Gra pojedynkowa 1vs1
Gra pojedynkowa 1vs1
Cześć
Szukam teraz czegoś pvp głównie 1vs1 aczkolwiek dodatkowym atutem była by możliwość w większym gronie.
Co mam z tego typu: 7 cudów świata pojedynek - spoko, Ankh - mega
Nad czym myśle:
- Neuroshima hex
- hero realms
- unmatched (Dice throne odpada)
- res arcana
Ważna jest regrywalnosc i nie ukrywam ze fajnie by było gdyby można bylo gierkę wzbogacać o nowe dodatki itp
Ze swojego doświadczenia co byście polecili
Szukam teraz czegoś pvp głównie 1vs1 aczkolwiek dodatkowym atutem była by możliwość w większym gronie.
Co mam z tego typu: 7 cudów świata pojedynek - spoko, Ankh - mega
Nad czym myśle:
- Neuroshima hex
- hero realms
- unmatched (Dice throne odpada)
- res arcana
Ważna jest regrywalnosc i nie ukrywam ze fajnie by było gdyby można bylo gierkę wzbogacać o nowe dodatki itp
Ze swojego doświadczenia co byście polecili
- JollyRoger90
- Has thanked: 1046 times
- Been thanked: 256 times
Re: Gra pojedynkowa 1vs1
Hej,
Z tego co wymienileś to posiadam:
Monolith arena - NH w settingu fantasy
Hero Relams
Res Arcana
Wszystkie trzy jako pojedynkowe się super sprawdzają. Przy czym najbardziej mózgożerna (moim zdaniem) jest Res Arcana, potem MA i na końcu HR.
Z tego co jeszcze dobrze chodzi na 2 osoby (w takim zestawieniu gównie gram)
- Botanik
- Tuareg
- Wyspa Skye + Druidzi
- Kakao + dodatki
- Endeavor (z modułem Cicha Flota)
- Zamki Burgundii/Toskanii
- Kaskadia
- Seikatsu
Z tego co wymienileś to posiadam:
Monolith arena - NH w settingu fantasy
Hero Relams
Res Arcana
Wszystkie trzy jako pojedynkowe się super sprawdzają. Przy czym najbardziej mózgożerna (moim zdaniem) jest Res Arcana, potem MA i na końcu HR.
Z tego co jeszcze dobrze chodzi na 2 osoby (w takim zestawieniu gównie gram)
- Botanik
- Tuareg
- Wyspa Skye + Druidzi
- Kakao + dodatki
- Endeavor (z modułem Cicha Flota)
- Zamki Burgundii/Toskanii
- Kaskadia
- Seikatsu
- JollyRoger90
Potwierdzam, Monolith już przestał być wspierany, ale dla mnie to plus bo mam zamknięty tytuł z 6 armiami
No i da się go kupić za grosze z drugiej ręki.
Mając Neuroshime to byłaby szansa, że FOMO nie dałoby mi przejść spokojnie obok nowo wydanej armii ;p
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 25 times
hero realms - ograne, rowniez star realm, ale polecam SW:deckbuilding game
unmatched (Dice throne odpada) - mam przetestowane jedna i druga ale lepiej nam sie gra w twisted fables (mozliwosc rozbudowy o dodatki i tryb 2vs2)
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Czy druidzi wprowadzają jakiś element, który poprawia grę na 2 osoby? Podstawka Wyspy Skye na dwie osoby jest taka sobie, działa, bo działa, ale mam kilkadziesiąt gier, w które chętniej zagram w tym składzie.JollyRoger90 pisze: ↑07 mar 2023, 11:21 Z tego co jeszcze dobrze chodzi na 2 osoby (w takim zestawieniu gównie gram)
- Wyspa Skye + Druidzi
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Bitewniak figurkowy - jaki rodzaj Cię interesuje? Lekki czy złożony? Tani czy nieważne? Żyjący, ze sceną turniejową/środowiskiem czy niekoniecznie? Fantasy, s-f czy historyczny? Skala (i modeli i całej bitwy)?
