Gloomhaven -zasady i pytania
- Admirał Thrawn
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 16 times
Re: Gloomhaven -zasady i pytania
Naszło mnie pytanie odnośnie grabieży.
Zbieramy 1 żeton pieniędzy/skarbu w zasięgu, czy wszystkie?
Zbieramy 1 żeton pieniędzy/skarbu w zasięgu, czy wszystkie?
,,-Do you know the difference between an error and a mistake, ensign?
-No sir.
-Everyone can make an error, ensign. But that error doesn’t become a mistake until you refuse to correct it”
-No sir.
-Everyone can make an error, ensign. But that error doesn’t become a mistake until you refuse to correct it”
To też była jedna z rzeczy która mnie intrygowała, ale wtedy grabież nie różniłaby się praktycznie od zwykłego zebrania skarbu i jeszcze marnowała akcję, szkoda, że nie wyjaśniono tego lepiej w instrukcji, brakuje dosłownie 2-3 słów (zresztą to chyba było wytknięte już w wątku jako błąd w polskiej instrukcji).
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Możecie przytoczyć opis zdolności Grabież z instrukcji polskiego wydania? Aż mi się wierzyć nie chce, że tłumaczenie zdania A “Loot X” ability allows a character to pick up every money token and treasure tile within range X. może pozostawiać jakiekolwiek wątpliwości.
Krążyła informacja na forum i fejsbukach, że w pierwszym polskim druku było "podnieś 1 monetę". Podobno aktualny druk miał mieć to poprawione.donmakaron pisze: ↑14 gru 2020, 10:57 Możecie przytoczyć opis zdolności Grabież z instrukcji polskiego wydania? Aż mi się wierzyć nie chce, że tłumaczenie zdania A “Loot X” ability allows a character to pick up every money token and treasure tile within range X. może pozostawiać jakiekolwiek wątpliwości.
"pozwala postaci podnieść żeton pieniędzy lub splądrować żeton ze skarbem w zasięgu X"
Nie ma co prawda stricte "jeden" ale problemem jest notoryczne używanie liczby pojedynczej w całym akapicie o akcji "Grabież X". A akapit dalej jest jeszcze, ze grabimy na koniec tury pole na którym stoimy i znów mowa o jednym polu, więc nie jest łatwo zrozumieć ten fragment. Zdecydowanie zabrakło tłumaczenia słowa "every", które rozwiałoby wszelkie wątpliwości.
Niestety, erraty wciąż brak.
Nie ma co prawda stricte "jeden" ale problemem jest notoryczne używanie liczby pojedynczej w całym akapicie o akcji "Grabież X". A akapit dalej jest jeszcze, ze grabimy na koniec tury pole na którym stoimy i znów mowa o jednym polu, więc nie jest łatwo zrozumieć ten fragment. Zdecydowanie zabrakło tłumaczenia słowa "every", które rozwiałoby wszelkie wątpliwości.
Niestety, erraty wciąż brak.
- donmakaron
W ogóle wszystko tam źle poszło... and na lub, pick up this and that na podnieść to a splądrować tamto... gdzie byli rodzice?
- MarekPlus
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 101 times
Co sie dzieje w chwili jak zagrywam dwie karty i np.:
karta 1: daje mi ruch 2 - ruszam sie i staje na monecie
karta 2: daje mi 3 ruchu i ruszam sie dalej
Zbieram monetę po zagraniu 1 karty czy trzeba zakończyć całą swoja turę na polu z monetą?
karta 1: daje mi ruch 2 - ruszam sie i staje na monecie
karta 2: daje mi 3 ruchu i ruszam sie dalej
Zbieram monetę po zagraniu 1 karty czy trzeba zakończyć całą swoja turę na polu z monetą?
Niestety trzeba zakończyć swoją ture gdyż looting z pola na którym się stoi przebiega na koniec swojej tury a nie na koniec akcji/ruchu. No chyba że użyta karta z akcją ruchu w swojej treści doda jakąś grabież
Może jakaś korekta nad tym siedziała i chciała ładniej stylistycznie, zabijając zasady gry tym samymdonmakaron pisze: ↑14 gru 2020, 12:31 W ogóle wszystko tam źle poszło... and na lub, pick up this and that na podnieść to a splądrować tamto... gdzie byli rodzice?
- MarekPlus
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 101 times
Ostatnio z ciekawości oglądałem w internecie kilka partii w Gloomhaven. Prawdopodobnie jedna
grupa grała niezgodnie z zasadami i przez to już zgłupiałem odnośnie kart potworów. Poniżej kilka przykładów.
