Star Wars: Unlimited TCG (Daniel Schaefer)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
yakos
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times

Re: Star Wars: Unlimited TCG (Daniel Schaefer)

Post autor: yakos »

Spróbuję opisać to dokładnie.
Jest pięć podstawowych rzadkości kart (oznaczonych literką u dołu karty): Special (S), Common (C), Uncommon (U), Rare (R) i Legendary (L). Karty mogą też występować w różnych wariantach, różniących się np. wykończeniem, ramką, alternatywnym artem (Foil, Hyperspace, Hyperspace Foil, Showcase).
Karty Special nie występują w booseterach. Obecnie takie karty występują w zestawie Starter Pack, przy czym (poza starterowymi liderami: Lukiem i Vaderem) w starterze są po 3 kopie tego rodzaju karty (czyli komplet potrzebny do budowy talii).
Lista kart Special: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=22
W boosterze jest 16 kart:
• 1 lider: może być o rzadkości Common (częściej) lub Rare (rzadziej).
Lista liderów Common: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=2&type=4
Lista liderów Rare: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=12&type=4
• 1 baza o rzadkości Common (bazy Rare pojawiają się w slocie na kartę Rare/Legendary).
Na odwrocie bazy jest Token (Shield lub Experience).
Lista baz Common: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=2&type=7
• 9 kart o rzadkości Common (typu Unit, Event lub Upgrade)
Lista kart Common typu Unit: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=2&type=9
Lista kart Common typu Event: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=2&type=8
Lista kart Common typu Upgrade: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=2&type=10
• 3 karty o rzadkości Uncommon (typu Unit, Event lub Upgrade)
Lista kart Uncommon typu Unit: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=7&type=9
Lista kart Uncommon typu Event: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=7&type=8
Lista kart Uncommon typu Upgrade: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=7&type=10
• 1 karta o rzadkości Rare (częściej, tu mogą być też bazy) lub Legendary (rzadziej)
Lista kart Rare typu Base: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=12&type=7
Lista kart Rare typu Unit: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=12&type=9
Lista kart Rare typu Event: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=12&type=8
Lista kart Rare typu Upgrade: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=12&type=10
Lista kart Legendary: https://starwarsunlimited.com/cards?rarity=17
• 1 karta w wariancie Foil – może być o dowolnej rzadkości (najczęściej Common, najrzadziej Legendary).
Poszczególne karty mogą też wystąpić w wariancie Hyperspace – zamiast czarnej ramki rysunek karty jest rozciągnięty na obszar ramki i na ramce są rozchodzące się linie dające efekt przechodzenia w hiperprzestrzeń. Lider, baza lub inna karta może wystąpić w wariancie Hyperspace. Karty Foil również mogą być dodatkowo w wariancie Hyperspace. Karta typu Rare/Legendary w wariancie Hyperspace zajmuje jeden ze slotów na Uncommon: teoretycznie można trafić paczkę z legendą w slocie Rare/Legendary, foliową legendą w slocie na Foil i hyperspace’ową legendę w slocie na Uncommon.
Inne częstotliwości trafienia poszczególnych rzadkości/wariantów, jakie podało FFG:
• Karta o rzadkości Legendary: ok. 1 na 8 paczek.
• Karta w wariancie Hyperspace: ok. 2 na 3 paczki (może się trafić kilka w 1 paczce).
• Karta o rzadkości Rare/Legendary w wariancie Hyperspace: ok. 1 na 15 paczek.
• Karta o rzadkości Rare/Legendary w wariancie Foil i Hyperspace: ok. 1 na 50 paczek.
Dodatkowo liderzy mogą wystąpić w bardzo rzadkim wariancie Showcase (specjalne foliowanie, inna grafika, inny layout karty), który trafia się ok. 1 na 288 paczek (12 boxów).
Dodatkowe warianty kart można zdobyć np. z zestawów Weekly Play Kit uczestnicząc w turniejach Weekly Play. Są tam warianty niektórych kart z inną grafiką i ramką oraz warianty Hyperspace kart o rzadkości Special (których normalnie nie ma w boosterach, a normalne warianty są w zestawach startowych). W nagrodach na turniejach na innych poziomach Organized Play również będą specjalne warianty kart do zdobycia.
Artykuł dotyczący zawartości boosterów: https://starwarsunlimited.com/articles/ ... of-release
Artykuł dotyczący zawartości zestawów Weekly Play Kit, zawierających dodatkowe warianty kart: https://starwarsunlimited.com/articles/ ... ll-the-way

