A to nie jest tak, że oryginalna nazwa gry to "Ztracený ostrov Arnak" i to raczej angielski tłumacz przekręcił nazwę?EsperanzaDMV pisze: ↑12 gru 2021, 11:47 [...] sprawia, że naprawdę doceniłem 'Zaginione Ruinyą Wyspę Arnak' (wciąż nie wiem, w czym był problem by zostawić w nazwie oryginalne 'ruiny Arnak'). [...]
Zaginiona wyspa Arnak / Lost Ruins of Arnak (M. "Elwen" Stach, M. “Mín” Stachova)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 177 times
- Been thanked: 193 times
Re: Lost Ruins of Arnak / Zaginiona wyspa Arnak (Michal "Elwen" Stach, Michaela “Mín” Stachova)
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Re: Lost Ruins of Arnak / Zaginiona wyspa Arnak (Michal "Elwen" Stach, Michaela “Mín” Stachova)
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
Może ktoś wie w czym był problem angielskiego tłumacza żeby wyspę przerobić na ruiny?MaciekK5454 pisze: ↑29 gru 2021, 07:39A to nie jest tak, że oryginalna nazwa gry to "Ztracený ostrov Arnak" i to raczej angielski tłumacz przekręcił nazwę?EsperanzaDMV pisze: ↑12 gru 2021, 11:47 [...] sprawia, że naprawdę doceniłem 'Zaginione Ruinyą Wyspę Arnak' (wciąż nie wiem, w czym był problem by zostawić w nazwie oryginalne 'ruiny Arnak'). [...]
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
EDIT
Nie umiam czytać.
Wyspa Arnak, Ruiny ArnakU, to U było języczkiem u wagi. Dodawało litery tam, gdzie nie ma na nie miejsca. Czeska wersja też jest wyspowa, nie ruinowa - Ztracený ostrov Arnak.
Nie umiam czytać.
Wyspa Arnak, Ruiny ArnakU, to U było języczkiem u wagi. Dodawało litery tam, gdzie nie ma na nie miejsca. Czeska wersja też jest wyspowa, nie ruinowa - Ztracený ostrov Arnak.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2022, 12:26 przez Furan, łącznie zmieniany 1 raz.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- Bart Henry
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 808 times
Mam wrażenie, że odpowiedziałeś na inne pytanie, niż te, które padło.
-
- Has thanked: 303 times
- Been thanked: 167 times
Jeżeli chodzi o tę stronę ( https://solo.arnak.game/ ) to nie.
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Zależy mi, aby gra się wystarczająco dobrze skalowała na dwie osoby i nie wiało nudą wraz z kolejną partią. Jest to warunek konieczny.
Jak to wygląda w przypadku tej pozycji?
Jak to wygląda w przypadku tej pozycji?
-
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 1 time
Mam zagrane 11 gier, większość w 2 osoby. Uważam, że działa bardzo dobrze w każdym składzie 2-4. Wiadomo, jest inaczej, we 2 bardziej taktycznie i przewidywalnie, ale dla mnie jest równie fajnie.
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
13 partii 2 osobowych za nami - skalowanie bez zarzutu. Jeśli widziałeś gameplay i podoba CI się taka rozgrywka to raczej nie powinniście się nudzić.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
-
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 241 times
Nie mam rozegranych jeszcze tylu partii by móc powiedzieć coś o balansie, ale zauważyłem już w kilku przypadkach, że jak się uda na początku rozgrywki dorwać artefakty, które pozwalają na dodatkowe aktywacje stanowisk archeologicznych to przeciwnicy w zasadzie nie mają już co gonić.
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 455 times
Fakt to są bardzo dobre karty Zdarzyło nam się, chyba w jednej partii, że były co najmniej 2 tego typu artefakty dostępne i przyznaję robiły robotę. Natomiast jest tutaj bardzo istotny fakt, że wymagają tych ekstra tabliczek do odpalenia i niektóre są ograniczone tylko do dolnego rzędu stanowisk. No i koszt w kompasach też dosyć boli, szczególnie jak nie da rady przemielić talii na tyle żeby użyć ich więcej niż 1 razDarkstorm pisze: ↑28 lut 2022, 15:20 Nie mam rozegranych jeszcze tylu partii by móc powiedzieć coś o balansie, ale zauważyłem już w kilku przypadkach, że jak się uda na początku rozgrywki dorwać artefakty, które pozwalają na dodatkowe aktywacje stanowisk archeologicznych to przeciwnicy w zasadzie nie mają już co gonić.
Ogólnie po tych kilku rozgrywkach jakie mieliśmy naprawdę nie odczuwam już żeby jakakolwiek taktyka w tej grze dawała mocno przegięty start w stosunku do pozostałych. Za każdym razem gdy myślę sobie "hihihi ale uciekłem do przodu z tym X" jestem na koniec gry weryfikowany gdy okazuje się, że owszem nastukałem 15 punktów przewagi w kartach ale z kolei w świątyniach mam -18 w stosunku do przeciwnika. Z kolei jak w świątyni mam górkę to potem się okazuje, że żona ma stosik strażników za 25 punktów.
Naprawdę bardzo fajnie skrojona gra, nie mogę się już doczekać dodatku.
