Twilight Imperium 4 ed (Dane Beltrami, Corey Konieczka, Christian T. Petersen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 17 times
Re: Twilight Imperium 4 ed (Dane Beltrami, Corey Konieczka, Christian T. Petersen)
Wydawca napisze (ale nie obieca) że dodrukuje, a kiedy.... to już nie wiadomo Bo jak wiadomo, napisać można wszystko
Re: Twilight Imperium 4 ed (Dane Beltrami, Corey Konieczka, Christian T. Petersen)
Pytanie z innej beczki czy ktoś wie gdzie kupić stabilizator do planszy TI4
- mauserem
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
ten stabilizator z turbo konwerterem przepływu mocy i dławikiem plazmy?! uuuu.... Panie...
to technologia obcych - potem już tylko War Sun
Spoiler:
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 20 times
Zastanawiam się, jak wybieracie rasy?
Losujecie, dajecie każdemu np. po 2 rasy i wybiera jedną czy każdy deklaruje jaką chce grać?
Losujecie, dajecie każdemu np. po 2 rasy i wybiera jedną czy każdy deklaruje jaką chce grać?
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
My losujemy po dwie i wybieramy z tego. Czasem pozwalamy wymienić jedną lub obie jak ktoś nimi ostatnio grał i nie chce. Wybieranie z całej puli uważam osobiście za conajmniej dziwne. Zwłaszcza w dobie internetu, zbierania statystyk i jawności, które rasy wygrywają najczęściej, a której najrzadziej. Wolimy pograć zróżnicowanymi zestawiami.
- reggaetonero
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 3 times
Ktoś pytał o Hipermetabolizm:
https://streamable.com/ej0hk
Podczas fazy statusu otrzymujesz 1 dodatkowy żeton dowodzenia.
Zgaduje, że to błąd?
Zgaduje, że to błąd?
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 43 times
reggaetonero pisze: ↑16 sty 2019, 00:07 Ktoś pytał o Hipermetabolizm:
Zgaduje, że to błąd?
Czemu błąd ?
my graliśmy ostatnio i używaliśmy tego tak jak jest opisane zamiast brać 2 żetony brało się 3 z tą technologią
Hala Madrid
- reggaetonero
- Has thanked: 100 times
Nie znam treści oryginalnej karty ang i nie znam jeszcze w pełni zasad w takim razie cieszę się, że jest ok.
-
mata gumowana jest super sprawa ja osobiście polecam fajnie się na niej gra, ale sukno też spełni swoje zadanie a jest tańsze i uniwersalne jednak jeśli chcesz wycisnąć maksymalnie z klimatu no to mata z motywem kosmicznym to jest to
- ariser
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 50 times
Strzelam, że koledze chodziło o dedykowaną matę do TI.
Mogę powiedzieć na przykładzie Eclipse, że mata do takich gier to super sprawa - klimat, ułatwienie setupu, elementy są tam gdzie powinny, kości lepiej się turlają. Ogólnie warto.
Mogę powiedzieć na przykładzie Eclipse, że mata do takich gier to super sprawa - klimat, ułatwienie setupu, elementy są tam gdzie powinny, kości lepiej się turlają. Ogólnie warto.
Na razie wymyślili naklejki (na FB) co jest moim zdaniem przegięciem, bo akurat z planszetkami gracza ma się najwięcej do czynienia.pinata pisze: ↑14 sty 2019, 00:31 Jest też drobna nieścisłość: na kartach ras jest napisane "transportowiec", a na kartach technologii "transporter". Nic groźnego, ale też wskazuje na problem z korektą.
Reszty nie mam teraz czasu sprawdzać. Jak będę miał chwilę, to sprawdzę całość gry dokładnie, ale nie wiem, kiedy to nastąpi.
Powiem szczerze, że biorąc pod uwagę koszt gry, oczekuję od wydawcy przedruku plansz ras.
Tak się cieszyłem, że mam swoją kopię, a teraz sie zastanawiam, czy nie sprzedać tego (wraz z mata) w cholere i zapomnieć o Galakcie (czyli odwołać preordery Matka Smoków + mata). ((
Prosta zasada, nie kupować preorderów. Będzie dodruk poprawią wszystko. Trzymam się tej zasady od lat i nie żałuję.
-
i na korzyść eng przemawia to, że piszesz do asmodee i wysyłają komplet kart poprawionych (temat na bgg)VVilku pisze: ↑16 sty 2019, 16:08Na razie wymyślili naklejki (na FB) co jest moim zdaniem przegięciem, bo akurat z planszetkami gracza ma się najwięcej do czynienia.pinata pisze: ↑14 sty 2019, 00:31 Jest też drobna nieścisłość: na kartach ras jest napisane "transportowiec", a na kartach technologii "transporter". Nic groźnego, ale też wskazuje na problem z korektą.
Reszty nie mam teraz czasu sprawdzać. Jak będę miał chwilę, to sprawdzę całość gry dokładnie, ale nie wiem, kiedy to nastąpi.
Powiem szczerze, że biorąc pod uwagę koszt gry, oczekuję od wydawcy przedruku plansz ras.
