Gry "wydmuszki"
-
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
Re: Gry "wydmuszki"
Oj tam, każda potwora znajdzie swojego amatora. A Monopoly w wersji Eurobiznes łapie się na wydmuszkę?
Piszę nieprzypadkowo, bo...
W ostatni weekend wpadli znajomi, raczej niegrający i zapałali chęcią zagrania. No to poprosiłem, żeby coś z półki wybrali i wyszedłem do kuchni. Kiedy wróciłem, zastałem na stole Eurobiznes. Wygrzebali go z dna regału, gdzie od jakichś 20 lat leży sobie pod Focusem i Ryzykiem. Ignorując duszącą się ze śmiechu żonę z kamienną miną zaproponowałem jednak coś innego ("ale dlaczego, przecież kiedyś świetnie im się w to grało"). Po kilku chwilach przekonywania zagraliśmy jednak we Wsiąść do pociągu: Europa .
Piszę nieprzypadkowo, bo...
W ostatni weekend wpadli znajomi, raczej niegrający i zapałali chęcią zagrania. No to poprosiłem, żeby coś z półki wybrali i wyszedłem do kuchni. Kiedy wróciłem, zastałem na stole Eurobiznes. Wygrzebali go z dna regału, gdzie od jakichś 20 lat leży sobie pod Focusem i Ryzykiem. Ignorując duszącą się ze śmiechu żonę z kamienną miną zaproponowałem jednak coś innego ("ale dlaczego, przecież kiedyś świetnie im się w to grało"). Po kilku chwilach przekonywania zagraliśmy jednak we Wsiąść do pociągu: Europa .
- Pan_K
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 171 times
Jedyną prawdziwą wydmuszką, z jaką miałem nieszczęście się zetknąć osobiście do tej pory, było/były Stworze. Poza ładną oprawą gra nie reprezentowała sobą zupełnie nic: mechanicznie nędza, zabawy z rozgrywki zero.
Ale w temacie nie oto chodzi, , które gry są wydmuszkami, albo co uważamy za wydmuszkę, tylko jak oceniamy to, co takie jest, lub co za takie uznajemy.
(Nawet mocniej, bo definicja wydmuszki została podana). No a pytanie o to, jak oceniać gry-wydmuszki, jest może i sensowne, sęk w tym, że możliwa odpowiedź jest de facto jedna.
Ale w temacie nie oto chodzi, , które gry są wydmuszkami, albo co uważamy za wydmuszkę, tylko jak oceniamy to, co takie jest, lub co za takie uznajemy.
(Nawet mocniej, bo definicja wydmuszki została podana). No a pytanie o to, jak oceniać gry-wydmuszki, jest może i sensowne, sęk w tym, że możliwa odpowiedź jest de facto jedna.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 182 times
Ale... Ale... jak są wypchane, to nie są puste...? Bluescreen
Pytanie jest o gry które mają jedynie "świetne wydanie", co po angielsku określilibyśmy chyba jako gry "overproduced". To częsty temat rozmów. Jamey Stegmaier kiedyś coś o tym mówił/pisał, w kontekście zarzutów które sam słyszał względem gier swojego wydawnictwa. Z tego co pamiętam granica jaką on sam stawiał było to, czy poziom produkcji odpowiada statusowi gry. Czy gra ma rozmach? Sama rozgrywka jest wydarzeniem? Jeśli tak to nie ma mowy o tym, żeby gra była "wydmuszką" - nawet jeśli znajduje się po droższej stronie. Tak patrząc myślę że wydmuszek trochę by się znalazło, ale nie tak wiele jak by się mogło wydawać. Łatwo będzie natomiast wpaść w pułapkę "nie lubię tej gry, więc oczywiście że jest wydmuszką". Scythe, niedługo pewnie Wingspan, Discover (oczekiwania względem technologii vs. produkt finalny), wszelkie bajero-rowery z Kickstartera, Warhammer... Nie wiem, staram się nie myśleć w ten sposób. Jest taka grupa ludzi, dla których doświadczenie gry jest doświadczeniem estetycznym na równi z doświadczeniem intelektualnym, a czasem i bardziej. Są ludzie grający dla fantazji własnej i wszystko co pogłębia fantazję, ulepsza grę. Powodów gry, podejść i oczekiwań jest tyle ile grających osób; do czego natomiast zmierzam to że nie ma chyba wydmuszki obiektywnej poza naprawdę kilkoma obskurnymi i zapomnianymi przykładami (najpewniej jakieś gry-fillery) które kiedyś nawet Vasel chyba wskazywał (coś pamiętam, coś dzwoni, ale nie pamiętam w której Częstochowie).
Tak więc jedyne na co mamy szansę to chyba tylko sobie powymieniać co nam nie siadło bo było subiektywnie za płytkie względem arbitralnie ustalonej poprzeczki poziomu wykonania.
- mauserem
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
Zaczęła się "jazda po bandzie" - kto da więcej!
Świadom odpowiedzialności za słowa, do wydmuszek zaliczam "Mage Knight"
gra obrzydliwie wręcz "overproduced" - gdzie ostatecznie gmeramy się w nadmiarze mechanik wykonując wciąż te same czynności...
a na dodatek na okładce kłamliwie zamieszczono informacje o większej niz 1 liczbie graczy
gra obrzydliwie wręcz "overproduced" - gdzie ostatecznie gmeramy się w nadmiarze mechanik wykonując wciąż te same czynności...
a na dodatek na okładce kłamliwie zamieszczono informacje o większej niz 1 liczbie graczy
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
A mnie kojarzy się jedna taka gra. STWORZE.
Miała być przygoda, miał być klimat Słowian, a wyszedł suchar i z grania w TALISMAN mam więcej radochy niż w ten tytuł. Poszedł w diabły...
