Arkham Horror - gra karciana LCG

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
yadyam
Posty: 75
Rejestracja: 09 mar 2017, 09:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: yadyam » 18 sie 2019, 09:04

Czy Sprzymierzeniec fabularny zajmuje slot Sprzymierzeńca już w czasie scenariusza, czy dopiero jak zdecydujemy się go dodać do talii na koniec?

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 18 sie 2019, 12:27

Jeśli na jego karcie jest symbol, że zajmuje slot sprzymierzeńcy, to od chwili przejęcia kontroli nad nim.
Czyli tak, w trakcie scenariusza, w którym go pozyskasz.

suibeom
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 97 times
Been thanked: 22 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: suibeom » 25 sie 2019, 11:01

Pierwszy scenariusz za nami. Totalna katastrofa :-)
ale się zaparliśmy i nie odpuszczamy, więc wielka prośba o pomoc do znawców gry.
- zużywalny: mam broń, albo latarkę, wykupuję zasoby-amunicja/baterie- wykorzystuję i... co dalej? My graliśmy, że po wyczerpaniu, płaciliśmy koszt karty i ponownie ładowaliśmy amunicję/baterie, ale w Kompletnej księdze zasad wyczytałem jako przykład, że nie można pistoletu doładowywać (str. 21 3 przykład przy terminie "zużywalny"). Czyli po wystrzelaniu amunicji taką kartę odrzuca się na stos kart wykorzystanych? Innymi słowy czy broń jest jednorazowa?

Awatar użytkownika
Munchhausen
Użytkownik wspierający
Posty: 642
Rejestracja: 01 sty 2013, 22:29
Lokalizacja: Poznań/ Wągrowiec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 15 times
Kontakt:

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Munchhausen » 25 sie 2019, 11:38

Karta jest jednorazowa - po zużyciu nie możesz z niej korzystać, ale dalej zajmuje slot, chyba że tekst jasno każe odrzucić. Zawsze możesz ją też "doładować" za pomocą innej karty, np. "Venturer" albo "Emergency Cache (3)".

wilecki
Użytkownik wspierający
Posty: 207
Rejestracja: 01 maja 2013, 23:09
Lokalizacja: Arnhem(NL)
Has thanked: 45 times
Been thanked: 15 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: wilecki » 25 sie 2019, 11:40

suibeom pisze:
25 sie 2019, 11:01
Pierwszy scenariusz za nami. Totalna katastrofa :-)
ale się zaparliśmy i nie odpuszczamy, więc wielka prośba o pomoc do znawców gry.
- zużywalny: mam broń, albo latarkę, wykupuję zasoby-amunicja/baterie- wykorzystuję i... co dalej? My graliśmy, że po wyczerpaniu, płaciliśmy koszt karty i ponownie ładowaliśmy amunicję/baterie, ale w Kompletnej księdze zasad wyczytałem jako przykład, że nie można pistoletu doładowywać (str. 21 3 przykład przy terminie "zużywalny"). Czyli po wystrzelaniu amunicji taką kartę odrzuca się na stos kart wykorzystanych? Innymi słowy czy broń jest jednorazowa?
Przedmiot zagrywamy tylko z ręki płacąc koszt, chyba że efekty gry/kart mówią inaczej. Nie możemy ot tak sobie go doładować. Po wyczerpaniu ostatniej sztuki amunicji/ładunku/itp. przedmiot zostaje na stole, chyba że jest napisane inaczej. Najczęściej zatem takie przedmioty są de facto jednorazowego użytku (odrzucamy je w momencie zagrania innej karty w jego miejsce, możliwe nawet, że drugiej kopii danej broni). Istnieją natomiast karty, które takie przedmioty potrafią doładować, manipulować pozostałymi zasobami lub dawać profity za odrzucanie.

Sorki za dubla, ale Munchhausen mnie ubiegł :)

suibeom
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 97 times
Been thanked: 22 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: suibeom » 08 wrz 2019, 09:29

Panie/panowie badacze kolejne pytanie. Roland Banks, postać, którą gram ma już 3 punkty traumy psychicznej i 2 fizycznej, więc kolejną przygodę zgodnie z zasadą kampanii zaczynam z 3 znacznikami ran psychicznych i 2 fizycznych na karcie badacza. I teraz pytanie: czy grając mogę te rany leczyć w trakcie przygody, czy też i tu są trwałe i oznaczają, że próg wytrzymałości Rolanda wynosi teraz tylko dwie rany psychiczne w czasie gry? Pytając o leczenie nie chodzi mi o leczenie trwałej traumy psychicznej, tylko czy mogę zwiększyć fizyczny próg obrażeń Banksa w danej przygodzie.