Co masz na myśli pisząc "koszt w kompasach"? Kompasy potrzebne są tylko do odkrycia stanowiska, ale do badań już wystarczy symbol podróży.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Te karty kupujesz za kompasy.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- Zet
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 175 times
A to ja mogę podzielić się pierwszymi wrażeniami po zagraniu z dodatkiem jakiś czas temu. Kapitalny! Liderzy dodają i klimatu, i możliwości i zagwostek jak ich optymalnie wykorzystać. A nowa świątynia z potworem do pokonania w środku - no po prostu czad - to kolejny element który świetnie łączy dodatkowe rozkminianie z atmosferą filmów przygodowych.
Oczywiście nie wypowiem się o balansie, ale instrukcja fajnie sama stopniuje liderów od najłatwiejszych do grania do tych bardziej skomplikowanych.
Wniosek: bez dodatku już nie siadam!
Oczywiście nie wypowiem się o balansie, ale instrukcja fajnie sama stopniuje liderów od najłatwiejszych do grania do tych bardziej skomplikowanych.
No tak, racja. Myślałem tylko od kątem aktywowania stanowiska
- KamradziejTomal
Mi się spodobało w oczekiwaniu na dodatek uwzględnienie jednej mechaniki już teraz w podstawce: Na koniec rundy złomować po 2 karty z każdej strony berełka zamiast po jednej. Po pierwsze daje to większe szanse na wyskoczenie jakichś ciekawszych kart przez całą grę. Po drugie powoduje, że trzeba czasem podejmować trudniejsze decyzje co kupić teraz bo potem może tego nie być (a może będzie coś lepszego?).Zet pisze: ↑08 mar 2022, 12:30 A to ja mogę podzielić się pierwszymi wrażeniami po zagraniu z dodatkiem jakiś czas temu. Kapitalny! Liderzy dodają i klimatu, i możliwości i zagwostek jak ich optymalnie wykorzystać. A nowa świątynia z potworem do pokonania w środku - no po prostu czad - to kolejny element który świetnie łączy dodatkowe rozkminianie z atmosferą filmów przygodowych.
Ogólnie mała rzecz a cieszy.
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
No i jest już oficjalna zapowiedź polskiego dodatku:
Zaginiona wyspa Arnak: Przywódcy ekspedycji
W zasadzie pozycja obowiązkowa dla osób lubiących Arnaka. Daje potężnego kopa i bardzo odświeża rozgrywkę.
Co wprowadza dodatek?
Sugerowana cena detaliczna: 89,95 zł
Instrukcja: Zaginiona wyspa Arnak: Przywódcy ekspedycji - Instrukcja PL
Zapowiedź video: https://youtu.be/oPB1t79VJfg
Zaginiona wyspa Arnak: Przywódcy ekspedycji
W zasadzie pozycja obowiązkowa dla osób lubiących Arnaka. Daje potężnego kopa i bardzo odświeża rozgrywkę.
Co wprowadza dodatek?
- 6 przywódców o unikalnych umiejętnościach i kartach początkowych. Każdy z graczy ma okazję wcielić się w jednego z nich, a tym samym wypróbować zupełnie nowe strategie. Liderzy dodają grze asymetrii i pozwalają skuteczniej ukierunkować działania już na samym początku gry.
- 2 nowe świątynie do eksploracji: Świątynia Małpy oraz Świątynia Jaszczura. Możemy ich używać zarówno z przywódcami ekspedycji, jak i bez nich, alternatywnie do terenów z wersji podstawowej. Aby zagrać z użyciem jednego z nowych torów badań, należy go po prostu umieścić na torze badań z dowolnej strony standardowej planszy.
- Wariant czerwonego księżycowego berła, który zapewnia dostęp do większej liczby przedmiotów i artefaktów w czasie gry.
- Nowe karty przedmiotów, artefaktów, a także kafelki asystentów i strażników dla urozmaicenia rozgrywek.
Sugerowana cena detaliczna: 89,95 zł
Instrukcja: Zaginiona wyspa Arnak: Przywódcy ekspedycji - Instrukcja PL
Zapowiedź video: https://youtu.be/oPB1t79VJfg
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
- KamradziejTomal
Miało chyba być Q2/Q3 a tu takie buty.
Cytując klasyka: "Jak Ty mnie zaimponowałeś w tej chwili"
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 676 times
Q1: Styczeń-marzecdetrytusek pisze: ↑09 mar 2022, 21:08A kwiecień to które Q ?:)KamradziejTomal pisze: ↑09 mar 2022, 17:57 Miało chyba być Q2/Q3 a tu takie buty.
Q2: Kwiecień-czerwiec
Q3: Lipiec-wrzesień
Q4: Październik-grudzień
Żeby nie było offtopicu - kurczę, Zewnętrzne Rubieże w drodze, dodatek do Arnaka w drodze... miałem ograniczyć zakupy, ale tymczasem Rebel wychodzi na prowadzenie na liście zakupowej
- hipcio_stg
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 343 times
Będzie kupowane, będzie grane
Nam udało się na arnaka załapać dopiero w trzecim druku (albo dostawie) - istnieje prawdopodobienstwo, że nie starczy dla wszystkich?
Spieszyć się czy nie spieszyć - oto jest pytanie.
Spieszyć się czy nie spieszyć - oto jest pytanie.
Sucharzysta