Mage Knight (Vlaada Chvátil)
-
- Been thanked: 3 times
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 493 times
- Kontakt:
Re: Mage Knight (Vlaada Chvátil)
Kurde, pełnoprawna gra, nie pomoc do planszówki. Szok!
Wiadomo coś o platformach na jakich to się ukaże? Z tego co widzę to Latarnie i Lotus są dostępne tylko na iOS (chyba, ze telefon pokazuje mi tylko appstore).
- konrad.rymczak
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 48 times
Obie są również na androida.
Kupię: Eclipse 2nd - Galactic Counselor
- Galatolol
- Has thanked: 624 times
- Been thanked: 1030 times
Dobra wiadomość. Gdy posiadałem Mage Knight, z myślą o grze solo, mówiłem sobie, że chętnie bym w to grał w wersji elektronicznej, bo w fizycznej było za dużo manipulacji elementami i "księgowości".
- RUNner
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 1106 times
Też tak uważam i cieszę się, że wreszcie powstanie wersja elektroniczna.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- Markus
- Has thanked: 600 times
- Been thanked: 292 times
Czyli 400 zł zaoszczędzone na wesji papierowej. . Do solo elektronika jak najbardziej
-
- Been thanked: 1 time
I to jest świetna wiadomość, jedna z moich ulubionych gier. Od dawna myślałem, że przydałaby się wersja cyfrowa, aczkolwiek w sumie to jestem zaskoczony, że faktycznie powstanie. Mam nadzieję, że prędzej czy później dodadzą przynajmniej niektóre elementy z The Lost Legion bo o ile zawsze chciałem zagrać, tak w końcu nie kupiłem a MK już dość dawno temu sprzedałem. Czasem odpalam Vassala bo grę uwielbiam ale pełnoprawna wersja cyfrowa to będzie to, mam nadzieję że się przyłożą do przeniesienia gry do wersji cyfrowej.
- pabula
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 77 times
bardzo jestem ciekaw czy nie będą zmieniać reguł/kart.
I nie sądzę żeby dali Lost Legion, ale i tak kupię.
Możliwość grania z innymi inaczej niż PBM na BGG albo ZunTzu to super!
I nie sądzę żeby dali Lost Legion, ale i tak kupię.
Możliwość grania z innymi inaczej niż PBM na BGG albo ZunTzu to super!
-
- Been thanked: 3 times
- Markus
- Has thanked: 600 times
- Been thanked: 292 times
Re: Mage Knight (Vlaada Chvatil)
Czekam z niecierpliwością na wersję elektroniczną. Tańsza, szybsza, łatwa do "załatania", mniej czasochłonna.
Idealna wersja dla gracza solo.
Czy "karton MK" nie straci na znaczeniu w momencie wyjścia "digitala MK"?
Idealna wersja dla gracza solo.
Czy "karton MK" nie straci na znaczeniu w momencie wyjścia "digitala MK"?
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Re: Mage Knight (Vlaada Chvatil)
Apropo wersji cyfrowej. Czy ta ma być planszową wersją przeniesioną na komputer czy też czymś nowym osadzonym luźno w jej świecie? Gloomhaven czy Tainted Grail z tego co pamiętam w wersji digital mają być czymś nowym, odmiennym od wersji planszowej. Jeśli Mage Knight byłby przeniesiony 1:1 to na pewno bym kupił. Mechanika i tematyka to dla mnie ideał ale wady ma tak dla mnie istotne, że swojego egzemplarza planszowego na pewno nie kupię z uwagi na brak czasu i siły na długie gry solo z dużą ilością zasad. Komputer czuwając nad zasadami i wykonując żmudną obsługę gry (w tym setup) znacznie skrócił by czas gry. Ogólnie nie grywam w nic cyfrowego i uwielbiam dotykać fizycznych komponentów ale w przypadku tego tytułu albo gra na komputerze albo wcale.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Dla mnie zawsze pozostaje pytanie: jak już odpalam sprzęt to po co akurat odpalać cyfrowa grę planszowa jak można poprostu odpalić grę wideo?
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Myślę, że w wielu przypadkach chodzi o poznanie gry, jej świata i mechaniki. Ja bardzo lubię poznawać gry, z tego powodu mam dużą rotację na stole. Wersja cyfrowa pozwala zaznajomić się z mechaniką, sposobem na interakcje z przeciwnikami, możliwością kombienia kart, budowania silniczka, testowania rozwiązań strategicznych itd. Osobiście jeszcze nie kupiłem żadnej cyfrowej gry planszowe, mam tylko te bezpłatne ale w przypadku MK myślę, że go zakupię w tej wersji. W towarzystwie mogę spędzić przy planszy kilka godzin ale solo raczej wybieram gry do max 1,5 h. Mage Knight mam ochotę poznać ale w wersji planszowej bym w niego nie grał.brazylianwisnia pisze: ↑11 sie 2019, 11:30 Dla mnie zawsze pozostaje pytanie: jak już odpalam sprzęt to po co akurat odpalać cyfrowa grę planszowa jak można poprostu odpalić grę wideo?
