Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
PawelWAW pisze: ↑24 sie 2018, 20:44
Szukałem w temacie, ale nie znalazłem, więc przepraszam jeśli powtarzam pytanie.
Ile jest kart w dużych dodatkach, bo w małych 60?
156
Dzięki
Zachęcony Waszą recenzją chyba spróbuję GoTa, choć zastanawiam się też nad legenda 5 kręgów.
Jaka była kolejność wydawania tego? Na stronie FFG jak i Galakty bałagan i wszystko w jednym worze - mogę się tylko domyślać, a chciałbym poznawać grę w kolejności wydawania...
Promocja również i mnie zaciekawiła. Powiedzcie tylko, czy warto grać w z żoną? Obecnie gramy w Horror w Arkham i poziom skomplikowania jest idealny. Na bgg ocenili agot 2nd lcg na 3.4 i jest to więcej niż Netrunner (3.36), który był zbyt ciężki do domowego grania. Serialu nie oglądamy, więc tematyka równie nijaka.
Warto grać. Ale ciężko powiedzieć czy podpasuje. Co-op to jednak co innego.
Jeśli żona jest cierpliwa i ma chęć wgłębić sie to spróbuj.
Jaka była kolejność wydawania tego? Na stronie FFG jak i Galakty bałagan i wszystko w jednym worze - mogę się tylko domyślać, a chciałbym poznawać grę w kolejności wydawania...
PawelWAW pisze: ↑24 sie 2018, 20:44
Szukałem w temacie, ale nie znalazłem, więc przepraszam jeśli powtarzam pytanie.
Ile jest kart w dużych dodatkach, bo w małych 60?
156
Dzięki
Zachęcony Waszą recenzją chyba spróbuję GoTa, choć zastanawiam się też nad legenda 5 kręgów.
Miło słyszeć to bardzo dobra gra. My wzięliśmy wszystkie dodatki i też wrócimy do grania. L5R zamówiliśmy również, więc pewnie pojawi się kiedyś w podcaście, tylko nie ma pewności czy do tego czasu nakład nie zniknie. W tej cenie warto chyba brać w ciemno - to uznana seria.
Gra mnie mocno kusi. Moim głownym współgraczem jest małżonka, która raczej nie spędzi sporej ilości czasu analizując z instrukcją działania kart. Powiedzcie mi proszę czy działanie kart jest w miarę oczywiste po przeczytaniu ich opisów na karcie czy raczej wszystko na początku trzeba sprawdzać w instrukcji? Nie mam na myśli zasad gry tylko działanie kart. Czy jeśli będziemy w to grać 1-3 razy w miesiącu, czyli raczej wielu wieczorów temu tytułowi nie poświecimy, to czy jest szansa, że będziemy mogli do gry usiąść i zagrać z satysfakcją czy raczej trzeba nauczyć się działania każdej karty (współdziałania z kartami)?
seki pisze: ↑25 sie 2018, 19:41
Gra mnie mocno kusi. Moim głownym współgraczem jest małżonka, która raczej nie spędzi sporej ilości czasu analizując z instrukcją działania kart. Powiedzcie mi proszę czy działanie kart jest w miarę oczywiste po przeczytaniu ich opisów na karcie czy raczej wszystko na początku trzeba sprawdzać w instrukcji? Nie mam na myśli zasad gry tylko działanie kart. Czy jeśli będziemy w to grać 1-3 razy w miesiącu, czyli raczej wielu wieczorów temu tytułowi nie poświecimy, to czy jest szansa, że będziemy mogli do gry usiąść i zagrać z satysfakcją czy raczej trzeba nauczyć się działania każdej karty (współdziałania z kartami)?
Działanie kart jest raczej intuicyjne jeśli pozna się podstawowe zasady. Oczywiście jak w każdym LCg pojawia się niejasne sytuacje ale Odpowiedzi można szybko znaleźć w internecie. A w razie czego akurat w Poznaniu jest dość Ilona grupa graczy, zawsze można wpaść i z nami pograć i zobaczyć co i jak.
Dawno nie miałem równie ciężkiej rozkminy, jak teraz. Bo z jednej strony promocja naprawdę świetna, ale to nadal sześć stów za całość. Za karcianę, którą wcześniej nie byłem nawet zainteresowany, choć świat Gry o Tron znam i lubię. Resztką silnej wolni odpuszczę, choć mój wewnętrzny kolekcjoner płacze. I tak już jestem dojony na hajs przez Arkham LCG :)
Ta promocja to właściwie z jakiej okazji ?
Raczej spodziewałem się, że do takich cen zejdzie WH: Podbój, ale nie gra, która ciągle "żyje".
Czyżby Galakta miała żegnać się z tytułem ?
