(Rzeszów) Osiemnastkon - 18xx zakończony
-
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 254 times
(Rzeszów) Osiemnastkon - 18xx zakończony
Cześć,
Dyskusja w wątku 18xx rozgorzała na temat konwentu/zjazdu/po prostu pogrania w 18xx na większą skale.
Jak widzicie nie ma określonego miejsca tego konwentu - ponieważ to musimy ustalić wspólnie.
Jako że mieszkam w Rzeszowie, i jestem po krótkiej dyskusji na temat sali to podam co proponuje - i mogę się zająć organizacją:
1.Miejsce Rzeszów - woj. podkarpackie
1.1 Termin - do ustalenia - myślę że jak już omikrony przejdą więc kwiecień/maj ?
1.2 Od piątku do niedzieli ? czy sobota i niedziele ? - tutaj też musiałbym wstrzelić się w jakiś termin w sali
2. Sala
Opcja nr1
Biuro Wystaw Artystycznych w Rzeszowie - samo centrum Rzeszowa
Sala to górna sala wystaw (lub dolna jak nas będzie więcej), rozmawiałem o 10 stołach (dużych 2m X 1m, na ten moment mam zapewnionych 6 takich stołów, ale to do ogarnięcia jak będzie trzeba więcej to załatwimy).
Przy stali jest pub "Niezła Sztuka" w którym już teraz organizujemy granie w planszówki, właściciel pubu może zapewnić kawa/herbata i piwko (nie wiem czy przez cały dzień czy popołudniem, ale to też do dyskusji) - nie ma jedzenia, ale jesteśmy w centrum więc wcześniej byśmy ustalili co jemy, zamówimy wcześniej w jakiejś jadłodajni (pizza, kebab, normalne dania - z tym nie ma kłopotu - też ogarnę jak pójdziemy w tą strone).
I teraz opłata za sale: 10 zł za dzień z wliczonym 1x piwa w to, musimy jakieś groszowe opłaty dać, ale jak widzicie za 10 zł jest już piwko
Link to BWA - zdjęcie sali odrazu jak wejdziecie na ten link
BWA
Żadne terminy nie zostały podane, jak wyrazicie chęć to będę wtedy rozmawiać
Opcja nr2
RAGLOT - Rzeszowskie Stowarzyszenie Gier Logicznych - tutaj musze potwierdzić z prezesem, ale myślę że nie będzie miał obiekcji na organizacje takiego konwentu
Pogrywamy tam w miarę regularnie, tam są stoły typowo brydżowe, więc złożenie dwóch daje sensowną wielkość - tak na oko i z pamięci to złożylibyśmy ok 5 stołów (może 6) takich 2m X 1m aby wygodnie grać w 18xx
Kawa i herbata jest na miejscu - jakaś symboliczna wpłata z strony wchodzących, nie wiem 5 zł dzień...
Alkoholu nie ma na miejscu, ale można przynieść - brak problemów
Miejsce to jest już ok 2,5 km o centrum Rzeszowa w starej fabryce sprzętów AGD - Zelmer (pewnie nie jeden pamięta odkurzacze, albo maszynki do mięs), lecz wszystkie atrakcje itp zostają takie same, gorzej że trzeba dojechać itp
3. Spanie
Wiele jest tańszych lub droższych opcji, w centrum dostępne hotel (dość drogie), lub też blisko centrum hostele - tutaj mogę Wam coś zasugerować ale uczestnicy będą sami sobie bookować hotel/hostel
Pierwszy który przyszedł mi na myśl - Hotel Iskra - ok 2km od miejsca grania -= cena za 2 os - 120 zł (bez śniadania)
Hotel Iskra
Hostel Va Bank - na samym rynku - piątek-niedziela 2os 196 zł na bookingu
Hoste Va Bank
ten temat - spania trzeba jeszcze zgłębić.
