Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
Re: Kemet (Jacques Bariot, Guillaume Montiage)
Pomyśleć, że kilka lat temu podstawka Kemeta w wersji PL kosztowała mniej niż 150 zł (bez zniżek) .
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
W jednym z sklepów internetowych, po maksymalnych rabatach ok. 143 PLN za podstawkę, Ta-Seti za 92,33 PLN a Set za 114 PLN. Więc chyba nie jest tak źle.
Pozdrawiam
Może nie jestem w pełni ogarnięty, ale z czego wynika niższa cena, jeśli chodzi o przedsprzedaż? Czy warto zamawiać gry w przedsprzedaży? Czy wiąże się to z jakimś ryzykiem? Jeśli tak, to jakim? Kemet może kosztować ponad 200 zł po premierze, tymczasem przed można zaoszczędzić ok. 70 zł nawet, może więcej.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 18 times
Oby tylko rzeczywiście wydali go w marcu. Bo po aferze z GF to jak słyszę Chiński Nowy Rok zmiana daty premiery to strach że coś znów nie wypali...
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Żeby zachęcić klienta do kupna.
Zazwyczaj warto - czasami trafia się jakaś promoska i cena też bywa OK. Jakim ryzykiem? Jeśli kupisz coś w przedsprzedaży, zapłacisz to w razie nie wydania gry sklep zwróci Ci pieniądze. No chyba, że sklep upadnie ... Ale wtedy zawsze można zamówić grę z opłatą za pobraniem.
Dlaczego zakładasz/skąd wiesz, że Kemet będzie kosztował ponad 200 PLN? Cena będzie podobna do tej w przedsprzedaży. No chyba, że cały nakład szybko się sprzeda i gra będzie tzw. "Białym Krukiem". Ale akurat w tym przypadku to mało prawdopodobne.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedzi.
Może nie sugerowałem się tym, czym powinienem, ale rozglądałem się wśród cen obcojęzycznej edycji i natrafiłem na takie koszty, mniej więcej. Ale rzeczywiście, nie jest powiedziane. Ja sam liczę na cenę w granicy tej przedsprzedażowej
Może nie sugerowałem się tym, czym powinienem, ale rozglądałem się wśród cen obcojęzycznej edycji i natrafiłem na takie koszty, mniej więcej. Ale rzeczywiście, nie jest powiedziane. Ja sam liczę na cenę w granicy tej przedsprzedażowej
Czy z perspektywy osób posiadających i grających - Kemet przetrwał próbę czasu ? Czy są jakieś substytuty, które spowodowały większe zainteresowanie i daje lepszą rozgrywkę ?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2019, 11:23 przez thegammer, łącznie zmieniany 2 razy.
- Gambit
- Has thanked: 529 times
- Been thanked: 1905 times
- Kontakt:
Przetrwał. Jasne, chętniej zagram w Inis. A "równolegle" chętnie siądę do Szoguna, czy Age of Conan. Ale Kemet to tytuł, który zawsze chętnie wyjmę na stół i się ponaparzam.
Także uważam, ze przetrwał. Pojawiło się więcej dobrych, konkurencyjnych gier w tym gatunku (np. Lords of Hellas, które lubię ale osobiście jednak nadal wolę Kemet) więc wybór jest większy, ale Kemet to dla mnie nadal czołówka którą warto mieć i zagrać. U mnie w grupie nadal w miarę regularnie pojawia się na stole.
@Wroobel: Ta-seti powinno być kompatybilne - dodaje nową kategorie kafelkow (czarne), jeżeli jest to taka sama wersja jak dodruk eng. to w pudełku są jeszcze kafelki promo (nie te z dice tower)
Co do Seta - ponoć kafelki w tym dodatku są większe, o ile w przypadku kafelków Seta (fioletowych) nie jest to jakiś większy problem o tyle w tym dodatku są kafle do zamiany z innymi z podstawki.
W instrukcji do Seta jest opisane jak zmienia się rozgrywka względem podstawki i są adnotacje odnośnie gry z Ta-seti.
Co do Seta - ponoć kafelki w tym dodatku są większe, o ile w przypadku kafelków Seta (fioletowych) nie jest to jakiś większy problem o tyle w tym dodatku są kafle do zamiany z innymi z podstawki.
W instrukcji do Seta jest opisane jak zmienia się rozgrywka względem podstawki i są adnotacje odnośnie gry z Ta-seti.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 18 times
Recenzenci już opiniują grę, można już obejrzeć nowe recenzje na youtube a tu kolejne przesunięcie premiery - tym razem kwiecień... Smutno...
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Skąd takie info??
Kod: Zaznacz cały
https://boardgamegeek.com/collection/user/K3ys3rSoz3 [code]
- Rigidigi
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 94 times
Czy komuś udało się porównać instrukcje z wydania Rebela i tego od Funiverse?
Próbowałem ściągnąć instrukcję ze strony Funiverse, ale nie udało mi sie..
Próbowałem ściągnąć instrukcję ze strony Funiverse, ale nie udało mi sie..
Dostalem wczoraj wyczekiwane TaSeti i ... niestety rewersy kart boskiej interwencji sa jasniejsze od tych z wydania miedzynarodowego Matagot-a (karty walki sa ok). Ktos jeszcze ma tak?
Porownywalem pobieznie i sa bardzo podobne, nie zauwazylem istotnych roznic wplywajacych na rozgrywke (gdzieniegdzie nawet praktycznie kropka w kropke to samo jest).
A co do instrukcji, to faktycznie z ich strony sciagnac sie nie da. Ale wszystko jest tu:
https://info.znadplanszy.pl/2018/11/09/ ... -medialny/
Jest już ktoś w posiadaniu gry? Widzę, że jest już dostępna w sklepach, i to nawet w jeszcze niższej cenie niż w przedsprzedaży. Jak polska wersja, bez błędów? Warto?
-
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 71 times
Gra jest genialna. Proste reguły do tego trzeba trochę pokombinować. Gra nastawiona głownie na walkę, gdzie praktycznie nie przejmujemy się że giną nam jednostki
Po zagraniu rozumiem dlaczego cały świat woli Kemeta od Cyklad.
Błędy ... nie szukałem bo niby po co?
Po zagraniu rozumiem dlaczego cały świat woli Kemeta od Cyklad.
Błędy ... nie szukałem bo niby po co?
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 43 times
Kupiłem podstawkę i 2 dodatki za 350 zł ( 3 trolle )
gra super gram w podstawkę jak się nauczę kafelków to prowadzę dodatek z czarnymi piramidami
jedyny minus to brak 1 piramidy będę musieli mi dosłać
no a 3 dodatek wprowadza coś czego nie mogę sie doczekać wszyscy na 1
gra super gram w podstawkę jak się nauczę kafelków to prowadzę dodatek z czarnymi piramidami
jedyny minus to brak 1 piramidy będę musieli mi dosłać
no a 3 dodatek wprowadza coś czego nie mogę sie doczekać wszyscy na 1
Hala Madrid