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 21 times
1) bo po prostu można bardziej lubić planszówki niż gry videobrazylianwisnia pisze: ↑11 sie 2019, 11:30 Dla mnie zawsze pozostaje pytanie: jak już odpalam sprzęt to po co akurat odpalać cyfrowa grę planszowa jak można poprostu odpalić grę wideo?
2) bo można pracować przy komputerze i czasu wolnego nie chcesz przy nim spędzać (tablet, telefon)
3) bo mozna pracować przy komputerze i cierpieć z powodu długotrwałego siedzenia przy biurku (tablet, telefon -< leżenie na kanapie wygodnie)
4) bo można pracować przy komputerze i chcieć wyjść na zewnątrz, zmienić miejsce (granie na działce jest genialne)
5) bo możesz nie mieć znajomych do gry na żywo
6) bo mogłeś się przeprowadzić i nie masz znajomych w nowym miejscu zamieszkania
7) bo mogłeś się nauczyć programować miesiąc przed 30 i wyjechać do Peru pracując zdalnie a twój hiszpanski nie jest na tyle dobry zeby grac z ludzmi w trudniejsze gry
bo w promocji google play dostałeś darmowe 160zł i kupiles sobie planszowki
9) bo chcesz sprawdzić jakąś grę
10) bo chcesz podnieść umiejętności w jakiejś grze
11) bo interesuje Cię cała branża cyfrowych planszówek
12) bo setup i gra w MK zajmuje dużo czasu i przez to nigdy nie zagrałeś pełnej partii
13) bo nie masz ochoty czytać instrukcji
14) bo nie masz ochoty sprawdzać interpretacji zasad na bgg co 15 minut
15) bo granie w cyfrową planszówkę jest 2 razy szybsze
16) bo nie musisz pamiętać i przekładać tych wszystkich żetonów co rundę
17) bo nie zdarzy się sytuacja, że ktoś przesunie stół i wszystkie znaczniki na planszetkach graczy się rozjadą (Terraformacja Marsa)
18) bo zawsze na tym forum w temacie o planszówkach cyfrowych przyjdzie ktoś i powie: a po, a na co, jesteście jak te stare baby od marihuanen
(post napisany grając równolegle w Terraformację Marsa i Tzolkina)
- brazylianwisnia
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 988 times
Tyle że cyfrowa planszowka to właściwie gra video i część Twoich punktów jak niechęć do przebywania z komputerem nadal się tu pokrywa. Zapytałem z ciekawości bo ja gram w planszowki bo to fajna, niecyfrowa forma rozgrywki ale jak już mam odpalić sprzęt to znajde dużo gier w które chętniej zagram solo niż w TM czy Mage Knight które na stole uwielbiam.
Sprzedam:ATO, Oathsworn, Lords of Ragnarok,eurasy, inne
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 21 times
brazylianwisnia pisze: ↑11 sie 2019, 11:30 Dla mnie zawsze pozostaje pytanie: jak już odpalam sprzęt to po co akurat odpalać cyfrowa grę planszowa jak można poprostu odpalić grę wideo?
Po co odpalać grę wideo jak mozną po prostu odpalić grę wideo?
- Galatolol
- Has thanked: 624 times
- Been thanked: 1030 times
Po prostu niektórzy wolą planszówki od gier komputerowych, nawet jeśli sam masz inaczej.brazylianwisnia pisze: ↑11 sie 2019, 11:30 Dla mnie zawsze pozostaje pytanie: jak już odpalam sprzęt to po co akurat odpalać cyfrowa grę planszowa jak można poprostu odpalić grę wideo?
- RUNner
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 1106 times
Dla mnie jako gracza solo, w tym przypadku wersja elektroniczna zwycięży, ale jeśli namówię żonę na MK, to wrócę z chęcią do planszy. Dla mnie adaptacje elektroniczne są idealnym rozwiązaniem w przypadku solowych partii.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 676 times
Minął rok a wciąż nie ma żadnych wieści nt. Mage Knighta w wersji digital.
Wygląda na to, że skupili się na Eternal. W zeszłym roku wydali Raiders of the North Sea i Yellow&Yangtze w wersji digital, a o pozostałych grach ani widu ani słychu...
Mają w swoim portfolio także Clanka, ciekawe czy kiedyś się porwą na jego digitalizację - myślę, że byłby hicior.
Wygląda na to, że skupili się na Eternal. W zeszłym roku wydali Raiders of the North Sea i Yellow&Yangtze w wersji digital, a o pozostałych grach ani widu ani słychu...
Mają w swoim portfolio także Clanka, ciekawe czy kiedyś się porwą na jego digitalizację - myślę, że byłby hicior.