878 Vikings: Invasions of England (B. Beckett, D. Kimmel, J. Stahl)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
Re: 878 Vikings: Invasions of England (B. Beckett, D. Kimmel, J. Stahl)
Wesprę bankowo. Przecież to Ogry wydają. Temat też mi pasuje, a jak będzie jeszcze plastikowa armia, to idealnie wpasuje się w kostki Pandemica: Upadek Rzymu
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 249 times
- Kontakt:
Jarek robił grafiki w środku pudła. To na okładce nie jest jego.
A na komponentach są na przykład takie grafy. Chyba fajne
Czyli zanosi się, że polska wersja, tak samo jak Zamki Szalonego króla Ludwika, będzie kupowana przez geeków spoza Polski, bo art dużo lepszy
Gratulejszyn
Gratulejszyn
- ghostdog
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
Czy bedzie Ew możliwość zakupu samego dodatku? Chodzi o domki. Akurat mam i podstawkę i dodatek ale nie mam domków.
"Obydwaj pochodzimy ze starożytnych plemion Obydwaj jesteśmy już na wymarciu Wszystko wokół nas zmienia się....."
moja lista
http://boardgamegeek.com/collection/use ... own=1&ff=1
moja lista
http://boardgamegeek.com/collection/use ... own=1&ff=1
- kaimada
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 132 times
Re: 879 Vikings: Invasion of England (B. Beckett, D. Kimmel, J. Stahl)
Problem jaki mam z dodatkiem jest taki, że większość modułów niepotrzebnie komplikuje rozgrywkę. Masa małych zasad do zapamiętania, a runy bardzo mocno faworyzują i tak mocnych Anglików. Poza tym po otwarciu pudełka z dodatkiem... No biednie to wygląda jak na cenę angielskiej wersji czyli 140 zł. Zobaczymy za ile będzie w kampanii na zagramw.to, ale... ja bym dla samych kart epickich bitew, dwóch liderów i ewentualnie grodów z kościołami nie brał. Trochę za mało, a ten ostatni element dodatkowo zmienia zasady zwycięstwa. Niby fajnie, że mamy nowe możliwości, ale czy przy tak prostej grze jest to potrzebne?pwitkows pisze: ↑03 maja 2019, 12:53Grałem w podstawkę. Jestem po lekturze instrukcji dodatku, jedyne co mogę powiedzieć na podstawie tego co grałem i czytałem to wg. mnie te dodatkowe moduły nie zrobią rewolucji, a wprowadzą kilka dodatkowych zasad do gry i na pewno urozmaicą samą rozgrywkę. Część z tych modułów to żetony i dodatkowe zasady więc można wypróbować przed kupnem jak ktoś ma podstawkę. Jeżeli dodatek będzie w okolicach 100 PLN to na pewno wezmę w przeciwnym wypadku odpuszczę i kupię leader pack-a.
Pełna recenzja 878 Vikings na ZnadPlanszy.
-
- Kontakt:
Będzie taka możliwość po ufundowaniu gry.
-
- Kontakt:
Re: 879 Vikings: Invasion of England (B. Beckett, D. Kimmel, J. Stahl)
Dodatek jest o tyle ciekawy, że dodatkowe moduły możemy dowolnie dokładać do gry. Dla każdego z pewnością znajdzie się tam coś ciekawego. Obecna cena angielskiej wersji jest rzeczywiście mocno przesadzona i na zagramw.to będzie dużo, dużo niższa.kaimada pisze: ↑16 maja 2019, 11:48Problem jaki mam z dodatkiem jest taki, że większość modułów niepotrzebnie komplikuje rozgrywkę. Masa małych zasad do zapamiętania, a runy bardzo mocno faworyzują i tak mocnych Anglików. Poza tym po otwarciu pudełka z dodatkiem... No biednie to wygląda jak na cenę angielskiej wersji czyli 140 zł. Zobaczymy za ile będzie w kampanii na zagramw.to, ale... ja bym dla samych kart epickich bitew, dwóch liderów i ewentualnie grodów z kościołami nie brał. Trochę za mało, a ten ostatni element dodatkowo zmienia zasady zwycięstwa. Niby fajnie, że mamy nowe możliwości, ale czy przy tak prostej grze jest to potrzebne?pwitkows pisze: ↑03 maja 2019, 12:53Grałem w podstawkę. Jestem po lekturze instrukcji dodatku, jedyne co mogę powiedzieć na podstawie tego co grałem i czytałem to wg. mnie te dodatkowe moduły nie zrobią rewolucji, a wprowadzą kilka dodatkowych zasad do gry i na pewno urozmaicą samą rozgrywkę. Część z tych modułów to żetony i dodatkowe zasady więc można wypróbować przed kupnem jak ktoś ma podstawkę. Jeżeli dodatek będzie w okolicach 100 PLN to na pewno wezmę w przeciwnym wypadku odpuszczę i kupię leader pack-a.
Pełna recenzja 878 Vikings na ZnadPlanszy.
Grę wesprę na 100%, choćby z tego powodu, że jestem fanem sagi Bernarda Cornwella "Wojny wikingów" (gorąco polecam, od razu +1000 do klimatu ). Mechanicznie również wygląda całkiem nieźle i już nie mogę się doczekać, kiedy będę mógł zagrać.
