Sama w sobie nie jest trudna. Wytłumaczyć zasady to chwila moment (bramy i odpalanie z nich czarów, kupowanie, kolejność odkładania kart na discard), reszta się dotrze w graniu. Sam ostatnio wciągnąłem 9 letniego brata i połapał się raz dwa. Oczywiście pierwsza rozgrywka wyglądała tak, że tak naprawdę sam robiłem większość ruchów, ale w kolejnych dwóch młody zaczął już łapać i sam kombinować z kombosami i układaniem kart w discardzie, więc myślę, że jak najbardziej do pogrania z dzieciakiem się nadaje. Dodatkowo u mnie brat lubi klimaty "fantasy", więc tematycznie nieźle go to bawiło .
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
- polwac
- Has thanked: 1174 times
- Been thanked: 461 times
Jak wyżej. Do tego to przecież kooperacja, także idealne do grania z dziećmi. Jak czegoś nie ogarnie to możesz mu zawsze delikatnie podpowiedzieć. Myślę, że bardzo fajna gierka do pogrania z synem, nie ma co się zastanawiać
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
Skoro już wiadomo, że planszetki w dodatkach też nie powalają jakością, a ktoś chciałby w jakiś sposób zabezpieczyć swoją kolekcję, to bardzo polecam koszulki z tej strony: http://www.marcia.com.pl/kieszonki-ochr ... p-489.html
Na szerokość pasują idealnie, jakby były stworzone do Aeon's Enda, na długość trzeba przyciąć, ale z tym to nie ma problemu. Co do jakości to moim zdaniem 2x lepsza od tych wrzucanych wcześniej z allegro (posiadam takie i takie) - są o wiele sztywniejsze i odrobinę "grubsze". Wysyłka ekspresowa, jedynym minusem troszkę większa cena niż te wrzucane wcześniej na allegro (które i tak na dzień dzisiejszy są chyba niedostępne).
Sorry za offtop, ale rzeczywiście planszetki zaczynają ulegać "zniszczeniu" dość szybko, więc żeby oszczędzić sobie później nerwów polecam zakoszulkowanie jak już to było mówione wcześniej.
Na szerokość pasują idealnie, jakby były stworzone do Aeon's Enda, na długość trzeba przyciąć, ale z tym to nie ma problemu. Co do jakości to moim zdaniem 2x lepsza od tych wrzucanych wcześniej z allegro (posiadam takie i takie) - są o wiele sztywniejsze i odrobinę "grubsze". Wysyłka ekspresowa, jedynym minusem troszkę większa cena niż te wrzucane wcześniej na allegro (które i tak na dzień dzisiejszy są chyba niedostępne).
Sorry za offtop, ale rzeczywiście planszetki zaczynają ulegać "zniszczeniu" dość szybko, więc żeby oszczędzić sobie później nerwów polecam zakoszulkowanie jak już to było mówione wcześniej.
- pan_satyros
- Has thanked: 675 times
- Been thanked: 516 times
- Kontakt:
w perspektywie szerzących się tu i ówdzie opisów oczekiwanych przesyłek, cen itp, Twój post to złoto, a nie offtopFreshus pisze: ↑09 kwie 2019, 13:47 Skoro już wiadomo, że planszetki w dodatkach też nie powalają jakością, a ktoś chciałby w jakiś sposób zabezpieczyć swoją kolekcję, to bardzo polecam koszulki z tej strony: http://www.marcia.com.pl/kieszonki-ochr ... p-489.html
Również polecam tego rodzaju koszulki, bo chociaż polskie planszetki są zdecydowanie ładniej wykończone, to faktycznie cierpią na jakości przy dłuższym używaniu.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Możesz wrzucić jakieś fotki? Ja wrzucałem info o poprzednich koszulkach, nie były najlepsze jakościowo ale przede wszystkim dopasowane rozmiarem i tanie. Fajnie, że znalazłeś inne źródło bo tamte forumowicze błyskawicznie wykupili.
Mam nadzieję, że Portal poprawi te planszetki przy War Eternal (zamiast błyskotek wolimy trwalsze elementy).
Spoiler:
Nie próbujecie laminować? Mam zalaminowane i nie ma żadnych bąbli powietrznych. Chyba najtańsza i najlepsza opcja.
