Lords of Hellas (Adam Kwapiński)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Been thanked: 5 times
Re: Lords of Hellas (Adam Kwapiński)
Ja z kolei na razie użyłem Hadesa i Apolla.
Hades - to trochę dziwna mechanika. Przez to że nie można werbować hoplitów tylko ich wskrzeszać można się ładnie wkopać po przegraniu dużej bitwy. A Żołnierzy Hadesu jeszcze musimy się nauczyć używać, bo nie wykorzystaliśmy ich potencjału.
Apollo - póki co muzy wydają się... średnie. Ich zdolności są ciekawe, ale sprawiają wrażenie dosyć sytuacyjnych.
W następnej kolejności pójdzie pewnie Hefajstos i Posejdon, albo kampania z Kronosem (choć trochę przeraża mnie ilość zasad).
No i cholewa, ale tego rozkładania jest
Hades - to trochę dziwna mechanika. Przez to że nie można werbować hoplitów tylko ich wskrzeszać można się ładnie wkopać po przegraniu dużej bitwy. A Żołnierzy Hadesu jeszcze musimy się nauczyć używać, bo nie wykorzystaliśmy ich potencjału.
Apollo - póki co muzy wydają się... średnie. Ich zdolności są ciekawe, ale sprawiają wrażenie dosyć sytuacyjnych.
W następnej kolejności pójdzie pewnie Hefajstos i Posejdon, albo kampania z Kronosem (choć trochę przeraża mnie ilość zasad).
-
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 43 times
Ale dzięki muzom możesz robić uzurpację bez żetonu jest to dość mocne,ich zdolności no niektóre dobre niektóre słabe wolałbym ciągnąć chyba 3 karty i wybrać 1.DragonWolff pisze: ↑11 lut 2020, 00:30 Ja z kolei na razie użyłem Hadesa i Apolla.
Hala Madrid
Czy te żetony portów są wykorzystywane tylko w dodatku Atlas? Czy są w nim bardzo ważne, albo może wręcz niezbędne? Spis elementów w instrukcji wymienia 5 żetonów, które, jak rozumiem, są w zestawie - czy one nie wystarczą?sngt pisze: ↑20 gru 2019, 09:35 Hej,
co do żetonów portów w Atlasie to dostałem informację:
"Żetony portów są w dużym pudełku ze stretch goalami."
Uściślając:
"Wracając natomiast do żetonów portów, to zgaduję, że te 8 żetonów, które znajdują się w wyprawce Warlord Boxa zastępuje te 5 z dodatku Atlas?" <- odpowiedź twierdząca.
Czy możecie sprecyzować jak je poznać?
Pytam, bo ze względu na mało czasu na granie, uznałem, że jednak nie jestem w stanie ograć wszystkich dodatków i sprzedałem Atlasa. Chciałbym wysłać pełen dodatek ze wszystkimi niezbędnymi komponentami, a jednocześnie nie pozbawić się części elementów, które będę potrzebował (Worlord Box sobie zostawiam). Pewnie czytając wszystkie instrukcje sam bym znalazł odpowiedzi, ale zanim się za nie zabiorę, nabywca musiałby czekać zamiast cieszyć się z nowego rozszerzenia.
- Hardkor
- Has thanked: 1451 times
- Been thanked: 975 times
- Kontakt:
Atlas ma wymagane te żetony (nie pamietam tylko czy w jednej czy w obu wersjach dodatku). Niestety w samym dodatku NIE MA ICH. Znajdują się one w sztuce o 1 większej w Warlord Boxie. Co na to AR? "Macie w warlord boxie to grajcie nimi". A co w twojej sytuacji? Masz problem. ja kupowałem na essen pickup dodatki i też nie miałem w opakowaniu tych znaczników portów (plus atlas miał być sundrop a nie był) to po wysłaniu ticketa dostałem info, że mi doślą figurkę oraz żetony, ale niestety dopiero za miesiąc... W miedzyczasie kupiłem Warlorda i używam z niego żetonów, ale w twojej sytuacji albo pozbywasz sie żetonów (wtedy znowu nie możesz grać w pełni w dodatek Posejdon, bo on ich również wymaga) albo reklamuj do nich to może ci doślą_Jarek_ pisze: ↑11 lut 2020, 21:10Czy te żetony portów są wykorzystywane tylko w dodatku Atlas? Czy są w nim bardzo ważne, albo może wręcz niezbędne? Spis elementów w instrukcji wymienia 5 żetonów, które, jak rozumiem, są w zestawie - czy one nie wystarczą?sngt pisze: ↑20 gru 2019, 09:35 Hej,
co do żetonów portów w Atlasie to dostałem informację:
"Żetony portów są w dużym pudełku ze stretch goalami."
Uściślając:
"Wracając natomiast do żetonów portów, to zgaduję, że te 8 żetonów, które znajdują się w wyprawce Warlord Boxa zastępuje te 5 z dodatku Atlas?" <- odpowiedź twierdząca.
Czy możecie sprecyzować jak je poznać?
Pytam, bo ze względu na mało czasu na granie, uznałem, że jednak nie jestem w stanie ograć wszystkich dodatków i sprzedałem Atlasa. Chciałbym wysłać pełen dodatek ze wszystkimi niezbędnymi komponentami, a jednocześnie nie pozbawić się części elementów, które będę potrzebował (Worlord Box sobie zostawiam). Pewnie czytając wszystkie instrukcje sam bym znalazł odpowiedzi, ale zanim się za nie zabiorę, nabywca musiałby czekać zamiast cieszyć się z nowego rozszerzenia.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 2817 times
- Been thanked: 2500 times
- Kontakt:
Ja myślę o zastąpieniu żetonów portów jakimiś figurkami, bo same kartoniki są na macie mało widoczne.