4. Atrakcje - bylibyśmy w centrum Rzeszowa przy opcji nr 1, ale opcja nr 2 to ok 2,5 km od centrum, więc atrakcji jest trochę
4.1 Rynek i picie piwka pod parasolkami wieczorem lub wyjście do dobrej knajpki na kolacje - też mogę zorganizować
4.2 Rynek w Rzeszowie ma Podziemną Trase Turystyczną - cena wejściówki chyba 7 zł - mogę zorganizować przejście jak będą chętni
Trasa podziemna
4.3 Pokazy fontanny multimedialnej - chyba to jeszcze jest, musze sprawdzić
4.4 W okolicach Rzeszowa jak ktoś lubi historyczne elementy to Zamek Lubomirskich w Łańcucie, Muzeum im Ulmów w Markowej - mógłbym pojechać z kilkoma osobami, ale to już wyprawa bo to od 20 do 25 km od miejsca spotkań
5. Jakie tytuły będą
To totalnie do zorganizowania - moja kolekcja w stopce możecie zobaczyć co mam żeby nie taszczyć tytułów nie potrzebnie.
Posiadam 2x zestawy żetonów - jeden brassowy, drugi z allegro - wielkość banku powyżej 14 tyś (w obu), więc w większość 18xx można zagrać, więcej żetonów tutaj upraszałbym uczestników aby zapakować
5.1 Tutaj bym poszedł w to, że rozpiszemy co będzie na stołach i ile mniej więcej będzie trwać i zrobimy zapisy - np. mamy 6 stołów, na każdy dzień jakiś tytuł i zapisy.
6. Ilość graczy
6.1 I tutaj pytanie, czy konwent dla 10 osób jest sens robić (dla mnie tak ) ... nie wiem, może warto abyśmy zrobili wstępnie liste kto by się pisał, myślę że ok 20 osób znalazło by się
Odnośnie sali dla mnie naprawdę obojętne, w BWA może być mały problem z dostępnością bo tam priorytetem są wystawy artystyczne, lecz to jest do dyskusji pan dyrektor jest otwarty na rozmowe.
Tyle...
Teraz pytam wszystkich chętnych czy Rzeszów i to co wyżej wchodziło by w grę dla Was ?
Dyskusja w wątku 18xx rozgorzała na temat konwentu/zjazdu/po prostu pogrania w 18xx na większą skale.
Jak widzicie nie ma określonego miejsca tego konwentu - ponieważ to musimy ustalić wspólnie.
Jako że mieszkam w Rzeszowie, i jestem po krótkiej dyskusji na temat sali to podam co proponuje - i mogę się zająć organizacją:
1.Miejsce Rzeszów - woj. podkarpackie
1.1 Termin - do ustalenia - myślę że jak już omikrony przejdą więc kwiecień/maj ?
1.2 Od piątku do niedzieli ? czy sobota i niedziele ? - tutaj też musiałbym wstrzelić się w jakiś termin w sali
2. Sala
Opcja nr1
Biuro Wystaw Artystycznych w Rzeszowie - samo centrum Rzeszowa
Sala to górna sala wystaw (lub dolna jak nas będzie więcej), rozmawiałem o 10 stołach (dużych 2m X 1m, na ten moment mam zapewnionych 6 takich stołów, ale to do ogarnięcia jak będzie trzeba więcej to załatwimy).
Przy stali jest pub "Niezła Sztuka" w którym już teraz organizujemy granie w planszówki, właściciel pubu może zapewnić kawa/herbata i piwko (nie wiem czy przez cały dzień czy popołudniem, ale to też do dyskusji) - nie ma jedzenia, ale jesteśmy w centrum więc wcześniej byśmy ustalili co jemy, zamówimy wcześniej w jakiejś jadłodajni (pizza, kebab, normalne dania - z tym nie ma kłopotu - też ogarnę jak pójdziemy w tą strone).
I teraz opłata za sale: 10 zł za dzień z wliczonym 1x piwa w to, musimy jakieś groszowe opłaty dać, ale jak widzicie za 10 zł jest już piwko
Link to BWA - zdjęcie sali odrazu jak wejdziecie na ten link
BWA
Żadne terminy nie zostały podane, jak wyrazicie chęć to będę wtedy rozmawiać
Opcja nr2
RAGLOT - Rzeszowskie Stowarzyszenie Gier Logicznych - tutaj musze potwierdzić z prezesem, ale myślę że nie będzie miał obiekcji na organizacje takiego konwentu
Pogrywamy tam w miarę regularnie, tam są stoły typowo brydżowe, więc złożenie dwóch daje sensowną wielkość - tak na oko i z pamięci to złożylibyśmy ok 5 stołów (może 6) takich 2m X 1m aby wygodnie grać w 18xx
Kawa i herbata jest na miejscu - jakaś symboliczna wpłata z strony wchodzących, nie wiem 5 zł dzień...
