Mechanika ruchu pozwala na praktycznie nieograniczony ruch - masz paliwo i działający pojazd, możesz zjechać kawał planszy i dopaść lub pomoc rywalowi.Rocy7 pisze:Proponuje by link do kampanii pojawil sie w widocznym miejscu w 1 poście tematu.
oznacza 5 figurek, czy 3 figurki + 2 karty promocyjne?Komplet 3 figurek rycerzy: Kate Blanksheet, Stalker z zestawu podstawowego i 2 rycerzy promocyjnych z gry The Hunters wraz z arkuszami rycerzy.
Dragon's Ordeal miał w zasadzie identyczny mechanizm i tam dość dobrze sie to sprawdzało. Wszystko zależy od mechaniki ruchu, im łatwiej graczom sie spotkać na planszy, tym lepiej to działa.Pieho pisze:Brzmi to bardzo dobrze, mam nadzieję że w praktyce również działa.
Rycerze Pustkowi (Marek Mydel)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- middlekilla
Re: Rycerze Pustkowi
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
Osoby, którym będzie dane wypróbować grę na Pyrkonie proszone są do działu informacji.
Niezwłocznieramar pisze:Osoby, którym będzie dane wypróbować grę na Pyrkonie proszone są do działu informacji.
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
Widzieliście na wspieram.to, że poszła nagroda za 4000! Z info. na FB zbroja poszła podczas Pyrkonu i jest już ponad 11000 zebrane
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
- Christoforos
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
W oczekiwaniu na relację osób grających z Pyrkonu zapraszam do lektury relacji z rozgrywki na Falkonie, jesli oczywiście jeszcze nie czytałeś.ramar pisze:Osoby, którym będzie dane wypróbować grę na Pyrkonie proszone są do działu informacji.
http://boardtime.pl/2014/11/rycerze-pus ... owych.html
A tutaj wszystkie wpisy poświęcone Rycerzom http://boardtime.pl/tag/rycerze-pustkowi
Chłopaki mieli trochę chaos na stoisku i byli mega zmęczeni, ale udało nam się rozegrać przykładowe 1,5 rundy.
Graficznie bardzo spoko, wszystko jak najbardziej w klimacie, ikonografia była dostatecznie jasna żebyśmy, pomimo tego, że tłumacz zasad (przepraszam, nie pamiętam kto ) był zmuszony odejść od stolika, mogliśmy grać dalej domyślając się jak co działa
Klimatycznie jest bardzo fajnie, kombinowanie jak komuś dowalić albo samemu dojechać do upatrzonego celu omijając niebezpieczeństwa - super.
Ogromny plus za koncept Padliniarza - raz, że naprawdę zmniejsza downtime, dwa, że cóż jest lepszego niż komuś zepsuć plany
Walka też jest fajnie ogarnięta i dynamiczna, szczególnie podobał mi się motyw z zasięgami (bliski - średni - daleki) i poruszaniem się podczas walk.
Z minusów (niestety nie udało mi się ich sprzedać po grze, ale może ktoś z BN zobaczy, oczywiście opinia subiektywna):
- trochę dziwnie ten Padliniarz czasami działa - ktoś przejeżdża przez kilka pól, więc wybieramy tyle kart zdarzeń, ale dostaje tylko pierwszą i jedną z pozostałych. Z drugiej strony to sprawia, że decyzje Padliniarza nie zawsze są takie proste (jeśli wezmę to, to zatrzyma się tutaj, ale ten test jest dla niego trudniejszy...)
- Planszetki z amunicją, radiacją itd. z pewnością się jeszcze zmienią, ale używanie łukowatych torów do zaznaczenia sprawiało, że ciężko było określić ile w końcu mamy tej radiacji i paliwa.
W każdym razie polecam, myślę, że to będzie kawał naprawdę dobrej przygodówki. Ja po partii czuję się zachęcony do wsparcia akcji na wspieram.to
A... no i we Wrocławiu jest możliwość zagrania na spokojnie pełnej partii w Dynksie na Grunwaldzkiej, więc jeśli ktoś chce, to chętnie dołączę
Graficznie bardzo spoko, wszystko jak najbardziej w klimacie, ikonografia była dostatecznie jasna żebyśmy, pomimo tego, że tłumacz zasad (przepraszam, nie pamiętam kto ) był zmuszony odejść od stolika, mogliśmy grać dalej domyślając się jak co działa
Klimatycznie jest bardzo fajnie, kombinowanie jak komuś dowalić albo samemu dojechać do upatrzonego celu omijając niebezpieczeństwa - super.
Ogromny plus za koncept Padliniarza - raz, że naprawdę zmniejsza downtime, dwa, że cóż jest lepszego niż komuś zepsuć plany
Walka też jest fajnie ogarnięta i dynamiczna, szczególnie podobał mi się motyw z zasięgami (bliski - średni - daleki) i poruszaniem się podczas walk.