Munchhausen pisze: ↑27 sie 2018, 08:43
Dawno nie miałem równie ciężkiej rozkminy, jak teraz. Bo z jednej strony promocja naprawdę świetna, ale to nadal sześć stów za całość. Za karcianę, którą wcześniej nie byłem nawet zainteresowany
Ja zamówiłem ale narazie tylko 2xCS. Jeśli się spodoba zamówie jeszcze 1-2 cykle co da panad 1,1 tys kart. Do domowego grania nie czuję konieczności brać wszystkiego.
rastula pisze: ↑27 sie 2018, 10:37
Ja 2xCS i 5 dużych dodatków...
Też miałem zamiar iść tym tropem, a jednak zdecydowałem się kupić 2xCS + cały najnowszy cykl. A tylko dlatego że wyszło 70 zł taniej za prawie dwa razy więcej kart - jednak nie mam pojęcia czy karty będą dobrze współpracowały z podstawką... Ryzyko szybkich zakupów na wyprzedaży i ograniczonej informacji
Edycja: @Rastula Heh, rzeczywiście coś od rana pomieszałem No nic, to w teorii będę miał karty dla każdego z 8 rodów.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 11:03 przez ramar, łącznie zmieniany 1 raz.
Też miałem zamiar iść tym tropem, a jednak zdecydowałem się kupić 2xCS + cały najnowszy cykl. A tylko dlatego że wyszło 70 zł taniej za prawie dwa razy więcej kart - jednak nie mam pojęcia czy karty będą dobrze współpracowały z podstawką... Ryzyko szybkich zakupów na wyprzedaży i ograniczonej informacji
Jak był sam CS (x3) rozegrałem na czysto kilkaset gier i nie było znużenia. Żonglowałem frakcjami (2-ma nie grałem wcale) i ciągle było coś nowego. Zastanówcie się ile realnie razy zagracie: 20/40/100? Każda gra to godzina. Do "Boardgame style" 3xCS się lepiej spisze niż jakiekolwiek Cykle i duże dodatki.
Jak był sam CS (x3) rozegrałem na czysto kilkaset gier i nie było znużenia. Żonglowałem frakcjami (2-ma nie grałem wcale) i ciągle było coś nowego. Zastanówcie się ile realnie razy zagracie: 20/40/100? Każda gra to godzina. Do "Boardgame style" 3xCS się lepiej spisze niż jakiekolwiek Cykle i duże dodatki.
Napewno masz rację, ale ta racja to nie do takich typow jak my ...
kozz84 pisze: ↑27 sie 2018, 10:38
A ja zagrałem parę razy online i wystarczy mi. 600 zł zaoszczędzone
bez zachwytu?
Z paru powodów:
-1- https://thronesdb.com/card/04080
-2- Gra jest zbyt długa, żeby nie powiedzieć ciągnie się w nieskończoność.
-3- Za dużo nauki. Gra jest fajna, tylko trzeba poświęcić jej min. 20 godzin, żeby zacząć grać, a nie mam tego czasu.
-4- Serialu/książki nie znam, więc postaci nic mi nie mówią.
-5- Jest to lcg, więc nie ma większego sensu grać bez regularnej grupy.
rastula pisze: ↑27 sie 2018, 11:12
Napewno masz rację, ale ta racja to nie do takich typow jak my ...
Chyba najlepiej porównać kupowanie już teraz cyklów do kupowania DLC zanim się jeszcze nie zagrało w podstawkę. Szczególnie, że GoT przypomina typową grę Versus, gdzie DLC to nowe umiejętności dla postaci. Czasem Duzy dodatek czy 2 Cykle moga przedstawić nowy typ decku i jest to wtedy nowa "postać". Można, owszem, ale kiedy się czuję, że wkrada się nuda.
Nie na wejście, bo przytłoczy próg wejścia i ilość kombinacji. Na 100% trudniej będzie złożyć dobry deck z większej puli kart niż z 3xCS.
BTW jesli wasze żony nie siedza po nocach i same nie składaja decków, to na bank zrazą się do gry. Chyba, że nauczycie je grać jednym deckiem do perfekcji i nie za czesto będziecie zmieniać swój
Ja się zastanawiam, gdyż uwielbiam Magica i samo składanie talii oparte na rożnych mechanikach. Miód. Uniwersum Gry o Tron też bardzo lubię. Ale problemem pozostają potencjalni oponenci. Nikt nie przyjdzie i nie zacznie grać od tak, będzie musiał stworzyć swój deck.
Marx pisze: ↑27 sie 2018, 11:38
Ja się zastanawiam, gdyż uwielbiam Magica i samo składanie talii oparte na rożnych mechanikach. Miód. Uniwersum Gry o Tron też bardzo lubię. Ale problemem pozostają potencjalni oponenci. Nikt nie przyjdzie i nie zacznie grać od tak, będzie musiał stworzyć swój deck.