Aadaan
Posty: 20
Rejestracja: 22 wrz 2018, 09:54
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Aadaan » 08 wrz 2019, 09:56

suibeom pisze:
08 wrz 2019, 09:29
Panie/panowie badacze kolejne pytanie. Roland Banks, postać, którą gram ma już 3 punkty traumy psychicznej i 2 fizycznej, więc kolejną przygodę zgodnie z zasadą kampanii zaczynam z 3 znacznikami ran psychicznych i 2 fizycznych na karcie badacza. I teraz pytanie: czy grając mogę te rany leczyć w trakcie przygody, czy też i tu są trwałe i oznaczają, że próg wytrzymałości Rolanda wynosi teraz tylko dwie rany psychiczne w czasie gry? Pytając o leczenie nie chodzi mi o leczenie trwałej traumy psychicznej, tylko czy mogę zwiększyć fizyczny próg obrażeń Banksa w danej przygodzie.
Krótko? Tak, możesz je „zaleczyć” w trakcie scenariusza. Niestety, na początku kolejnego Roland znowu zacznie z 3 punktami obłędu i 2 ranami. (O ile nie zdobędzie nowych)

Ps. W razie kolejnych pytań zapraszam serdecznie na grupę Fb poświęconą AH LCG. Umieszczona tam #AkademiaZasad jest naprawdę bardzo pomocna.

suibeom
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 97 times
Been thanked: 22 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: suibeom » 09 wrz 2019, 10:43

Kolejne pytanie do badaczek/badaczy- punkty zwycięstwa to punkty doświadczenia, które służą do ulepszania talii badacza. Jeżeli zmieniam badacza, jak zaleca instrukcja, to punkty się zerują?

Strona na fb bardzo fajna, ale po godzinie szukania i czytania wszelkich komentarzy poddałem się :-)

Golfang
Użytkownik wspierający
Posty: 731
Rejestracja: 10 wrz 2018, 21:47
Lokalizacja: Będzin
Has thanked: 22 times
Been thanked: 55 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Golfang » 09 wrz 2019, 10:55

suibeom pisze:
09 wrz 2019, 10:43
Kolejne pytanie do badaczek/badaczy- punkty zwycięstwa to punkty doświadczenia, które służą do ulepszania talii badacza. Jeżeli zmieniam badacza, jak zaleca instrukcja, to punkty się zerują?

Strona na fb bardzo fajna, ale po godzinie szukania i czytania wszelkich komentarzy poddałem się :-)
Niestety tak - zaczynasz "gołą" postacią.
----------------
moja kolekcja
moje plany

rutra1992
Posty: 26
Rejestracja: 18 lis 2018, 22:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: rutra1992 » 12 wrz 2019, 19:16

Cześć mam pytanie dotyczące pierwszego scenariusza w podstawowej grze. Żeby nie spojlowac to zadam je może tak - czy od razu po otwarciu salonu badacz powinien do niego przejść czy zostać w holu?

yadyam
Posty: 75
Rejestracja: 09 mar 2017, 09:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: yadyam » 12 wrz 2019, 20:55

Nie musi wchodzić do salonu

_leigam_
Użytkownik wspierający
Posty: 318
Rejestracja: 25 kwie 2018, 20:19
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: _leigam_ » 12 wrz 2019, 23:53

1. Dziwny roztwór: "Możesz zawrzeć ten atut w swojej talii tylko poprzez ulepszenie go z Dziwnego roztworu (Niezidentyfikowanego) i tylko jeśli "udało ci się znaleźć rozwiązanie" (patrz dziennik kampanii)."

Czy znalezienie rozwiązania jest jedynym warunkiem do ulepszenia tej karty, czy trzeba jeszcze wydać doświadczenie jak przy normalnym ulepszaniu?

2. Czy są jakieś kombinacje badaczy 2 osobowe, które nie mają w ogóle racji bytu? (podstawka+Dunwich) Czy musi być zawsze jeden badacz który potrafi lutnąć?
Nominacje w kategorii najgorsze wydawnictwo roku 2019:
- Portal - Mage Knight Ultimate Edition
- Rebel - Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie

c08mk
Użytkownik wspierający
Posty: 1853
Rejestracja: 02 sie 2013, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów
Has thanked: 20 times
Been thanked: 49 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: c08mk » 12 wrz 2019, 23:58

_leigam_ pisze:
12 wrz 2019, 23:53
1. Dziwny roztwór: "Możesz zawrzeć ten atut w swojej talii tylko poprzez ulepszenie go z Dziwnego roztworu (Niezidentyfikowanego) i tylko jeśli "udało ci się znaleźć rozwiązanie" (patrz dziennik kampanii)."

Czy znalezienie rozwiązania jest jedynym warunkiem do ulepszenia tej karty, czy trzeba jeszcze wydać doświadczenie jak przy normalnym ulepszaniu?
Jak mają kropki to trzeba wydać exp.