A odpowiadając na pytanie:
szczudel pisze: 27 lut 2024, 14:35 Widziałem jakiś unboxing i nie rozumiem systemu rzadkości kart w tej grze. Skoro są jakies turbo rzadkie karty różniące się ilustracją, promki wręcz - to czy tam playset jako taki będzie pospolity i tylko warianty bedą rzadkie?
Zdobycie playseta common, uncommon, rare w wariancie bazowym powinno być łatwe. Z legendami może być trudniej, bo jest ich w sumie 16 w pierwszym secie.
Gabhor

Post autor: Gabhor »

Witam, mam dwa pytania
1. Czy startery Spark of Rebellion dla dwóch graczy zawsze mają tak samo zbudowane talie czy różnią się między starterami ?

2. Czy karty z nadchodzącego Shadows of The Galaxy można będzie mieszać ze Spark of Rebellion ?

Z góry dziekuje
evrard
Has thanked: 7 times
Been thanked: 33 times

Post autor: evrard »

Gabhor pisze: 09 lip 2024, 20:42 Witam, mam dwa pytania
1. Czy startery Spark of Rebellion dla dwóch graczy zawsze mają tak samo zbudowane talie czy różnią się między starterami ?

2. Czy karty z nadchodzącego Shadows of The Galaxy można będzie mieszać ze Spark of Rebellion ?

Z góry dziekuje
1. Tak, są identyczne, co więcej w mojej skromnej ocenie są dobrze zbalansowane, co nie jest regułą w starterach kolekcjonerskich karcianek. Dodatkowo zawierają całkiem sporo znanych postaci z uniwersum, a nie same postacie trzecioplanowe.

2. Tak. Choć, jeżeli nie planujesz kupować boosterów to raczej będzie lepiej pozostać przy fabrycznych ustawieniach niz mieszać karty z różnych starterów - możesz zachwiać balansem o ile ten bedzie zachowany w nowych taliach.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1412 times
Been thanked: 1634 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ktoś mógłby porównać rozgrywkę na samym two players set'cie do Star Wars: The Deckbuilding Game?

Prosta/bardziej złożona.
Krótsza/dłuższa.
Głębsza/płytsza.
?
Sprzedam: Tales from the Red Dragon Inn, BRW:Rebirth, Dungeon Universalis, Warhammer Quest
Przygarnę: Skirmishe (lista w temacie)
Awatar użytkownika
Highlander
Has thanked: 119 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Highlander »

Mr_Fisq pisze: 12 lip 2024, 17:21 Ktoś mógłby porównać rozgrywkę na samym two players set'cie do Star Wars: The Deckbuilding Game?
Prosta/bardziej złożona.
Krótsza/dłuższa.
Głębsza/płytsza.
?
Grałem z 10 partii w TDG i jakos podobnie podstawowymi deckami TCG, i tak na szybko:

1) partie w deckbuilding sa dłuższe, szczególnie jak chcesz grać do 4 baz
2) to subiektywne, ale dużo bardziej podoba mi się walka w TCG, bo wyróżnia osobne teatry kosmiczny i lądowy, plus istnieją ciekawsze zdolności (np. możliwość ominięcia obrońcy żeby wbić hity bazie), takie klimaty powiedzmy jak w Star Wars Rebelia. TDG wrzuca wszystko do jednego wora, więc AT-AT rozwala krążownik kalamarianski itp.
3) graficznie to też subiektywne ale preferuje grafiki z TDG
3) każda z nich ma swoja głębię i daje możliwości kombinowania

Lubię zagrać w obie, prywatnie mam TDG i chyba nawet sobie kupię samą podstawkę TCG do grania z dziećmi, z którymi teraz ogrywamy TDG (7 i 10 latek).
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Chyba skuszę się na starter.

