Ile gier Pfistera i jakie trzymacie w swojej kolekcji?
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
Re: Ile gier Pfistera i jakie trzymacie w swojej kolekcji?
Myślałem, że mam tego mniej, ale wychodzi mi 5:
GWT z dodatkiem, Mombasa, Tybor the Builder, Broom Service i Wyspa Skye.
GWT z dodatkiem, Mombasa, Tybor the Builder, Broom Service i Wyspa Skye.
- crazygandalf
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 597 times
- Kontakt:
Są podobne. Wydaje mi się, że wystarczyłby jeden tytuł, ale kolekcjonerstwo to moje drugie hobby.Beskid pisze: ↑20 kwie 2023, 10:16Widzę, że sporo osób ograłocrazygandalf pisze: ↑20 kwie 2023, 09:27 Mam:
Mombasa
Blackout: Hongkong
Skymines
Tak. Jestem fanem.
Czy BK i Mombasa/Skymines nie są zbyt podobne w mechanice aby trzymać w kolekcji?
- Neysmeey
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 78 times
Pfister w każdej formie (GWT, O Mój Zboże, Wyspa Skye, Mombasa) wyleciał już trochę temu z kolekcji. Bez żalu.
Profil na: Boardgamegeek
-
- Has thanked: 1655 times
- Been thanked: 991 times
Myślałem, że żadnej, ale jednak mam Wyspę Skye z dodatkami, przy czym gramy tylko z Druidami i promocyjnymi kafelkami.
- nimsarn
- Has thanked: 534 times
- Been thanked: 196 times
Ja również nie posiadam żadnej gry tego projektanta
Żeby nie było grałem w Wyspę Sky, Mombasę, GWT, O mój Zboże i Maracaibo i stwierdziłem że dobrze mi bez nich. Proszę nie zrozumcie mnie źle, po prostu dla mnie (i może tylko) mogło by ich nie być.
Żeby nie było grałem w Wyspę Sky, Mombasę, GWT, O mój Zboże i Maracaibo i stwierdziłem że dobrze mi bez nich. Proszę nie zrozumcie mnie źle, po prostu dla mnie (i może tylko) mogło by ich nie być.
- NestorZolo
- Has thanked: 514 times
- Been thanked: 124 times
Mamy :
- Gwt stara edycja z dodatkiem, nakładką na planszę i przerobionymi budynkami.
- Gwt Argentyna (kumpel kupił i przyjęło się dobrze, ale ja swojej wersji się raczej nie pozbędę. Zresztą graliśmy po Argentynie i mimo kilku fajnych, a nawet lepszych (statki- interakcja na dostawach) rozwiązań Argentyny, stara wersja posiada swoją tożsamość.
-Mombasa.
-Skymines (tym razem ja się skusiłem na nowe rozwiązania, które oprócz słabszej czytelności wprowadzają kilka zmian na plus. Dla mnie zastępuje Mombase całkowicie, ale to kumpla tytuł i nie pozbył się go jeszcze)
- Blackout Hongkong (jednak grany na takich homerulesach, że żeby zagrać poprawnie musiałbym od nowa się uczyć grać)
Wypadło:
- Wyprawa do Newdale. Kilka fajnych mechanizmów, jednak całość niezadowalająca.
- Wyspa Skye. Rzadko lądowała na stole, a później to już wcale.
- Maracaibo. Taki trochę mix Mombasy i Gwt. Nie graliśmy kampanijne i praktycznie w każdej rozgrywce mimo zmiennego setupu czułem że kombinuje w ten sam sposób.
- Gwt stara edycja z dodatkiem, nakładką na planszę i przerobionymi budynkami.
- Gwt Argentyna (kumpel kupił i przyjęło się dobrze, ale ja swojej wersji się raczej nie pozbędę. Zresztą graliśmy po Argentynie i mimo kilku fajnych, a nawet lepszych (statki- interakcja na dostawach) rozwiązań Argentyny, stara wersja posiada swoją tożsamość.
-Mombasa.
-Skymines (tym razem ja się skusiłem na nowe rozwiązania, które oprócz słabszej czytelności wprowadzają kilka zmian na plus. Dla mnie zastępuje Mombase całkowicie, ale to kumpla tytuł i nie pozbył się go jeszcze)
- Blackout Hongkong (jednak grany na takich homerulesach, że żeby zagrać poprawnie musiałbym od nowa się uczyć grać)
Wypadło:
- Wyprawa do Newdale. Kilka fajnych mechanizmów, jednak całość niezadowalająca.
