Poszperałem w temacie, rzeczywiście powoduje, że płaci się jeden. Szkoda, że w instrukcji w czerwonej ramce wrzucili koszt jako coś ważnego, a fakt, że cena się zmienia ma jakby niejasny zapis i przeczący wielkiemu czerwonemu napisowi. Człowiek uczy się całe życie. Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie.Qrzy pisze: ↑21 sie 2022, 23:51
A czego ma to dowodzić?
Bo w tej samej instrukcji objaśnienie symboli z żółtych kart wyraźnie mówi, że zmieniają koszt materiału na 1.
Polecam też wątek: https://boardgamegeek.com/thread/289596 ... -coin-work
7 Cudów Świata - Pojedynek - pytania i wątpliwości
- ave.crux
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 1247 times
Re: 7 Cudów Świata - Pojedynek
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Re: 7 Cudów Świata - Pojedynek
Też z początku myślałam jak Ty. Że cena będzie 1+... Ale nadal wydawało mi się że karta mało opłacalna więc zaczęłam szukać no i jak na BGG napisali, problemy żółtych kart to najwięcej wątków dotyczących reguł. I jest tak jak napisałam. Czyli płaci się tylko 1. Jest to właśnie dobra karta jeżeli ktoś będzie miał monopol na jakiś surowiec. Wtedy nadal masz szansę na kupno i wybudowanie bo nie będziesz płacić wyśrubowanych cenave.crux pisze: ↑21 sie 2022, 22:08
Re: 7 Cudów Świata - Pojedynek - pytania i wątpliwości
Pytanie o Minerwę, czy jak nie staje na polu minerwy tylko ja mijam karta czerwona to czy minerwa zadziałała czy nie?
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 493 times
- Kontakt:
Zadziała. W instrukcji jest nawet zaznaczone, że pion konfliktu nie może przeskoczył piona Minerwy. Minerwa działa jak mór, dochodzi do niej i się zatrzymuje. Następnie pion Minerwy jest usuwany.
No to chyba mamy inne instrukcje, bo według tego co czytam to moim zdanie tylko jak trafi na to konkretne pole to się zatrzymuje o jedno wcześniej.
"Minerwa
Umieść pion Minerwy na dowolnym polu toru rywalizacji militarnej. Jeśli pion Konfliktu miałby znaleźć się
na polu piona Minerwy, zamiast tego należy go zatrzymać, jego
ruch dobiega końca. Następnie należy odrzucić pion Minerwy."
"Minerwa
Umieść pion Minerwy na dowolnym polu toru rywalizacji militarnej. Jeśli pion Konfliktu miałby znaleźć się
- Qrzy
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 119 times
- Kontakt:
... i dokładnie pod fragmentem, który cytujesz, wyraźnie na niebiesko dopisano:kamj pisze: ↑27 lut 2023, 11:28 No to chyba mamy inne instrukcje, bo według tego co czytam to moim zdanie tylko jak trafi na to konkretne pole to się zatrzymuje o jedno wcześniej.
"Minerwa
Pamiętaj! Pion konfliktu nie może „przeskakiwać” piona Minerwy!
Pion konfliktu na tym torze nie przeskakuje pól, staje na każdym po kolei gdy przesuwasz go o kilka.
Owszem, zatrzymuje się przed polem, na którym był pion Minewry, ale niezależnie od tego czy "docelowe" pole było tym, które zajmowała, czy którymś za nią.
- Qrzy
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 119 times
- Kontakt:
A co mówi instrukcja o symbolach jak ten na tej karcie?
Ta karta zmienia cenę zakupu dla wskazanego materiału. Począwszy od następnej tury, możesz kupować wskazany materiał z banku
w stałej cenie 1 monety za sztukę.