Generalnie chodzi mi o tą podstawkę gry, Spartakus. Nie dodatek. Także mówisz że I w p.n.e by to był?
Spartakus: Krew i Zdrada / Spartacus: A Game of Blood & Treachery (A. Dill, J. Kovaleski, S. Sweigart)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Spartakus: Krew i Zdrada / Spartacus: A Game of Blood & Treachery (A. Dill, J. Kovaleski, S. Sweigart)
Re: Spartakus: Krew i Zdrada / Spartacus: A Game of Blood & Treachery (A. Dill, J. Kovaleski, S. Sweigart)
Powstanie Spartakusa było w I wieku p.n.e. (dokładnie to w latach 73-71 p.n.e.) W VIII wieku p.n.e. to dopiero powstał Rzym jako miasto.
Ktoś może słyszał jakieś plotki czy będą dodatki w nowej edycji?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 437 times
- Kontakt:
Kompletnie nie ma info o dodatkach.
Info od wydawnictwa.
Planują dodatki do Spartakusa na pierwszy kwartał 2022.
Planują dodatki do Spartakusa na pierwszy kwartał 2022.
-
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 490 times
- Kontakt:
Spartacus: A Game of Blood and Treachery – first impressions
Dzięki moim planszówkowymi znajomym – miałem nareszcie okazję zapoznać się z grą Spartacus: A Game of Blood and Treachery. Zrobiła on na mnie bardzo dobre wrażenie – podobnie jak serial – i w poniższym artykule przedstawiam swoje pierwsze wrażenia. Miłej lektury.
LINK: Spartacus: A Game of Blood and Treachery – first impressions
Dzięki moim planszówkowymi znajomym – miałem nareszcie okazję zapoznać się z grą Spartacus: A Game of Blood and Treachery. Zrobiła on na mnie bardzo dobre wrażenie – podobnie jak serial – i w poniższym artykule przedstawiam swoje pierwsze wrażenia. Miłej lektury.
LINK: Spartacus: A Game of Blood and Treachery – first impressions
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
https://theboardgameschronicle.com/
Szybkie pytanie do ogranych w Spartaksa.
Robiłem dzisiaj przymiarkę i na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że nie na tu wystarczająco dużo mięsa na 3 godziny grania.
Od jakiego wariantu warto zacząć?
Robiłem dzisiaj przymiarkę i na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że nie na tu wystarczająco dużo mięsa na 3 godziny grania.
Od jakiego wariantu warto zacząć?
Co masz na myśli mówiąc warianty? Mamy komplet z 2 dodatkami ograny łącznie więcej niż kilkanaście razy.....
Gra jest wbrew pozorom dość długa i sporo się dzieje. 3 godziny od 4 pkt zwycięstwa przy ogranej ekipie to taka lekko ponad średnia rozgrywka. Przy czym od 1 pkt nie polecam zaczynać, bo się ciągnie nawet jeśli gra się przyjemnie.
Gra jest wbrew pozorom dość długa i sporo się dzieje. 3 godziny od 4 pkt zwycięstwa przy ogranej ekipie to taka lekko ponad średnia rozgrywka. Przy czym od 1 pkt nie polecam zaczynać, bo się ciągnie nawet jeśli gra się przyjemnie.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 76 times
To jest dla mnie dziwne, bo dla mnie super jest to, że nie mamy aż tylu wpływu żeby coś zagrać i musimy do tego dojść. Grając od 1 pkt mam to odczucie, ale wtedy rozgrywka się bardzo, ale to bardzo dłuży.
- Galatolol
- Has thanked: 624 times
- Been thanked: 1030 times
Uciekanie rzeczywiście może być problemem. My sobie radzimy poprzez umowę, że tego nie robimy, i roleplayowanie "no dajesz, chodź tu".
- itsthisguyagain
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 387 times
Wiadomo coś na temat dodatków do 2 edycji?
-
Wątpię, żeby wyszły. Słaba jest sprzedaż 2. edycji, więc wydaje mi się, że ta wersja będzie brzydkim, słabo ożywionym Frankensteinem. Gdyby nie te grafiki, to może miałoby to rację bytu, a tak to, no cóż...