Alkoholu nie ma na miejscu, ale można przynieść - brak problemów
Miejsce to jest już ok 2,5 km o centrum Rzeszowa w starej fabryce sprzętów AGD - Zelmer (pewnie nie jeden pamięta odkurzacze, albo maszynki do mięs), lecz wszystkie atrakcje itp zostają takie same, gorzej że trzeba dojechać itp
3. Spanie
Wiele jest tańszych lub droższych opcji, w centrum dostępne hotel (dość drogie), lub też blisko centrum hostele - tutaj mogę Wam coś zasugerować ale uczestnicy będą sami sobie bookować hotel/hostel
Pierwszy który przyszedł mi na myśl - Hotel Iskra - ok 2km od miejsca grania -= cena za 2 os - 120 zł (bez śniadania)
Hotel Iskra
Hostel Va Bank - na samym rynku - piątek-niedziela 2os 196 zł na bookingu
Hoste Va Bank
ten temat - spania trzeba jeszcze zgłębić.
4. Atrakcje - bylibyśmy w centrum Rzeszowa przy opcji nr 1, ale opcja nr 2 to ok 2,5 km od centrum, więc atrakcji jest trochę
4.1 Rynek i picie piwka pod parasolkami wieczorem lub wyjście do dobrej knajpki na kolacje - też mogę zorganizować
4.2 Rynek w Rzeszowie ma Podziemną Trase Turystyczną - cena wejściówki chyba 7 zł - mogę zorganizować przejście jak będą chętni
Trasa podziemna
4.3 Pokazy fontanny multimedialnej - chyba to jeszcze jest, musze sprawdzić
4.4 W okolicach Rzeszowa jak ktoś lubi historyczne elementy to Zamek Lubomirskich w Łańcucie, Muzeum im Ulmów w Markowej - mógłbym pojechać z kilkoma osobami, ale to już wyprawa bo to od 20 do 25 km od miejsca spotkań
5. Jakie tytuły będą
To totalnie do zorganizowania - moja kolekcja w stopce możecie zobaczyć co mam żeby nie taszczyć tytułów nie potrzebnie.
Posiadam 2x zestawy żetonów - jeden brassowy, drugi z allegro - wielkość banku powyżej 14 tyś (w obu), więc w większość 18xx można zagrać, więcej żetonów tutaj upraszałbym uczestników aby zapakować
5.1 Tutaj bym poszedł w to, że rozpiszemy co będzie na stołach i ile mniej więcej będzie trwać i zrobimy zapisy - np. mamy 6 stołów, na każdy dzień jakiś tytuł i zapisy.
6. Ilość graczy
6.1 I tutaj pytanie, czy konwent dla 10 osób jest sens robić (dla mnie tak ) ... nie wiem, może warto abyśmy zrobili wstępnie liste kto by się pisał, myślę że ok 20 osób znalazło by się
Odnośnie sali dla mnie naprawdę obojętne, w BWA może być mały problem z dostępnością bo tam priorytetem są wystawy artystyczne, lecz to jest do dyskusji pan dyrektor jest otwarty na rozmowe.
Tyle...
Teraz pytam wszystkich chętnych czy Rzeszów i to co wyżej wchodziło by w grę dla Was ?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2022, 17:50 przez foxikos, łącznie zmieniany 9 razy.
- Tyrek
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 156 times
Re: (?) Konwent osiemnastkowiczów - 18xx na planszy
Profeska podejście Do tego atrakcje Propsy dla foxikos'a za chęci i rozpoczęcie tematu.