Ciekaw jeszcze jestem czy talię ze starterów będą trzymać równy poziom. Bo chętnie zamiast dokupować boostery i bawić się w budowanie talii, dokupował bym startery i grał różnymi gotowymi taliami.
Sprzedam: Tales from the Red Dragon Inn, BRW:Rebirth, Dungeon Universalis, Warhammer Quest
Awatar użytkownika
Michałku
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times
Kontakt:

Post autor: Michałku »

Czy talie że starterów będą trzymać równy poziom to nie wiem, ale to jest ccg. Talie startowe to tylko demo gry. Jeśli chcesz czerpać z niej pełną przyjemność to warto takie trochę rozbudować, sięgnąć po nowych liderów. Oczywiście kupowanie kart legendarnych do domowego grania mija się z celem, bo są to karty najczęściej absurdalnie drogie. Ale można spokojnie bawić się bez legend a pozostałe karty nabyć w rozsądnej cenie.
Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
evrard

Mr_Fisq pisze: 12 lip 2024, 18:48 Wielkie dzięki za odpowiedź.

Chyba skuszę się na starter.

Ciekaw jeszcze jestem czy talię ze starterów będą trzymać równy poziom. Bo chętnie zamiast dokupować boostery i bawić się w budowanie talii, dokupował bym startery i grał różnymi gotowymi taliami.
Pierwsze wrażenie może być mylne ale nie... Właśnie odpakowałem starter z drugiego setu i czuję się rozczarowany. Bardzo dużo przedruków z pierwszego setu, znaczniej mniej ciekawych (w sensie znanych) postaci, i mam wrażenie że jest mniej erek i uncommonów. Ogólnie talie wydają się być dużo uboższe. Zaznaczam, że nimi nie grałem więc nie wiem jak działają w ogniu blasterów.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Michałku pisze: 12 lip 2024, 19:07 Czy talie że starterów będą trzymać równy poziom to nie wiem, ale to jest ccg. Talie startowe to tylko demo gry. Jeśli chcesz czerpać z niej pełną przyjemność to warto takie trochę rozbudować, sięgnąć po nowych liderów.
Ja akurat nie lubię gry przed grą - siedzenia i rozkminiania jak złożyć talię, zwłaszcza że miałbym dwie talie do złożenia (dla siebie i przeciwnika).

Sama podmiana liderów wydaje się kusząca - ale raczej należałoby również dostosować talie - na to szkoda mi czasu.
evrard pisze: 12 lip 2024, 19:07 Bardzo dużo przedruków z pierwszego setu, znaczniej mniej ciekawych (w sensie znanych) postaci, i mam wrażenie że jest mniej erek i uncommonów. Ogólnie talie wydają się być dużo uboższe. Zaznaczam, że nimi nie grałem więc nie wiem jak działają w ogniu blasterów.
Starter dla dwóch graczy do tej "fali" (? - nie wiem jak się to w unlimited nazywa) to Mando (serial) - mi nie przeszkadza, dla mnie to lepsze niż najnowsza trylogia, albo więcej tego samego z oryginalnej trylogii.

Karty ze startera można podejrzeć tu:
https://starwarsunlimited.gg/shadows-of ... r-starter/

Daj znać jak sprawdzisz talie w boju :+1:
Awatar użytkownika
Michałku
Kontakt:

Mr_Fisq pisze: 12 lip 2024, 20:42
Ja akurat nie lubię gry przed grą - siedzenia i rozkminiania jak złożyć talię, zwłaszcza że miałbym dwie talie do złożenia (dla siebie i przeciwnika).

Sama podmiana liderów wydaje się kusząca - ale raczej należałoby również dostosować talie - na to szkoda mi czasu.
W takim razie zastanowiłbym się czy to jest gra dla Ciebie. Ideą karcianek cg jest budowanie talii. Granie taliami startowymi szybko Ci się znudzi.
grucha
Has thanked: 19 times

Post autor: grucha »

