3PO z karty przeciwnika.kastration pisze:Moja ostatnia wątpliwość, przy zagraniu karty Interwencja ONZ z kartą przeciwnika np. za 3 PO, mam do wykorzystania te 3 PO z tej karty, czy jedynie 1 PO z karty Interwencja ONZ? Podejrzewam, że ta pierwsz opcja (spory bonus dla grającego), ale wolę się upewnić.
Jasne, że spory bonus... tylko zostajesz z o jedną kartą mniej na ręku, a to może się szybciutko zemścić. Plus wydarzenia, które zadają poważne straty, jeśli nie zagrasz ONZ. Jak trafisz ONZ w późnej fazie gry, to dobrze go trzymać na wszelki wypadek
Zgadza się co do wyników, a co do sensowności zagrania - czasem chcesz zawalczyć o 2 militarki (bo to defacto mogą być dwa punkty).kastration pisze:A raczej przedostatnia, bo pytanie nr 2: na przykład jest wojna arabsko-izraelska czy inny taki konflikt i pisze, że po modyfikacjach atakujący wygrywa jak wyrzuci 4-6. Załóżmy, że mam kontrolę w Izraelu będąc atakowany tą kartą (czyli modyfikator -1 do rzutu), dodatkowo mam kontrolę w Libanie (znów -1) - czyli wtedy tylko 6 na kostke na rywalowi wygraną i 2 PZ z wydarzenia tej karty? A jeśli mam w 3 kontrolę, to nie ma sensu jej zagrywać i rzucać, bo nie da się wygrać przecież, tak?