Ja mam kawał drogi do Rzeszowa - ale pisał bym się wstępnie - dużo oczywiście będzie zależało od terminu (koncert Tool 21 maja w Krakowie m.in. - to dla mnie temat nie do ruszenia ). Zapewne chciałbym jechać autem, to mogę kogoś zgarnąć po drodze - wszystko do dogadania. Ewentualnie przetestuję pociąg. No i jak pchać się taki kawał drogi to piątek - niedziela jak dla mnie, żeby to miało sens.
Oczywiście ja w osiemnastki jestem początkujący lamer i chłopak do bicia, ale chodzi też o spotkanie się w gronie wariatów, nie?
Ciekaw jestem bardzo jaki będzie odzew na Twoją propozycję Trzymam kciuki.
Ja mam kawał drogi do Rzeszowa - ale pisał bym się wstępnie - dużo oczywiście będzie zależało od terminu (koncert Tool 21 maja w Krakowie m.in. - to dla mnie temat nie do ruszenia ). Zapewne chciałbym jechać autem, to mogę kogoś zgarnąć po drodze - wszystko do dogadania. Ewentualnie przetestuję pociąg. No i jak pchać się taki kawał drogi to piątek - niedziela jak dla mnie, żeby to miało sens.
Oczywiście ja w osiemnastki jestem początkujący lamer i chłopak do bicia, ale chodzi też o spotkanie się w gronie wariatów, nie?
Ciekaw jestem bardzo jaki będzie odzew na Twoją propozycję Trzymam kciuki.
- Galatolol
- Has thanked: 625 times
- Been thanked: 1032 times
Pisałbym się. Żetony to nie będzie żaden problem, większość osiemnastkowiczów ma.
- Xenir
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 304 times
Zainteresowany. Termin z grubsza obojętny, póki co z wyjątkiem 2 czerwcowych weekendów, ale chyba celujemy we wcześniejsze daty
-
Ze mna pewnie by było z 4-5 osób które znam z Rzeszowa i by zagrali z checia.
Dodałbym jeszcze jeden podpunkt - zasady: zapis do danego stołu i gry wymagałoby przeczytanie instrukcji żeby nie spędzać na tłumaczeniu. Oczywiście przypomnienie itp tak ale nie pełne tłumaczenie.
Dodałbym jeszcze jeden podpunkt - zasady: zapis do danego stołu i gry wymagałoby przeczytanie instrukcji żeby nie spędzać na tłumaczeniu. Oczywiście przypomnienie itp tak ale nie pełne tłumaczenie.
- piton
- Has thanked: 1204 times
- Been thanked: 631 times
- Kontakt:
gry, żetony...
Miejsce i termin to "największy problem".
właśnie patrzę, że do Rzeszowa mam około 4 godziny autem albo 4 godziny pociągiem - klimatycznie! (a do tego piwo można pić do wyjazdu ). No byłem przekonany, że to dużo dalej, a popatrzcie jaką mamy infrastrukturę drogowo-kolejową hoho
Jak mi pozwoli na to życie/obowiązki to 4 godziny i jestem mi tam pasuje miejsce - bo mam relatywnie blisko. Może kogoś od nas zabiorę.
Brzmi spoko, ale życie zweryfikuje mój zapał Co do szczegółów to się dogadamy.
właśnie patrzę, że do Rzeszowa mam około 4 godziny autem albo 4 godziny pociągiem - klimatycznie! (a do tego piwo można pić do wyjazdu ). No byłem przekonany, że to dużo dalej, a popatrzcie jaką mamy infrastrukturę drogowo-kolejową hoho
Jak mi pozwoli na to życie/obowiązki to 4 godziny i jestem mi tam pasuje miejsce - bo mam relatywnie blisko. Może kogoś od nas zabiorę.
- Tyrek
Pociąg z Lubina jedzie przez Opole... piwko po drodze?piton pisze: ↑28 sty 2022, 11:04 gry, żetony...
