Niezbyt trudna gra kooperacyjna dla 2 osób
Niezbyt trudna gra kooperacyjna dla 2 osób
Poszukuje dobrej gry kooperacyjnej, której zasady mnie nie przytłoczą Próbowałem ze znajomymi Robinsona Cruzoe i ogólnie bardzo spoko ale trochę zasady wydawały nam się zbyt rozbudowane, więc szukam czegoś odrobinę prostszego.
Re: Niezbyt trudna gra kooperacyjna dla 2 osób
Horrified - w zależności od ilości dodanych potworów, 1 - potwór - banalna rozgrywka, 4 potwory - hardcore.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2021, 19:50 przez tomp, łącznie zmieniany 1 raz.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
Spróbujcie Zakazaną Pustynię, zasady są zdecydowanie łatwiejsze a rozgrywka też potrafi trzymać w napięciu
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
Aeon’s End - zasady są proste, a pierwsza rozgrywka jest już - dla ułatwienia - przygotowana.
Załoga - było wspomniane kilka dni temu w innym wątku, generalnie gra jest dla 3-5 osób, ale ma dobry tryb 2-osobowy.
Załoga - było wspomniane kilka dni temu w innym wątku, generalnie gra jest dla 3-5 osób, ale ma dobry tryb 2-osobowy.
Ewa
- esubotowicz
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 136 times
A, i jeszcze różne detektywistyczne i inne escape roomy.
Ewa
- Yuri
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 1320 times
Zgoda, ale poczekajcie na wersję PL
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Aeon's End +1 ( a właściwie +1000)
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
Nie uważam tej gry za prostą kooperacyjną. W szczególności że to karciana, gdzie trzeba zrozumieć trzymane i kupowane karty.
Dla graczy mających styczność z innymi karciankami wtedy mogę polecić.
Jak zagrali w Robinsona to Aeon's End bez problemu rozegrają. Też uważam, że to dobra propozycja.
Poza tym Pandemic, wg mnie Lekarstwo jeszcze lepiej działa na dwie osoby, ale każda wersja jest spoko;
Dead Men Tell No Tales;
Zakazana Pustynia;
Ghost Stoires / Ostatni Bastion (są to gry działające podobnie tylko w innych klimatach);
Ognisty Podmuch, ale to tylko z drugiej ręki i raczej drogo wychodzi;
Kurczę, Tajniacy Duet to jest gra dająca dużo frajdy, a jest super prosta.
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Nie mogę się zgodzić, to naprawdę nieskomplikowana gra, karty raczej proste (tak naprawdę to wariacje "weź X eteru", "zadaj X obrażeń"), przebieg rozgrywki czy warunki zwycięstwa jednoznaczne i intuicyjne. Pewnie, że są prostsze kooperacyjne deckbuildery, np Alien, ale tam jest zaledwie ułamek tej decyzyjności graczy, która jest w Aeon's End, więc z czystym sercem nie mogę jej polecić - Aeon's End w zamian za zaledwie odrobinę większą złożoność daje o wiele więcej ciekawej rozkminy.
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
-
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 166 times
Jeśli podszedł wam Robinson. To poczekajcie na Paleo po polsku. Zgarneło SdJ, a dodatkowo porównywane jest do Robinsona light. Co ciekawe twórca Robinsona (Trzewiczek) stwierdził, ze Paleo mocno średnie i płytkie ;p Ale jednak jakies tam nagrody i hype zgarnia, wiec moze wam pasować
- Grzdyll
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 309 times
- Kontakt:
Pojęcie "niezbyt trudna" nie jest może zbyt precyzyjne ale skoro w tle majaczy Robinson to ja nieśmiało zaproponuję rozważyć "małego Gloomhavena" czyli Szczęki Lwa, szczególnie jeśli nie musi to być pozycja budżetowa. Oczywiście jest mocno hypowana i sam podchodziłem do niej nieufnie ale nam właśnie w składzie 2-osobowym daje więcej satysfakcji niż jakakolwiek gra dotychczas (no, może poza Spirit Island ale Szczęki są znacznie lżejsze na pojedyncze posiedzenie).
Ja polecam Ostatni Bastion. Z 20 rozgrywek za nami i dzieciakom jeszcze się nie znudziła. Szybka rozgrywka poniżej 1h, regrywalna, proste zasady, fajny klimat i figurki. Jak dla mnie gra ma same plusy, z ceną włącznie.
Także za tym, gram z dzieckiem i jest rewelacja. Trudność można zmniejszyć innym rynkiem / magami. Chyba mój najlepszy zakup do tej pory (z kooperacyjnych graliśmy także w ruiny thandaru ale często nie wiedzieliśmy jak interpretować niektóre zasady danych bossów co mocno mnie irytowało)
Eldritch Horror? Gra ma mega proste zasady (tłumaczenie to 10-15 minut) a wygrana daje satysfakcję, bo nie jest łatwo.
No i można grać od 1 do 6 osób (zalecane do 4)
No i można grać od 1 do 6 osób (zalecane do 4)
No właśnie zaczynam rozważać "Szczęki Lwa" ale jeszcze sporo poczytam recenzjiGrzdyll pisze: ↑30 paź 2021, 23:47 Pojęcie "niezbyt trudna" nie jest może zbyt precyzyjne ale skoro w tle majaczy Robinson to ja nieśmiało zaproponuję rozważyć "małego Gloomhavena" czyli Szczęki Lwa, szczególnie jeśli nie musi to być pozycja budżetowa. Oczywiście jest mocno hypowana i sam podchodziłem do niej nieufnie ale nam właśnie w składzie 2-osobowym daje więcej satysfakcji niż jakakolwiek gra dotychczas (no, może poza Spirit Island ale Szczęki są znacznie lżejsze na pojedyncze posiedzenie).
- Grzdyll
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 309 times
- Kontakt:
Fakt, że cena jest niestety wysoka i w cenie Szczęk możesz kupić kilka innych świetnych gier (z kooperacji np. starczy na Zombie Teens evolution, Wiarusów i Załogę - wyprawę w głębiny i jeszcze sporo zostanie) ale jednak nie bez powodu Gloomhaven jest na szczycie BGG... Jeśli szukasz wspólnej taktycznej przyjemnej łamigłówki, nieco tajemnicy, całkiem ciekawego rozwoju postaci w sosie RPG to raczej nie będziesz zawiedziony. Ja jestem w połowie kampanii 2 osobowej i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. To faktycznie świetna gra.
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 85 times
Poleciłbym Pandemic Legacy Season 1, bo na początku masz zwykłego pandemica czyli prostą grę, a w trakcie rozgrywek zasady ewoluują i jest ich więcej. Po przejściu możesz grać jak w zwykłego Pandemica