Są gdzieś rozpiski/gotowe takie dla kogoś kto chciałby minimalnym wkładem finansowym podrasować talię startowe dla domowego grania?
Pochodzenie człowieka od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas.
evrard

grucha pisze: 15 lip 2024, 10:43 Są gdzieś rozpiski/gotowe takie dla kogoś kto chciałby minimalnym wkładem finansowym podrasować talię startowe dla domowego grania?
Poszukaj na olx lub allego lokalnie tak zwanych playsetów. Są to zestawy commonów lub uncommonów w trzech sztukach w przystępnych cenach. Do domowego grania nada się idealnie.
Awatar użytkownika
Michałku
Kontakt:

grucha pisze: 15 lip 2024, 10:43 Są gdzieś rozpiski/gotowe takie dla kogoś kto chciałby minimalnym wkładem finansowym podrasować talię startowe dla domowego grania?
Chcesz kupić gotowe talie czy podejrzeć gotowe talie?
Jeśli interesuje Cię opcja druga to najlepiej swudb.com. NIe wiem co prawda jak będzie z drugim setem, ale w pierwszym bywały bardzo mocne talie (zielona Sabine np.), które nie korzystały w ogóle z Legend, a karty R można kupić po 4 zł / szt.
Z resztą są organizowane turnieje również bez Legend, żeby można było grać bez przewalania dużej kasy.
grucha

Post autor: grucha »

Chodziło właśnie o podgląd gotowych talii budżetowych, żeby zobaczyć jakie karty ewentualnie dokupić do posiadanej już podstawki.
Dzięki, przyjrzę się.
Pochodzenie człowieka od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas.
aryss
Has thanked: 11 times
Been thanked: 22 times

Post autor: aryss »

Tak jak pisal Evrard kup playsety C a najlepiej C i UC na grupce handlowej. W cenie podstawki dostaniesz duzy zapas kart ( a przy 2 cyklach to juz beda bardzo duze ilosci kombinacji do grania domowego. Grupka handlowa to :
https://www.facebook.com/groups/1408835023082245

Co do budzetowych deckow to zolty tarkin chyba aktualnie w nowym cyklu ma byc nowa sabinka
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 88 times
Been thanked: 70 times

Post autor: spongePepp »

Czy jest tutaj na grupie ktoś kto ma jakiekolwiek informacje na temat aktualnego dodatku? Czy jest planowany dodruk, czy koniec nakładu i brak boosterów w sklepach w normalnych cenach aż do kolejnego dodatku? tak jak to było przy okazji SOR
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 600 times
Been thanked: 292 times

Post autor: Markus »

Ludzie kiedyś narzekali że nowym osobom ciężko wejśc w LCG z powodu nadmiaru kart , ale w SW:U CCG wydawane przez FFG też wejście jest niemożliwe tym razem z powodu niedoboru kart (obecni gracze wykupują karty na pniu).
Jednak FFG nie umie w karcianki. Niech zostaną przy LCG z kooperacją.
drzewko
Has thanked: 53 times
Been thanked: 314 times

Post autor: drzewko »

No wlasnie, ktos mi powie o co tutaj w ogole chodzi? Przetestowalem sobie gierke na tts (kurde fajna, kupie sobie starter i 4 boosterki shadow of the galaxy, pogram, lekko domodyfikuje decki tymi czterema boosterkami i kupie sobie cos wiecej. Taki piękny to był plan. A tu patrze a tych 24 booster packow to juz nie kupie, chyba ze od "koników".
A premiera nie byla przypadkiem kilka/kilkanascie dni temu?

Czy to znaczy ze jesli mnie kolejny "cykl" zainteresuje to musze wszystko kupic przed premiera bo juz nie bedzie?

Co do samej gry, lekka, fajna i przyjemna, chociaz mam wrazenie ze teatr kosmosu jest troche po macoszemu potraktowany.
Chociaz ja bardzo lubie to rozdzielenie na teatry wojny. Dawno temu tez byla karcianka Star Wars TCG ktora rozdzielala to na 3 teatry (space, ground i hero) i dzialalo to swietnie.
Awatar użytkownika
Michałku
Kontakt:

Niestety FFG mocno nie doszacowało gry i produktu jest za mało na rynku. Ilości druku ustawiane są z ogromnym wyprzedzeniem i nie byli w stanie zmienić już ilość drugiego cyklu... może będzie to możliwe przy trzecim i może wtedy uda się osiągnąć jakąś normalność.
Przebąkiwali coś o dodrukach... ale póki co to tylko mydlenie oczu.
Niestety tak to wygląda, że aby załapać się na karty z drugiego cyklu, trzeba było boxy zamawiać w przed premierze. Teraz pozostaje już kupowanie pojedynczych kart z drugiej ręki (bo ceny boxów są absurdalne). Plus jest taki, że pojedyncze karty C, U, R są w normalnych cenach, tylko L osiągają wysokie ceny.
drzewko pisze: 17 lip 2024, 09:43 Co do samej gry, lekka, fajna i przyjemna, chociaz mam wrazenie ze teatr kosmosu jest troche po macoszemu potraktowany.
W pierwszym cyklu było zdecodawanie mniej grywalnych jednostek w kosmosie i głównie "szło się" dołem, choć nie można było kosmosu zaniedbać. Ale drugi cykl wprowadził już więcej jednostek latających i pojawia się wręcz decki oparte głównie na ataku z nieba.
Awatar użytkownika
Largo
Has thanked: 156 times
Been thanked: 114 times

Post autor: Largo »

Potwierdzam, że dystrybucja tej gry to jakiś ponury żart :/
drzewko
Has thanked: 53 times
Been thanked: 314 times

Post autor: drzewko »

Michałku pisze: 17 lip 2024, 12:04
drzewko pisze: 17 lip 2024, 09:43 Co do samej gry, lekka, fajna i przyjemna, chociaz mam wrazenie ze teatr kosmosu jest troche po macoszemu potraktowany.
W pierwszym cyklu było zdecodawanie mniej grywalnych jednostek w kosmosie i głównie "szło się" dołem, choć nie można było kosmosu zaniedbać. Ale drugi cykl wprowadził już więcej jednostek latających i pojawia się wręcz decki oparte głównie na ataku z nieba.
Wszystkich kart nie przejrzalem jeszcze ale po cichu licze na interakcje miedzy "niebem a ziemią" tak jak to bylo w starej TCG.
Dla przykladu niektore jednostki z kosmosu mogly bombardowac jednostki naziemne jesli teatr kosmiczny byl wyczyszczony z przeciwnikow. Analogicznie niektore jednostki naziemne mialy umiejetnosc ostrzeliwania tych z kosmosu.

No zobaczymy. W takim razie trenuje na tym co mam i czekam na cykl trzeci (chociaz nie jestem fanem wojen klonów).
O wiele bardziej widzialbym ere walk z Yuzhann Vongami (mimo ze to legacy jest).
aryss
Has thanked: 11 times
Been thanked: 22 times

Post autor: aryss »

drzewko pisze: 17 lip 2024, 12:37
Michałku pisze: 17 lip 2024, 12:04
Wszystkich kart nie przejrzalem jeszcze ale po cichu licze na interakcje miedzy "niebem a ziemią" tak jak to bylo w starej TCG.
Dla przykladu niektore jednostki z kosmosu mogly bombardowac jednostki naziemne jesli teatr kosmiczny byl wyczyszczony z przeciwnikow.
Taka jednostka już była w pierwszej fali. Teraz doszedł event co pozwala na atak dowolnym statkiem na ziemie, oba przypadki są też o tyle fajne że obrońca naziemny ma karę do powera
Wosho
Has thanked: 183 times
Been thanked: 143 times

Post autor: Wosho »

Podobno nie przewidzieli hajpu i jest problem z pierwszymi dwoma setami, maja poprawc to w ok 3ego.
Polecam kupic sngle na fb lub CM i uczyc sie gry ;)
Prawdziwe OP bedzie w secie 3+.
Muadib

Post autor: Muadib »

Hej,

Jest bodajze planowany dodruk pierwszego setu Q3 , 2024
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 457 times
Been thanked: 319 times

Post autor: Deem »

Czy nie jest to standardowy problem / ostrożność FFG w ostatnich latach? Tak samo było z pierwszymi setami do Marvel Champions - pierwszy rzut znikał błyskawicznie, a kolejne były już normalnie dostępne. Rozumiem, że jest różnica między LCG i TCG, ale chyba tym bardziej powinni chcieć umożliwić zakup tym, którzy się nie załapali.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
ODPOWIEDZ