Gloomhaven -zasady i pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Admirał Thrawn
Has thanked: 66 times
Been thanked: 16 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Admirał Thrawn »

Naszło mnie pytanie odnośnie grabieży.
Zbieramy 1 żeton pieniędzy/skarbu w zasięgu, czy wszystkie?
,,-Do you know the difference between an error and a mistake, ensign?
-No sir.
-Everyone can make an error, ensign. But that error doesn’t become a mistake until you refuse to correct it”
kmd7
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times

Post autor: kmd7 »

Wszystkie w zasięgu.
Awatar użytkownika
gnysek
Been thanked: 111 times

Post autor: gnysek »

To też była jedna z rzeczy która mnie intrygowała, ale wtedy grabież nie różniłaby się praktycznie od zwykłego zebrania skarbu i jeszcze marnowała akcję, szkoda, że nie wyjaśniono tego lepiej w instrukcji, brakuje dosłownie 2-3 słów (zresztą to chyba było wytknięte już w wątku jako błąd w polskiej instrukcji).
Awatar użytkownika
donmakaron
Has thanked: 198 times
Been thanked: 646 times

Post autor: donmakaron »

Możecie przytoczyć opis zdolności Grabież z instrukcji polskiego wydania? Aż mi się wierzyć nie chce, że tłumaczenie zdania A “Loot X” ability allows a character to pick up every money token and treasure tile within range X. może pozostawiać jakiekolwiek wątpliwości.
aeiou871
Has thanked: 318 times
Been thanked: 461 times

Post autor: aeiou871 »

donmakaron pisze: 14 gru 2020, 10:57 Możecie przytoczyć opis zdolności Grabież z instrukcji polskiego wydania? Aż mi się wierzyć nie chce, że tłumaczenie zdania A “Loot X” ability allows a character to pick up every money token and treasure tile within range X. może pozostawiać jakiekolwiek wątpliwości.
Krążyła informacja na forum i fejsbukach, że w pierwszym polskim druku było "podnieś 1 monetę". Podobno aktualny druk miał mieć to poprawione.
Awatar użytkownika
gnysek

"pozwala postaci podnieść żeton pieniędzy lub splądrować żeton ze skarbem w zasięgu X"

Nie ma co prawda stricte "jeden" ale problemem jest notoryczne używanie liczby pojedynczej w całym akapicie o akcji "Grabież X". A akapit dalej jest jeszcze, ze grabimy na koniec tury pole na którym stoimy i znów mowa o jednym polu, więc nie jest łatwo zrozumieć ten fragment. Zdecydowanie zabrakło tłumaczenia słowa "every", które rozwiałoby wszelkie wątpliwości.

Niestety, erraty wciąż brak.
Awatar użytkownika
donmakaron

W ogóle wszystko tam źle poszło... and na lub, pick up this and that na podnieść to a splądrować tamto... gdzie byli rodzice?
Awatar użytkownika
MarekPlus
Has thanked: 39 times
Been thanked: 101 times

Post autor: MarekPlus »

Co sie dzieje w chwili jak zagrywam dwie karty i np.:

karta 1: daje mi ruch 2 - ruszam sie i staje na monecie
karta 2: daje mi 3 ruchu i ruszam sie dalej

Zbieram monetę po zagraniu 1 karty czy trzeba zakończyć całą swoja turę na polu z monetą?
Void
Has thanked: 18 times
Been thanked: 122 times

Post autor: Void »

MarekPlus pisze: 15 gru 2020, 01:57 Co sie dzieje w chwili jak zagrywam dwie karty i np.:

karta 1: daje mi ruch 2 - ruszam sie i staje na monecie
karta 2: daje mi 3 ruchu i ruszam sie dalej

Zbieram monetę po zagraniu 1 karty czy trzeba zakończyć całą swoja turę na polu z monetą?
Niestety trzeba zakończyć swoją ture gdyż looting z pola na którym się stoi przebiega na koniec swojej tury a nie na koniec akcji/ruchu. No chyba że użyta karta z akcją ruchu w swojej treści doda jakąś grabież :)
Awatar użytkownika
gnysek

donmakaron pisze: 14 gru 2020, 12:31 W ogóle wszystko tam źle poszło... and na lub, pick up this and that na podnieść to a splądrować tamto... gdzie byli rodzice?
Może jakaś korekta nad tym siedziała i chciała ładniej stylistycznie, zabijając zasady gry tym samym :D
Awatar użytkownika
MarekPlus
Has thanked: 39 times
Been thanked: 101 times

Post autor: MarekPlus »

Ostatnio z ciekawości oglądałem w internecie kilka partii w Gloomhaven. Prawdopodobnie jedna
grupa grała niezgodnie z zasadami i przez to już zgłupiałem odnośnie kart potworów. Poniżej kilka przykładów.

