Star Wars Rebellion - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 88 times
- Kontakt:
Re: Star Wars Rebellion
Chciałbym się upewnić co do kwestii dodawania lidera do walki w układzie. Sytuacja jest przykładowo taka: Imperium i Rebelia ma już w układzie po jednym liderze z wartościami taktyki (z misji). Jedna strona aktywuje układ wstawiając kolejnego lidera i przesuwa jednostki. Czy druga strona może umieści drugiego lidera (np. z lepszymi wartościami taktyki)?
Z instrukcji:
Dodanie lidera: Jeśli gracz nie ma w danym układzie lidera
z wartościami taktyki, to może wziąć jednego lidera ze swojej
puli liderów i umieścić go w danym układzie.
Zapis instrukcji interpretuję, tak że nie można. DOBRZE?
W układzie mam dwóch liderów. Rozpatrujemy walkę. Jeden lider ma watości taktyki 2/3 a drugi 3/2. To mogę sobie wybrać że jeden lider uczestniczy w walce naziemne a drugi powietrznej tak żeby dobrać po 3 karty taktyk? Czy też musi to być jeden lider zadeklarowany do obu teatrów wojny?
Jeżeli Aktywuję układ ze zniszczoną planetą i wlatuje statkami z jednostkami naziemnymi to jak rozumiem sa one na statku. Potem jak aktywuję kolejny to przelatuję dalej i jest normalnie. Zakładam również, że jeżeli wleciałem do aktywowanego zniszczonego układu i w swojej turze przeciwnik również wleci to rozpatrujemy walkę powietrzną. Jeżeli statek ginie to również giną jednostki nazemne na pokładzie? Dobrze?
Z instrukcji:
Dodanie lidera: Jeśli gracz nie ma w danym układzie lidera
z wartościami taktyki, to może wziąć jednego lidera ze swojej
puli liderów i umieścić go w danym układzie.
Zapis instrukcji interpretuję, tak że nie można. DOBRZE?
W układzie mam dwóch liderów. Rozpatrujemy walkę. Jeden lider ma watości taktyki 2/3 a drugi 3/2. To mogę sobie wybrać że jeden lider uczestniczy w walce naziemne a drugi powietrznej tak żeby dobrać po 3 karty taktyk? Czy też musi to być jeden lider zadeklarowany do obu teatrów wojny?
Jeżeli Aktywuję układ ze zniszczoną planetą i wlatuje statkami z jednostkami naziemnymi to jak rozumiem sa one na statku. Potem jak aktywuję kolejny to przelatuję dalej i jest normalnie. Zakładam również, że jeżeli wleciałem do aktywowanego zniszczonego układu i w swojej turze przeciwnik również wleci to rozpatrujemy walkę powietrzną. Jeżeli statek ginie to również giną jednostki nazemne na pokładzie? Dobrze?
Pierwsze poprawnie.
Drugie zawsze rozpatrujesz maksymalne wartości..czyli 3/3.
Trzecie dobre pytanie...ale klimatycznie i logicznie by się zgadzało, bo jednostki są na pokładzie. Tylko przed walką powinno się powiedzieć gdzie co jest
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Drugie zawsze rozpatrujesz maksymalne wartości..czyli 3/3.
Trzecie dobre pytanie...ale klimatycznie i logicznie by się zgadzało, bo jednostki są na pokładzie. Tylko przed walką powinno się powiedzieć gdzie co jest
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
- Perf
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 37 times
Nie, gra "nie odróżnia" gdzie co jest. Za każdym razem, gdy łączna ładowność statków w systemie spadnie poniżej liczby jednostek wymagających transportu, gracz musi zniszczyć nadwyżkę (jednostki do wyboru).Looke83 pisze:Trzecie dobre pytanie...ale klimatycznie i logicznie by się zgadzało, bo jednostki są na pokładzie. Tylko przed walką powinno się powiedzieć gdzie co jest
- kastration
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 431 times
Czy jest dozwolone przydzielić 4 bohaterów do 4 kart misji w jednej rundzie czy max 2 karty i 1-2 bohaterów do każdej? Pomijając fakt, że jeśli można, to brak szansy kontrowania na początku gry, ale nie jest takie działanie zabronione?
