Tzolk'in: Kalendarz Majów (S. Luciani, D. Tascini)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
Re: Tzolkin: Kalendarz Majów
+1
Świetny tekst, już kiedyś sobie powiedziałem, że nie będę czytał warlocka, bo zawsze po jego recenzji serce szuka portfela a rozum krwawi, czy jakoś tak .
Tym razem Tzolkina jednak nie kupię, bo mam i gram. Chociaż często pomstuję po rozgrywce i obiecuję sobie nigdy więcej! Zresztą pierwszą partię Tzolkina skończyłem z oszałamiającym wynikiem 9 pkt. (choć w pewnym momencie miałem nawet -9). Po kilkunastu partiach jest trochę lepiej, ale granicy 100 pkt. jeszcze nie przekroczyłem (86 to mój najlepszy wynik), chyba dlatego, że staram się złapać zbyt wiele srok za ogon. Natomiast jestem pełen podziwu widząc w rozgrywkach online wyniki grubo ponad 100 pkt. Naprawdę widać, że trzeba już na początku obrać jakiś plan i konsekwentnie się go trzymać.
A jak już się nauczę zdobywać regularnie 120 pkt., to chyba trzeba będzie pomyśleć o dodatku .
Świetny tekst, już kiedyś sobie powiedziałem, że nie będę czytał warlocka, bo zawsze po jego recenzji serce szuka portfela a rozum krwawi, czy jakoś tak .
Tym razem Tzolkina jednak nie kupię, bo mam i gram. Chociaż często pomstuję po rozgrywce i obiecuję sobie nigdy więcej! Zresztą pierwszą partię Tzolkina skończyłem z oszałamiającym wynikiem 9 pkt. (choć w pewnym momencie miałem nawet -9). Po kilkunastu partiach jest trochę lepiej, ale granicy 100 pkt. jeszcze nie przekroczyłem (86 to mój najlepszy wynik), chyba dlatego, że staram się złapać zbyt wiele srok za ogon. Natomiast jestem pełen podziwu widząc w rozgrywkach online wyniki grubo ponad 100 pkt. Naprawdę widać, że trzeba już na początku obrać jakiś plan i konsekwentnie się go trzymać.
A jak już się nauczę zdobywać regularnie 120 pkt., to chyba trzeba będzie pomyśleć o dodatku .
- warlock
- Has thanked: 1142 times
- Been thanked: 2168 times
Jezu, Panowie, dzięki za miłe słowa (jeśli komuś się chce, może skomentować na blogu, zostanie dla potomnych).
Na razie recenzje będą "nudne" o tyle, że biorę na warsztat swoje ulubione, stare, dobrze ograne gry (więc oceny będą "monotonnie" wysokie). Ale to tylko cyferki, można na nie nie patrzeć . Moim celem jest utrzymywanie przy życiu mocnych, klasycznych pozycji . Mamy w Polsce sztab ludzi recenzujących gorące tytuły i robiących to jak trzeba.
Na razie recenzje będą "nudne" o tyle, że biorę na warsztat swoje ulubione, stare, dobrze ograne gry (więc oceny będą "monotonnie" wysokie). Ale to tylko cyferki, można na nie nie patrzeć . Moim celem jest utrzymywanie przy życiu mocnych, klasycznych pozycji . Mamy w Polsce sztab ludzi recenzujących gorące tytuły i robiących to jak trzeba.
- Furan
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 228 times
Wnioskując z tego to szykowany jest kościany Tzolk'in. Ciekawe kiedy nadejdzie karciany...
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Warto dodać, że sneak peak w 3:30, żeby nie przebijać się przez zbyt wiele szprechania.Furan pisze:Wnioskując z tego to szykowany jest kościany Tzolk'in. Ciekawe kiedy nadejdzie karciany...
