Alchemicy (Alchemists)

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Quille
Użytkownik wspierający
Posty: 319
Rejestracja: 13 lut 2017, 00:34

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Quille » 04 lut 2018, 16:06

Jasne, o tym mówi wprost instrukcja. Chodziło bardziej o to, że jak alchemon jest skopany w dwóch miejscach, to na koniec gry punkty się straci tak czy inaczej, bo przed tym się nie da zabezpieczyć.

Padre_W_stare_konto
Użytkownik wspierający
Posty: 166
Rejestracja: 14 lis 2015, 20:17
Kontakt:

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Padre_W_stare_konto » 05 lut 2018, 00:01

Quille pisze:Jasne, o tym mówi wprost instrukcja. Chodziło bardziej o to, że jak alchemon jest skopany w dwóch miejscach, to na koniec gry punkty się straci tak czy inaczej, bo przed tym się nie da zabezpieczyć.
Tak.

Moje gry na BGG

Envoy
Posty: 13
Rejestracja: 31 lip 2017, 14:13
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Envoy » 09 sty 2019, 15:43

Cześć,
jestem dość świeży jeśli chodzi o Alchemików, stąd też mam jedno pytanie, które już któryś raz pojawiło się w trakcie rozgrywki mimo chodem, ale dopiero wczoraj w trakcie rozgrywki z żoną pojawiło się bardzo stanowczo, a nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi jak dotąd.
Załóżmy, że na skorpionie mam alchemon (+++), a na żabie (---). Celowo wziąłem takie alchemony, by łatwiej się o nich pisało. Nie wnikajcie proszę, czy sytuacja z tymi konkretnymi alchemonami jest możliwa czy nie. Chodzi mi o samą sytuację.
I teraz wiem, że skorpion na pewno nie ma takiego alchemonu, więcej, wiem, że skorpion ma alchemon (---). I teraz obalam teorię o skorpionie i mogę skorzystać z natychmiastowej publikacji. Jednak natychmiastowa publikacja może dotyczyć albo skorpiona, albo właśnie obalonego alchemonu, czyli (+++). Wiem, że skorpion ma poprawny alchemon (---), a poprawnym alchemonem żaby jest (+++). Czy w związku z tym mogę przełożyć z żaby alchemon na skorpiona? Mi to wygląda na obalenie drugiej teorii. Nie mogę również położyć alchemonu (+++) na żabie, ponieważ jest zajęta przez (---).
Jakie jest wyjście z takiej sytuacji? Czy tylko - po prostu nie robienie natychmiastowej publikacji?

rafaelus
Użytkownik wspierający
Posty: 455
Rejestracja: 30 sty 2015, 09:57
Lokalizacja: Kraków

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: rafaelus » 09 sty 2019, 15:51

Envoy pisze:
09 sty 2019, 15:43
Cześć,
jestem dość świeży jeśli chodzi o Alchemików, stąd też mam jedno pytanie, które już któryś raz pojawiło się w trakcie rozgrywki mimo chodem, ale dopiero wczoraj w trakcie rozgrywki z żoną pojawiło się bardzo stanowczo, a nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi jak dotąd.
Załóżmy, że na skorpionie mam alchemon (+++), a na żabie (---). Celowo wziąłem takie alchemony, by łatwiej się o nich pisało. Nie wnikajcie proszę, czy sytuacja z tymi konkretnymi alchemonami jest możliwa czy nie. Chodzi mi o samą sytuację.
I teraz wiem, że skorpion na pewno nie ma takiego alchemonu, więcej, wiem, że skorpion ma alchemon (---). I teraz obalam teorię o skorpionie i mogę skorzystać z natychmiastowej publikacji. Jednak natychmiastowa publikacja może dotyczyć albo skorpiona, albo właśnie obalonego alchemonu, czyli (+++). Wiem, że skorpion ma poprawny alchemon (---), a poprawnym alchemonem żaby jest (+++). Czy w związku z tym mogę przełożyć z żaby alchemon na skorpiona? Mi to wygląda na obalenie drugiej teorii. Nie mogę również położyć alchemonu (+++) na żabie, ponieważ jest zajęta przez (---).
Jakie jest wyjście z takiej sytuacji? Czy tylko - po prostu nie robienie natychmiastowej publikacji?
Nie możesz, bo gracze mają tam swoje pieczęcie. Musisz najpierw obalić teorię dotyczącą żaby. Możesz spróbować obalić dwie teorie i przy drugiej publikować.
Chętnie się podzielę ;)
-Planszostrefa.pl - 11%, 3trolle.pl - 6 %

Awatar użytkownika
detrytusek
Użytkownik wspierający
Posty: 4415
Rejestracja: 04 maja 2015, 12:00
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 4 times

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: detrytusek » 09 sty 2019, 15:53

