Wygląda zacnie, ale mieści Ci się wszystko do pudełka? Mnie się ledwo domyka bez pudełek...
Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Food Chain Magnate
Wygląda zacnie, ale mieści Ci się wszystko do pudełka? Mnie się ledwo domyka bez pudełek...
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
No tak, na to wszystko kładę markery, karty pomocy po lewej stronie i całość przykrywam instrukcją . Mieści się idealnie .
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
Mam prośbę, by w cytowaniach nie wrzucać jeszcze raz tych samych zdjęć
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
- warlock
To są zwykłe Standard American.
To nie są karty najlepszej jakości, ale ja bym ich nie koszulkował. Będziesz miał o wiele większy problem ze zmieszczeniem wszystkiego do tej harmonijki (jeśli zdecydujesz się ją zrobić) . A akurat lekko wytarte karty w grze w klimacie retro dodają smaczku .
To nie są karty najlepszej jakości, ale ja bym ich nie koszulkował. Będziesz miał o wiele większy problem ze zmieszczeniem wszystkiego do tej harmonijki (jeśli zdecydujesz się ją zrobić) . A akurat lekko wytarte karty w grze w klimacie retro dodają smaczku .
- krecilapka
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 194 times
Ja grałem w zakoszulkowanych i mieściły się w harmonijce. No to jednak gra w której istotne jest kogo wyślemy do pracy kogo na plażę i lepiej by przeciwnicy przypadkiem nie poznali planówwarlock pisze:To są zwykłe Standard American.
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
- warlock
Bez przesady, tył kart jest jasny i na tyle bogaty w zdobienia że nie da się rozpoznać z daleka co za karta leży na wierzchu plaży, nawet mimo jakichś tam przetarć . Ale wiadomo, gra jest droga, więc niektórzy mogą chcieć koszulkować. Wówczas - tak jak pisałem - Standard American pasują jak ulał .
Warlock, koszulkowałeś karty? Jakie masz wymiary tych pudełeczek? Wydrukowałem w drukarni plik z BGG, niestety śpieszyłem się i okazało się, że pudełka są za małe, bo w hameryce mają inny rozmiar papieru.
- warlock
Nie koszulkowałem kart, ale jeśli ktoś chce mieć w perfekcyjnym stanie to polecam to zrobić, bo u mnie po 4-5 partiach są wyraźne wytarcia już . Ale nie przeszkadza mi to akurat, i tak całość w sekrecie rozkładasz w stosach więc nie ma to żadnego znaczenia.
Pudełka drukujesz normalnie na A4, grunt żeby drukować faktyczny rozmiar a nie z jakimś skalowaniem .
Harmonijkę trzeba drukować na Legal Paper o rozmiarze 216 x 356 mm (muszą to pewnie dociąć na gilotynie w drukarni). I koniecznie na bardzo grubej tekturze.
Pudełka drukujesz normalnie na A4, grunt żeby drukować faktyczny rozmiar a nie z jakimś skalowaniem .
Harmonijkę trzeba drukować na Legal Paper o rozmiarze 216 x 356 mm (muszą to pewnie dociąć na gilotynie w drukarni). I koniecznie na bardzo grubej tekturze.
- warlock
Do tych nie. Ale w zasobach BGG są inne pudełka na karty przystosowane do koszulek . Poszukaj.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Według jednego polskiego recenzenta zostałem frajerem. Moich trzech przyjaciół również. I szczerze pisząc, mogłabym już tylko grać w takie „frajerskie” gry.
Jestem po pierwszej rozgrywce i daaawno nie pamiętam takiego efektu wow jak po tym tytule. Coś wspaniałego. Mechanika majstersztyk! Wykonanie , według mnie, idealnie dopasowane do ciężaru gry. Wolę takie minimalistyczne podejście do tematu niż przerost formy nad treścią. Zachwyca mnie ilość strategii w tym tytule przy niezmiennej ilości kart. Kapitalnie rozwiązana kwestia modularnej planszy. To kolejny tytuł na pograniczu symulacji , a gry planszowej. Po pierwszej rozgrywce 10/10.