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- Perf
Nie ma tutaj żadnych ograniczeń ani w jedną, ani w drugą stronę - można zarówno przydzielić do misji wszystkich liderów dostępnych w danej rundzie gry, jak i nie przydzielić żadnego.
- kastration
Jedna kwestia po grze: jeśli Imperium zneutralizuje mi liderów i ma przewagę w tym aspekcie, zwleka potem z misjami, aktywując układy najpierw to gramy akcja za akcję. Ale odczuwam ów brak, bo nie mogę potem blokować misji, które Imperium gra sobie na końcu mając nadwyżkę liderów. Czyli w tej grze nie można czekać, jak rozumiem? Zawsze trzeba coś zrobić, choćby to oznaczało aktywację układu bez możliwości ruchu wojsk? Nie ma tu opcji: "poczekam sobie aż pójdziesz na misję, by Ci poblokować wtedy dopiero" - dobrze to czytam?
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- raj
- Administrator
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 946 times
- Kontakt:
Po spasowaniu możesz zostawić liderów w rezerwie z przeznaczeniem do kontrowania, ale nic innego już nie mogą zrobić.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
- kastration
Dzięki. A w celu upewnienia: tylko WŁASNY lider blokuje ruch statków powietrznych do innego układu? Czyli jak np. wyślę swojego lidera Rebelii do układu imperialnego ze statkami i nic nie zrobię, tylko go aktywuję, to nie jest on blokowany i przeciwnik może poruszyć się poza układ w kolejnej akcji?
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- raj
- Administrator
- Kontakt:
Tak
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
- kudlacz135
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jestem po przeczytaniu instrukcji dodatku Rise of the Empire i mam pytanie.
Czy jeśli jestem stroną atakującą i pierwszy rzucam kostkami, i do tego wypadnie mi na kości symbol z mieczami, to czy mogę go wykorzystać do uleczenia jednostki po tym jak strona broniąca się rzuci kośćmi i przydzieli obrażenia? Czy też przepada mi ten symbol?
EDIT: Dzięki bardzo
Czy jeśli jestem stroną atakującą i pierwszy rzucam kostkami, i do tego wypadnie mi na kości symbol z mieczami, to czy mogę go wykorzystać do uleczenia jednostki po tym jak strona broniąca się rzuci kośćmi i przydzieli obrażenia? Czy też przepada mi ten symbol?
EDIT: Dzięki bardzo
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2017, 22:19 przez kudlacz135, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 47 times
Pytanie odnośnie liderów i fazy przydziału.
Gram Imperium, mam ogólnie 5 dostępnych liderów. 3 przydzielam do misji (załóżmy, że Palpatine, Vader i Bobba Fet). Gracz Rebelii ujawnia pierwsza karte misji - czy mogę do bloku użyć któregokolwiek lidera przydzielonego do misji, która nie została jeszcze ujawniona czy tylko tych, którzy zostali mi w puli?
Z instrukcji wynikałoby, że raczej tylko z puli, ale pytanie pozostaje odnośnie tego (kompletna księga zasad, strona 7):
Gram Imperium, mam ogólnie 5 dostępnych liderów. 3 przydzielam do misji (załóżmy, że Palpatine, Vader i Bobba Fet). Gracz Rebelii ujawnia pierwsza karte misji - czy mogę do bloku użyć któregokolwiek lidera przydzielonego do misji, która nie została jeszcze ujawniona czy tylko tych, którzy zostali mi w puli?