- Wyspa Skye. Rzadko lądowała na stole, a później to już wcale.
- Maracaibo. Taki trochę mix Mombasy i Gwt. Nie graliśmy kampanijne i praktycznie w każdej rozgrywce mimo zmiennego setupu czułem że kombinuje w ten sam sposób.
1.GWT, 2.BrassB, 3.Madeira, 4.Wildcatters, 5.ProjektGaja, 6.Skymines, 7.KlanyKaledonii, 8.Yokohama, 9.Endeavor, 10.Tyrrants, 11.Hansa, 12.A&K
Mam:
Great Western Trail z dodatkiem
Great Western Trail Argentyna
Skymines
Wyprawa do Newdale
Miałem:
Maracaibo
Great Western Trail Argentyna
Skymines
Wyprawa do Newdale
Miałem:
Maracaibo
- helloween85
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 48 times
Wychodzi na to że mam trzy:
- Wyspa Skye - jedna z pierwszych naszych gier. Kiedyś ogrywaliśmy ją bardzo często, teraz już chyba tylko sentyment i nienajlepszy stan sprawia, że nadal leży na półce.
- GWT - prawie w ogóle nie grana, ze względu na to, że żonie nie podeszła. Z drugiej strony jest to chyba jedyne euro, które raz na rok mój syn zaproponuje, stąd nie ma mowy by wyleciała z kolekcji
- Boonlake - kupiłem niedawno, udało się raz namówić rodzinę na partię... i wytrzymali tylko pół rozgrywki Moje pierwsze wrażenie jednak było bardzo pozytywne, dlatego póki co leży z nadzieją, że jeszcze kiedyś otrzyma szanse...
- Wyspa Skye - jedna z pierwszych naszych gier. Kiedyś ogrywaliśmy ją bardzo często, teraz już chyba tylko sentyment i nienajlepszy stan sprawia, że nadal leży na półce.
- GWT - prawie w ogóle nie grana, ze względu na to, że żonie nie podeszła. Z drugiej strony jest to chyba jedyne euro, które raz na rok mój syn zaproponuje, stąd nie ma mowy by wyleciała z kolekcji
- Boonlake - kupiłem niedawno, udało się raz namówić rodzinę na partię... i wytrzymali tylko pół rozgrywki Moje pierwsze wrażenie jednak było bardzo pozytywne, dlatego póki co leży z nadzieją, że jeszcze kiedyś otrzyma szanse...
- Chudej
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 328 times
Maracaibo
GWT2e
Wyprawa do Newdale
Skymines
Obecnie mam fazę na Pfistera, tak jak kiedyś na Felda, którego oczywiście cały czas szanuję i uwielbiam jego gry, ale Forum Trajanum mi uświadomiło, że nawet mistrz potrafi zrobić słabą grę Gry żadnego innego autora mi nie sprawiają tyle frajdy, co dzieła Pfistera, a dizajnersko to w ogóle majstersztyki, mówię tu jednak bardziej o jego "flagowych" tytułach, ale nawet te mniejsze gierki są bardzo dobre.
GWT2e
Wyprawa do Newdale
Skymines
Obecnie mam fazę na Pfistera, tak jak kiedyś na Felda, którego oczywiście cały czas szanuję i uwielbiam jego gry, ale Forum Trajanum mi uświadomiło, że nawet mistrz potrafi zrobić słabą grę Gry żadnego innego autora mi nie sprawiają tyle frajdy, co dzieła Pfistera, a dizajnersko to w ogóle majstersztyki, mówię tu jednak bardziej o jego "flagowych" tytułach, ale nawet te mniejsze gierki są bardzo dobre.
- gafik
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 119 times
Nie mam ani jednej osobiście. Ale znajomi mają chyba wszystko, bo grałem i tylko GWT uwielbiam.
- BOLLO
- Has thanked: 1159 times
- Been thanked: 1816 times
- Kontakt:
W kolekcji posiadam i jeszcze nie wszystko niestety zostało ograne :
Great Western Trail - Grane i podoba się.
Oh My Goods!- Nie miałem jeszcze okazji zagrać.
Oh My Goods!: Longsdale in Revolt
Broom Service: Szalone czarownice- bojęsię instrukcji bo podobno bardzo skopana.
Blackout: Hong Kong- czekam na zimę by odpalić solo.
Wyprawa do Newdale- Euro ze scenaruszami i fabułą brzmi zawsze ciekawie.
