Tak tylko przypomnę pytanie może jednak ktoś zna odpowiedźNidhogg pisze:Ja mam pytanie do trybu dwu osobowego z barbarzyńcami.
Sytuacja:
Gracz A płaci barbarzyńcą i przenosi legion do prowincji przeciwnika gdzie są tylko 2 karawany (brak legionów i fortecy) łupi sobie jedną karawanę (wszakże barbarzyńcy tylko to potrafią).
Gracz B nie wprowadził na okupowaną przez barbarzyńców prowincje legionów (nie miał/ wykonywał pierwszy ruch/ nie chciał).
Co się dzieje w następnej rundzie z barbarzyńcami jeśli gracz B nadal nie wprowadzi tam legionów? Czy barbarzyńcy splądrują drugą karawanę ? jeśli tak to czy ktoś dostanie zasoby i kiedy do tego dojdzie?
Czy Gracz A może zapłacić temu barbarzyńcy który jest na teranie wroga by splądrował dla niego karawanę ? Pytam bo w zasadach jest że barbarzyńcą można zapłacić by ich ruszyć a tu w sumie byłby w tej samej prowincji, a powiedzmy jest to jedyny barbarzyńca który ma "w zasięgu" tą prowincję.
Mare Nostrum: Empires - pytania i wątpliwości
- Nidhogg
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 56 times
Re: Mare Nostrum: Empires
Odpowiedź jest prosta... W instrukcji jest błąd Barbarzyńcom można zapłacić, aby ich "aktywować" w fazie ruchu.
Więc tak, w kolejnej turze gracz A może zapłacić barbarianom i złupić drug a karawanę. Jak tego nie zrobi - rozbiją sobie w danej prowincji obozowiska i tyle... Choć można wprowadzić homerule prosty - barbariany jak są we wrogiej prowicncji (czyli dowolnego gracza) i nikt ich nie aktywuje tam - zaczynają przejmować kontrolę (w zasadzie usuwać znacznik kontroli gracza, bo swoich nie mają).
Więc tak, w kolejnej turze gracz A może zapłacić barbarianom i złupić drug a karawanę. Jak tego nie zrobi - rozbiją sobie w danej prowincji obozowiska i tyle... Choć można wprowadzić homerule prosty - barbariany jak są we wrogiej prowicncji (czyli dowolnego gracza) i nikt ich nie aktywuje tam - zaczynają przejmować kontrolę (w zasadzie usuwać znacznik kontroli gracza, bo swoich nie mają).
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Witam, pytanie do Atlasa. Handel 2 osobowy, Co robimy z pozostałymi po handlu żetonami?
- rwieczor84
Z którymi zetonami? Z tymi które wzieliscie od siebie? Czy z tymi które zostały niewymienione?aaxxee pisze:Witam, pytanie do Atlasa. Handel 2 osobowy, Co robimy z pozostałymi po handlu żetonami?
- aaxxee
- Kontakt:
Z tymi niewymienionymi w instrukcji jest to niejasno wyjaśnione: Zostawiamy i uzupełniamy do 3.
Zostawiamy i uzupełniamy do 3. Dokładnie to z nimi robimy ;Paaxxee pisze:Z tymi niewymienionymi w instrukcji jest to niejasno wyjaśnione: Zostawiamy i uzupełniamy do 3.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Ktoś stoi w twojej dzielnicy i poprzedniej rundzie, ale w tej rundzie załączasz Zeusa i musi się wycofać bo macie pokój. Jak nie ma drogi do wycofania, bo ma statki zniszczone, to co robi? Rozbija pokojowy obóz, czy jednostka idzie w drzazgi?
Jednostka wraca do stolicy właściciela tego legionu. Nie pytaj którędy idą, może nawet wpław płyną ;PChaaber pisze:Ktoś stoi w twojej dzielnicy i poprzedniej rundzie, ale w tej rundzie załączasz Zeusa i musi się wycofać bo macie pokój. Jak nie ma drogi do wycofania, bo ma statki zniszczone, to co robi? Rozbija pokojowy obóz, czy jednostka idzie w drzazgi?