Envoy pisze:
09 sty 2019, 15:43
Cześć,
jestem dość świeży jeśli chodzi o Alchemików, stąd też mam jedno pytanie, które już któryś raz pojawiło się w trakcie rozgrywki mimo chodem, ale dopiero wczoraj w trakcie rozgrywki z żoną pojawiło się bardzo stanowczo, a nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi jak dotąd.
Załóżmy, że na skorpionie mam alchemon (+++), a na żabie (---). Celowo wziąłem takie alchemony, by łatwiej się o nich pisało. Nie wnikajcie proszę, czy sytuacja z tymi konkretnymi alchemonami jest możliwa czy nie. Chodzi mi o samą sytuację.
I teraz wiem, że skorpion na pewno nie ma takiego alchemonu, więcej, wiem, że skorpion ma alchemon (---). I teraz obalam teorię o skorpionie i mogę skorzystać z natychmiastowej publikacji. Jednak natychmiastowa publikacja może dotyczyć albo skorpiona, albo właśnie obalonego alchemonu, czyli (+++). Wiem, że skorpion ma poprawny alchemon (---), a poprawnym alchemonem żaby jest (+++). Czy w związku z tym mogę przełożyć z żaby alchemon na skorpiona? Mi to wygląda na obalenie drugiej teorii. Nie mogę również położyć alchemonu (+++) na żabie, ponieważ jest zajęta przez (---).
Jakie jest wyjście z takiej sytuacji? Czy tylko - po prostu nie robienie natychmiastowej publikacji?
Nie możesz. W tej sytuacji najpierw musisz wszystko obalić, a dopiero potem zrobić poprawną publikację.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Envoy
Posty: 13
Rejestracja: 31 lip 2017, 14:13
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Envoy » 09 sty 2019, 17:19

Tak właśnie niestety podejrzewałem, chociaż nie mogłem się z tym pogodzić ;)
Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości.

Awatar użytkownika
Atamán
Użytkownik wspierający
Posty: 1016
Rejestracja: 13 kwie 2010, 12:42
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Atamán » 09 sty 2019, 19:24

Taki urok tej gry. Jak inni gracze publikują głupoty, to czasem do końca gry nie da się tego odkręcić! :(

Envoy
Posty: 13
Rejestracja: 31 lip 2017, 14:13
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Envoy » 11 sty 2019, 14:44

Atamán pisze:
09 sty 2019, 19:24
Taki urok tej gry. Jak inni gracze publikują głupoty, to czasem do końca gry nie da się tego odkręcić! :(
To w takim razie, ciągnąc dalej ten wątek. Czy jest sens publikacja teorii, co do której przynajmniej ja jako osoba publikująca (być może inni również) wie, że na pewno jest błęda? Jasne, rozumiem, że to pomaga w zdobyciu stypendium, ale czy jest coś jeszcze, czy tylko i wyłącznie możliwość zdobycia tego stypendium własnie?

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1849
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Olgierdd » 11 sty 2019, 14:47

Jeszcze możesz dostać punkty za ilość publikacji podczas konferencji.

Awatar użytkownika
detrytusek
Użytkownik wspierający
Posty: 4415
Rejestracja: 04 maja 2015, 12:00
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 4 times

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: detrytusek » 11 sty 2019, 14:50

a za obalenie błędnej publikacji też są punkty.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Awatar użytkownika
Atamán
Użytkownik wspierający
Posty: 1016
Rejestracja: 13 kwie 2010, 12:42
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 2 times

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: Atamán » 11 sty 2019, 16:08

Chodzi o stypendia i konferencje przede wszystkim.
Wydaje mi się, że nie opłaca się publikować bzdur ot tak, na złość graczom.
+ to co napisał detrytusek, czyli możesz obalić swoją własną teorię i jeszcze zgarnąć na tym punkty. Nie jest to samo w sobie opłacalne (1 akcja na publikację, 1 akcja na obalenie), ale czasem jak eksperymenty nie idą, a konferencja się zbliża, to czasem opłaca się opublikować świadomie błędną teorię, by ją w następnej rundzie obalić.

Kiedy powstaje nawarstwienie złych teorii? Gdy kilku graczy z powodu błędów albo strategicznie publikują złe teorie, to w pewnym momencie może nawet się nie dać publikować właściwych bez wcześniejszego obalenia tamtych (a do obalenia też trzeba mieć jakąś wiedzę i to nawet w wariancie czeladnika). Wtedy możliwe, że trzeba się do tego szaleństwa przyłączyć, publikować kolejne złe teorie, pod koniec gry zarobić punkty na obalaniu ich + na pokazach. Pokazy to taka chyba alternatywna ścieżka dla osób, które zyskały dużo wiedzy, ale przez innych graczy nie mają możliwości publikacji. Tyle tylko, że pokazy wymagają składników.

Awatar użytkownika
detrytusek
Użytkownik wspierający
Posty: 4415
Rejestracja: 04 maja 2015, 12:00
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 4 times

Re: Alchemicy (Alchemists)

Post autor: detrytusek » 11 sty 2019, 16:35

Poza tym tu jeszcze wchodzi taktyka. Jak widzisz, że ktoś raczej nie ma wiedzy ale podpina się pod Twoje publikacje to można świadomie opublikować błędną, poczekać i obalić. Boli.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

ODPOWIEDZ