Dzięki za fajny tekst. Jedno tylko małe sprostowanie. "Fyrd" to nazwa ówczesnego angielskiego pospolitego ruszenia, a nie jak wynikałoby z recenzji nazwa jakiegoś plemienia, nacji etc.
- kaimada
Hmmm pojawia się jako frakcja, która w grze jest. Sprawdzałem, że to po prostu taka milicja ichnia. Także rozumiałem to, a faktycznie są odpowiednikiem indian z 1775.
Dzięki za uwagę
- lotheg
- Has thanked: 271 times
- Been thanked: 276 times
Pytanie do tych co grali: opcja gry na 4 graczy jest trochę dopięta na siłę albo wymaga bardzo ogranego grona, żeby funkcjonować - tak jak w Wojnie o Pierścień? Czy może jest to realny skład osobowy, w którym gra się tak samo przyjemnie jak w 2 osoby?
Kanban to najlepszy Vital, a Trajan jest lepszy od Zamków.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- kaimada
Powiedziałbym, że większość twierdzi że w czteroosobowym wariancie bawią się dużo lepiej niż w dwuosobowym. Dwuosobowa gra to granie na dwie talie na stronę.
Gra była projektowana na cztery osoby. Jest problem z drugim graczem Wikingów, który nie pojawia się w poprzednich grach, ale nie pojawia się często i nie psuje gry.
-
- Kontakt:
Gra się tak samo przyjemnie. Jest więcej zabawy, a mniej główkowania nad mapą
Wiemy jednak, że zdania są podzielone i po jednej stronie są zwolennicy gry w parach, a po drugiej wariantu 1 na 1.
To jest trochę tak, jak kto lubi albo na jaki typ rozgrywki akurat przyjdzie ochota. Grając samemu po jednej stronie masz wszystko pod kontrolą, ale w parach za to świetnie się kombinuje.
W weekend powinien pojawić się film na zagramw.to z rozgrywki na czterech graczy. Będzie to zapowiedziany wcześniej pojedynek Zagram - Ogry.
-
- Kontakt:
Talia to 6 kart - po 3 na frakcję, więc spokojnie jest to do ogarnięcia.kaimada pisze: ↑16 maja 2019, 13:56 Powiedziałbym, że większość twierdzi że w czteroosobowym wariancie bawią się dużo lepiej niż w dwuosobowym. Dwuosobowa gra to granie na dwie talie na stronę.
Gra była projektowana na cztery osoby. Jest problem z drugim graczem Wikingów, który nie pojawia się w poprzednich grach, ale nie pojawia się często i nie psuje gry.
Mam nadzieję, że cena będzie wysoka, bo dotychczas udawało się trzymać tej zasady, której nie chcę złamać - żadnych zakupów w przedsprzedaży na polskim crowdfundingu. A kusi strasznie i dobra cena może przeważyć!
A z innej beczki, zna ktoś jakieś inne gry drużynowe tego typu (poza pozostałymi tytułami Academy)? Takie 2vs2 (ewentualnie 1vs2)? Bo to fajna, niewypełniona w naszej kolekcji nisza. Mocno rozważam 878 i nie widzę za bardzo jakichś alternatyw.
A z innej beczki, zna ktoś jakieś inne gry drużynowe tego typu (poza pozostałymi tytułami Academy)? Takie 2vs2 (ewentualnie 1vs2)? Bo to fajna, niewypełniona w naszej kolekcji nisza. Mocno rozważam 878 i nie widzę za bardzo jakichś alternatyw.
-
- Kontakt:
Cena podstawki nie przekroczy 170zł, z dodatkiem "Wiek Wikingów" powinna się zakręcić koło 230zł. Czy to będzie wysoka cena?
(ceny EB)
OK, za 200 złotych to ta gra wygląda na kompletny no brainer dla mnie. To i Inis będzie się prezentować naprawdę dobrze razem na półce. Pytanko takie tylko: na BGG szacowany czas gry to 60-120 minut, sprawdza się to? I raczej niższa czy wyższa granica jeśli tak?
-
- Kontakt:
U nas wychodziło 90-120, ale my długo myślimy
-
- Kontakt:
Na dwóch 90, na czterech 120. W parach raczej wychodziło zawsze dłużej.
Mnie interesuje tryb w parach i czas jest OK, także wsparcie brzmi jak plan
@OgryGames
Jakieś informacje na temat progów do odblokowania w czasie zbiórki? Jest szansa na coś więcej niż tylko polską, odświeżoną wersję podstawki i dodatku? Oczywiście samo to wystarczy, ale jestem ciekaw czy zaszalejecie i zrobicie własne moduły czy raczej pójdziecie w coś innego.
Jakieś informacje na temat progów do odblokowania w czasie zbiórki? Jest szansa na coś więcej niż tylko polską, odświeżoną wersję podstawki i dodatku? Oczywiście samo to wystarczy, ale jestem ciekaw czy zaszalejecie i zrobicie własne moduły czy raczej pójdziecie w coś innego.