- scraber
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 118 times
Błędne koło, brak dodatków <=> słaba sprzedaż.antonio3333 pisze: ↑28 mar 2022, 17:48Wątpię, żeby wyszły. Słaba jest sprzedaż 2. edycji, więc wydaje mi się, że ta wersja będzie brzydkim, słabo ożywionym Frankensteinem. Gdyby nie te grafiki, to może miałoby to rację bytu, a tak to, no cóż...
Mi się udało kupić podstawkę + Widmo Śmierci za 180zł w folii
Tylko te przeklęte węże i wilki
Jakby wydali, normalnie, big boxa, jak to teraz jest w modzie i dopracowali pewne rzeczy, na które narzekają fani, to miałoby sens. Tymczasem dostaliśmy produkt na który nikt nie czekał i którego nikt nie chciał, więc zgadzam się z tym, że nie ma co liczyć na dodatki.
- itsthisguyagain
- Has thanked: 234 times
- Been thanked: 387 times
No nie wiem. W końcu w GF9 nie pracują jacyś idioci i chyba zdają sobie sprawę, że słaba sprzedaż może być wynikiem braku dodatków które nawet ja (osoba nie znająca Spartakusa) wiem, że do gry są wręcz obligatoryjne.
Gdyby tak było, to zrobiliby big big boxa zamiast bawić się w jakieś podchody.itsthisguyagain pisze: ↑28 mar 2022, 18:43 No nie wiem. W końcu w GF9 nie pracują jacyś idioci i chyba zdają sobie sprawę, że słaba sprzedaż może być wynikiem braku dodatków które nawet ja (osoba nie znająca Spartakusa) wiem, że do gry są wręcz obligatoryjne.
uuu czyżbym wtopił kupując nową edycję Spartakusa?
Oba dodatki są must have czy tylko jeden?
Oba dodatki są must have czy tylko jeden?
-
Szczerze, to w sumie zależy ile w niego gracie. Jeśli sporadycznie to podstawka serio wystarczy, ale jak już częściej chcecie pograć no to wypadałoby coś dokupić. Szczerze to polecam chyba lepiej dostępny jeszcze Widmo śmierci, bo wprowadza innowacje co do imprez gladiatorskich, ale niestety ma też odwołania do poprzedniego dodatku Węże i wilki, który jest trudniej dostępny, ale też wprowadza super tryb jak walki drużynowe gladiatorów i możliwość grania w szerszym gronie. W sumie z 2 dodatkami jakie wyszły to wychodzi, że można grać w 7 osób, ale szczerze to raczej nie polecam, bo grałem w 6 graczy i mego to było długo i byliśmy mega zmęczeni. Wydaje mi się, że 5 osób to jest chyba max jaki można usiąść do tej gry i czerpać z niej największą zabawę, ale tak startujmy od minimum 4 pkt wpływu, ale tylko jeśli ludzie są ograni, a jak nie to 7 pkt musi wlecieć.
Spróbujemy więc partię na 4 osoby w samą podstawkę i na 7pkt. Zobaczymy czy na siądzie.antonio3333 pisze: ↑28 mar 2022, 19:40Szczerze, to w sumie zależy ile w niego gracie. Jeśli sporadycznie to podstawka serio wystarczy, ale jak już częściej chcecie pograć no to wypadałoby coś dokupić. Szczerze to polecam chyba lepiej dostępny jeszcze Widmo śmierci, bo wprowadza innowacje co do imprez gladiatorskich, ale niestety ma też odwołania do poprzedniego dodatku Węże i wilki, który jest trudniej dostępny, ale też wprowadza super tryb jak walki drużynowe gladiatorów i możliwość grania w szerszym gronie. W sumie z 2 dodatkami jakie wyszły to wychodzi, że można grać w 7 osób, ale szczerze to raczej nie polecam, bo grałem w 6 graczy i mego to było długo i byliśmy mega zmęczeni. Wydaje mi się, że 5 osób to jest chyba max jaki można usiąść do tej gry i czerpać z niej największą zabawę, ale tak startujmy od minimum 4 pkt wpływu, ale tylko jeśli ludzie są ograni, a jak nie to 7 pkt musi wlecieć.