- aaxxee
- Kontakt:
Czyli dokładamy 3 nowe do tych pozostałych? Więc ich liczba z tury na turę rośnie. Nie grałem jeszcze w grę pytam teoretycznie. Wydaje mi się że po handlu zawsze zostaną 3 żetony. Jeśli gracze wymieniają się w między sobą to tamte 3 są nie ruszane. Jeśli bierze się coś z puli to przeciwnik musi uzupełnić więc nadal są 3. Pojęcie uzupełniamy do 3 jest niejasne dla mnie w tym momencie.misioooo pisze:Zostawiamy i uzupełniamy do 3. Dokładnie to z nimi robimy ;Paaxxee pisze:Z tymi niewymienionymi w instrukcji jest to niejasno wyjaśnione: Zostawiamy i uzupełniamy do 3.
aaxxee nie! Zostawiamy te co zostały i uzupełniamy do 3.aaxxee pisze:Czyli dokładamy 3 nowe do tych pozostałych? Więc ich liczba z tury na turę rośnie. Nie grałem jeszcze w grę pytam teoretycznie. Wydaje mi się że po handlu zawsze zostaną 3 żetony. Jeśli gracze wymieniają się w między sobą to tamte 3 są nie ruszane. Jeśli bierze się coś z puli to przeciwnik musi uzupełnić więc nadal są 3. Pojęcie uzupełniamy do 3 jest niejasne dla mnie w tym momencie.misioooo pisze:Zostawiamy i uzupełniamy do 3. Dokładnie to z nimi robimy ;Paaxxee pisze:Z tymi niewymienionymi w instrukcji jest to niejasno wyjaśnione: Zostawiamy i uzupełniamy do 3.
Czyli jak zostały dwa, to po prostu dokładasz jeden. Uzupełniasz do 3, nie dodajesz 3.
- aaxxee
- Kontakt:
OK. Kurde ale jak mogą zostać dwa? Podasz przykład bo już zgłupiałem. Zawsze gdy weźmiesz żeton z puli, przeciwnik musi oddać do puli swój żeton.
PS.
Doczytałem instrukcję przeciwnik odrzuca do puli wszystkich znaczników, nie do puli znaczników handlu zagranicznego. Teraz wszystko jasne.
PS.
Doczytałem instrukcję przeciwnik odrzuca do puli wszystkich znaczników, nie do puli znaczników handlu zagranicznego. Teraz wszystko jasne.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2016, 15:01 przez aaxxee, łącznie zmieniany 1 raz.
Normalnie. Czytałeś tę instrukcję?
Nie ma ograniczenia, że nie wolno 2x z rzędu brać... Czyli mamy gracza A i B.
A bierze jeden zagraniczny (zostały 2) -> B odrzuca jeden ze swoich.
B bierze od A, A bierze od B. B bierze od A, A bierze od B...
Zresztą to nie ma znaczenia czy mogą zostać 3/2/1/0... Uzupełniasz do 3 i tyle. Jak zostały 3 - nic nie robisz. Jak zostały 2 dorzucasz 1. Jak został 1 - dorzucasz 2. Jak nic nie zostało - dorzucasz 3.
Inaczej - w każdej fazie handlu surowców zagranicznych ma być 3.
aaxxee - po co szukasz dziury w całym? Uzupełniasz do 3 i tyle. Ciesz się grą i zabawą świetną, a nie analizuj czy jest możliwe to czy tamto ;P
Nie ma ograniczenia, że nie wolno 2x z rzędu brać... Czyli mamy gracza A i B.
A bierze jeden zagraniczny (zostały 2) -> B odrzuca jeden ze swoich.
B bierze od A, A bierze od B. B bierze od A, A bierze od B...
Zresztą to nie ma znaczenia czy mogą zostać 3/2/1/0... Uzupełniasz do 3 i tyle. Jak zostały 3 - nic nie robisz. Jak zostały 2 dorzucasz 1. Jak został 1 - dorzucasz 2. Jak nic nie zostało - dorzucasz 3.
Inaczej - w każdej fazie handlu surowców zagranicznych ma być 3.
aaxxee - po co szukasz dziury w całym? Uzupełniasz do 3 i tyle. Ciesz się grą i zabawą świetną, a nie analizuj czy jest możliwe to czy tamto ;P
- aaxxee
- Kontakt:
Sprawdziłem w instrukcji. Zinterpretowałem pulę żetonów jako pulę żetonów handlu zagranicznego. Nie szukam dziury w całym, z mojej błędnej interpretacji wynikało że nigdy nie uzupełnię żetonów bo zawsze będę miał 3. Stąd pojawiło się moje pytanie.
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Jak najbardziej możesz.Arius pisze:Jeśli zbuduję triremy w fazie budowy, to kładę je w prowincji przylegającej do morza.
Czy w tej samej turze mogę już z nich korzystać w fazie ruchu i walki?
Pociągnijmy wątek fortec... Są traktowane jak "jednostki"?
Głównie chodzi mi o działanie Ramzesa i Nabuchodonozora.
