Mała karcianka / dzieci 5l + 7l do pogrania z babcia
Mała karcianka / dzieci 5l + 7l do pogrania z babcia
Cześć,
Szukam pomysłów / propozycji na krótka, prostą grę karciana.
Coś do szybkiego pogrania, kiedy chłopaki (5l + 7l) siedzą z babcia (65l).
Z już posiadanych tytulow, które dobrze się sprawdzają mamy: Gol, Wirus, Uno.
Moje dzieciaki są dość ograne, bo mamy sporo planszowek: ubungo, takenoko, Park niedźwiedzi, wybuchową mieszanka, Minecraft, Little Town, wsiasc do pociagu, azul, horryfied, splendor, kakao, Drako, dobry rok, parki itp, itd..
Tym razem chodzi mi o to, żeby było łatwe i szybkie. Głównym odbiorca w zasadzie jest moja mama (babcia). Prostota i fun!
Szukam pomysłów / propozycji na krótka, prostą grę karciana.
Coś do szybkiego pogrania, kiedy chłopaki (5l + 7l) siedzą z babcia (65l).
Z już posiadanych tytulow, które dobrze się sprawdzają mamy: Gol, Wirus, Uno.
Moje dzieciaki są dość ograne, bo mamy sporo planszowek: ubungo, takenoko, Park niedźwiedzi, wybuchową mieszanka, Minecraft, Little Town, wsiasc do pociagu, azul, horryfied, splendor, kakao, Drako, dobry rok, parki itp, itd..
Tym razem chodzi mi o to, żeby było łatwe i szybkie. Głównym odbiorca w zasadzie jest moja mama (babcia). Prostota i fun!
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Re: Mała karcianka / dzieci 5l + 7l do pogrania z babcia
Nie typowa karcianka, ale u moich rodziców się sprawdza: Pędzące Żółwie.
U mnie też obie babcie moich dzieci uwielbiają Wsiąść do Pociągu. Także może warto spróbować, na początek którąś z małych edycji (Londyn, San Fransisco,...)
Z moimi dziećmi babcie też grywają w zręcznościówki: Zwierzak na Zwierzaku, Icecool.
Mogą też pograć w klasyczne gry karciane: Remik (alternatywnie Rummikub), 3-5-8, tysiąc...
U mnie też obie babcie moich dzieci uwielbiają Wsiąść do Pociągu. Także może warto spróbować, na początek którąś z małych edycji (Londyn, San Fransisco,...)
Z moimi dziećmi babcie też grywają w zręcznościówki: Zwierzak na Zwierzaku, Icecool.
Mogą też pograć w klasyczne gry karciane: Remik (alternatywnie Rummikub), 3-5-8, tysiąc...
- vder
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 129 times
To co u mnie się sprawdzałoto z karcianek: fasolki, kariba, sushi go, hanabi, 6 bierze. Dawno dawno temu teoretycznie też, ale gra jest dośc specyficzna, więc jak kto lubi u nas historie zawsze bez sensu wychodzą, ale za to śmiesznie jest . Przy czym sushi i 6 bierze to trzeba trochę liczyć bardziej.
Jeśli spodobał Wam się Wirus, to rewelacyjną karcianką jest również Hotel pod pajęczą siecią.
Moje dziewczynki chętnie grały w Śpiące Królewny (chłopakom też powinno się spodobać są rycerze i smoki).
Wprawdzie proponowany wiek od 8 lat, ale gra wymaga umiejętności dodawania do 10 (chodź w sumie to nawet niekoniecznie).
Przy okazji zapytam co się u Was bardziej sprawdziło Little Town czy Takenoko ?
Wprawdzie proponowany wiek od 8 lat, ale gra wymaga umiejętności dodawania do 10 (chodź w sumie to nawet niekoniecznie).
Przy okazji zapytam co się u Was bardziej sprawdziło Little Town czy Takenoko ?
Chciałam pisać Wirus, ale pobite gary
Może Prezencik (No merci) albo Lato z komarami?
Była też jakaś karcianka o Lamach..
Może Prezencik (No merci) albo Lato z komarami?
Była też jakaś karcianka o Lamach..
Jestem ciekawa odpowiedzi, bo ja bym chyba nie umiała ich porównać..
U mnie na stół zdecydowanie częściej i chetniej trafią Little Town. Wydawać by się mogło, że pandy dzięki swojej fajnej szacie, ładnym wykonaniu, trójwymiarowością będzie "lepszym kąskiem" dla młodych. A jdnak bardziej im się podoba zbieranie zasobów, konieczność wykarmienia robotników, umiejętność stworzenia prostego komba produkcyjnego w LT.
A wracając do głównego wątku:
- śpiące królewny od dawna na radarze, ale teraz chyba gorzej z dostępnością na rynku (?)
- lato z komarami do sprawdzenia
- sushi go wpadnie pod choinkę
- fasolki teraz widziałem chyba już tylko te wydanie jubileuszowe. Warte to takich pieniędzy? Jak się postarać to już jakąś planszowke niezła można wyrwać za podobna kasę.
A to ma być prezent? Czy wchodzi w grę drugi obieg?
Gdzieś widziałam, że ma być druga część Śpiących Królewien. Nie wiem czy coś z tego dla sprawy wynika
Gdzieś widziałam, że ma być druga część Śpiących Królewien. Nie wiem czy coś z tego dla sprawy wynika
U nas (wiek analogiczny),oprócz wspomnianych wyżej bardzo lubianych (wirus z oboma dodatkami, uno, śpiące królewny, lato z komarami), na stół trafia dość często Kotobirynt i Kotostrofa i właśnie zaczęliśmy testować Ekosystem, wszystkie do grania z babcią polecam