Przy okazji, jakiś czas temu ktoś wrzucał takie plastikowe kotwice chyba z ali. Mona prosić o powtórkę (z linkiem)?
Przy okazji, jakiś czas temu ktoś wrzucał takie plastikowe kotwice chyba z ali. Mona prosić o powtórkę (z linkiem)?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Ja drukowałem porty z tego wzoru https://www.thingiverse.com/thing:3849243
Wyglądają całkiem fajnie na planszy
Wyglądają całkiem fajnie na planszy
Spoiler:
- BartoszK
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 29 times
Czy są już jakieś wieści w/s dodatków w retailu?
Mam na myśli polską wersję.
AR jakiś czas temu obiecywali, że wydadzą i cisza...
Mam na myśli polską wersję.
AR jakiś czas temu obiecywali, że wydadzą i cisza...
Przed zagraniem zapoznaj się z treścią instrukcji dołączonej do opakowania,
bądź skonsultuj się z twórcą lub wydawcą,
gdyż każda gra niewłaściwie zagrana zagraża twojej opinii lub zdrowiu.
-
- Has thanked: 87 times
- BartoszK
To fatalnie... Przydałby się chociaż brakujący bóg/posąg.
Jak nazywa się ten dodatek?
Mogę zapytać skąd masz takie info?
-
- Has thanked: 87 times
Zadałem takie pytanie podczas ticketu. I niestety dostałem taką odpowiedź. Pół roku temu mieli jeszcze wydawać, a tu taki klops.
A wiadomo coś o macie na 6 graczy? Też miała być jeszcze do kupienia ale narazie cisza...
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
"Maty z LoH będą jeszcze dostępne później w tym roku, nakład wypuszczony przy okazji preorderu Essen jest już wyczerpany;"
Źródło: korespondencja prywatna z Awaken Realms. (końcówka stycznia 2020).
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Witam, tak szukałem i nie mogę znaleźć nic nowego na temat bezpośredniej sprzedaży dodatków przez AR, niestety myślałem że dodatek City od Steel nie będzie potrzebny a jednak jest 6 osób chętnych do gry :-/ Jest gdzieś szansa to kupić w normalnej cenie.
- BartoszK
Ja mam taki problem z wszystkimi dodatkami...
Phalanx ich nie wyda. AR jak się okazuje również...
Przyznam, że jestem mocno poirytowany. Zwłaszcza, że mam grę,
która jest wg. mnie wybrakowana (w podstawce brakuje 1 Boga).
Uwielbiam LoH. Żałowałem, że nie wsparłem więc kupiłem w retailu.
Teraz żałuję, że kupiłem w retailu.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 2817 times
- Been thanked: 2500 times
- Kontakt:
Czyli co, gra z kategorii "kickstarter exclusive"?
A może da się sprowadzić dodatki w innych wersjach językowych?
A może da się sprowadzić dodatki w innych wersjach językowych?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
- BartoszK
Na to wygląda.
Nie orientowałem się w temacie innych wersji językowych.
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Z tego co pamiętam można było kupić resztki stanu magazynowego dodatków po zeszłorocznym ESSEN.
Ja wiem, że gra niezbyt dobrze się sprzedawała (każdy kto chciał to kupił KS) ale jest aż tak źle, że nikt nie chce wydać żadnego dodatku?
Nawet o dodatek Terrain Expansion trudno a tutaj takie kwiatki. Trochę szkoda, bo takie info nie zwiększą sprzedaży tego, co pozostało.
Nawet o dodatek Terrain Expansion trudno a tutaj takie kwiatki. Trochę szkoda, bo takie info nie zwiększą sprzedaży tego, co pozostało.
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 93 times
Tak na dobrą sprawe to wszystkie. Dodatki z dodatkowymi planszami dodają nowych bohaterów a City of Steel dodatkowo planszetki z rozwojem armii. Najwięcej chyba dodaje warlord box ale on był kickstarter exclusive.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest możiwe wykorzystanie elementów z dodatków w grze na trzy osoby ale rozbudowa krainy (dodanie planszy z dodatku) zaburzy bilans w przypadku rozgrywki na dwie lub trzy osoby?
Możesz wykorzystać niektóre dodatki w całości (Atlas, Chronos, Lord of Sun) a inne tylko w części (dodatkowy monument-bóg, porty, flota, bohaterowie, armie, upgrady armii, żetony oryszalik i konstrukcje, wydarzenia, potwory).
Nie możesz wykorzystać dodatkowych plansz-terenow gdyż są przeznaczone dla większej liczby graczy (Atlantyda tylko dla 5 graczy, Troja wyłącznie dla 6 graczy - dodatkowo aby grać w 6 osób musisz posiadać zarówno Atlantydę jak i Troję)
Nie możesz wykorzystać dodatkowych plansz-terenow gdyż są przeznaczone dla większej liczby graczy (Atlantyda tylko dla 5 graczy, Troja wyłącznie dla 6 graczy - dodatkowo aby grać w 6 osób musisz posiadać zarówno Atlantydę jak i Troję)
- Hardkor
- Has thanked: 1451 times
- Been thanked: 975 times
- Kontakt:
Nie ma możliwości już kupna dodatków. tylko z drugiej ręki (ewentualnie zagraniczne sklepy, ale i tam chyba nie da rady)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)