Np Warmachine jest złożona, droga z małym środowiskiem i fantasy (steampunk), gra 10-30 modeli.
Kill Team jest lekki, raczej tani, z prężnym community i s-f (wh40k), gra 6-14 modeli.
WH40K jest lekka (choć przekombinowana), droga, z prężnym community i s-f (wiadomo), gra kilkadziesiąt do kilkuset modeli.
Bolt Action jest lekki, średnio drogi, z małym środowiskiem, historyczny (2WW), gra kilkadziesiąt modeli.
Armada jest średnio złożona, raczej tania, niewspierana już przez producenta, s-f (SW) gra ~10 modeli.
Guildball jest złożony, tani, niewspierany już przez producenta, fantasy (brutalny football) gra 6 modeli.
A Song of Ice and Fire, lekka, średnio droga, ze środowiskiem w PL, fantasy (GoT) gra kilkadziesiąt modeli (w regimentach jak w WFB)
itd
I np jeśli grasz w domu z jedną osobą albo stałą grupą to w nosie macie czy system jest żywy i wspierany. Np takie tytuły jak Battlefleet Gothic czy Epic Armageddon nie miały oficjalnego wsparcia i modeli od jakichś dwóch dekad a dzięki drukowi 3D przeżywają renesans wśród oddanych fanów tych tytułów.
Zaletą jest to czego szukasz najbardziej - regrywalność. Gry z tej kategorii oferują regrywalność w zasadzie nieskończoną.
Np Warmachine jest złożona, droga z małym środowiskiem i fantasy (steampunk), gra 10-30 modeli.
Kill Team jest lekki, raczej tani, z prężnym community i s-f (wh40k), gra 6-14 modeli.
WH40K jest lekka (choć przekombinowana), droga, z prężnym community i s-f (wiadomo), gra kilkadziesiąt do kilkuset modeli.
Bolt Action jest lekki, średnio drogi, z małym środowiskiem, historyczny (2WW), gra kilkadziesiąt modeli.
Armada jest średnio złożona, raczej tania, niewspierana już przez producenta, s-f (SW) gra ~10 modeli.
Guildball jest złożony, tani, niewspierany już przez producenta, fantasy (brutalny football) gra 6 modeli.
A Song of Ice and Fire, lekka, średnio droga, ze środowiskiem w PL, fantasy (GoT) gra kilkadziesiąt modeli (w regimentach jak w WFB)
itd
I np jeśli grasz w domu z jedną osobą albo stałą grupą to w nosie macie czy system jest żywy i wspierany. Np takie tytuły jak Battlefleet Gothic czy Epic Armageddon nie miały oficjalnego wsparcia i modeli od jakichś dwóch dekad a dzięki drukowi 3D przeżywają renesans wśród oddanych fanów tych tytułów.
Zaletą jest to czego szukasz najbardziej - regrywalność. Gry z tej kategorii oferują regrywalność w zasadzie nieskończoną.
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
- JollyRoger90
Wprowadzają dodatkowe miejsce, z którego można zakupić kafle (od druidów), więc jest więcej możliwości, żeby coś zrobić.arturmarek pisze: ↑07 mar 2023, 12:25Czy druidzi wprowadzają jakiś element, który poprawia grę na 2 osoby? Podstawka Wyspy Skye na dwie osoby jest taka sobie, działa, bo działa, ale mam kilkadziesiąt gier, w które chętniej zagram w tym składzie.JollyRoger90 pisze: ↑07 mar 2023, 11:21 Z tego co jeszcze dobrze chodzi na 2 osoby (w takim zestawieniu gównie gram)
- Wyspa Skye + Druidzi
Do tego dochodzą umiejętności pasywne, które się nabywa i dodatkowe kafle punktacji do puli z której się losuje na początku gry.
I to tyle.
nie wiem czy to jest akurat to czego oczekiwałeś ale nam się przyjemnie gra w 2 osoby.