-
To już jest kilka osób, teraz termin, patrząc na weekendy to mamy:
1. 1 -3 kwietnia
2. 8 - 10 kwietnia
3. 22-24 kwietnia
4. 29,30 kwietnia i 1 maj - tutaj nie wiem czy BWA by działało, ale Raglot pewnie do ogarnięcia
5. 6- 8 maj
6. 13-15 maj
7. 20-22 maj
8. 27-29 maj
Wstawie ankiete, zeby zaglosowac. i moze sie uda do polowy lutego z okresleniem wszystkiego.
1. 1 -3 kwietnia
2. 8 - 10 kwietnia
3. 22-24 kwietnia
4. 29,30 kwietnia i 1 maj - tutaj nie wiem czy BWA by działało, ale Raglot pewnie do ogarnięcia
5. 6- 8 maj
6. 13-15 maj
7. 20-22 maj
8. 27-29 maj
Wstawie ankiete, zeby zaglosowac. i moze sie uda do polowy lutego z okresleniem wszystkiego.
- piton
- Has thanked: 1204 times
- Been thanked: 631 times
- Kontakt:
Re: (Rzeszów) Konwent osiemnastkowiczów - 18xx na planszy
Foxikos daj chwilę na oswojenie się ludu z tym śmiałym pomysłem. Trzeba puścić info dalej i zobaczymy.
daj jeszcze z tydzień-dwa i wtedy zobaczymy gdzie te 36 osób się zmieści
daj jeszcze z tydzień-dwa i wtedy zobaczymy gdzie te 36 osób się zmieści
- Galatolol
- Has thanked: 625 times
- Been thanked: 1032 times
Ankieta powinna być raczej wielokrotnego wyboru, gdzie można zaznaczyć wszystkie pasujące nam daty
-
Zmieniłem, dobra sugestia
Ankieta trwa 30 dni, na spokojnie
dodałem też opcje innych miesiecy może się okaże że bardziej pasuje to później niż szybciej.
Otwarty na propozycje
Dodam sobie ilość osób w tym poście to późniejszej aktualizacji, nie chce zmieniać pierwszego postu - bo nie jestem pewien czy sie ankieta na resetuje
Wyrazili chęć udziału (update na 2.02.2022 g.14)
1. Tyrek
2. Galatolol
3. Xenir
4. Mirek C
5. anion
6. piton
7. Lolas
8. foxikos
9. Marcin od foxikos
10. vinnichi
11. dziubelas
12. buhaj
13. Koziełło
14. gregos
15. magole
16. Michał z Olkusza (Xenir)
17. pasza_sadyka
18. kuba32
19. obo_bb
20. Elemele
21. Qlaqs
Ostatnio zmieniony 02 lut 2022, 14:36 przez foxikos, łącznie zmieniany 10 razy.
- Tyrek
Chyba warto dać znać chłopakom z Rails on Boards - nie wiem czy zaglądają na forum, a szczerze nie nie wyobrażam sobie chyba tego spotkania bez ich udziału. Poza tym ich medialne wsparcie może przytargać jakiś uczestników spoza granic naszego kraju
-
Prześle im informacje, i też nie wyobrażam sobie bez nich tego
- Xenir
Właśnie rozesłałem link do tego tematu na naszej liście mailingowej spotkań 18xx (Kraków i okolice oraz Śląsk - w tym RoB)
- vinnichi
- Has thanked: 1346 times
- Been thanked: 819 times
- Kontakt:
Proszę o dopisanie do listy: vinnichi i dziubelas
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- Koziełło
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 322 times
Jestem na tak, o ile termin pyknie. Mam nadzieję, że pyknie
-
Dodam że wczoraj rozmawiałem z Prezesem Raglot
Określił to mianem "co ci potrzeba, bo sale masz kiedy potrzebujesz", więc tak czy tak mamy sale.
Określił to mianem "co ci potrzeba, bo sale masz kiedy potrzebujesz", więc tak czy tak mamy sale.
Na razie każdy z zaproponowanych terminów mi odpowiada, więc jestem na tak.
- magole
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 34 times
Obowiązkowo się wybiorę! Dzięki za organizację
Zawsze chętnie zagram i zapraszam na naszego bloga http://www.railsonboards.com/.
- Xenir
Zgłaszam kolegę, który nie ma konta na forum:
Michał z Olkusza
Michał z Olkusza
-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 65 times