- michalldz90
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 63 times
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Z tego co pytałem w sklepie ostatnio, to okładka jest po angielsku, ale zawartość jest w pełni polska - pewnie koszty druku spowodowały taką formę wydania.koczkodan pisze:dodatek jest po polsku? w ofertach widac okladke po angielsku
- hipcio_stg
- Has thanked: 79 times
- Been thanked: 343 times
Mam pytanie do posiadaczy dodatku do tzolkina. Wczoraj odpakowałem swój egzemplarz i praktycznie cały jest krzywo wybity. Najbardziej widać na elementach ze zdjęć. Też macie wersje tak krzywo wybite, czy moja wersja jest wyjątkowo wycięta?
http://uploadfile.pl/pokaz/1139693---jvul.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1139695---4dlj.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1139693---jvul.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1139695---4dlj.html
Ewidentny błąd ze strony drukarni. Nawet się nie zastanawiaj, tylko pisz od razu do dystrybutora (Rebel) i prześlij im zdjęcia. Nie baw się w reklamacje bo szkoda czasu.
P.S. Mam dodatek w wersji angielskiej z pierwszego (pierwszych?) druków i tam jest wszystko elegancko
P.S. Mam dodatek w wersji angielskiej z pierwszego (pierwszych?) druków i tam jest wszystko elegancko
- hipcio_stg
Napisałem do Rebela. Czekam na odpowiedź. Gdyby tylko te kafelki układane na okręgu były to nie byłoby problemu (aż tak wielkiego). Najgorsze, że budynki są również przesunięte i od razu będzie widać, że idzie coś z dodatku na czubie.
Dzięki Twojemu wpisowi otwarłem dzisiaj pudełko z dodatkiem i niestety mam to samo. Daj znać co Ci odpisali.hipcio_stg pisze:Napisałem do Rebela. Czekam na odpowiedź. Gdyby tylko te kafelki układane na okręgu były to nie byłoby problemu (aż tak wielkiego). Najgorsze, że budynki są również przesunięte i od razu będzie widać, że idzie coś z dodatku na czubie.
- hipcio_stg
Odpisali, że niestety jest to wina całej partii. Poszukają u siebie najlepiej wyciętych (ze złej partii) i doślą, choć nie obiecują cudów. Szkoda, że ktoś to przeoczył i puścił akcepta na całą partię. śmiało można było reklamować w drukarni.gregos pisze:Dzięki Twojemu wpisowi otwarłem dzisiaj pudełko z dodatkiem i niestety mam to samo. Daj znać co Ci odpisali.hipcio_stg pisze:Napisałem do Rebela. Czekam na odpowiedź. Gdyby tylko te kafelki układane na okręgu były to nie byłoby problemu (aż tak wielkiego). Najgorsze, że budynki są również przesunięte i od razu będzie widać, że idzie coś z dodatku na czubie.
- hutriel
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 28 times
Kurczę, człowiek właśnie zastanawiał się nad zakupem dodatku, a tu taka wiadomość. Wiadomo może jak rozpoznać ten nakład? Nie było tak że któryś miał polski, a któryś angielski tytuł?hipcio_stg pisze:Odpisali, że niestety jest to wina całej partii. Poszukają u siebie najlepiej wyciętych (ze złej partii) i doślą, choć nie obiecują cudów. Szkoda, że ktoś to przeoczył i puścił akcepta na całą partię. śmiało można było reklamować w drukarni.
- hipcio_stg
Okładka jest i w wersji PL i w wersji ANG po angielsku. Na folii jest naklejka, że dystrybutorem na PL jest Rebel, i że w środku wersja jest polskojęzyczna.
- hipcio_stg
Raczej problemem jest mistcut, a nie misprint. Nie mam wiedzy czy błąd dotyczy obydwóch wersji, czy tylko polskojęzycznej. Moje zamienniki już są w drodze (mail od Rebela).
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Błąd błędem, ale powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, jaką przewagę może dawać świadomość, że budynek leżący na szczycie sterty jest z dodatku lub z podstawki.
To po pierwsze. Po drugie, istnieje banalny sposób rozwiązywania tego typu problemów (o ile rzeczywiście są problemem): po przetasowaniu stosów w trakcie gry dobierajcie budynki ze spodu stosu.
IMHO jeśli to krzywe wycięcie ma na coś wpływ, to głównie na OCD graczy.