Grałem natomiast w ale w kolekcji nie mam:
Boonlake- Grałem ale nie zapałałem miłością....przekombinowana jak dla mnie.
Great Western Trail - Grane i podoba się.
Oh My Goods!- Nie miałem jeszcze okazji zagrać.
Oh My Goods!: Longsdale in Revolt
Broom Service: Szalone czarownice- bojęsię instrukcji bo podobno bardzo skopana.
Blackout: Hong Kong- czekam na zimę by odpalić solo.
Wyprawa do Newdale- Euro ze scenaruszami i fabułą brzmi zawsze ciekawie.
Grałem natomiast w ale w kolekcji nie mam:
Boonlake- Grałem ale nie zapałałem miłością....przekombinowana jak dla mnie.
Nie. Jest jedną wspólna mechanika (sposób zagrywania kart), ale tylko jedna, a i tak zmieniona. Toalnie inne gry. Obie super ale Blackout trochę przyjemniejszy.
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
Miałem:
GWT - po kilku partiach poszło w świat, na dwie osoby są ciekawsze eurasy
Mam:
Wyspa Skye z Druidami - budowanie mapki wynagradza nam momentami słabo działające wycenianie kafelków
Jak widać Pfister raczej nas nie grzeje, nowe tytuły w ogóle nie wpadają na radar.
GWT - po kilku partiach poszło w świat, na dwie osoby są ciekawsze eurasy
Mam:
Wyspa Skye z Druidami - budowanie mapki wynagradza nam momentami słabo działające wycenianie kafelków
Jak widać Pfister raczej nas nie grzeje, nowe tytuły w ogóle nie wpadają na radar.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- gryzli83
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 73 times
Mamy i lubimy: GWT+Kolej na północ, Boonlake, Blackout Hongkong
Mamy na półce wstydu: O mój zboże+ dodatki, Wyprawa do Newdale, Skymines
Mamy na półce wstydu: O mój zboże+ dodatki, Wyprawa do Newdale, Skymines
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2748 times
Wyspa Skye z Druidami. I podoba mi się tylko dlatego, że maczał tam palce Andreas Pelikan, a może nawet i sama gra jest bardziej jego, niż Pfistera.
Ogólnie to totalnie mi nie po drodze z jego grami, a po wczorajszej partii w Maracaibo stwierdziłem, że już nigdy więcej gier Pfistera. Absolutnie nie zamierzam już nigdy więcej siadać do gier jego autorstwa.
Ogólnie to totalnie mi nie po drodze z jego grami, a po wczorajszej partii w Maracaibo stwierdziłem, że już nigdy więcej gier Pfistera. Absolutnie nie zamierzam już nigdy więcej siadać do gier jego autorstwa.
- Chudej
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 328 times
Rozwiniesz myśl? Mam przeciwne zdanie (zawsze więcej Pfistera) i jestem ciekawy Twojej opinii. Zróbmy coś ciekawego z tym wątkiem, bo wyliczanie swojej kolekcji jest takie trochę nudneGizmoo pisze: ↑25 kwie 2023, 11:22 Wyspa Skye z Druidami. I podoba mi się tylko dlatego, że maczał tam palce Andreas Pelikan, a może nawet i sama gra jest bardziej jego, niż Pfistera.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1311 times
Mombasa
Wyspa Skye
Broom Service
O mój zboże z 1 dodatkiem
w sumie to bym tylko w Maracaibo chętnie zagrał z pozostałych...
Mombasa
Wyspa Skye
Broom Service
O mój zboże z 1 dodatkiem
w sumie to bym tylko w Maracaibo chętnie zagrał z pozostałych...
- Gizmoo
- Has thanked: 2834 times
- Been thanked: 2748 times
Pewnie więcej spostrzeżeń napiszę w wątku "Gra Miesiąca". W skrócie - wczoraj rozegrałem partyjkę zapoznawczą w Maracaibo. Dla mnie bezsensownie rozbuchana, nieociosana, pełna mechaniki dla samej mechaniki, koślawa gra. Miałem wrażenie jakbym grał w produkt początkującego designera, który chcę na siłę upchać wszystkie pomysły, byleby tylko było dużo. Dla mnie zabrakło tutaj sztuki rezygnacji. Jak bym był developerem, to wyp.... połowę gry do kosza. Dawno nie grałem w coś tak bardzo pozbawionego elegancji. Nawet Bitoku, to przy tym solidnie ociosany produkt. Ale nie chcę offtopować, bo cały "rant" zostawiam sobie na później.