Tak się cieszyłem, że mam swoją kopię, a teraz sie zastanawiam, czy nie sprzedać tego (wraz z mata) w cholere i zapomnieć o Galakcie (czyli odwołać preordery Matka Smoków + mata). ((
Mam nadzieję, że to rozwiązanie tymczasowe i przy okazji dodruku domówią te plansze.
Jeżeli taki jest plan, to "brawo oni" za szybką reakcję. Jeżeli zaś naklejki miałyby być rozwiązaniem docelowym, to myślę, że nazbierają sporo złej karmy.
Przy pozycjach tak ambitnych (i nie ukrywajmy - kosztownych) jak Twilight Imperium, od wydawcy oczekuję szczególnego zaangażowania.
BTW: Czy ktoś z Was podjął już może wysiłek przeglądnięcia kart pod kątem występowania błędów?
O ile dobrze kojarzę, to nie jest to błąd Galakty tylko ffg, bo angielska wersja zawiera ten błąd, a "nasi" tłumacze tylko go przetlumaczyli, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Zastanawia mnie czy w takiej sytuacji wydawnictwo takie jak Galakta jest w stanie wyciągnąć od ffg kasę na naprawę tego błędu, bo teoretycznie dostali wadliwy produkt który muszą naprawić.
Zastanawia mnie czy w takiej sytuacji wydawnictwo takie jak Galakta jest w stanie wyciągnąć od ffg kasę na naprawę tego błędu, bo teoretycznie dostali wadliwy produkt który muszą naprawić.
dosc istotna wiadomosc od galakty:
https://www.facebook.com/wydawnictwogal ... =3&theater
https://www.facebook.com/wydawnictwogal ... =3&theater
-
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 65 times
LOL, gra za ponad 500zł i naklejki do poprawienia błędów. Tak jak wiele osób już wspominało - nie warto robić preorderów, trzeba poczekać na dodruk w którym poprawią błędy bez naklejek, albo kupić wersję angielską.
- DarkBogas
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 10 times
Hym, nie wiem, może jestem inny (bardziej wyrozumiały zapewne =] ) ale mnie to w ogóle nie przeszkadza. Jak dla mnie gra jest do grania i zabawy. Ok, jest błąd, nie powinno go być ale, jak dla mnie, gra nadal jest grywalna i taki błąd nie jest w stanie mi zepsuć zabawy.
no i?
masz na mysli ta gre angielska ktora kosztuje ponad 500zl i ma bledy na kartach?... albo kupić wersję angielską.
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
Angielska wersja ma (oczywisty zresztą) błąd tylko na jednej karcie i tę kartę FFG bez problemu wymienia.
-
Skoro galakta ma dosłać mam rozumieć za darmoszkę nowe plansze graczy, to ja nie widzę żadnego problemu. Dodatkowo póki co będą rozsyłać naklejki. Super. Mogliby nie wysyłać nic, nie mówiąc o nowych planszetkach. Błędy się zdarzają, takie życie. Fajnie, że od razu chcą to jakoś naprawić i koniec końców dostaniecie drugi zestaw planszetek za darmo:) Jeszcze mogliby też przy okazji dodruku śladem ffg wydrukować poprawne karty metabolizmu i dosyłać razem z planszetkami.
- Nidhogg
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 56 times
A gdzie napisali że doślą poprawione planszetki ? W ich oświadczeniu napisali tylko że doślą naklejki.stalker7 pisze: ↑17 sty 2019, 12:46 Skoro galakta ma dosłać mam rozumieć za darmoszkę nowe plansze graczy, to ja nie widzę żadnego problemu. Dodatkowo póki co będą rozsyłać naklejki. Super. Mogliby nie wysyłać nic, nie mówiąc o nowych planszetkach. Błędy się zdarzają, takie życie. Fajnie, że od razu chcą to jakoś naprawić i koniec końców dostaniecie drugi zestaw planszetek za darmo:) Jeszcze mogliby też przy okazji dodruku śladem ffg wydrukować poprawne karty metabolizmu i dosyłać razem z planszetkami.
-
Fakt, źle przeczytałem, o tych planszetkach to było nie stwierdzenie a życzenie jednego z graczyNidhogg pisze: ↑17 sty 2019, 12:53A gdzie napisali że doślą poprawione planszetki ? W ich oświadczeniu napisali tylko że doślą naklejki.stalker7 pisze: ↑17 sty 2019, 12:46 Skoro galakta ma dosłać mam rozumieć za darmoszkę nowe plansze graczy, to ja nie widzę żadnego problemu. Dodatkowo póki co będą rozsyłać naklejki. Super. Mogliby nie wysyłać nic, nie mówiąc o nowych planszetkach. Błędy się zdarzają, takie życie. Fajnie, że od razu chcą to jakoś naprawić i koniec końców dostaniecie drugi zestaw planszetek za darmo:) Jeszcze mogliby też przy okazji dodruku śladem ffg wydrukować poprawne karty metabolizmu i dosyłać razem z planszetkami.