To po pierwsze. Po drugie, istnieje banalny sposób rozwiązywania tego typu problemów (o ile rzeczywiście są problemem): po przetasowaniu stosów w trakcie gry dobierajcie budynki ze spodu stosu.
IMHO jeśli to krzywe wycięcie ma na coś wpływ, to głównie na OCD graczy.
- hipcio_stg
Uwierz, że ma to znaczenie. Tak samo jak karty w III erze 7 wonders, które są ewidenteie inne. To samo karty cudów. Musimy losować w ciemno, bo inaczej jest 33% szansy na trafienie Romy... Niby drobiazgi, ale zastanowisz się czy odkryć przeciwnikowi kokosy, czy czekać aż on to zrobi.
- Trolliszcze
Budynki z dodatku są tak różne, że można odsłonić zarówno coś dobrego, jak i słabego.
A rozwiązanie jest banalnie proste i podanej powyżej.
(Zresztą to jakiś absurd, że miałbym przestać budować ze strachu, że odsłonię coś, co nawet nie wiem, czym jest, bo zastosowanie budynków z dodatków jest różne... Ale ok, niech będzie, że kogoś to bardzo męczy.)
A rozwiązanie jest banalnie proste i podanej powyżej.
(Zresztą to jakiś absurd, że miałbym przestać budować ze strachu, że odsłonię coś, co nawet nie wiem, czym jest, bo zastosowanie budynków z dodatków jest różne... Ale ok, niech będzie, że kogoś to bardzo męczy.)
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Krzywo wycięte i tyle. Nie ma co filozofować. Płacę i ma być dobrze.
Na pudełku powinna być informacja: UWAGA! Krzywo wycięte kafle, kupujesz na własną odpowiedzialność.
Na pudełku powinna być informacja: UWAGA! Krzywo wycięte kafle, kupujesz na własną odpowiedzialność.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- Trolliszcze
Mam sporo doświadczeń z obsługą klienta Rebela i dam sobie rękę uciąć, że jak im odeślesz ten dodatek, to oddadzą Ci pieniądze.
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
E tam żeby zaraz ręce ucinać Produkt jest ewidentnie wadliwy więc jak ktoś będzie chciał zwrócić towar to ma do tego prawo, tyle że niestety niesmak pozostanie...Trolliszcze pisze:Mam sporo doświadczeń z obsługą klienta Rebela i dam sobie rękę uciąć, że jak im odeślesz ten dodatek, to oddadzą Ci pieniądze.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Kupiłem dzisiaj Tzolki'n za namową forumowiczów Właśnie skończyłem setup i siadamy do pierwszej gry, mam jednak pytanie:
Czy da się "odpiąć" zębatki od planszy bez uszkadzania niczego?
Pytam bo kliknięcie sprawiło wrażenie jakby to mocowanie działało na stałe, a planuję pomalować te koła...
Czy da się "odpiąć" zębatki od planszy bez uszkadzania niczego?
Pytam bo kliknięcie sprawiło wrażenie jakby to mocowanie działało na stałe, a planuję pomalować te koła...
Da się. Co prawda ja zdejmowałem tylko raz (bo pomyliłem koła i źle zamontowałem).
Nie polecam robienia tego często - klips od mocowania może się rozregulować.
Udanej rozgrywki życzę. To jedna z najlepszych gier w jakie grałem.
Nie polecam robienia tego często - klips od mocowania może się rozregulować.
Udanej rozgrywki życzę. To jedna z najlepszych gier w jakie grałem.
To dobra wiadomość, że się da rozczepić - mam nadzieję, że nic nie uszkodzę
Jeżeli chodzi o grę to poszło nam nawet nieźle. Po około 45 pkt oboje mieliśmy z drugą połową.
Póki co wniosek jest taki, że to najlepsza gra w jaką graliśmy!
Jeżeli chodzi o grę to poszło nam nawet nieźle. Po około 45 pkt oboje mieliśmy z drugą połową.
Póki co wniosek jest taki, że to najlepsza gra w jaką graliśmy!