Carcassonne

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
apo1902
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2019, 19:10

Re: Carcassonne

Post autor: apo1902 » 24 sty 2019, 20:30

A ja mam pytanie do toru punktacji. Posiadamy 2 dodatki więc kafli jest więcej i możliwości też. Tor punktacji ma tylko 50 pkt. A my średnio po zagraniu wszystkich kafli mamy 150-200pkt. I zastanawiam się czy aby na pewno dobrze gramy? Ile wy macie punktow? (Gramy w 2 osoby)

Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Posty: 2140
Rejestracja: 09 sty 2009, 09:39
Lokalizacja: Ropczyce
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Re: Carcassonne

Post autor: WRS » 24 sty 2019, 20:47

Tor jest za krótki.

Zwyczajnie kręci się kolejne rundki, zaznaczając to nieco innym ułożeniem meepla.
50+ na leżąco
100+ na boku (ręka i noga)
150+ na głowie (ręka i głowa)

Oczywiście można też skorzystać z kafli '50'/'100' albo wydrukować sobie dłuższy tor punktacji (na BGG kilka wariantów jest, łatwo własny zaprojektować).
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję

Awatar użytkownika
seki
Użytkownik wspierający
Posty: 1560
Rejestracja: 04 gru 2016, 12:51
Lokalizacja: Czapury/Poznań
Has thanked: 73 times
Been thanked: 89 times

Re: Carcassonne

Post autor: seki » 24 sty 2019, 20:49

Dobrze gracie. Powyżej 250 pkt przy dwóch osobach też nie byłoby niczym dziwnym. W karczmach albo kupcach (dodatki) są kafle dodatkowe ułatwiające liczenie punktów powyżej 50 i 100 pktow.

apo1902
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2019, 19:10

Re: Carcassonne

Post autor: apo1902 » 24 sty 2019, 21:10

seki pisze:
24 sty 2019, 20:49
Dobrze gracie. Powyżej 250 pkt przy dwóch osobach też nie byłoby niczym dziwnym. W karczmach albo kupcach (dodatki) są kafle dodatkowe ułatwiające liczenie punktów powyżej 50 i 100 pktow.
Ooo to super bardzo dziękuję na odpowiedź. Wróciliśmy do gry po dłuższej przerwie bo zakupiliśmy większy stół ;)

m82
Posty: 75
Rejestracja: 16 mar 2015, 13:31
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne

Post autor: m82 » 06 mar 2019, 10:48

Cześć wszystkim,
mam dylemat odnośnie pola, którego nie mogłem (nawet spróbować) przejąć, bo pokazywało mi, że nie mogę położyć chłopa. (GRA ONLINE na BGA). Na obrazku poniżej widać pole po prawej stronie rzeki. Myślałem, że otoczyłem rywala (zielony) i "uwięziłem" go na polu ograniczonym rzeką i drogami. A na koniec gry zielony dostał 15 pkt za zamki po lewej stronie rzeki... Obchodząc jezioro i idąc w górę planszy też natrafiamy na drogę. Czy problemem jest klasztor z mostem nad rzeką? Czy most do minizamku? Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego te zamki należały do zielonego. Ma ktoś pomysł?

Obrazek

WieszKto
Użytkownik wspierający
Posty: 106
Rejestracja: 15 maja 2018, 14:21
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne

Post autor: WieszKto » 06 mar 2019, 14:20

Moim zdaniem zielony powinien dostać 0 punktów jego pole tak jak napisałeś jest otoczone rzeką i drogami więc nie sąsiaduje z żadnym miastem...