Mając ich dwóch:
Przeciwnik atakuje fortecę. My z automatu zadajemy 2 obrażenia (1 z fortecy, drugie z Nabuchodonozora) i jeszcze rzucamy kością?
EDIT: Ok, według BGG Ramzes działa z fortecą, więc z Nabuchodonozorem będzie tak samo. Coś mi się zdaje, że właśnie znalazłem OP combo.
Mając ich dwóch:
Przeciwnik atakuje fortecę. My z automatu zadajemy 2 obrażenia (1 z fortecy, drugie z Nabuchodonozora) i jeszcze rzucamy kością?
EDIT: Ok, według BGG Ramzes działa z fortecą, więc z Nabuchodonozorem będzie tak samo. Coś mi się zdaje, że właśnie znalazłem OP combo.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 11:53 przez Błysk, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja jeszcze poproszę o dokładniejsze rozpisanie statków.Lothrain pisze:Jak najbardziej możesz.Arius pisze:Jeśli zbuduję triremy w fazie budowy, to kładę je w prowincji przylegającej do morza.
W fazie budowy stawiam ją w prowincji przybrzeżnej.
W fazie ruchu przesuwam ją na morze i to jest liczone jako jeden jej ruch?
Czyli więcej nie mogę jej przesunąć, ale uczestniczy już ona w transporcie jednostek?
- AkitaInu
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 32 times
Statek po zbudowaniu stawiasz na przyległym polu wody i tyle A potem możesz się nim normalnie ruszać w fazie ruchuArius pisze:Ja jeszcze poproszę o dokładniejsze rozpisanie statków.Lothrain pisze:Jak najbardziej możesz.Arius pisze:Jeśli zbuduję triremy w fazie budowy, to kładę je w prowincji przylegającej do morza.
W fazie budowy stawiam ją w prowincji przybrzeżnej.
W fazie ruchu przesuwam ją na morze i to jest liczone jako jeden jej ruch?
Czyli więcej nie mogę jej przesunąć, ale uczestniczy już ona w transporcie jednostek?
Czyli podsumowując: jeśli wybuduję 2 statki, to lądują na polu wody. Następnie w fazie ruchu jeden z nich przesuwam pole dalej i np. wtedy moje legiony mogą się przenieść na prowincje oddalone o 2 obszary wodne?AkitaInu pisze: Statek po zbudowaniu stawiasz na przyległym polu wody i tyle A potem możesz się nim normalnie ruszać w fazie ruchu
-
Przeciez przy fortecy nie rzucamy koscia (zakladam ze bez jednostki na tym samym polu), wiec na logike Nabuchodonozor i Ramzes nie daja nic (tak samo jak Perykles przy fortecy)... Przynajmniej dotychczas tak gralismy zawsze i wydaje sie to logiczne dla nas w ten sposob...Błysk pisze:Pociągnijmy wątek fortec... Są traktowane jak "jednostki"?
Mając ich dwóch:
-
Ok. Czyli moj blad...
No i Perykles czy Cezar nie do konca w takim razie wymaga falangi/legionu, bo tutaj tez dojdzie +2/+1 do Ramzesowej kosci (oni dodaja do kazdej kosci w koncu).
Coz, chyba zostaniemy w takim razie w naszej "wersji". Inaczej w polaczeniu z mozliwoscia budowy zawsze w prowincji stolecznej takie kombo powoduje brak oplacalnosci ataku na nie. W pierwszej rundzie ataku tracisz minimum 2 (Perykles broniacy sie 3) jednostki, po czym w drugiej rundzie na nowo forteca i jesli lider militarny pusci nas "przodem" to znow przynajmniej 2 jednostki wyciete :O
No i Perykles czy Cezar nie do konca w takim razie wymaga falangi/legionu, bo tutaj tez dojdzie +2/+1 do Ramzesowej kosci (oni dodaja do kazdej kosci w koncu).
Coz, chyba zostaniemy w takim razie w naszej "wersji". Inaczej w polaczeniu z mozliwoscia budowy zawsze w prowincji stolecznej takie kombo powoduje brak oplacalnosci ataku na nie. W pierwszej rundzie ataku tracisz minimum 2 (Perykles broniacy sie 3) jednostki, po czym w drugiej rundzie na nowo forteca i jesli lider militarny pusci nas "przodem" to znow przynajmniej 2 jednostki wyciete :O
swiety_1984 pisze:Ok. Czyli moj blad...
Nie, Perykles nie dodaje do dodatkowych kości (od Ramzesa), bo to nie kości legionu