Pytanie 1:
Spoiler:
Pytanie 2:
Spoiler:
Pytanie 3:
Spoiler:
Pytanie 4:
Spoiler:
W teorii wydawało się wszystko jasne jak słońce a podczas rozgrywki często dochodzi do sytuacji że zastanawiam się jak powinienem się zachować żeby grać zgodnie z zasadami.
Awatar użytkownika
donmakaron

MarekPlus pisze: 16 gru 2020, 11:39 Ostatnio z ciekawości oglądałem w internecie kilka partii w Gloomhaven. Prawdopodobnie jedna
grupa grała niezgodnie z zasadami i przez to już zgłupiałem odnośnie kart potworów. Poniżej kilka przykładów.

Pytanie 1:
Spoiler:
Z jaką dużą kartą? Przeciwnicy nie mają dużych kart. Jeśli nie ma jak się wycofać, to się nie wycofuje i strzela z disadvantage.
MarekPlus pisze: 16 gru 2020, 11:39 Pytanie 2:
Spoiler:
a) Bonusy zaczynają działać dopiero kiedy potwór się aktywuje i trwają do końca rundy, w której się aktywowały.
Instrukcja: Bonus abilities: Ability card bonuses are activated through actions only when the monster activates and are
only active until the end of the round in which the card was drawn.

b) Jeśli potwór nakłada sobie jakiś condition, zostaje on usunięty zgodnie ze swoimi własnymi zasadami. Np. w przypadku wzmocnienia na koniec następnej tury danej postaci.
Instrukcja: The condition remains on the figure until the requirements for removing the specific effect are met.
c) Patrz a)
MarekPlus pisze: 16 gru 2020, 11:39 Pytanie 3:
Spoiler:
Tak jak w 2 a) karta i jej zdolności odpala się dopiero przy aktywacji potwora.
MarekPlus pisze: 16 gru 2020, 11:39 Pytanie 4:
Spoiler:
W teorii wydawało się wszystko jasne jak słońce a podczas rozgrywki często dochodzi do sytuacji że zastanawiam się jak powinienem się zachować żeby grać zgodnie z zasadami.
Zwróć uwagę, że Ożywione Kości atakują więcej niż jeden cel. W przypadku tej karty, wykonają one tyle samo ataków, ale przeciwko jednemu celowi. Np. jeśli Kości miałyby atakować 3 cele, zamiast tego wykonają 3 ataki w jeden cel. Ataki te przestrzegają normalnych zasad focusowania potworów (czyli najpewniej zaatakują najbliższą postać).
Awatar użytkownika
gnysek

donmakaron pisze: 16 gru 2020, 12:00 Z jaką dużą kartą?
Strzelam, że chodzi o tę kwadratową kartę przeciwnika. I pytanie dotyczy pewnie tego, że normalnie ten przeciwnik nie ma zasięgu wcale.
aeiou871

MarekPlus pisze: 16 gru 2020, 11:39 Ostatnio z ciekawości oglądałem w internecie kilka partii w Gloomhaven. Prawdopodobnie jedna

Pytanie 1:
Spoiler:
Pytanie 2:
Spoiler:
Pytanie 3:
Spoiler:
Pytanie 4:
Spoiler:
ad. 1
Spoiler:
ad. 2
Spoiler:
ad. 3
Spoiler:
ad. 4
Spoiler:
Awatar użytkownika
gnysek

Do ad.2 chyba warto jeszcze dodać, że polecenia wykonujemy z góry na dół, stąd takie a nie inne zasady i nieprzypadkowo na ostatnim miejscu jest takie polecenie? Dobrze kojarzę?
MARIIIUSZZ
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: MARIIIUSZZ »

Troche z innej beczki pytanie jak to jest z awansowaniem postaci jeżeli moja postac powiedzmy przykładowo ma 1 poziom i 0 doświadczenia i po zrobieniu pierwszego scenariusza otrzymam 96pkt doświadczenia to mam od razu 3 poziom po zakończeniu go ?
aeiou871

MARIIIUSZZ pisze: 17 gru 2020, 03:09 Troche z innej beczki pytanie jak to jest z awansowaniem postaci jeżeli moja postac powiedzmy przykładowo ma 1 poziom i 0 doświadczenia i po zrobieniu pierwszego scenariusza otrzymam 96pkt doświadczenia to mam od razu 3 poziom po zakończeniu go ?
Tak, po powrocie do miasta awansujesz postać na 3 poziom, ale w jednym scenariuszu nie da się zdobyć na raz tyle doświadczenia
Awatar użytkownika
donmakaron

aeiou871 pisze: 17 gru 2020, 08:12 Tak, po powrocie do miasta awansujesz postać na 3 poziom, ale w jednym scenariuszu nie da się zdobyć na raz tyle doświadczenia
W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
Golfang
Has thanked: 237 times
Been thanked: 314 times