_leigam_
Użytkownik wspierający
Posty: 318
Rejestracja: 25 kwie 2018, 20:19
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: _leigam_ » 14 wrz 2019, 00:24

c08mk pisze:
12 wrz 2019, 23:58
_leigam_ pisze:
12 wrz 2019, 23:53
1. Dziwny roztwór: "Możesz zawrzeć ten atut w swojej talii tylko poprzez ulepszenie go z Dziwnego roztworu (Niezidentyfikowanego) i tylko jeśli "udało ci się znaleźć rozwiązanie" (patrz dziennik kampanii)."

Czy znalezienie rozwiązania jest jedynym warunkiem do ulepszenia tej karty, czy trzeba jeszcze wydać doświadczenie jak przy normalnym ulepszaniu?
Jak mają kropki to trzeba wydać exp.
A jeśli mam rozwiązanie to mogę ulepszyć obie niezidentyfikowane karty w swojej tali czy muszę szukać rozwiązania 2 krotnie?
Nominacje w kategorii najgorsze wydawnictwo roku 2019:
- Portal - Mage Knight Ultimate Edition
- Rebel - Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 14 wrz 2019, 05:12

Jeśli znajdziesz rozwiązanie, to wpisujesz do dziennika kampanii odpowiedni wpis. Jeden wpis wystarczy na ulepszenie obu sztuk.

_leigam_
Użytkownik wspierający
Posty: 318
Rejestracja: 25 kwie 2018, 20:19
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: _leigam_ » 15 wrz 2019, 01:07

Dzięki, to następne pytanie. Jak jakaś karta jest "w grze" na początku rozgrywki (jak Diuk) to znaczy że jest już moim gotowym atutem i od razu mogę go używać? Nie płaci się też w zasobach za niego?
Nominacje w kategorii najgorsze wydawnictwo roku 2019:
- Portal - Mage Knight Ultimate Edition
- Rebel - Władca Pierścieni: Podróże przez Śródziemie

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 15 wrz 2019, 05:48

_leigam_ pisze:
15 wrz 2019, 01:07
Dzięki, to następne pytanie. Jak jakaś karta jest "w grze" na początku rozgrywki (jak Diuk) to znaczy że jest już moim gotowym atutem i od razu mogę go używać? Nie płaci się też w zasobach za niego?
Nie płacisz. Natomiast, gdybyś np. wrócił go sobie na rękę jakimś efektem i chciał wystawić ponownie, to wtedy już tak.

suibeom
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 97 times
Been thanked: 22 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: suibeom » 21 wrz 2019, 14:09

Badaczki i badacze, przeszliśmy właśnie "Strażników otchłani" i stanęliśmy przed pewnym problemem. Nie wiem jak inaczej przedstawić tenproblem, więc UWAGA SPOILER:
Spoiler:
z góry dziękuję każdemu, kto przyczyni się do walki z mrokiem.

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 21 wrz 2019, 23:44

suibeom pisze:
21 wrz 2019, 14:09
Badaczki i badacze, przeszliśmy właśnie "Strażników otchłani" i stanęliśmy przed pewnym problemem. Nie wiem jak inaczej przedstawić tenproblem, więc UWAGA SPOILER:
Spoiler:
z góry dziękuję każdemu, kto przyczyni się do walki z mrokiem.
Odpowiedź:
Spoiler:

suibeom
Użytkownik wspierający
Posty: 102
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 97 times
Been thanked: 22 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: suibeom » 22 wrz 2019, 11:00

Spoiler:
Wielkie dzięki. No to wracamy do Kairu.

Awatar użytkownika
Szamano
Użytkownik wspierający
Posty: 112
Rejestracja: 07 lis 2011, 16:44
Has thanked: 9 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Szamano » 22 wrz 2019, 11:16

Przejmij kontrolę - gdzie taka karta ląduje ? Na ręce gracza ?

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 22 wrz 2019, 23:06

Szamano pisze:
22 wrz 2019, 11:16
Przejmij kontrolę - gdzie taka karta ląduje ? Na ręce gracza ?
Na stole u gracza.

Awatar użytkownika
Szamano
Użytkownik wspierający
Posty: 112
Rejestracja: 07 lis 2011, 16:44
Has thanked: 9 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Szamano » 23 wrz 2019, 08:40

A jeśli mam już limit np towarzyszy max 1 ?

Arius
Użytkownik wspierający
Posty: 847
Rejestracja: 30 mar 2016, 16:31
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Arius » 24 wrz 2019, 06:25

Szamano pisze:
23 wrz 2019, 08:40
A jeśli mam już limit np towarzyszy max 1 ?
Jeśli przejmujesz atut fabularny, który zajmuje slot, to musisz coś odrzucić, by nie przekraczać limitów.

Lukić
Użytkownik wspierający
Posty: 122
Rejestracja: 28 mar 2019, 09:31
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 13 times
Been thanked: 23 times

Re: Arkham Horror - gra karciana LCG

Post autor: Lukić » 24 wrz 2019, 08:53

Czy Adam Lynch to atut fabularny?

ODPOWIEDZ