Pytanie 1:
Pytanie 2:
Pytanie 3:
Pytanie 4:
W teorii wydawało się wszystko jasne jak słońce a podczas rozgrywki często dochodzi do sytuacji że zastanawiam się jak powinienem się zachować żeby grać zgodnie z zasadami.
grupa grała niezgodnie z zasadami i przez to już zgłupiałem odnośnie kart potworów. Poniżej kilka przykładów.
Pytanie 1:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
- donmakaron
Z jaką dużą kartą? Przeciwnicy nie mają dużych kart. Jeśli nie ma jak się wycofać, to się nie wycofuje i strzela z disadvantage.
a) Bonusy zaczynają działać dopiero kiedy potwór się aktywuje i trwają do końca rundy, w której się aktywowały.
Instrukcja: Bonus abilities: Ability card bonuses are activated through actions only when the monster activates and are
only active until the end of the round in which the card was drawn.
b) Jeśli potwór nakłada sobie jakiś condition, zostaje on usunięty zgodnie ze swoimi własnymi zasadami. Np. w przypadku wzmocnienia na koniec następnej tury danej postaci.
Instrukcja: The condition remains on the figure until the requirements for removing the specific effect are met.
c) Patrz a)
Tak jak w 2 a) karta i jej zdolności odpala się dopiero przy aktywacji potwora.
Zwróć uwagę, że Ożywione Kości atakują więcej niż jeden cel. W przypadku tej karty, wykonają one tyle samo ataków, ale przeciwko jednemu celowi. Np. jeśli Kości miałyby atakować 3 cele, zamiast tego wykonają 3 ataki w jeden cel. Ataki te przestrzegają normalnych zasad focusowania potworów (czyli najpewniej zaatakują najbliższą postać).
Strzelam, że chodzi o tę kwadratową kartę przeciwnika. I pytanie dotyczy pewnie tego, że normalnie ten przeciwnik nie ma zasięgu wcale.
ad. 1MarekPlus pisze: ↑16 gru 2020, 11:39 Ostatnio z ciekawości oglądałem w internecie kilka partii w Gloomhaven. Prawdopodobnie jedna
Pytanie 1:
Pytanie 2:Spoiler:Pytanie 3:Spoiler:Pytanie 4:Spoiler:
W teorii wydawało się wszystko jasne jak słońce a podczas rozgrywki często dochodzi do sytuacji że zastanawiam się jak powinienem się zachować żeby grać zgodnie z zasadami.Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Do ad.2 chyba warto jeszcze dodać, że polecenia wykonujemy z góry na dół, stąd takie a nie inne zasady i nieprzypadkowo na ostatnim miejscu jest takie polecenie? Dobrze kojarzę?
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Troche z innej beczki pytanie jak to jest z awansowaniem postaci jeżeli moja postac powiedzmy przykładowo ma 1 poziom i 0 doświadczenia i po zrobieniu pierwszego scenariusza otrzymam 96pkt doświadczenia to mam od razu 3 poziom po zakończeniu go ?
Tak, po powrocie do miasta awansujesz postać na 3 poziom, ale w jednym scenariuszu nie da się zdobyć na raz tyle doświadczeniaMARIIIUSZZ pisze: ↑17 gru 2020, 03:09 Troche z innej beczki pytanie jak to jest z awansowaniem postaci jeżeli moja postac powiedzmy przykładowo ma 1 poziom i 0 doświadczenia i po zrobieniu pierwszego scenariusza otrzymam 96pkt doświadczenia to mam od razu 3 poziom po zakończeniu go ?
- donmakaron
W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
-
- Has thanked: 237 times
- Been thanked: 314 times
To na jakieś mega wielkie "combo" wygląda... czyżby w jakimś stylu "stergo dobrego mortal combat" Może podasz rozwiązanie?donmakaron pisze: ↑17 gru 2020, 09:37W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
Chcę usłyszeć, jak zdobyć tyle expa. To brzmi jakby jakieś podwójne a nawet potrójne rozdawnictwo było
zapewne chodzi o odblokowywalną postać z pudełka z 3 Włóczniami. Można z jej użyciem wykręcać różne rzeczy jak np. nieograniczone doświadczenie w scenariuszu, ale nie wiem, czy to o chodzi w rozgrywce i czy taki był cel pytania o awans z poziomu 1 na 3. Jeżeli ktoś chce zrobić takie combo, to szybciej będzie po prostu wpisać sobie 500 punktów doświadczenia na karcie postaci.
