bardziej premium, bo to darmowe pozwala zakładać tylko gry 2-osobowe i to nie we wszystkich grach (tylko około 300 gier :] ). TS trza kupić, a wtedy można grać w wiele gier już całkiem za darmo.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 895
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 14 lut 2018, 16:36

Na TTSie wyskakuje mi że jest nowa wersja, program nie powinien się sam zaktualizować?
Muszę ręcznie odinstalować i zrobić nową instalację czy jest jakiś sposób? Zawsze robiło się to z automatu.

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 666
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 14 lut 2018, 16:38

Indar pisze:Na TTSie wyskakuje mi że jest nowa wersja, program nie powinien się sam zaktualizować?
Muszę ręcznie odinstalować i zrobić nową instalację czy jest jakiś sposób? Zawsze robiło się to z automatu.
To issue steama, wejdź w "manage downloads". Albo grałeś w coś i masz wyłączone automatyczne aktualizacje podczas grania - same się nie wznowią CZASEM. Albo brakuje miejsca na dysku. Albo nie wiem co, wczoraj miałem to samo z civ6. To nie TTS. Wystarczy wejdź w managera pobrań i kliknać strzałkę w górę by wznowić update [prawym na TTS] - i wtedy pokaże się problem lub po prostu ściągnie.
Rebel 6% (trójmiasto)

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 895
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 14 lut 2018, 16:49

Nie, to nie to. Mam włączoną automatyczna aktualizację (sprawdziłem), widocznie zmiany są tak daleko idące że trzeba wywalić starą wersję i pobrać nową.

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 666
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 14 lut 2018, 17:07

Indar pisze:Nie, to nie to. Mam włączoną automatyczna aktualizację (sprawdziłem), widocznie zmiany są tak daleko idące że trzeba wywalić starą wersję i pobrać nową.
W życiu. Ja zaktualizowałem wczoraj. Steam ma inną politykę zupełnie i niepozwoliłby na takie coś (nawet jeśli by takie coś szło[nie wiem, moze takie patche czasem są], to steam by to zrobił sam, bez Twojej wiedzy i byś widział poprostu 'downloading/updating' a patch rozmiaru gry ;) ). Wszedłeś w manadżera pobrań?
Spoiler:
Będzie strzałka do wznowienia pobierania. Tutaj przykład na szybko skleiłem (nawet nie wiem co to za gra poszła xD uroki bundlów), bo już nic mi dziś się nie aktualizuje. Miałem wczoraj czy kilka dni temu aktualizacje TTSa normalnie, więc szybko zrobiłem przykład z nową grą jakąś. Strzałka tak wyglądająca, wystarczy kliknąć (jeśli wróci, to gdzieś będzie error wskazywał przyczynę błędu, np brak miejsca na dysku).
Automatyczne updaty też mam, ale jak mówię, wczoraj civ6 patch mi się nie ściągnął sam. Ot uroki steama.
Rebel 6% (trójmiasto)

Indar
Użytkownik wspierający
Posty: 895
Rejestracja: 25 sty 2013, 22:17
Lokalizacja: Łomża
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Indar » 15 lut 2018, 21:34

Poszło samo. Chyba najpierw ściagnął małą aktualizację Steama a po chwili pociągnął TTSa, ale trwało to trochę.
Zdaje się że dodali moduł VR.

worek cementu
Posty: 44
Rejestracja: 24 mar 2017, 13:33

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: worek cementu » 28 mar 2018, 14:09

Fuser.exe pisze:
08 lut 2018, 19:34
a czym sie rozni Tabletopia od TS?
Tabletopia to praktyczniejsza płatna alterantywa. Płaci się za możliwość zakładania gier, więc wystarczy, jeżeli zrobi to jedna osoba i można zapraszać znajomych do gry bez naciągania na zakup. Czyli jak z fizycznymi planszówkami. Dodajmy, że Tabletopia oferuje oficjalne wersje online, więc wspierasz autorów.

Do tego Tabletopia ma znacznie lepsze wykonanie, nie jest tak toporna jak TTS. Gdybym nie miał interesujących mnie gier darmowo na Vassalu korzystałbym pewnie właśnie z Tabletopii.

Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Użytkownik wspierający
Posty: 1084
Rejestracja: 21 cze 2014, 18:00
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sir_Yaro » 28 mar 2018, 17:32

Galatolol pisze:
03 lut 2018, 10:41
Ludzie grywają tam w ciężkie gry pokroju Splotter, Spielworxx, 18xx, Republic of Rome?
Ja bym chętnie zagrał w Indonesia... :)

JohnnyW85
Posty: 1
Rejestracja: 09 kwie 2018, 14:47

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: JohnnyW85 » 09 kwie 2018, 14:50

Ktoś dobrze obeznany z tym symulatorem, głównie chodzi mi o modowanie, pomógłby mi rozwiązać kilka kwesti i odpowiedział na kilka pytań?

dzikakulka
Posty: 32
Rejestracja: 04 kwie 2018, 13:51

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: dzikakulka » 09 kwie 2018, 16:36

JohnnyW85 pisze:
09 kwie 2018, 14:50
Ktoś dobrze obeznany z tym symulatorem, głównie chodzi mi o modowanie, pomógłby mi rozwiązać kilka kwesti i odpowiedział na kilka pytań?
Pytaj, pytaj :) Lepiej na forum otwartym, moze ktoś trafi i się przyda.

Tuminure
Użytkownik wspierający
Posty: 401
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:07
Lokalizacja: Gołdap
Been thanked: 3 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Tuminure » 09 kwie 2018, 22:12

JohnnyW85 pisze:
09 kwie 2018, 14:50
Ktoś dobrze obeznany z tym symulatorem, głównie chodzi mi o modowanie, pomógłby mi rozwiązać kilka kwesti i odpowiedział na kilka pytań?
Z czym masz problem?

tomasz86
Posty: 92
Rejestracja: 23 sty 2016, 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: tomasz86 » 19 cze 2018, 13:35

Witam,

https://www.indiegala.com/store/product ... tor/286160

50% zniżki. Nie znam się na tym kompletnie. Czym ta wersja różni się od Steama? Warto brać?

Sarseth
Użytkownik wspierający
Posty: 666
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:31
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Sarseth » 19 cze 2018, 13:41

tomasz86 pisze:
19 cze 2018, 13:35
50% zniżki. Nie znam się na tym kompletnie. Czym ta wersja różni się od Steama? Warto brać?
Niczym, sprzedają klucz do steama, który wklepujesz na steamie i gra się aktywuje jak zakupiona i masz wszystko to samo.
Różnica może ewentualnie polegać na tym, że refunda nie zrobisz jak wpiszesz klucz (a przynajmniej ja nie znam możliwości takiej)
Jedyne pytanie czy zaufany dystrybutor kluczy to jest, ale to nie zależne od gry. Chociaż jak dobrze kojarzę, kilka lat temu kupowałem coś od nich i problemu nie było.
Rebel 6% (trójmiasto)

Awatar użytkownika
Mixthoor
Użytkownik wspierający
Posty: 267
Rejestracja: 05 sty 2018, 23:42
Lokalizacja: Dojczlandia
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Tabletop Simulator [Steam]

Post autor: Mixthoor » 22 cze 2018, 08:32

Pany, na steamie jest to cuś za 9.99 EUR https://store.steampowered.com/app/2861 ... Simulator/
Czy uruchomię na tym np. NEMESIS? Czy muszę za grę dodatkowo płacić? Gdzie znajdę bibliotekę gier?

ODPOWIEDZ