Y&Y to new design dla EiT czy tam są jakieś zmiany w mechanice ?
Eufrat i Tygrys (Reiner Knizia)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 314 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Re: Eufrat i Tygrys (Reiner Knizia)
Always look on the bright side of life
Nie pamiętam już T&E, bo grałem w nie jakieś 6 lat temu, ale głównie grasz na hexach co ułatwia poruszanie się po mapie. Wiem, że są drobne zmiany rewolt i wojen w postaci drobnych uproszczeń, ale nie pamiętam dokładnie jakie.
- trance-atlantic
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 225 times
- Kontakt:
Możesz porównać instrukcje - ta do Y&Y dostępna jest pod tym linkiem
Around The Board - videoinstrukcje i przykładowe rozgrywki :)
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Ekhu ekhu ekhu - Yellow & Yangtze vs. Tigris & Euphrates Comparison - with Tom Vasel
Y&Y jest przeprojektowanym Trygrysem. Odczucia z gry są niby podobne, ale charakter rozgrywki znacząco się zmienia - jest trudniej bawić się w żółwikowanie (turtling) w rogu planszy, wojny są mniej wyniszczające, jest zauważalnie więcej reguł (!), bo doszły specjalne zdolności kafelków (rewolty chłopami itd.). To tak na prawdę dwie różne gry. Po przemyśleniu - podobnie odmienne jak Laguna i Przez Pustynię, albo - lepiej - Schotten Totten 1 i 2.
Y&Y jest przeprojektowanym Trygrysem. Odczucia z gry są niby podobne, ale charakter rozgrywki znacząco się zmienia - jest trudniej bawić się w żółwikowanie (turtling) w rogu planszy, wojny są mniej wyniszczające, jest zauważalnie więcej reguł (!), bo doszły specjalne zdolności kafelków (rewolty chłopami itd.). To tak na prawdę dwie różne gry. Po przemyśleniu - podobnie odmienne jak Laguna i Przez Pustynię, albo - lepiej - Schotten Totten 1 i 2.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2022, 20:52 przez Furan, łącznie zmieniany 1 raz.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- Sirius_Black
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 203 times
Jak są widoki na grę w czteroosobowym składzie, to staram się namawiać na Tygrys i Eufrat. Konkurencja jest niestety na tyle duża, że u mnie też kończy się to zazwyczaj 1-2 grami na rok. Na szczęście w tym roku mam widoki na częstsze granie w 4-osobowym składzie, więc może uda się częściej Tygrysa wyciągać na stół.
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Niestety już tylko online, ale za to regularnie. W tym roku już ponad 20 partii
-
- Has thanked: 1653 times
- Been thanked: 992 times
Osobiście mam wrażenie, że Y&Y jest bardziej statyczny i ugrzeczniony, niż T&E, chyba głównie przez to, że nie ma aż takich konsekwencji konfliktów zbrojnych oraz przez heksy, które sprawiają, że mapa jest jakoś bardziej "zwarta". Sąsiedztwo 6 pól powoduje, że łatwiej jest utrzymać połączenia i trudniej stosować kataklizmy. W T&E niektóre posunięcia potrafiły być bardzo spektakularne, czego mi w Y&Y bardzo brakuje.
- Atamán
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 293 times
Ostatni raz grałem z 4 lata temu. Kurzy się na półce niestety - a szkoda, ja bardzo lubiłem (lubię?), ale jakoś stopniowo w toku nowości inne tytuły były wybierane do grania. A w mojej ekipie do grania jakoś wielkich fanów tej gry nie ma. Powinienem zagrać, by ponownie ją ocenić.
- kaszkiet
- Has thanked: 312 times
- Been thanked: 533 times
- 612
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 591 times
Bo ja wiem? Po co w sumie tej grze remake? Wydanie ffg jest bardzo fajne, w sam raz godzi w miarę atrakcyjne wykonanie z czytelnością gry. Nie wydaje mi się, żeby ta akurat gra potrzebowała figurek liderów czy budynków zamiast kafelków (tym bardziej, że ich draftowanie byłoby hmmm średnie). Dla mnie atutem tej gry jest właśnie oszczędność wykonania i związanych z nią mechanizmów gry. Błyskawiczny setup, szybka, czytelna rozgrywka, trzy zasady na krzyż a głębia rozgrywki jakiej niejedno euro za miliony monet może pozazdrościć. Eufrat i Tygrys jest pod tym względem w moich oczach niejako spadkobiercą "starej szkoły" gier planszowych jak szachy czy go - prosty w założeniu, ale z rozgrywką daleką od banału. Ma to coś, co wypakowane po brzegi pudła cieszące przede wszystkim oczy dawno zatraciły.
Jeśli ktoś też ma problemy z lądowaniem tego tytułu na stole to niedługo będzie można pograć na BGA (boardgamearena). Jest w fazie alfa.
Swoją drogą to jakbym był producentem gier to odrazu bym powystawiał gry na tym portalu. Nie ma lepszego sposobu na spopularyzowanie i zaznajomienie z zasadami gry danego tytułu. Sam kilka gier kupiłem po przetestowaniu tam.
Swoją drogą to jakbym był producentem gier to odrazu bym powystawiał gry na tym portalu. Nie ma lepszego sposobu na spopularyzowanie i zaznajomienie z zasadami gry danego tytułu. Sam kilka gier kupiłem po przetestowaniu tam.
Cześć.
Mam pytanie. Jak wygląda instrukcja w polskiej wersji od Lacerty? Tzn. czy jest ona standardowa, czy są to luźne, pojedyncze kartki? Kupiłem niby nieużywaną grę, ale przyszła bez instrukcji. Po mojej interwencji sprzedawca dostał instrukcję, ale wygląda mi to na samodzielny wydruk.
Mam pytanie. Jak wygląda instrukcja w polskiej wersji od Lacerty? Tzn. czy jest ona standardowa, czy są to luźne, pojedyncze kartki? Kupiłem niby nieużywaną grę, ale przyszła bez instrukcji. Po mojej interwencji sprzedawca dostał instrukcję, ale wygląda mi to na samodzielny wydruk.
- piechotak
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 25 times
Standardowa, tzn. kilka kartek zszytych na środku. Lacerta EiT nie wydaje od dawna, więc wątpię, żeby mieli jeszcze oryginalną instrukcję.Cason pisze: ↑13 cze 2022, 15:00 Cześć.
-
- Has thanked: 280 times
- Been thanked: 149 times
- warlock
- Has thanked: 1144 times
- Been thanked: 2179 times
W deszczowe dni mam zajawkę na tworzenie kart pomocy . Podrzucam moją propozycję do Tygrysa i Eufratu (edycji FFG). Będzie też na BGG po akceptacji. Nie ma tu wszystkich zasad bo nie chciałem przepisywać instrukcji, ale myślę że może to być pomocne przy pierwszych partiach bez modułów (szczególnie, że dopisałem sytuacje szczególne z wojnami i z pozyskiwaniem skarbów): https://boardgamegeek.com/filepage/2876 ... edycji-ffg
Do wydruku, wycięcia i zalaminowania . Tradycyjnie - jak widzicie tu błędy, piszcie!
Podgląd:
Do wydruku, wycięcia i zalaminowania . Tradycyjnie - jak widzicie tu błędy, piszcie!
Podgląd: