Coś podobnego do Tyrants of the Underdark
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 349 times
- Been thanked: 279 times
Coś podobnego do Tyrants of the Underdark
Jak w temacie.
Tyrani ostatnio niesamowicie pozytywnie nas zaskoczyli. Mimo, że wizualnie gra szału nie robi, a temat ani trochę mnie nie grzeje to gra zrobiła takie dobre wrażenie, że z chęcią przyjrzałbym czemuś w podobny sposób łączącego budowanie talii z inną mechaniką, najlepiej właśnie jak w TotT - z walką o terytorium i sporą ilością negatywnej interakcji. Najlepiej, gdyby była trochę bardziej złożona mechanicznie.
Wszelkie Brzdęki, El Dorado itp już ograne
Tyrani ostatnio niesamowicie pozytywnie nas zaskoczyli. Mimo, że wizualnie gra szału nie robi, a temat ani trochę mnie nie grzeje to gra zrobiła takie dobre wrażenie, że z chęcią przyjrzałbym czemuś w podobny sposób łączącego budowanie talii z inną mechaniką, najlepiej właśnie jak w TotT - z walką o terytorium i sporą ilością negatywnej interakcji. Najlepiej, gdyby była trochę bardziej złożona mechanicznie.
Wszelkie Brzdęki, El Dorado itp już ograne
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Re: Coś podobnego do Tyrants of the Underdark
Nie ma chyba zbyt dużo takich połączeń, możesz spróbować Path of Light and Shadow - jest tam walka o terytoria połączona z budowaniem talii, nawet trochę wymuszonym - praktycznie w każdej turze musisz pozyskać nową kartę (lub dwie).
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Z deck building z area control eksperymentował kiedyś Martin Wallace.
Wyszło z tego
Few Acres of Snow - asymetryczna gra 2 osobowa z historią francusko brytyjskiej rtywalizacji w Ameryce Północnej
Mythopia - rozwinęła ww. pomysły na wielu graczy i w świecie fantasy
Hands in the Sea (inni autorzy)- ewolucja FAoS z usuniętymi bolączkami oryginału i tematyką Wojen Punickich.
Wyszło z tego
Few Acres of Snow - asymetryczna gra 2 osobowa z historią francusko brytyjskiej rtywalizacji w Ameryce Północnej
Mythopia - rozwinęła ww. pomysły na wielu graczy i w świecie fantasy
Hands in the Sea (inni autorzy)- ewolucja FAoS z usuniętymi bolączkami oryginału i tematyką Wojen Punickich.
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1045 times
- Been thanked: 466 times
Tortuga 2199. Jest deckbuilding, jest dynamika, tytuł bardzo godny polecenia.
- Seraphic_Seal
O, dzięki o przypomnienie mi o tej grze. Sam jakoś zupełnie zapomniałem, że tam jest deck building. A ci znajomi być może w to jeszcze nie grali.
Chyba faktycznie nie ma zbyt wielu takich gier, bo większość pozostałych propozycji wyglądają na dość niszowe, niedostępne po polsku tytuły.
- Snaki
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 39 times
Tortuga ma potencjał ale jeśli chodzi o warstwę budowy talii to ma niezwykle nudne kartyKurikDeVolay pisze: ↑27 mar 2023, 13:18 Tortuga 2199. Jest deckbuilding, jest dynamika, tytuł bardzo godny polecenia.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Niedostępne po polsku, owszem... czy niszowe ...cóż MW to z pewnością wciąż ekstraklasa projektantów ( oczywiście ma też słabsze momenty w dorobku).Seraphic_Seal pisze: ↑27 mar 2023, 13:21O, dzięki o przypomnienie mi o tej grze. Sam jakoś zupełnie zapomniałem, że tam jest deck building. A ci znajomi być może w to jeszcze nie grali.
Chyba faktycznie nie ma zbyt wielu takich gier, bo większość pozostałych propozycji wyglądają na dość niszowe, niedostępne po polsku tytuły.
Diuna to dobra propozycja, choć DB tam jest niewielki ( bo talia rotuje mało razy w grze) no i rozgrywka to raczej 3+ graczy. Poza tym bardzo lubię.
- Seraphic_Seal
Może powinienem był napisać "dość niszowe na polskim rynku".rastula pisze: ↑27 mar 2023, 14:10 Niedostępne po polsku, owszem... czy niszowe ...cóż MW to z pewnością wciąż ekstraklasa projektantów ( oczywiście ma też słabsze momenty w dorobku).
Diuna to dobra propozycja, choć DB tam jest niewielki ( bo talia rotuje mało razy w grze) no i rozgrywka to raczej 3+ graczy. Poza tym bardzo lubię.
- karmazynowy
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 470 times
Diuna Imperium jest tym czego szukasz.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
- Apos
- Has thanked: 486 times
- Been thanked: 1072 times
- Kontakt:
Kupiłem Tyrants, bo bardzo lubię m.in. Diunę Imperium - może od tej strony pomogę
- itsthisguyagain
- Has thanked: 235 times
- Been thanked: 390 times
Powiem tak, są dwa rodzaje graczy: Ci którzy twierdzą, że Diuna: Imperium to najlepsza gra i Ci którzy się mylą.
niestety aby w pełni poznać wspaniałość D:I potrzebny jest dodatek IX.
niestety aby w pełni poznać wspaniałość D:I potrzebny jest dodatek IX.
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 494 times
- Kontakt:
Trains / Trains: Rising Star – połączenie Dominiona z zajmowaniem mapy.
To nieco bardziej klasyczny deckbuilder, ze stałym marketem. Moim zdaniem mocno niedoceniona pozycja.
To nieco bardziej klasyczny deckbuilder, ze stałym marketem. Moim zdaniem mocno niedoceniona pozycja.
Jest jeszcze trzecia pozycja – A Handful of Stars czyli Mythotopia w kosmosie z nieco poprawioną walką. Spoko gra dla miłośników DBC i Area Control.
- ArnhemHorror
- Has thanked: 348 times
- Been thanked: 167 times
Również podpisuję się pod rekomendacjami A Few Acres of Snow. Moim skromnym zdaniem sposób w jaki deckbuilding użyty został w tej grze do oddania niuansów osiemnastowiecznego konfliktu pomiędzy dwoma mocarstwami oddalonymi o tysiące kilometrów od teatru działań, to przebłysk geniuszu Wallace'a. Jest to jednocześnie gra właśnie trochę bardziej skomplikowana od Tyranów. W spin-offy nie grałem, więc się nie wypowiem, chociaż Hands in the Sea leży na półce i czeka.
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
- Jiloo
- Kontakt:
Z gier już wymienionych dorzucę głos do Path of Light and Shadow.
Dość specyficzny DBC, bo karty wpadają nam mniej lub bardziej losowo, ale w bardzo prosty sposób można swój deck kontrolować i pozbywać się niechcianych kart. Więc tak naprawdę więcej tu kontroli nad talią niż w TotU. Poza tym różne drogi do zwycięstwa, rozwój dodatkowych umiejętności na planszetce gracza, zamknięta liczba rund (krótka kołderka, nie da się zrobić wszystkiego).
Hands in the Sea mam od dawna na radarze, ale jakoś tak bez ciśnienia (bo patrz wyżej), ale słyszałem dużo opinii, że dobra.
Dość specyficzny DBC, bo karty wpadają nam mniej lub bardziej losowo, ale w bardzo prosty sposób można swój deck kontrolować i pozbywać się niechcianych kart. Więc tak naprawdę więcej tu kontroli nad talią niż w TotU. Poza tym różne drogi do zwycięstwa, rozwój dodatkowych umiejętności na planszetce gracza, zamknięta liczba rund (krótka kołderka, nie da się zrobić wszystkiego).
Ja mam ograne Mythotopia i A Handful of Stars. AFAOS odpuściłem z dwóch powodów. Gra dwuosobowa, z żoną bym nie pograł, a z nią gramy w dwuosobowe. Dodatkowo tematyka do mnie totalnie nie trafia. Obie były fajne, z tym AHoS podobało mi się bardziej, ale niestety w moim planszówkowym towarzystwie takie gry się słabo sprawdzają więc ostatecznie się pozbyłem.ArnhemHorror pisze: ↑28 mar 2023, 09:43 Również podpisuję się pod rekomendacjami A Few Acres of Snow. (...) W spin-offy nie grałem, więc się nie wypowiem, chociaż Hands in the Sea leży na półce i czeka.
Hands in the Sea mam od dawna na radarze, ale jakoś tak bez ciśnienia (bo patrz wyżej), ale słyszałem dużo opinii, że dobra.
- Seraphic_Seal
Tak mnie jeszcze trochę naszło - że osobom, którym spodobało się TotU powinno też się chyba spodobać Black Rose Wars?
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 10 times
Wszystko spoko tylko gdzie kupić Path of Light and Shadow ?? Allegro, olx, vinted brak tego tytułu.
- Jiloo
- Kontakt:
KS (podstawka z dodatkiem) był dostarczany pod koniec zeszłego roku.km007tbg12 pisze: ↑01 kwie 2023, 22:10 Wszystko spoko tylko gdzie kupić Path of Light and Shadow ?? Allegro, olx, vinted brak tego tytułu.
Nie wiem czy przewidzieli opcję sklepową, ale trochę ludzi się obkupiło, więc warto obserwować, może komuś nie podejdzie i będzie chciał odsprzedać.
-
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 57 times
Podstawka jest dostępna na planszomania.pl:km007tbg12 pisze: ↑01 kwie 2023, 22:10 Wszystko spoko tylko gdzie kupić Path of Light and Shadow ?? Allegro, olx, vinted brak tego tytułu.
https://www.planszomania.pl/strategiczn ... hadow.html
wczoraj na fejsbukowych grupkach sprzedażowych swój egzemplarz wystawil windziarzkm007tbg12 pisze: ↑01 kwie 2023, 22:10 Wszystko spoko tylko gdzie kupić Path of Light and Shadow ?? Allegro, olx, vinted brak tego tytułu.
-
Monumental?
Jest area control, jest deckbuiler i to rozwiązany bardzo fajnie, bo budujemy z kart 3x3 tabelkę i aktywujemy rząd i kolumnę wybraną, więc nie ma problemu ze słabą rundą, bo zawsze coś można ugrać/ułożyć na przyszłość. Są świetne figurki, chociaż jest też wersja z żetonami, które spokojnie wystarczą. Problemem jest downtime, bo normalnie każdy rozgrywa całą swoją turę, ale nowy dodatek wprowadził naprzemienną aktywację po jednej akcji. Dodatku nie mam, ale zasady z niego spokojnie stosuje.
Jest area control, jest deckbuiler i to rozwiązany bardzo fajnie, bo budujemy z kart 3x3 tabelkę i aktywujemy rząd i kolumnę wybraną, więc nie ma problemu ze słabą rundą, bo zawsze coś można ugrać/ułożyć na przyszłość. Są świetne figurki, chociaż jest też wersja z żetonami, które spokojnie wystarczą. Problemem jest downtime, bo normalnie każdy rozgrywa całą swoją turę, ale nowy dodatek wprowadził naprzemienną aktywację po jednej akcji. Dodatku nie mam, ale zasady z niego spokojnie stosuje.
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
-
Chyba jeszcze nie padło, ale w Daimyo: Odrodzenie Imperium też jest deck building połączony z area control i dużą dawką negatywnej interakcji. Nie powiem, że jest to rewelacyjna gra, pewnie są tu wymienione lepsze, ale za tę cenę jest warta rozważenia. I wygląda lepiej niż Tyrani, w których jednak nie grałem.