Czy według Was ta gra ma jakiekolwiek minusy? Poważnie pytam
Jestem po pierwszej rozgrywce i daaawno nie pamiętam takiego efektu wow jak po tym tytule. Coś wspaniałego. Mechanika majstersztyk! Wykonanie , według mnie, idealnie dopasowane do ciężaru gry. Wolę takie minimalistyczne podejście do tematu niż przerost formy nad treścią. Zachwyca mnie ilość strategii w tym tytule przy niezmiennej ilości kart. Kapitalnie rozwiązana kwestia modularnej planszy. To kolejny tytuł na pograniczu symulacji , a gry planszowej. Po pierwszej rozgrywce 10/10.
Czy według Was ta gra ma jakiekolwiek minusy? Poważnie pytam
- warlock
Jakbym miał już czegoś szukać:Czy według Was ta gra ma jakiekolwiek minusy? Poważnie pytam
- możesz się pogrążyć na etapie wystawiania restauracji, jeszcze przed właściwą rozgrywką, a potem już przestajesz się liczyć w wyścigu
- trzeba sobie porządnie zorganizować przestrzeń na stole, ewentualnie dorobić akcesoria we własnym zakresie .
- (to już moja prywatna opinia, a nie wada gry jako taka ) fajnie byłoby, gdyby (wzorem takiej Indonezji od Splottera) kasa mogła w jakiś sposób krążyć między graczami . Chciałbym tu zobaczyć jakiś mechanizm handlu/kupowania i większej interakcji w zakresie przepływu pieniędzy.
Póki co FCM jest w moim TOP 10, to naprawdę wyjątkowa giera.
I również witam w gronie frajerów . Super, że siadło .
- warlock
W jednym z podcastów Piotrek z Grania w Chmurach tak pół żartem (chyba ) powiedział (nie cytuję, ale oddaję sens), że nie jest frajerem, żeby kupić tak wyglądającą grę za takie pieniądze . Jak tego słuchałem, to poczułem się dziwnie .
-
Nie posądzam Piotra o chamstwo czy szydere ale przy całej mojej sympatii do jego osoby niestety niesmak pozostał.
A jak oceniacie liczbę graczy ? Jaka liczba osób jest według Was najlpesza? I ile średnio trwa rozgrywka?
Bardzo mnie rozbawiło to „witanie w gronie frajerów”.
A jak oceniacie liczbę graczy ? Jaka liczba osób jest według Was najlpesza? I ile średnio trwa rozgrywka?
Bardzo mnie rozbawiło to „witanie w gronie frajerów”.
OT: Piotrkowi zdarzają się nieprzemyślane wypowiedzi i komentarze. Pare miesięcy temu na swoim profilu zamieścił opis z wrażeń z gry zbliżonej tematycznie do Rising Sun, którą nazwał "dla graczy z chudszymi portfelami". Potem usunął swój tekst, gdy ktoś w komentarzu przyczepił się o to.Wincenty Jan pisze: ↑19 kwie 2018, 12:37 Nie posądzam Piotra o chamstwo czy szydere ale przy całej mojej sympatii do jego osoby niestety niesmak pozostał.
- kaszkiet
- Has thanked: 312 times
- Been thanked: 533 times
Ostatnio opowiadał też o Batmanie, że to wcale nie musi być dobra gra, podczas gdy ludzie ładowali taczki pieniędzy na KSa.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
-
Kończąc temat Piotrka (bo to ja go bezsensownie rozpocząłem) nic do niego nie mam, wręcz przeciwnie, doceniam to co robi i jak robi ale ten komentarz był niezbyt trafny za co z resztą przeprosił.
Trolliszcze tak samo jak ty masz prawo komentować wszystko i wszędzie tak samo inni mają się prawo wypowiedzieć. A jesteś chyba niekwestionowanym liderem tego forum w wojnach i wojenkach, więc to chyba z Twoją delikatnością coś nie tak skoro tak łatwo Cię sprowkować. I bądź tak miły już nie komentować mojej wypowiedzi aby nie zaśmiecać wątku , który ja już wystarczająco zaśmieciłem infotmacją o „frajerach”. Każda Twoja riposta jest trafna, masz we wszystkim rację i jesteś super i jako geek i jako człowiek, jesteś w moich oczach wyrocznią. Dziekuje, że jesteś. Kocham Cię.
Kończąc bezsensowne offtopy (moja wina) , a wracając do gry
W jakiej liczbie osób gra najlepiej działa? Jestem też ciekaw jak gra działa na dwie osoby.
Trolliszcze tak samo jak ty masz prawo komentować wszystko i wszędzie tak samo inni mają się prawo wypowiedzieć. A jesteś chyba niekwestionowanym liderem tego forum w wojnach i wojenkach, więc to chyba z Twoją delikatnością coś nie tak skoro tak łatwo Cię sprowkować. I bądź tak miły już nie komentować mojej wypowiedzi aby nie zaśmiecać wątku , który ja już wystarczająco zaśmieciłem infotmacją o „frajerach”. Każda Twoja riposta jest trafna, masz we wszystkim rację i jesteś super i jako geek i jako człowiek, jesteś w moich oczach wyrocznią. Dziekuje, że jesteś. Kocham Cię.
W jakiej liczbie osób gra najlepiej działa? Jestem też ciekaw jak gra działa na dwie osoby.
- bogas
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 649 times
Użytkownicy BGG twierdzą, że najlepiej jest na 3 i 4 graczy, ale aż 70% rekomenduje grę w 2 osoby. Pytanie tylko czy można wierzyćWincenty Jan pisze: ↑19 kwie 2018, 15:34 (...)
- Deem
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 319 times
W niedzielę zrobiliśmy pierwsze podejście do FCM (4 osoby) i o ile zasady ogarnęliśmy w miarę sprawnie, to zaliczyliśmy totalny "mind blow" przy pierwszych turach. Zaczynaliśmy dwukrotnie i za każdym razem co najmniej dwoje z nas trafiało na ścianę z rozwojem w pierwszych ruchach.
Czy kojarzycie jakieś dobre ruchy otwierające, które pozwalają nie utknąć na samym początku?
Czy kojarzycie jakieś dobre ruchy otwierające, które pozwalają nie utknąć na samym początku?
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
- piton
- Has thanked: 1204 times
- Been thanked: 631 times
- Kontakt:
FCM na każda liczbę osób działa równie dobrze, przynajmniej moim frajerskim zdaniem.
Na dwie osoby to walka do pierwszego błędu, oczywiście z doświadczonym przeciwnikiem. Na początku tego aż tak nie czuć.
Natomiast im więcej osób tym większy margines błędu, bo zawsze można liczyć, że inni gracze też zrobią babola do tego łatwiej jest powstrzymać kogoś jak idzie "w radio" czy na zatrudnianie ludzi hurtem, znowu moje zdanie.
Co do otwierających zagrań, to nie wiem co jest dobre - zawsze trzeba grać pod milestony. Bądź tu człowieku mądry Czasem zacznę od kelnerki, czasem od trenowania (chyba najpopularniejsze), inni w marketing, gotowanie, napoje (magiczna lodówka)... Ciężko powiedzieć.
Najważniejsza jet adaptacja do sytuacji na planszy i poczynań ludzi. Jak utkniemy z towarem, którego nie da się sprzedać, to jesteśmy frajerami
Grałem narazie kilkanaście razy i nie mam pojęcia jak w to dobrze grać. %wygranych marny
Na dwie osoby to walka do pierwszego błędu, oczywiście z doświadczonym przeciwnikiem. Na początku tego aż tak nie czuć.
Natomiast im więcej osób tym większy margines błędu, bo zawsze można liczyć, że inni gracze też zrobią babola do tego łatwiej jest powstrzymać kogoś jak idzie "w radio" czy na zatrudnianie ludzi hurtem, znowu moje zdanie.
Co do otwierających zagrań, to nie wiem co jest dobre - zawsze trzeba grać pod milestony. Bądź tu człowieku mądry Czasem zacznę od kelnerki, czasem od trenowania (chyba najpopularniejsze), inni w marketing, gotowanie, napoje (magiczna lodówka)... Ciężko powiedzieć.
Najważniejsza jet adaptacja do sytuacji na planszy i poczynań ludzi. Jak utkniemy z towarem, którego nie da się sprzedać, to jesteśmy frajerami
Grałem narazie kilkanaście razy i nie mam pojęcia jak w to dobrze grać. %wygranych marny