Post autor: Golfang »

donmakaron pisze: 17 gru 2020, 09:37
aeiou871 pisze: 17 gru 2020, 08:12 Tak, po powrocie do miasta awansujesz postać na 3 poziom, ale w jednym scenariuszu nie da się zdobyć na raz tyle doświadczenia
W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
To na jakieś mega wielkie "combo" wygląda... czyżby w jakimś stylu "stergo dobrego mortal combat" :) Może podasz rozwiązanie?
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
gnysek

Chcę usłyszeć, jak zdobyć tyle expa. To brzmi jakby jakieś podwójne a nawet potrójne rozdawnictwo było :P
aeiou871

zapewne chodzi o odblokowywalną postać z pudełka z 3 Włóczniami. Można z jej użyciem wykręcać różne rzeczy jak np. nieograniczone doświadczenie w scenariuszu, ale nie wiem, czy to o chodzi w rozgrywce i czy taki był cel pytania o awans z poziomu 1 na 3. Jeżeli ktoś chce zrobić takie combo, to szybciej będzie po prostu wpisać sobie 500 punktów doświadczenia na karcie postaci.
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 353 times
Been thanked: 374 times

Post autor: yrq »

aeiou871 pisze: 17 gru 2020, 10:16 zapewne chodzi o odblokowywalną postać z pudełka z 3 Włóczniami. Można z jej użyciem wykręcać różne rzeczy jak np. nieograniczone doświadczenie w scenariuszu, ale nie wiem, czy to o chodzi w rozgrywce i czy taki był cel pytania o awans z poziomu 1 na 3. Jeżeli ktoś chce zrobić takie combo, to szybciej będzie po prostu wpisać sobie 500 punktów doświadczenia na karcie postaci.
Też mi tylko ta postać przychodzi do głowy ;)
W ogóle jak z nią graliśmy to poziom trudności musieliśmy o dwa oczka podnieść, żeby grało się normalnie.
MARIIIUSZZ

Dlatego teraz nie wiem czy dobrze gramy. Bo tak by wychodziło. Że po 3 scenariuszach mam 6 poziom ale czy dobrze gram to nie mam pojęcia. Za każdą karte gdzie dostaje gwiazdkę czyli expa dodaje sobie do swojego licznika postaci a po scenariuszu mamy ten mnożnik w sytuacji jak gramy na drugim poziomie mamy mnożnik bodajże 8. Czyli przykładowo zdobyłem 14pkt doświadczenia na scenariusz czyli 14 x 8 robie ? Jezeli robie cos źle to mnie uświadomcie jak to powinno wyglądać. Bo po odpowiedziach widzę jakbym coś źle w tym kierunku robil haha
aeiou871

MARIIIUSZZ pisze: 17 gru 2020, 10:22
Dlatego teraz nie wiem czy dobrze gramy. Bo tak by wychodziło. Że po 3 scenariuszach mam 6 poziom ale czy dobrze gram to nie mam pojęcia. Za każdą karte gdzie dostaje gwiazdkę czyli expa dodaje sobie do swojego licznika postaci a po scenariuszu mamy ten mnożnik w sytuacji jak gramy na drugim poziomie mamy mnożnik bodajże 8. Czyli przykładowo zdobyłem 14pkt doświadczenia na scenariusz czyli 14 x 8 robie ? Jezeli robie cos źle to mnie uświadomcie jak to powinno wyglądać. Bo po odpowiedziach widzę jakbym coś źle w tym kierunku robil haha
Źle gracie. To nie jest mnożnik tylko dodatkowe doświadczenie, które zdobywa się po pomyślnym ukończeniu scenariusza. +8 a nie razy 8
MARIIIUSZZ

aeiou871 pisze: 17 gru 2020, 10:24
MARIIIUSZZ pisze: 17 gru 2020, 10:22
Źle gracie. To nie jest mnożnik tylko dodatkowe doświadczenie, które zdobywa się po pomyślnym ukończeniu scenariusza. +8 a nie razy 8
O cholera dobra to wiele wyjaśnia teraz ... to faktycznie byłoby to niemożliwe.. dobra na szczęście wszystko pamiętam to spokojnie cofnę. Rozumiem, że golda tez nie mnożymy tylko dodajemy.

Wprowadził mnie w błąd opis tego.. był "mnożnik " no to na chlopski rozum mnożyłem :roll:
ODPOWIEDZ