KonradT
Użytkownik wspierający
Posty: 586
Rejestracja: 15 maja 2012, 19:34
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 45 times
Been thanked: 26 times

Re: Carcassonne

Post autor: KonradT » 06 mar 2019, 14:28

Na BGA jest błąd i ten zielony pionek tak na prawdę jest po drugiej stronie rzeki. Błąd jest zgłoszony. Daj kciuka i linka do swoje gry w zgłoszeniu błędu: https://en.boardgamearena.com/#!bug?id=11393
EDIT: Czy twoja gra została rozpoczęta przed 12.12.2018? Według innych zgłoszeń błędów, ten błąd został naprawiony.

m82
Posty: 75
Rejestracja: 16 mar 2015, 13:31
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne

Post autor: m82 » 06 mar 2019, 14:48

Gra ruszyła 2 dni temu w ramach turnieju. Rywal też nie mógł tam nikogo położyć i był zdziwiony jak ja. Cała gra mocno się wypaczyła.
Zgłoszenie kciukiem i link dopisany.
Taki miałem chytry plan by wyłączyć jednego chłopa rywala z punktacji i do pewnego czasu myślałem, że wszystko jest jak planowałem, dopóki nie chciałem położyć przy drodze swojego ludka a nie mogłem.

Acownik
Użytkownik wspierający
Posty: 188
Rejestracja: 28 sie 2015, 19:28
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne

Post autor: Acownik » 06 mar 2019, 18:17

seki pisze:
24 sty 2019, 20:49
Dobrze gracie. Powyżej 250 pkt przy dwóch osobach też nie byłoby niczym dziwnym.
Dawno nie grałem, ale na samej podstawce to chyba takiego wyniku nie da się osiągnąć. Chyba że miałeś na myśli rozgrywkę z kilkoma dodatkami.

Awatar użytkownika
seki
Użytkownik wspierający
Posty: 1560
Rejestracja: 04 gru 2016, 12:51
Lokalizacja: Czapury/Poznań
Has thanked: 73 times
Been thanked: 89 times

Re: Carcassonne

Post autor: seki » 06 mar 2019, 18:48

Acownik pisze:
06 mar 2019, 18:17
seki pisze:
24 sty 2019, 20:49
Dobrze gracie. Powyżej 250 pkt przy dwóch osobach też nie byłoby niczym dziwnym.
Dawno nie grałem, ale na samej podstawce to chyba takiego wyniku nie da się osiągnąć. Chyba że miałeś na myśli rozgrywkę z kilkoma dodatkami.
Autor pytania pisał o podstawce z 2 dodatkami. Na samej podstawce oczywiście mniej.

apo1902
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2019, 19:10

Re: Carcassonne

Post autor: apo1902 » 06 mar 2019, 22:05

seki pisze:
06 mar 2019, 18:48
Acownik pisze:
06 mar 2019, 18:17
seki pisze:
24 sty 2019, 20:49
Dobrze gracie. Powyżej 250 pkt przy dwóch osobach też nie byłoby niczym dziwnym.
Dawno nie grałem, ale na samej podstawce to chyba takiego wyniku nie da się osiągnąć. Chyba że miałeś na myśli rozgrywkę z kilkoma dodatkami.
Autor pytania pisał o podstawce z 2 dodatkami. Na samej podstawce oczywiście mniej.
Tak podstawka i dwa dodatki. Tor punktacji powinien być zupełnie inaczej rozplanowany tym bardziej ze carcassonne to wiele dodatków.

xawerka
Użytkownik wspierający
Posty: 161
Rejestracja: 27 wrz 2008, 08:51

Re: Carcassonne

Post autor: xawerka » 15 mar 2019, 20:52

Czy ma ktoś może link albo plansze toru punktacji na około 200 a nie 50 jak w starndardzie?

Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Posty: 2140
Rejestracja: 09 sty 2009, 09:39
Lokalizacja: Ropczyce
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Re: Carcassonne

Post autor: WRS » 15 mar 2019, 21:10

xawerka pisze:
15 mar 2019, 20:52
Czy ma ktoś może link albo plansze toru punktacji na około 200 a nie 50 jak w starndardzie?
Na BGG jest kilka plików z różnymi wersjami torów punktacji. O ile dobrze pamiętam.
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję

xawerka
Użytkownik wspierający
Posty: 161
Rejestracja: 27 wrz 2008, 08:51

Re: Carcassonne

Post autor: xawerka » 15 mar 2019, 21:12

szukam szukam na BGG...i nie ma :-(

Awatar użytkownika
WRS
Administrator
Posty: 2140
Rejestracja: 09 sty 2009, 09:39
Lokalizacja: Ropczyce
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Re: Carcassonne

Post autor: WRS » 15 mar 2019, 23:37

Może coś z tego się nada?
https://drive.google.com/open?id=1NUMVj ... dupge9jKHe
Nie pamiętam źródeł...
Baruk Khazad!
Jak mawia Folko:
gry logiczne to kwintesencja rozrywki, to czysta postać gry: mechanika bez dodatkowej otoczki wnoszącej, lub starającej się coś wnieść do rozgrywki
i ja się (pod) tym podpisuję

xawerka
Użytkownik wspierający
Posty: 161
Rejestracja: 27 wrz 2008, 08:51

Re: Carcassonne

Post autor: xawerka » 16 mar 2019, 19:37

WRS - wielkie dzięki

Acownik
Użytkownik wspierający
Posty: 188
Rejestracja: 28 sie 2015, 19:28
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne

Post autor: Acownik » 18 kwie 2019, 17:50

Pytanie o świnię:

Kładę ją na polu/łące, gdzie mam już swojego chłopa. A jeśli połączą się pola/łąki dwóch graczy, czy nadal mogę tam postawić świnię? Czy też działa ta sama zasada, co przy miastach i drogach - czyli nie mogę?

Pytanie o "dużego" podwładnego:

Czy mogę go ustawić jako chłopa na polu/łące?

KozaK69
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 28 sty 2017, 11:16
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Re: Carcassonne

Post autor: KozaK69 » 18 kwie 2019, 19:04

1. Świnię możesz zawsze postawić na polu, na którym masz przynajmniej jednego chłopa. Ponieważ nie jest ona "samodzielnym" podwładnym to nie podlega takim zasadom jak zwykli podwładni.
2. Tak, i działa on tam tak samo jak w miastach/na drogach.

Acownik
Użytkownik wspierający
Posty: 188
Rejestracja: 28 sie 2015, 19:28
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne

Post autor: Acownik » 18 kwie 2019, 21:18

KozaK69 pisze:
18 kwie 2019, 19:04
1. Świnię możesz zawsze postawić na polu, na którym masz przynajmniej jednego chłopa. Ponieważ nie jest ona "samodzielnym" podwładnym to nie podlega takim zasadom jak zwykli podwładni.
Jesteś absolutnie pewien? Wczoraj chciałem tak zrobić i jeden ze współgraczy zgłosił wątpliwość, w instrukcji nie jest to jednak jednoznacznie wyjaśnione. W końcu uznaliśmy, że nie można na takim polu postawić świni i usunąłem ją z planszy. Teraz wychodzi na to, że przez to przegrałem :)

KozaK69
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 28 sty 2017, 11:16
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Re: Carcassonne

Post autor: KozaK69 » 18 kwie 2019, 21:50

Cytat z instrukcji:
Wolno ci postawić świnię tylko na polu, na którym znajduje się już przynajmniej 1 chłop twojego koloru.
Liczy się tylko to czy jest Twój chłop czy nie, inni nie mają na to żadnego wpływu.

Acownik
Użytkownik wspierający
Posty: 188
Rejestracja: 28 sie 2015, 19:28
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne

Post autor: Acownik » 18 kwie 2019, 22:33

Ale jest też napisane (cytuję z głowy), że świnię obejmują takie same zasady przy ustawianiu, co innych podwładnych. Dobrze pamiętam?

No, właśnie - a co z Budowniczym? Czy traktuje się go tak samo jak świnię i nie patrzy na pionki innych graczy?

Graliśmy po długiej przerwie i nawet przy takich, wydawałoby się, drobnostkach pojawiały się znaki zapytania.

KonradT
Użytkownik wspierający
Posty: 586
Rejestracja: 15 maja 2012, 19:34
Lokalizacja: Szczecin
Has thanked: 45 times
Been thanked: 26 times

Re: Carcassonne

Post autor: KonradT » 18 kwie 2019, 22:36

Acownik pisze:
18 kwie 2019, 21:18
KozaK69 pisze:
18 kwie 2019, 19:04
1. Świnię możesz zawsze postawić na polu, na którym masz przynajmniej jednego chłopa. Ponieważ nie jest ona "samodzielnym" podwładnym to nie podlega takim zasadom jak zwykli podwładni.
Jesteś absolutnie pewien? Wczoraj chciałem tak zrobić i jeden ze współgraczy zgłosił wątpliwość, w instrukcji nie jest to jednak jednoznacznie wyjaśnione. W końcu uznaliśmy, że nie można na takim polu postawić świni i usunąłem ją z planszy. Teraz wychodzi na to, że przez to przegrałem :)
Tematycznie: Traktuj świnię jak trzodę zamiast podwładnego. Po prostu świnia musi być przez kogoś pilnowana, bo inaczej ucieknie oraz nie obchodzą ją ludzie ale cudzy farmer nie będzie pilnował twojej świni.
Acownik pisze:
18 kwie 2019, 22:33
Ale jest też napisane (cytuję z głowy), że świnię obejmują takie same zasady przy ustawianiu, co innych podwładnych. Dobrze pamiętam?

No, właśnie - a co z Budowniczym? Czy traktuje się go tak samo jak świnię i nie patrzy na pionki innych graczy?

Graliśmy po długiej przerwie i nawet przy takich, wydawałoby się, drobnostkach pojawiały się znaki zapytania.
Z instrukcji:
Budowniczy i świnia są figurami specjalnymi. Bierzesz je przed grą do swojej rezerwy.

Wolno ci postawić świnię tylko na polu, na którym znajduje się już przynaj-mniej 1 chłop twojego koloru

czumi
Posty: 3
Rejestracja: 14 lip 2019, 20:52

Re: Carcassonne

Post autor: czumi » 14 lip 2019, 21:00

Cześć.
Mam pytanie odnośnie płytek do dodatku kręgi w zbożu.

Płytka 1 i 6: Czy krąg rozdziela pola ?
Płytka 2 i 4 : Czy krąg jest rozdzieleniem dwóch dróg czy jej przedłużeniem ?

Obrazek

czumi
Posty: 3
Rejestracja: 14 lip 2019, 20:52

Re: Carcassonne

Post autor: czumi » 14 lip 2019, 21:04

Cześć.
Pytanie odnośnie Świni.

Jest pierwsze pole, na którym stoi Chłop oraz Świnia gracza 1
Jest drugie pole ( niepołączone z pierwszym ), na którym stoi tylko Chłop gracza 2.
W trakcie rozgrywki pole pierwsze i drugie łączą się.
Czy w takim razie gracz 2 może postawić swoją Świnie ? Nie przeszkadza mu Świnia gracza nr 1 ?
Pozdrawiam.

czumi
Posty: 3
Rejestracja: 14 lip 2019, 20:52

Re: Carcassonne

Post autor: czumi » 14 lip 2019, 21:33

Cześć.
Mam pytania odnośnie szczególnego przypadku pasterza i owiec, w którym zamykam jego pole i zdobywam punkty.
1. Czy jeśli przeciwnik zamknie moje pole z owcami to też zabieram pasterza z owcami i zdobywam punkty ?
2. Czy jeśli wylosuję płytkę, na którym jest od razu zamknięte pole to czy mogę zrobić tak w jednym ruchu :
- układam płytkę
- stawiam pasterza, losuję owieczki,
- jako, że to pole od razu zamykam to zgarniam pasterza i owieczki i zdobywam punkty


Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