Z instrukcji wynikałoby, że raczej tylko z puli, ale pytanie pozostaje odnośnie tego (kompletna księga zasad, strona 7):
W jaki sposób można poruszyć lidera znajdującego się na karcie misji?Jeśli lider znajdujący się na karcie Misji zostanie wyeliminowany, pochwycony lub poruszony poza misję, karta Misji wraca na rękę właściciela bez ujawniania.
- Perf
W podstawce się nie da, w rozszerzeniu jest jedna karta akcji (False Orders).Gatherey pisze:W jaki sposób można poruszyć lidera znajdującego się na karcie misji?
-
Perf pisze:W podstawce się nie da, w rozszerzeniu jest jedna karta akcji (False Orders).Gatherey pisze:W jaki sposób można poruszyć lidera znajdującego się na karcie misji?
Instrukcja jest do podstawki, więc co - w podstawce się nie da?
- Perf
Właśnie tak.Gatherey pisze:Instrukcja jest do podstawki, więc co - w podstawce się nie da?
Była chyba jeszcze jedna reguła, która jest niemożliwa do zastosowania, ale teraz za nic nie mogę sobie przypomnieć.
-
Czyli long story short odpowiadając na moje pytanie wyżej - do blokowania można użyc tylko liderów, którzy znajdują się w PULI, a nie tych, którzy są przypisani do jeszcze nie wykonanych misji?
- Yavi
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Dokładnie tak, tylko tych z puli.Gatherey pisze:Czyli long story short odpowiadając na moje pytanie wyżej - do blokowania można użyc tylko liderów, którzy znajdują się w PULI, a nie tych, którzy są przypisani do jeszcze nie wykonanych misji?
e: Jeszcze sam o coś podpytam. Jeśli mam jeszcze przydzielone misje, ale nie chcę ich wykonywa i pasuję, to misje i liderzy z nich wracają dopiero po całej fazie, prawda?
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- Perf
Ta druga reguła to (rozdział "Cheating"):Perf pisze:Była chyba jeszcze jedna reguła, która jest niemożliwa do zastosowania, ale teraz za nic nie mogę sobie przypomnieć.
"If an ability requires the Rebel player to resolve an effect in the
Rebel base’s system (not the “Rebel Base” space), he must do
so in the Rebel base’s actual system."
W podstawce nie ma zastosowania, w rozszerzeniu mamy kartę "Show No Fear".
Swoją drogą ciekawe, jak w spolszczonej wersji wybrną z tłumaczenia terminu "target markers", skoro "cele" już zajęte...
Co dzieje się z kartami taktyki, których nie zagraliśmy w danej bitwie? Odrzucamy, czy zostają w puli na kolejną bitwę? Jest limit kart taktyki na ręce?
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Moja kolekcja: http://bit.ly/2dJgLM3
- Perf
Jeżeli pytasz o podstawkę...
Odrzucamy.Enigmatic pisze:Co dzieje się z kartami taktyki, których nie zagraliśmy w danej bitwie? Odrzucamy, czy zostają w puli na kolejną bitwę?
Nie ma.Enigmatic pisze:Jest limit kart taktyki na ręce?
Zmniejszenie liczby kości którymi rzuca Imperium w wyniku budowli Rebelii (bodajże o 2 czerwone kości za bufynek- pisze z pamięci) jest liczone od liczby kości którymi teoretycznie Imperium powinno rzucać , a nie od tej maksymalnej liczby 5 kości?
Rebelia ma 2 takie budynki (-4 kości) imperium powinno rzucać 7 kośćmi. Rozumiem że rzuca w tym wypadku 3 a nie 1 (max 5 -4 z budynku) ?
Rebelia ma 2 takie budynki (-4 kości) imperium powinno rzucać 7 kośćmi. Rozumiem że rzuca w tym wypadku 3 a nie 1 (max 5 -4 z budynku) ?
- raj
- Administrator
- Kontakt:
Limit 5 kości jest uwzględniany na końcu.