Miała być przygoda, miał być klimat Słowian, a wyszedł suchar i z grania w TALISMAN mam więcej radochy niż w ten tytuł. Poszedł w diabły...
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
Wydmuszki wg. mnie:
- Stworze
- Pierdyliard dodatków do jakiegoś tytułu, które podtrzymują zainteresowanie i zasadniczo są zwykłym skokiem na kasę, bo pierwszych 10 dodatków wystarczająco urozmaica rozgrywkę. Takie tytuły jak: Carcassonne, czy Catan spokojnie mogłyby się obyć bez wielu "wydmuszek".
- Kolejne edycje Monopoly. O ile sam tytuł trwale zapisał się w historii planszówek (prawdopodobnie każdy kto przed 2000r. miał choć raz styczność z jakimś klonem pokroju Fortuny, Bankruta czy Eurobiznes) i chwała mu za to, o tyle setki (jeśli nie ponad tysiąc) różnych edycji to gruba przesada.
- Tworzone na siłę wersje card game lub dice game różnych klasyków. Nie twierdzę że wszystkie są złe, ale choćby karciana odmiana Zamków Burgundii to gwałt na klasyku i jedna wielka wydmuszka.
- and last but not least... pięćdziesiąta gra Rosenberga o sadzeniu marchewki
- Stworze
- Pierdyliard dodatków do jakiegoś tytułu, które podtrzymują zainteresowanie i zasadniczo są zwykłym skokiem na kasę, bo pierwszych 10 dodatków wystarczająco urozmaica rozgrywkę. Takie tytuły jak: Carcassonne, czy Catan spokojnie mogłyby się obyć bez wielu "wydmuszek".
- Kolejne edycje Monopoly. O ile sam tytuł trwale zapisał się w historii planszówek (prawdopodobnie każdy kto przed 2000r. miał choć raz styczność z jakimś klonem pokroju Fortuny, Bankruta czy Eurobiznes) i chwała mu za to, o tyle setki (jeśli nie ponad tysiąc) różnych edycji to gruba przesada.
- Tworzone na siłę wersje card game lub dice game różnych klasyków. Nie twierdzę że wszystkie są złe, ale choćby karciana odmiana Zamków Burgundii to gwałt na klasyku i jedna wielka wydmuszka.
- and last but not least... pięćdziesiąta gra Rosenberga o sadzeniu marchewki
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Ooo - feeling gry jest podobny rzeczywiście do Talismana ? Losowy ruch i walki między postaciami, karty przygód dużo zmieniające i levelowanie ? Jeśli tak to to może być gra dla nas. Prosze o potwierdzenie bo może warto żebym poczytał o tym tytule.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 437 times
- Kontakt:
ej, wara od Mage Knight'a! *psychokwik*mauserem pisze: ↑07 mar 2019, 12:52 Zaczęła się "jazda po bandzie" - kto da więcej!
- Gromb
No coś ty, to zupełnie inne gry są. Nie podążaj tą drogą Sabo !
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
I ja się dołączę z Scythe. I wcale nie oczekiwałem po niej epickich pojedynków. Mechanicznie nijaka.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
- hipcio_stg
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 343 times
Dla mnie:
Manila, Monopoly z metalowymi znacznikami, Colt Express, Relic Runners, Pan Lodowego Ogrodu...
Manila, Monopoly z metalowymi znacznikami, Colt Express, Relic Runners, Pan Lodowego Ogrodu...
- Gromb
- Koshiash
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 143 times
Od Zombicide to się za przeproszeniem odfasonujcie: jeżeli gra z założenia ma być radosną nawalanką z prostymi zasadami i toną plastiku, to trudno uznać za jej wadę fakt bycia radosną nawalanką z prostymi zasadami i toną plastiku
Za wydmuszki uznałbym raczej gry Uwe Rosenberga: dużo kartonu, dużo drewna, a każda jedna to kolejny klon gry w przekładanie żetonów.
Za wydmuszki uznałbym raczej gry Uwe Rosenberga: dużo kartonu, dużo drewna, a każda jedna to kolejny klon gry w przekładanie żetonów.
- Blue
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 255 times
- Kontakt:
- Namurenai
- Has thanked: 392 times
- Been thanked: 225 times
Czyli... W ogóle nie dowalił, bo łysy nie ma grzywki, więc nie mógł nią dowalić?
Ale tak, zgadzam się - nie wiem w jakiej kategorii PLO miałoby być traktowane jak "wydmuszka" - w zasadzie jest dokładnie tym, za co się podaje, nie jest overproduced (pomijam Torbę Ulfa (którą trzeba dokupić osobno jeśli ma się fanaberię), w której np. takie wieże i uroczyska 3D poprawiają widoczność na mapie) i cenowo też nie jest tragiczna.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
- hipcio_stg
Co ja poradzę? jaka książka taka gra... kiepska.
- hipcio_stg
Chciałem do listy dopisać Chaos w starym świecie, ale on nie jest ładnie wydany.
-
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
Gorączkowo szukam gier bez kartonu, bez drewna, bez przekładania żetonów... Nie mam, nie mam, nie mam!!! Nawet w takim Decrypto karton i, o zgrozo, plastik!!! Ożeż ty, same wydmuszki na półkach .
- Koshiash
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 143 times
"Detektyw Doradczy" - do usługGorączkowo szukam gier bez kartonu, bez drewna, bez przekładania żetonów... Nie mam, nie mam, nie mam!!! Nawet w takim Decrypto karton i, o zgrozo, plastik!!! Ożeż ty, same wydmuszki na półkach .
Ostatnio zmieniony 07 mar 2019, 15:00 przez Koshiash, łącznie zmieniany 1 raz.