No sporo tego, szczerze nawet o bitewniakach nie myślałem. Będę musiał przysiąść porządnie do tematu bitewniaków w takim razie żeby wyrobić sobie jakieś zdanie na ten temat a Twisted Fables tez ciekawie wyglada. Co do ceny to niechciałbym przekroczyć hmm 300zl, a im mniej to tym lepiej wiadomo. Co do klimatu to jestem bardziej fantasy niz sf
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
Odpowiem krótko...
"SUMMONER WARS"!
Jeśli wersja językowa nie odgrywa znaczenia, to zdecyduj się raczej na angielską, bo dodatki najprawdopodobniej nie zostaną wydane po polsku.
"SUMMONER WARS"!
Jeśli wersja językowa nie odgrywa znaczenia, to zdecyduj się raczej na angielską, bo dodatki najprawdopodobniej nie zostaną wydane po polsku.
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Skirmishe zresztą też są w wersjach planszowych : Monsterpocalypse, Super Fantasy Brawl, Skytear...
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
- gotrek992
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 5 times
Z wymienionych przez Ciebie gier część mam w kolekcji, w pozostałe grałem i mogę polecić: 51 Stan Ultimate Edition.
Bitewniaki jednak na razie odpadaja. 51 stan nie sprawdzalem, na pierwszy rzut oka tez wyglada spoko. To juz bardziej konkretne tytuly. Spotkalem sie wlasnie z opiniami np. o Hero realms, czy Unmatched itp ze to takie zapychacze raczej (oczywiscie nie obrazajac nikogo ) wygladaja fajnie ale nie sa jakies bardzo wymagajace. A i super wyglada Edge ale no niestety juz prawie nie dostepne :p
Tyrantów rozpatrywałem gdy wcześniej myślałem o jakimś AC. Ale zdecydowanym faworytem był dla mnie Ankh. Tutaj już wchodzimy w bardziej planszowe gry. Z dużą mapą itd itd. Siądzie chyba Neuroshima na początek, a później Summonerwars albo 51 stan
- miszczu666
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 174 times
- Kontakt:
Jeśli czas rozgrywki nie jest problemem (3-4h) to z całego serca poleca Star Wars Rebelia i Wojna o Pierścień.
Asymetryczne pojedynki umysłów
Asymetryczne pojedynki umysłów
Moje tłumaczenia plików pomocy, skrótów zasad: ***LISTA***
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 133 times
Gram głownie z żona więc siłą rzeczy są to pojedynki.
Polecam:
Android netrunner ( można sobie wydrukować dwie talie startowe i sprawdzić czy podpasuje) - niesamowite emocje, blefowanie i nierzadko dobra mina do złych kart to podstawa. Tylko dla 2 graczy.
Santorini - mega prosta gra, a daje dużo frajdy 2-4 graczy.
Samurai - proste zasady a również można przyjemnie pokombinować. 2-4 graczy.
Sztuka wojny - bardzo przyjemna i tania gra (mozna wyrwać za 50zl na olx) Tylko dla 2 graczy.
Polecam:
Android netrunner ( można sobie wydrukować dwie talie startowe i sprawdzić czy podpasuje) - niesamowite emocje, blefowanie i nierzadko dobra mina do złych kart to podstawa. Tylko dla 2 graczy.
Santorini - mega prosta gra, a daje dużo frajdy 2-4 graczy.
Samurai - proste zasady a również można przyjemnie pokombinować. 2-4 graczy.
Sztuka wojny - bardzo przyjemna i tania gra (mozna wyrwać za 50zl na olx) Tylko dla 2 graczy.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
- poooq
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 67 times
Moja ulubiona karcianka do naparzania się twarzą w twarz -Blue Moon Legends: przepyszna mechanika, decyzje na kilku poziomach gry, możliwość nauki zasad w praktyce, osiem kompletnych talii dających sporo możliwości pojedynkowych, w pudełku wszystkie wydane dodatki i rozszerzenia. Jeden minus: skomplikowana instrukcja do prostej gry
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler: