Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
yosz pisze:Czy to mowa o moich filmikach instruktarzowych? Te zasady o których mówisz to punktacja w wersji uproszczonej a nie pełnej i jest naliczana tylko raz na koniec gry.
Dokladnie o tych filmikach mowa
Musialem zle zrozumiec rozdzial z punktacja :/
Czyli w wersji "pelnej" dodaje tylko pkt kultury zgodnie z przyrostem na koniec tury a na koniec gry rozpatruje wszystkie karty wydarzen 3 ery lezace w polach przyszlych i aktualnych wydarzen ? I to wszystko ?
1. Wojna o Technologię. Wg. tego co stoi na karcie to zamiast żarówek wygrany może zwinąć kartę niebieskiej technologii. Pytanie jest takie: czy jeśli przegrany ma na tyle dużo Punktów Nauki, że jest w stanie opłacić swoją przegraną to płaci nimi, a tylko jeśli nie ma ich wystarczająco dużo, to oddaje niebieską kartę? Czy jednak można częściowo opłacić kartą a częściowo punktami z toru nauki? I kto o tym decyduje w jaki sposób to rozliczyć? Gdy jest więcej niż jedna karta niebieska po stronie przegranego, to kto decyduje o wyborze karty wygrany czy przegrany (dotychczasowy właściciel karty)?
2. Agresje: gdy w wyniku udanej agresji trzeba zniszczyć budynek/-ki przeciwnikowi kto decyduje o wyborze które budynki, agresor czy przegrany?
3. Na karcie agresji II ery jest karta z najazdem gdzie niszczone są 2 budynki a agresor zyskuje tyle surowca ile wynosi połowa ich kosztu zaokrąglając w górę.. Czy liczymy dla każdego budynku osobno, czy najpierw sumujemy ich koszt a potem dzielimy przez 2 i zaokrąglamy?
4. Gdy w wyniku agresji niszczony jest budynek, to znacznik żółty spada do banku czy na pole wolnych robotników?
5. Jeśli karta taktyki nie ma dwóch wskaźników siły bonusowej (z uwagi na przestarzałe jednostki) np.: Legion, to działa ona zawsze niezależnie od składu (np: 2x Wojownicy + 1x Nowoczesna Piechota)?
6. Gdy ma się już wiele znaczników akcji cywilnych (dajmy na to z 7-8) to limit kart cywilnych na ręce też tyle wynosi, czy zatem można zgarniać na rękę karty ustrojów żeby uniemożliwić przeciwnikom wprowadzenie lepszego? Co prawda trochę blokujemy sobie rękę ale przeciwnik jest jednak zahamowany w rozwoju.
7. Czy w końcu lepiej grać z jawnymi kartami cywilnymi czy jednak z niejawnymi trzymanymi "na ręce"?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry Moje zniżkiPlanszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
DarkSide pisze:Kolejne rozgrywki i kolejne drobne wątpliwości:
1. Wojna o Technologię. Wg. tego co stoi na karcie to zamiast żarówek wygrany może zwinąć kartę niebieskiej technologii. Pytanie jest takie: czy jeśli przegrany ma na tyle dużo Punktów Nauki, że jest w stanie opłacić swoją przegraną to płaci nimi, a tylko jeśli nie ma ich wystarczająco dużo, to oddaje niebieską kartę? Czy jednak można częściowo opłacić kartą a częściowo punktami z toru nauki? I kto o tym decyduje w jaki sposób to rozliczyć? Gdy jest więcej niż jedna karta niebieska po stronie przegranego, to kto decyduje o wyborze karty wygrany czy przegrany (dotychczasowy właściciel karty)?
2. Agresje: gdy w wyniku udanej agresji trzeba zniszczyć budynek/-ki przeciwnikowi kto decyduje o wyborze które budynki, agresor czy przegrany?
3. Na karcie agresji II ery jest karta z najazdem gdzie niszczone są 2 budynki a agresor zyskuje tyle surowca ile wynosi połowa ich kosztu zaokrąglając w górę.. Czy liczymy dla każdego budynku osobno, czy najpierw sumujemy ich koszt a potem dzielimy przez 2 i zaokrąglamy?
4. Gdy w wyniku agresji niszczony jest budynek, to znacznik żółty spada do banku czy na pole wolnych robotników?
5. Jeśli karta taktyki nie ma dwóch wskaźników siły bonusowej (z uwagi na przestarzałe jednostki) np.: Legion, to działa ona zawsze niezależnie od składu (np: 2x Wojownicy + 1x Nowoczesna Piechota)?
6. Gdy ma się już wiele znaczników akcji cywilnych (dajmy na to z 7-8) to limit kart cywilnych na ręce też tyle wynosi, czy zatem można zgarniać na rękę karty ustrojów żeby uniemożliwić przeciwnikom wprowadzenie lepszego? Co prawda trochę blokujemy sobie rękę ale przeciwnik jest jednak zahamowany w rozwoju.
7. Czy w końcu lepiej grać z jawnymi kartami cywilnymi czy jednak z niejawnymi trzymanymi "na ręce"?
Ad 1
Zwycięzca zdecyduje co i w jakiej kombinacji zabiera.
Ad 2
Agresor.
Ad 3
Najpierw sumujemy.
Ad 4
Pole wolnych robotników.
Ad 5
Tak.
Ad 6
Tak, należy jednak pamiętać, że nie możesz wziąć karty technologii, jeżeli masz już kartę o tej samej nazwie w ręku lub w obszarze gry.
Każda cywilizacja otrzymuje [harfa] w liczbie równej podwójnej wartości tego, czego produkuje najmniej ([żarówka][harfa][żywność] albo [surowce]. [...]
Jeden z graczy nie produkuje [żywność]. Czy traktuje to jako najniższą produkcję i nie otrzymuje punktów czy sprawdza dalej czego produkuje fizycznie najmniej?
"Najsilniejsza cywilizacja może natychmiast wziąć z toru karty cywilne o łącznej wartości 5 akcji cywilnych..."
Czy obowiązuje dla tego wydarzenia limit kart cywilnych które mogę mieć na ręku? Np. mam 6 akcji cywilnych i 5 kart. Czy mogę dobrać karty ponad limit i potem je odrzucić, czy mogę wziąć z toru tylko jedną kartę?
Pytanie: czy można wystawić taktykę nie spełniając ilości jednostek na tej karcie?
To jest dość istotne kiedy np. gracz wie że chce wykorzystać tą taktykę niebawem, ale na razie nie ma wystarczającej ilości jednostek a z ręki musi odrzucić x kart militarnych.
W instrukcji nigdzie nie ma mowy o tym że aby wystawić taktykę to trzeba faktycznie posiadać tyle jednostek ile jest na zagrywanej karcie taktyki.
piegat pisze:Pytanie: czy można wystawić taktykę nie spełniając ilości jednostek na tej karcie?
To jest dość istotne kiedy np. gracz wie że chce wykorzystać tą taktykę niebawem, ale na razie nie ma wystarczającej ilości jednostek a z ręki musi odrzucić x kart militarnych.
W instrukcji nigdzie nie ma mowy o tym że aby wystawić taktykę to trzeba faktycznie posiadać tyle jednostek ile jest na zagrywanej karcie taktyki.
Instrukcję należy czytać dosłownie i precyzyjnie. Jeżeli w warunkach wystawienia karty nie ma nic o tym, że trzeba mieć takie jednostki, to skąd pomysł, że trzeba?
Michał Anioł dodaje harfy za punkty zadowolenia. Mam świątynię I poziomu - 2 - i cud wiszące ogrody - dodatkowe 2 M.A. daje mi 4 harfy na turę.
Jeżeli zbuduję bazylikę św. Piotra, która dodaje 1 zadowoloną buźkę do każdego istniejącego budynku i robotnika, czy ten dodatkowy bonus generowany przez cud dodaje się również do harf od Michała Anioła?
Czy Homer, po usunięciu go z gry (jego karta trafia pod wybudowany cud) daje 1 czy 2 ?
Na karcie jest informacja, że daje dodatkową ikonę zadowolenia...
Jestem po 3 partiach w Civ 3ed. Chciałem zadać luźne pytanie na temat prowadzenia rozgrywki ponieważ sam mam dużo wątpliwości czy np warto rozwijać religie i czy warto od razu iść w kulturę albo mocno rozwijać swoją siłę militarną tzn, Jak rozwijacie swoje cywilizacje, w co według was warto inwestować a co olać?
Mam pytanie odnośnie Wojny o Kulturę z 3ed. Na karcie jest napisane "Zabierz punkty kultury rywalowi...." Czy oznacza to tylko zmniejszenie tych punktów czy także dodanie ich sobie?
Hej
Jestem po pierwszej uproszczonej rozgrywce, i jednej rozgrywce samemu, też niepełnej, dla ogrania zasad
Mam jedną wątpliwość, czy limit kart cywilnych (i militarnych też) wynosi tyle ile wskazuje na to karta ustroju, czy tyle ile mamy łącznie kostek białych lub czerwonych, np poprzez wybudowane cuda lub liderów??
Arek B pisze:Hej
Jestem po pierwszej uproszczonej rozgrywce, i jednej rozgrywce samemu, też niepełnej, dla ogrania zasad
Mam jedną wątpliwość, czy limit kart cywilnych (i militarnych też) wynosi tyle ile wskazuje na to karta ustroju, czy tyle ile mamy łącznie kostek białych lub czerwonych, np poprzez wybudowane cuda lub liderów??
Limit wynosi tyle, ile masz kostek - bez znaczenia, skąd te kostki pochodzą.
To ja mam pytanie odnośnie przesuwania robotników. Czy można robotników przemieszczać dowolnie (tzn. przeniesienie jednego robotnika to jedna akcja)? Oraz ile może być robotników w kopalni/na roli (coś to ogranicza? Na starcie są dwa sloty na planszy gracza i tyle jest w kolejnej kopalni?)? Moje oczy krwawią już dzisiaj i nie widzę tego w instrukcji.