Z minusów (niestety nie udało mi się ich sprzedać po grze, ale może ktoś z BN zobaczy, oczywiście opinia subiektywna):
- trochę dziwnie ten Padliniarz czasami działa - ktoś przejeżdża przez kilka pól, więc wybieramy tyle kart zdarzeń, ale dostaje tylko pierwszą i jedną z pozostałych. Z drugiej strony to sprawia, że decyzje Padliniarza nie zawsze są takie proste (jeśli wezmę to, to zatrzyma się tutaj, ale ten test jest dla niego trudniejszy...)
- Planszetki z amunicją, radiacją itd. z pewnością się jeszcze zmienią, ale używanie łukowatych torów do zaznaczenia sprawiało, że ciężko było określić ile w końcu mamy tej radiacji i paliwa.
W każdym razie polecam, myślę, że to będzie kawał naprawdę dobrej przygodówki. Ja po partii czuję się zachęcony do wsparcia akcji na wspieram.to
A... no i we Wrocławiu jest możliwość zagrania na spokojnie pełnej partii w Dynksie na Grunwaldzkiej, więc jeśli ktoś chce, to chętnie dołączę
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 46 times
- raphaell7
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 83 times
- Kontakt:
Już jest: https://boardgamegeek.com/boardgame/174 ... te-knightsPiehoo pisze:90% uzbierane.
Przydałby się profil gry na BGG.
(S)przedam, (K)upię, Wishlista (BGG)
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 46 times
Fakt. Po "Rycerze Pustkowi" nie znajduje. Polecam dodać "Alternate Names"raphaell7 pisze:Już jest: https://boardgamegeek.com/boardgame/174 ... te-knightsPiehoo pisze:90% uzbierane.
- raphaell7
- Kontakt:
Dodałem w weekend, zmiana czeka na akceptację ;]Piehoo pisze:Fakt. Po "Rycerze Pustkowi" nie znajduje. Polecam dodać "Alternate Names"raphaell7 pisze:Już jest: https://boardgamegeek.com/boardgame/174 ... te-knightsPiehoo pisze:90% uzbierane.
Jak tylko wyzdrowieję, to na pewno będę pełny chęci (niekoniecznie dobrych )warran pisze:A... no i we Wrocławiu jest możliwość zagrania na spokojnie pełnej partii w Dynksie na Grunwaldzkiej, więc jeśli ktoś chce, to chętnie dołączę
Dołączyłem do zbiórki, licząc na dobrą zabawę na pustkowiach. Fajnie byłoby móc zastąpić wszystkie znaczniki graczy figurkami. Oby tylko koszt figurek nie przekroczył wartości samej gry.
- arturpe
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Na mnie również można liczyć. Bardzo chętnie sprawdzę grę.Dexterus pisze:Jak tylko wyzdrowieję, to na pewno będę pełny chęci (niekoniecznie dobrych )warran pisze:A... no i we Wrocławiu jest możliwość zagrania na spokojnie pełnej partii w Dynksie na Grunwaldzkiej, więc jeśli ktoś chce, to chętnie dołączę
- raphaell7
- Kontakt:
Czy jest jakaś możliwość zagrania w Krakowie?
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Jak będziecie coś ogarniać we Wro to piszcie śmiało, to zagadam do Dyngsów o termin, bo sam chętnie znowu usiądę i porozbijam się trochę po Pustkowiach
- middlekilla
Oczywiście widzimy cały feedback, jeszcze trwa regeneracja po konwencie Wielkie dzięki za pozytywne słowa, cieszymy się, że się podoba. Odniosę się szybko tylko do minusów.warran pisze:
1. Padliniarz: Padliniarz dostaje zawsze 1 kartę pustkowi, którą może grać od momentu gdy aktywny gracz poruszy się na swój pierwszy heks (czyli po prostu opuści ten, z którego wyjechał). Ponieważ trasa jest wyznaczona, wie, czego może się spodziewać tzn. ile jest na niej czaszek i ile kart potencjalnie pociągnie, ale kart nie ciągnie "z góry" tylko w miarę, jak się rusza aktywny gracz. Czyli Padliniarz ma wybór: będzie miał więcej dostępnych kart lub potencjalnie wcześniej zatrzyma rycerza. Faktycznie jest to strategiczny wybór Padliniarza, bo najlepiej kogoś zatrzymać na heksie np. z radiacją - wtedy dostanie radiację na początku nowej rundy. Z drugiej strony rzadko się zdarza, żeby miał wybór z więcej niż 4-5 kart a najczęściej ze 2 ma do wyboru. Co ważne, zawsze gra 1 kartę nieważne ile pociągnie - żeby nie lagować. Natomiast Padliniarz ma opcję, żeby czekać z zagraniem karty na heks, który mu się podoba.