- yrq
- Has thanked: 353 times
- Been thanked: 374 times
Też mi tylko ta postać przychodzi do głowyaeiou871 pisze: ↑17 gru 2020, 10:16 zapewne chodzi o odblokowywalną postać z pudełka z 3 Włóczniami. Można z jej użyciem wykręcać różne rzeczy jak np. nieograniczone doświadczenie w scenariuszu, ale nie wiem, czy to o chodzi w rozgrywce i czy taki był cel pytania o awans z poziomu 1 na 3. Jeżeli ktoś chce zrobić takie combo, to szybciej będzie po prostu wpisać sobie 500 punktów doświadczenia na karcie postaci.
W ogóle jak z nią graliśmy to poziom trudności musieliśmy o dwa oczka podnieść, żeby grało się normalnie.
-
Dlatego teraz nie wiem czy dobrze gramy. Bo tak by wychodziło. Że po 3 scenariuszach mam 6 poziom ale czy dobrze gram to nie mam pojęcia. Za każdą karte gdzie dostaje gwiazdkę czyli expa dodaje sobie do swojego licznika postaci a po scenariuszu mamy ten mnożnik w sytuacji jak gramy na drugim poziomie mamy mnożnik bodajże 8. Czyli przykładowo zdobyłem 14pkt doświadczenia na scenariusz czyli 14 x 8 robie ? Jezeli robie cos źle to mnie uświadomcie jak to powinno wyglądać. Bo po odpowiedziach widzę jakbym coś źle w tym kierunku robil hahadonmakaron pisze: ↑17 gru 2020, 09:37W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
Źle gracie. To nie jest mnożnik tylko dodatkowe doświadczenie, które zdobywa się po pomyślnym ukończeniu scenariusza. +8 a nie razy 8MARIIIUSZZ pisze: ↑17 gru 2020, 10:22Dlatego teraz nie wiem czy dobrze gramy. Bo tak by wychodziło. Że po 3 scenariuszach mam 6 poziom ale czy dobrze gram to nie mam pojęcia. Za każdą karte gdzie dostaje gwiazdkę czyli expa dodaje sobie do swojego licznika postaci a po scenariuszu mamy ten mnożnik w sytuacji jak gramy na drugim poziomie mamy mnożnik bodajże 8. Czyli przykładowo zdobyłem 14pkt doświadczenia na scenariusz czyli 14 x 8 robie ? Jezeli robie cos źle to mnie uświadomcie jak to powinno wyglądać. Bo po odpowiedziach widzę jakbym coś źle w tym kierunku robil hahadonmakaron pisze: ↑17 gru 2020, 09:37W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
-
O cholera dobra to wiele wyjaśnia teraz ... to faktycznie byłoby to niemożliwe.. dobra na szczęście wszystko pamiętam to spokojnie cofnę. Rozumiem, że golda tez nie mnożymy tylko dodajemy.aeiou871 pisze: ↑17 gru 2020, 10:24Źle gracie. To nie jest mnożnik tylko dodatkowe doświadczenie, które zdobywa się po pomyślnym ukończeniu scenariusza. +8 a nie razy 8MARIIIUSZZ pisze: ↑17 gru 2020, 10:22Dlatego teraz nie wiem czy dobrze gramy. Bo tak by wychodziło. Że po 3 scenariuszach mam 6 poziom ale czy dobrze gram to nie mam pojęcia. Za każdą karte gdzie dostaje gwiazdkę czyli expa dodaje sobie do swojego licznika postaci a po scenariuszu mamy ten mnożnik w sytuacji jak gramy na drugim poziomie mamy mnożnik bodajże 8. Czyli przykładowo zdobyłem 14pkt doświadczenia na scenariusz czyli 14 x 8 robie ? Jezeli robie cos źle to mnie uświadomcie jak to powinno wyglądać. Bo po odpowiedziach widzę jakbym coś źle w tym kierunku robil hahadonmakaron pisze: ↑17 gru 2020, 09:37
W pojedynczym scenariuszu normalnie nie zdobywa się tyle doświadczenia, ale da się zdobyć tyle doświadczenia, jeśli się człowiek bardzo postara i ma takie możliwości. Nie na pierwszym poziomie i zdaje się tylko jedną postacią, ale da się wbić bodajże z 3 czy 4 od razu na najwyższy poziom i o jeden expa więcej.
Wprowadził mnie w błąd opis tego.. był "mnożnik " no to na chlopski rozum mnożyłem