Robinson Crusoe: AotCI

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
suchy1982
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2017, 13:09

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: suchy1982 » 14 mar 2019, 20:37

MrAtrion pisze:
14 mar 2019, 19:12
Breżniew pisze:
03 mar 2019, 21:41
TOMI pisze:
03 mar 2019, 21:39
Mam pytanie: czy jeśli otrzymuje np. drewno z kart, z jakiś wydarzeń lub np. z totemu to drewno jest od razu dostępne czy trafia do zapasów i wchodzi w po fazie akcji ?!
Podobnie mają się żetony znalezisk po odkryciu kafelka - oś razu dostępne czy dopiero po fazie akcję ?
Dzięki za pomoc
Zarówno zasoby/inne zdobycze z kart wydarzeń jak i z kafelków są od razu dostępne.
Wg instrukcji (str. 14 na dole po lewej) mówi "Natomiast wszystko, co gracze zdobywają w trakcie swoich akcji (np. wytworzone Przedmioty, zdobyte surowce, żetony Odkryć czy karty Tajemnic itp.) trafia po rozpatrzeniu akcji do obszaru Przyszłych Surowców i będzie dostępne dopiero po zakończeniu fazy Akcji.". Więc nie są dostępne od razu.
suchy1982 pisze:
14 mar 2019, 12:29
Karta wydarzenia (WYCIE OD STRONY LASU ) każe wybrać 3 karty bestii i położyć jedną o najwyższej sile na talii polowania. Podczas eksploracji odkrywam kafelek z bestią. Czy karta bestii dalej zostaje na wierzchu talii polowania, czy jest przetasowana z tą z kafelka?
Wg instrukcji (str. 17 na dole po lewej) mówi "• jeśli widnieje na nim ikona karty Bestii – wtasuj jedną kartę Bestii (bez oglądania jej) do zakrytej talii Polowania;". Więc powinno się wtasować. Ewentualnie wtasować w talię pomijając tą bestię z karty wydarzenia.
hehe i mamy dylemat czy wtasować z bestią z wydarzenia czy bez niej.Ale wyjaśnione chociaż że wtasowujemy

suchy1982
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2017, 13:09

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: suchy1982 » 14 mar 2019, 20:46

scenariusz rozbitkowie - Karta wydarzenia ''Kataklizm'' nakazuje do końca fazy akcji wszystkie przedmioty położyć na polu przyszłych surowców.Ok a jak mam siekierkę z kart tajemnic to też się liczy jako przedmiot czy tylko ta siekiera ze scenariusza? i Jak to jest z bonusami np. za ogień i nóż:
a) do końca fazy tracimy bonus i odzyskujemy pod koniec
b)nie tracimy w ogóle bonusów ( ja tak zagrałem)
c)tracimy bonusy całkowicie.
P.S. takie małe niuanse, których nie ma w instrukcji.
Zazwyczaj jak czegoś do końca nie kumam to wybieram utrudnienie chociaż gra i tak daje w kość.Ale w tym przypadku chyba rozegrałem to prawidłowo bo jak nie to jednak ułatwiłem sobie grę.

MrAtrion
Użytkownik wspierający
Posty: 174
Rejestracja: 01 lip 2017, 13:38

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: MrAtrion » 14 mar 2019, 22:04

Odkładane są tylko przedmioty z kart pomysłów. Nie startowe przedmioty ani skarby. Wspomniane było w FAQ :)

Awatar użytkownika
vikingowa
Użytkownik wspierający
Posty: 123
Rejestracja: 18 maja 2015, 21:42

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: vikingowa » 15 mar 2019, 00:41

suchy1982 pisze:
14 mar 2019, 20:29
vikingowa pisze:
14 mar 2019, 14:24
Nową kartę bestii z kafelka kładziesz na wierzchu talii polowania.
instrukcja str.18 przykład z lewejstrony . Bestię z kafelka wtasowujemy do talii polowania
Chyba muszę doczytać instrukcję bo ja zawsze kładłam na wierzchu... Dzięki za poprawienie😉

Awatar użytkownika
husar
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2019, 21:50

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: husar » 20 mar 2019, 15:36

Witam,
mam pytanie. Gram pierwszy raz w RC w scenariusz Rozbitkowie, solo z Piętaszkiem i Psem. W rundzie 1 fazie nocnej przeniosłem obozowisko na łąkę, coby mieć większy dostęp do wyspy.

Obrazek

W następnej rundzie wyciągnąłem kartę wydarzenia "Dym na horyzoncie"

Obrazek

jest karta z księgą, czyli sprawdzam efekt na karcie scenariusza. Tam mam opis "brak efektu", czyli odrzucam kartę? A jeśli miałbym rozpatrzyć (w innym scenariuszu) to co wtedy skoro na łące mam obozowisko a teren mam traktować jako nieodkryty? Koniec gry?

Wrotek
Posty: 57
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: Wrotek » 20 mar 2019, 15:46

Brak efektu - czyli po prostu pomijasz księgę. Nic nie odrzucasz. Nie masz po prostu dodatkowego efektu. Zakrywasz symbol łąki na karcie na której masz obóz. Traktujesz to tak jakbyś tej łąki nie odkrył i jeżeli nie masz innych kafelków z łąką to nie możesz wytworzyć przedmiotów który taki teren wymagały.

Awatar użytkownika
husar
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2019, 21:50

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: husar » 20 mar 2019, 15:53

Rozumiem. A ponieważ mam tam obóz to w fazie produkcji nie pobieram nic z powodu "nieodkrycia" tego obszaru?

Peter128
Użytkownik wspierający
Posty: 622
Rejestracja: 23 lip 2012, 15:11

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: Peter128 » 20 mar 2019, 15:55

Produkcję pobierasz normalnie, masz niedostępny tylko symbol łąki na potrzeby np budowania przedmiotów np. Liny

Awatar użytkownika
husar
Posty: 6
Rejestracja: 13 sty 2019, 21:50

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: husar » 20 mar 2019, 15:58

Dziękuję

ODPOWIEDZ