Próbowałem. Brzydko wyglądają przez to że są pokryte tym błyszczącym, chropowatym lakierem. Robią się bąble.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2019, 09:55 przez Scamander, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 241 times
Póki co udało się ograć wiedźmę chordy czy jakoś tak. Polecam wrzucić do talii zaklęcia pozwalające razić dużą ilość celów jednocześnie
- BartoszK
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 29 times
Czy ktoś ma jakiś cudowny pomysł co do insertu, lub innego rozwiązania dla AE?
Bardzo lubię AE ale setup czasem trwa tyle co sama gra
Póki co, wszystko mam w woreczkach
Bardzo lubię AE ale setup czasem trwa tyle co sama gra
Póki co, wszystko mam w woreczkach
Przed zagraniem zapoznaj się z treścią instrukcji dołączonej do opakowania,
bądź skonsultuj się z twórcą lub wydawcą,
gdyż każda gra niewłaściwie zagrana zagraża twojej opinii lub zdrowiu.
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1046 times
- Been thanked: 466 times
Napisz do longmen76 memberlist.php?mode=viewprofile&u=25205 Myślę że będzie w stanie pomóc ci z insertem.
- BartoszK
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 29 times
Właśnie zastanawiam się, czy przy takiej różnorodności kart insert ma sens... Musiałby mieć od pierona przegródek.KurikDeVolay pisze: ↑12 kwie 2019, 10:25 Napisz do longmen76 memberlist.php?mode=viewprofile&u=25205 Myślę że będzie w stanie pomóc ci z insertem.
Teraz mam każde zaklęcie, klejnot i artefakt w osobnym woreczku (i wszystko razem w 3ech większych). Dość szybko się to wyciąga... w teorii. Ta cała "woreczkowa robota" szybko zaczyta być irytująca.
Przed zagraniem zapoznaj się z treścią instrukcji dołączonej do opakowania,
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1046 times
- Been thanked: 466 times
Pogrupuj sobie karty typami, a między każdy rodzaj wsadź karteczkę. Mi sprawdzają się chwilowo białe karteczki "sklerotki" z bloczku, ale kiedyś serio-serio zrobię porządne przegródki w jakimś corelu czy gimpie. Tylko czasu nie ma. Ale serio zrobię. Ale czasu nie ma...
-
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 47 times
Też się zastanawiam, ale trzeba poczekać. Teraz dojdą dodatki, później War Eternal, może coś jeszcze. Wtedy pomyślimy
Polska mata jest już dostępna w sklepie Portalu:
https://portalgames.pl/sklep/pl/aeons-e ... 510.p.html
https://portalgames.pl/sklep/pl/aeons-e ... 510.p.html
Dzisiaj odebrałem z paczkomatu dodatki i muszę przyznać, że jakościowo wyglądają całkiem dobrze. Miałem nadzieję, że tym razem Portal wrzuci planszetki nemesis/magów do woreczka strunowego, bo plastikowa przepaska naprawdę się nie sprawdza i niektóre krawędzie dotarły delikatnie poobcierane (czarny marker działa cuda) ale summa summarum wydaje jest na wysokim poziomie. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie stopka z napisem: wyprodukowano w Polsce. Pozostaje tylko grać i czekać na War Eternal.
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 493 times
- Kontakt:
Mata pasuje, ale niektóre Nemesis mają dodatkowe planszetki, a te już będą musiały leżeć poza matą.
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 12 times
Nie chcę zaśmiecać tematu wydawnictwa Portal, stąd moje pytanie tutaj.
Powiedzcie mi, czy wg was warto kupić podstawkę Aeon's End czy zaczekać na War Eternal? Ktoś ma jakieś szczegółowe informacje, która 'podstawka' będzie lepsza?
Powiedzcie mi, czy wg was warto kupić podstawkę Aeon's End czy zaczekać na War Eternal? Ktoś ma jakieś szczegółowe informacje, która 'podstawka' będzie lepsza?
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 289 times
Obie podstawki są dobre. Obie zyskują "pełną grywalność" z dwoma dodatkami. War Eternal jest trochę nowocześniejszą wersją. Tak jak każdy deckbuilding im więcej kart tym więcej możliwości i lepiej się gra, stąd lepiej mieć obie podstawki i 4 dodatki niż tylko jeden komplet. Z podstawek powtarzają się tylko karty startowe, pomoce i kolejność tur (w War Eternal są dodatkwe karty tur dla graczy 1/2 i 3/4).Pieter1989 pisze: ↑13 kwie 2019, 08:03 Nie chcę zaśmiecać tematu wydawnictwa Portal, stąd moje pytanie tutaj.