Witam,
szukam pozycji z planszą, która zadowoli oko i ma klimat.
Grana od 2 do 4+ osób (a jakby się dało w to zagrać solo, to w ogóle rewelacja ). Cena do 250.
Najchętniej coś zbliżonego do Talisman'a oraz Mage Knight.
Może istnieje gra łącząca prostotę z klimatem od talisman'a oraz element rpg i quest'y z MK ?
Obecnie kolejność kolejnej pozycji w tej tematyce to:
1. RuneWars
2. RuneBound
3. Descent
4. Legendy z Krainy Andor
5. Arkham Horror / Eldritch Horror
6. ?
Każda opinia na wagę złota
Może coś z poza listy ?
RuneWars ; RuneBound ; Descent ; Krainy Andor ...
RuneWars ; RuneBound ; Descent ; Krainy Andor ...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, 14:50 przez tasil, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: RuneWars ; RuneBound ; Descent ; Krainy Andor ...
Rycerze Pustkowi może? Solo nie działa, najlepiej w 4 osoby, ale od 2 jest OK.
Eldritch Horror. Działa solo, ale to pełna kooperacja.
Eldritch Horror. Działa solo, ale to pełna kooperacja.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Chyba jednak Runebound 3ed najlepiej by pod te wymagania pasował.
W sumie EH też, choć nieco inny klimat/świat.
W sumie EH też, choć nieco inny klimat/świat.
Rycerze pustkowi, ciekawa pozycja, ale odpada już teraz
Jak w w/w grach wygląda czas setup'u oraz regrywalność ?
Jak tutaj pasuje gra Magia i Myszy ?
edit: Znalazłem jeszcze coś takiego: Relic: Tajemnica Sektora Antian. Jak to porównać ?
Jak w w/w grach wygląda czas setup'u oraz regrywalność ?
Jak tutaj pasuje gra Magia i Myszy ?
edit: Znalazłem jeszcze coś takiego: Relic: Tajemnica Sektora Antian. Jak to porównać ?
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 289 times
Tekst powyżej idealnie opisuje Runebound 3-cia Edycja.tasil pisze:Witam,
szukam pozycji z planszą, która zadowoli oko i ma klimat.
Grana od 2 do 4+ osób (a jakby się dało w to zagrać solo, to w ogóle rewelacja :wink: ). Cena do 250.
Najchętniej coś zbliżonego do Talisman'a oraz Mage Knight.
Może istnieje gra łącząca prostotę z klimatem od talisman'a oraz element rpg i quest'y z MK ?
Gra co prawda nie jest firmowana jako solo ale spokojnie można w nią grać samemu bez żadnej zmiany mechaniki.
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Runebound wydaje się najlepszym wyborem. Runewars to jednak strategia i z Talizmanem ma niewiele wspólnego.
Niedawno stałem przed podobnym wyborem. Kupiliśmy z dziewczyną Runebound. Jej się spodobało pomimo że na co dzień ucieka z krzykiem na hasło Władca Pierścieni itp. A ja byłem sprzedany już na wejściu. Pięknie wydana gra, żetony, karty, mapa, rewelacyjne figurki.
Zasady po jednym przeczytaniu i jednej partii z podręcznikiem w dłoni ogarnięte. Gra się bardzo przyjemnie, czas szybko leci pomimo że rozgrywka na początku może zajmować nawet więcej niż podawane 2 godziny. Przy większej liczbie graczy gra może tylko zyskać. Zdecydowanie udany zakup więc serdecznie polecam (ja w internecie kupiłem za 174zł + transport).
Na plus dodam że w tym roku chyba mają do Runebound wydać jeszcze 4 dodatki, nie wiem tylko jak z wersjami językowymi i premiera w naszym kraju.
A ponadto sam świat gry jest połączony z innymi grami jak Descent, Runewars czy BattleLore. Nawet część figurek i bohaterów się pokrywa.
Zasady po jednym przeczytaniu i jednej partii z podręcznikiem w dłoni ogarnięte. Gra się bardzo przyjemnie, czas szybko leci pomimo że rozgrywka na początku może zajmować nawet więcej niż podawane 2 godziny. Przy większej liczbie graczy gra może tylko zyskać. Zdecydowanie udany zakup więc serdecznie polecam (ja w internecie kupiłem za 174zł + transport).
Na plus dodam że w tym roku chyba mają do Runebound wydać jeszcze 4 dodatki, nie wiem tylko jak z wersjami językowymi i premiera w naszym kraju.
A ponadto sam świat gry jest połączony z innymi grami jak Descent, Runewars czy BattleLore. Nawet część figurek i bohaterów się pokrywa.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zdecydowałem się na zakup gry Magia i Myszy.
Wczoraj wpadłem na wątek z forum, gdzie użytkownik mr.big miał dosyć podobny dylemat.
Stwierdziłem, że muszę przyzwyczajać swoją 5 latkę, do bardziej wymagających gier
Jednak kolejny zakup to zapewne Runeboune, potem Eldritch Horror i pewnie Descent.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi i komentarze!
Zdecydowałem się na zakup gry Magia i Myszy.
Wczoraj wpadłem na wątek z forum, gdzie użytkownik mr.big miał dosyć podobny dylemat.
Stwierdziłem, że muszę przyzwyczajać swoją 5 latkę, do bardziej wymagających gier
Jednak kolejny zakup to zapewne Runeboune, potem Eldritch Horror i pewnie Descent.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi i komentarze!