Gdzie (jak?) wyciąć idealnie okrągłe kształty
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Gdzie (jak?) wyciąć idealnie okrągłe kształty
Dobry!
Szukam sposobów na wycięcie idealnych okrągłych kształtów w tekturze introligatorskiej. Coś na wzór załączonego obrazu:
Czyli taka "tarcza strzelecka "składająca się z trzech okręgów i jednego koła
Próbowałem nożem cyrklowym ale ciężko jest prezycyzyjnie wyciąg takie okręgi w tekturze ~1,5mm i grubszej. Słowem kluczowym jest "idealne" wycięcie.
Może ktoś zna drukarnie/firmy, które oferują wycinanie kształtów w kartonie/tekturze introligatorskiej we wmiarę niskiej cenie?
Największy okręg ma średnicę 50cm
Szukam sposobów na wycięcie idealnych okrągłych kształtów w tekturze introligatorskiej. Coś na wzór załączonego obrazu:
Czyli taka "tarcza strzelecka "składająca się z trzech okręgów i jednego koła
Próbowałem nożem cyrklowym ale ciężko jest prezycyzyjnie wyciąg takie okręgi w tekturze ~1,5mm i grubszej. Słowem kluczowym jest "idealne" wycięcie.
Może ktoś zna drukarnie/firmy, które oferują wycinanie kształtów w kartonie/tekturze introligatorskiej we wmiarę niskiej cenie?
Największy okręg ma średnicę 50cm
Re: Gdzie (jak?) wyciąć idealnie okrągłe kształty
Jakiś czas temu uderzałem z taką moją specyficzną "zachcianką wycinającą" do różnych firm i większość nie chciała się podjąć albo ceny przy małej ilości były kosmiczne. Natrafiłem jednak na Spółdzielnię "WARTA". Introligatornia, mają laser i przygotowali mi według mojego projektu. Możesz spróbować:
https://si-warta.pl/
https://si-warta.pl/
-
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 178 times
temat się już nieraz przewijał w przypadku żetonów okrągłych. Sprawdzałem wiele opcji i chyba najlepszą jest jednak laser. Zarówno drukarnie jak i kilka osób z forum posiada i świadczą usługi cięcia. Laser niestety opala krawędź i pozostawia na jakiś czas zapach spalenizny, ale omiecenie pędzelkiem pyłu i odczekanie kilka dni załatwia sprawę. Ploter tnący sprawdzałem - wszystkie drukarnie jakie pytałem nie wytną ploterem tektury introligatorskiej. To jest metoda na cienkie materiały takie jak np. naklejka itp. Mi nawet papieru kredowego 350 g nie chcieli ciąć ploterem.
Co jeszcze miałoby sens to sztancowanie tylko nie wiem czy łatwo o znalezienie pracowni introligatorskiej lub drukarni które to oferują. W necie coś tam wyskakuje np. zpapieru.pl ale jak zwykle zamawianie pojedynczych sztuk może być mało opłacalne o ile w ogóle możliwe.
-
- Has thanked: 233 times
- Been thanked: 447 times
U mnie nie sprawdziło się w ogóle, krawędzie były nieregularne, popalone pod różnym kątem, zależnie od kierunku dyszy z powietrzem. Może na dobrym, przemysłowym laserze wyjdzie lepiej, ale trzeba sprawdzić, bo może się okazać, że materiał pójdzie na zmarnowanie.
Ja korzystam z domowego plotera z nożem tnącym, tnie materiały do 2,4 mm. Tektura introligatorska idzie bez problemów, ale max pole robocze to 30x 60 cm.
-
U mnie było idealnie a kształty miałem najróżniejsze.
Dasz jakieś info o tym ploterze [model?]. Zaciekawiło mnie skoro tnie takie grube materiały.Ja korzystam z domowego plotera z nożem tnącym, tnie materiały do 2,4 mm. Tektura introligatorska idzie bez problemów, ale max pole robocze to 30x 60 cm.
-
- Has thanked: 233 times
- Been thanked: 447 times
Cricut Maker, ma wymienne narzędzia, nóż do folii, nóż do tkanin, grawer (coś na kształt), narzędzie do "wytłoczenia" wzoru (nie testowałam ale kusi mnie wykorzystać do skóry), nóż do głębokich cięć itp.
Jestem bardzo zadowolona, chociaż program do obsługi jest debilny i wymaga rejestracji. Za to obsługuje tzw Print and cut, czyli drukujesz sobie np żetony czy meeple na czym chcesz, naklejasz na gruby karton i ploter wycina to w odpowiednim miejscu.
Korzystałam z wycinania folii (tnie super małe szczegóły), wycinałam kafle do Vasta (karton 2mm, wyszło idealnie, bardzo powtarzalnie, z ręki tak nie umiem), drukowane naklejki na pudełka, deckboxy itp. Polecam, chociaż jest to dość specyficzne narzędzie.
-
Narzędzie wydaje się być dokładnie tym, czego szukam i pewnie znalazłbym całkiem sporo jego zastosowań, tylko muszę to sobie przemyśleć, bo to jednak wydatek kilku dobrych gier a mam teraz sporo innych wydatków. Pustych żetonów przy ostatnim zleceniu w drukarni naciąłem sobie na zapas, więc nawet nie mam wielkiej potrzeby na już.ponika pisze: ↑13 lip 2022, 16:09Cricut Maker, ma wymienne narzędzia, nóż do folii, nóż do tkanin, grawer (coś na kształt), narzędzie do "wytłoczenia" wzoru (nie testowałam ale kusi mnie wykorzystać do skóry), nóż do głębokich cięć itp.
Jestem bardzo zadowolona, chociaż program do obsługi jest debilny i wymaga rejestracji. Za to obsługuje tzw Print and cut, czyli drukujesz sobie np żetony czy meeple na czym chcesz, naklejasz na gruby karton i ploter wycina to w odpowiednim miejscu.
Korzystałam z wycinania folii (tnie super małe szczegóły), wycinałam kafle do Vasta (karton 2mm, wyszło idealnie, bardzo powtarzalnie, z ręki tak nie umiem), drukowane naklejki na pudełka, deckboxy itp. Polecam, chociaż jest to dość specyficzne narzędzie.
W każdym razie dzięki, będę pamiętał, bo to jednak niezła alternatywa dla lasera.