-
Jeśli masz ogarną w gry planszowe ekipę to bym spróbował na 4 pkt, bo ja pamiętam, że jak grałem z moimi nieogranymi znajomymi to na 7 pkt zeszło chyba z 2 godziny? Coś koło tego.XLR8 pisze: ↑28 mar 2022, 19:42Spróbujemy więc partię na 4 osoby w samą podstawkę i na 7pkt. Zobaczymy czy na siądzie.antonio3333 pisze: ↑28 mar 2022, 19:40Szczerze, to w sumie zależy ile w niego gracie. Jeśli sporadycznie to podstawka serio wystarczy, ale jak już częściej chcecie pograć no to wypadałoby coś dokupić. Szczerze to polecam chyba lepiej dostępny jeszcze Widmo śmierci, bo wprowadza innowacje co do imprez gladiatorskich, ale niestety ma też odwołania do poprzedniego dodatku Węże i wilki, który jest trudniej dostępny, ale też wprowadza super tryb jak walki drużynowe gladiatorów i możliwość grania w szerszym gronie. W sumie z 2 dodatkami jakie wyszły to wychodzi, że można grać w 7 osób, ale szczerze to raczej nie polecam, bo grałem w 6 graczy i mego to było długo i byliśmy mega zmęczeni. Wydaje mi się, że 5 osób to jest chyba max jaki można usiąść do tej gry i czerpać z niej największą zabawę, ale tak startujmy od minimum 4 pkt wpływu, ale tylko jeśli ludzie są ograni, a jak nie to 7 pkt musi wlecieć.
- Ardel12
- Has thanked: 1140 times
- Been thanked: 2333 times
7 pkt daje za dużą możliwość szybkiego końca gry przy dobrym układzie. Te 5pkt można raz dwa strzelić i gra się kończy zanim zaczniemy dobrze się bawić. 4pkt dla mnie są najlepszym trybem. 1pkt tylko zmula start i niby daje poczucie budowy od zera, ale nie jest tego warte. Sporej liczby kart się nie zagra, więc mieli się je na kasę i tury robią się nudnawe.
Dla mnie pierwszy dodatek jest znacząco lepszy niż Widmo. Primusa można nawet i z samą podstawką odpalać, więc najciekawsza zmiana jest w sumie do zaimplementowania bez dodatku.
Sama podstawka daje sporo frajdy i póki nie zagra się z dodatkami to można spokojnie przyjąć ją za kompletną.
A i dla mnie must to granie z wariantem, że inicjatywę liczymy tak samo jak walkę/obronę
Dla mnie pierwszy dodatek jest znacząco lepszy niż Widmo. Primusa można nawet i z samą podstawką odpalać, więc najciekawsza zmiana jest w sumie do zaimplementowania bez dodatku.
Sama podstawka daje sporo frajdy i póki nie zagra się z dodatkami to można spokojnie przyjąć ją za kompletną.
A i dla mnie must to granie z wariantem, że inicjatywę liczymy tak samo jak walkę/obronę
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
W zasadzie mogę podpisać się pod powyższym.
Dodatki na start nie są potrzebne, warto sprawdzić system na gołej podstawce.
Od 1 wpływu gra się ciągnie i początek jest żmudny. Przy starcie od 7 gra może szybko się skończyć i można nie dać rady zablokować finishera. Start od 4 jest optymalny.
Blue dice variant to konieczność, jest ważniejszy od wszystkich nowości z obu dodatków razem wziętych.
Dodatki na start nie są potrzebne, warto sprawdzić system na gołej podstawce.
Od 1 wpływu gra się ciągnie i początek jest żmudny. Przy starcie od 7 gra może szybko się skończyć i można nie dać rady zablokować finishera. Start od 4 jest optymalny.
Blue dice variant to konieczność, jest ważniejszy od wszystkich nowości z obu dodatków razem wziętych.
To ostatnie moje pytanie to jakie warianty wprowadzić do Spartakusa? Zawsze przed wprowadzeniem nowej gry do grupy szukam różnych wariantów i homerules zeby pierwsza partia była jak najlepsza.
Od razu proszę o jakąś notkę co do za wariant np czy jest w instrukcji czy szukać na bgg.
Od razu proszę o jakąś notkę co do za wariant np czy jest w instrukcji czy szukać na bgg.
- mat_eyo
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 1361 times
- Kontakt:
W zasadzie wystarczy Ci blue dice variant. W skrócie chodzi o to, że kości inicjatywy rozpatrujesz jak pozostałe, zamiast sumować ich wartości. Więcej szczegółów znajdziesz na bgg.