2. Planszetki: tak, te są do bani, nie zdążyliśmy w chaosie przed targami i z akcją wyprodukować nowych. Docelowo będzie planszetka gruba jak żetony (1,5 mm) z 2 obrotowymi licznikami (jak w Relicu) do paliwa i radiacji oraz 2 miejscami do wykładania żetonów zdrowia i amunicji. Wszystko będzie czytelne i łatwe w obsłudze.
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- middlekilla
Jest duża możliwość zagrania w Krakowie, bo ja jestem z Krakowa. Muszę tylko przygotować kolejny prototyp, bo mój targowy wziął Szewcu do Wrocławia. Zapraszam na spotkania planszówkowe, które prowadzę w ramach Cracow Game Initiative - wtorki 19.30+ w Artefakt Cafe ul. Dajwór 3, czwartki 19.30+ w Domówka Cafe na Miodowej 28a.raphaell7 pisze:Czy jest jakaś możliwość zagrania w Krakowie?
Jutro (tzn. wtorek) będę miał ze sobą rzeczy z prototypu, ale jeszcze nie wycięte. Za to można będzie obejrzeć komponentów część, ilustracje, figurki. Od przyszłego tygodnia na pewno będzie można ciupać już regularnie i się przekonać do gry
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- middlekilla
Też byśmy chcieli. Niestety koszty są spore, póki co mamy Kate Blanksheet, ale jak będzie fajne wsparcie to zaprojektujemy kolejne postaci. Raczej mała szansa, że będziemy w stanie zaoferować Wam figurki w pudełku, nie mamy takich opcji jak FFG, ale za jakąś sensowną cenę będzie można to ogarnąć jak sądzę. Wolimy, żeby gra była szerzej dostępna, choć oczywiście cena jest spora. Ale w środku naprawdę będzie sterta komponentów i wszystko w tip-top jakości.grabash4u pisze:Dołączyłem do zbiórki, licząc na dobrą zabawę na pustkowiach. Fajnie byłoby móc zastąpić wszystkie znaczniki graczy figurkami. Oby tylko koszt figurek nie przekroczył wartości samej gry.
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- middlekilla
Tutaj jeśli jeszcze ktoś nie widział seria linków do zdjęć z Pyrkonu - możecie lepiej rzucić okiem na zaawansowany prototyp i inne.
Widok na całość:
https://www.facebook.com/rycerzepustkow ... =1&theater
Zbliżenie na figurki:
Postaramy się do końca tygodnia wrzucić filmik z szybkim opisem komponentów, jak przebiega gra etc. Taki odautorski, żebyście wiedzieli w oczekiwaniu na szkic zasad o co ogólnie chodzi.
Widok na całość:
Zbliżenie na figurki:
Postaramy się do końca tygodnia wrzucić filmik z szybkim opisem komponentów, jak przebiega gra etc. Taki odautorski, żebyście wiedzieli w oczekiwaniu na szkic zasad o co ogólnie chodzi.
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- middlekilla
Re: 8 powodów, żeby sięgnąć po Rycerzy Pustkowi
Tutaj jeśli jeszcze ktoś nie widział seria linków do zdjęć z Pyrkonu - możecie lepiej rzucić okiem na zaawansowany prototyp i inne.
Widok na całość:
Zbliżenie na figurki:
Widok na całość:
Zbliżenie na figurki:
Pozdrawiam,
Marek Mydel
Marek Mydel
- Chaaber
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 10 times
Co do figurek dostępnych na Pyrkonie, czy zostaną one ujednolicone potem? Mam na myśli podstawki do figurek i ich kolory, bo z tego co widziałem to Kate miała okrągłą podstawkę i taki jasny kolor figurki, natomiast łowcy mieli kwadratowe podstawki i szary kolor. Czego możemy się spodziewać potem?
Właśnie ze względu na niekonsekwencję w figurkach, wybrałem wariant za 159 zł. Wolę mieć znaczniki w stylu Arkham (Eldritch) Horror, niż potem narzekać na różnice. Jak się pojawi więcej figurek, to pewnie będzie można kupić komplet.
- Christoforos
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Figurki będą ujednolicone - aktualna różnica wynika stąd, że figurka Kate i figurki łowców były zamawiane w dwóch różnych firmach i zapewne jeszcze przed planami połączenia Rycerzy i Hunters.Chaaber pisze:Co do figurek dostępnych na Pyrkonie, czy zostaną one ujednolicone potem? Mam na myśli podstawki do figurek i ich kolory, bo z tego co widziałem to Kate miała okrągłą podstawkę i taki jasny kolor figurki, natomiast łowcy mieli kwadratowe podstawki i szary kolor. Czego możemy się spodziewać potem?
Ale to pewnie Marek szerzej się wypowie.