Mage Knight PL

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
jnowaczy
Użytkownik wspierający
Posty: 184
Rejestracja: 15 wrz 2005, 20:43
Has thanked: 7 times
Been thanked: 10 times

Re: Mage Knight PL

Post autor: jnowaczy » 21 sie 2019, 10:33

Mam pytanie jeszcze o turę gracza. Załóżmy taka sytuację; wchodzę do wioski i walczę z przyległym wrogiem i pokonuje.Zaczynam nowa ture, dociagam karty, po calonocnych negocjacjach przy kuflu, werbuje towarzysza i ;
- moja tura dobiega końca i ruszyć się mogę w następnej turze
- po zwerbowaniu mogę się ruszyc

Darkstorm
Użytkownik wspierający
Posty: 158
Rejestracja: 04 gru 2018, 09:48
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Re: Mage Knight PL

Post autor: Darkstorm » 21 sie 2019, 11:35

jnowaczy pisze:
21 sie 2019, 10:33
Mam pytanie jeszcze o turę gracza. Załóżmy taka sytuację; wchodzę do wioski i walczę z przyległym wrogiem i pokonuje.Zaczynam nowa ture, dociagam karty, po calonocnych negocjacjach przy kuflu, werbuje towarzysza i ;
- moja tura dobiega końca i ruszyć się mogę w następnej turze
- po zwerbowaniu mogę się ruszyc
Po zwerbowaniu ruszyć się możesz w następnej turze.

Awatar użytkownika
pinata
Użytkownik wspierający
Posty: 621
Rejestracja: 11 mar 2014, 23:39

Re: Mage Knight PL

Post autor: pinata » 03 wrz 2019, 23:57

grzeslaw90 pisze:
28 lip 2019, 10:00
Darkstorm pisze:
28 lip 2019, 08:29
Czy można zabrać innemu graczowi miasto/wieze/baszty które ten sobie zdobył? Jak tak to kto wtedy broni? Losuje się obrońców jeszcze raz? Po udanym szturmie podmienia się tarcze?
Jeśli nie ma w nim gracza to losujesz nowy żeton. Wygrana daje wtedy połowę punktów za wroga zaokrąglając w dół. Oczywiście nadal tracisz reputację.
Odpowiedź grzeslawa jest poprawna wyłącznie w przypadku baszt. Miast i wież magów nie można przejąć - można jedynie do nich wejść i skorzystać z ich dobrodziejstw.

Awatar użytkownika
grzeslaw90
Użytkownik wspierający
Posty: 254
Rejestracja: 20 lis 2013, 18:53
Has thanked: 8 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: Mage Knight PL

Post autor: grzeslaw90 » 04 wrz 2019, 06:08

pinata pisze:
03 wrz 2019, 23:57
grzeslaw90 pisze:
28 lip 2019, 10:00
Darkstorm pisze:
28 lip 2019, 08:29
Czy można zabrać innemu graczowi miasto/wieze/baszty które ten sobie zdobył? Jak tak to kto wtedy broni? Losuje się obrońców jeszcze raz? Po udanym szturmie podmienia się tarcze?
Jeśli nie ma w nim gracza to losujesz nowy żeton. Wygrana daje wtedy połowę punktów za wroga zaokrąglając w dół. Oczywiście nadal tracisz reputację.
Odpowiedź grzeslawa jest poprawna wyłącznie w przypadku baszt. Miast i wież magów nie można przejąć - można jedynie do nich wejść i skorzystać z ich dobrodziejstw.
Nie zgadzam się. Wszystko zależy od scenariusza.

EDIT: Aaaaaaale w domyślnym nienadpisanym zasadami scenariusza przypadku masz rację :P nie da się zmienić właściciela Wieży Maga i Miasta. Co do miasta to po każdym ataku na miasto przez gracza, tylko jeśli są tam jeszcze wrogowie, to za każdego zabitego wroga kładzie się swoją tarczę. Po nieudanym podboju inny gracz może dobić i postawić obok swoje tarcze. Liderem miasta jest ten z większą ilością tarczy ale przy interakcji z miastem każda twoja tarcza daje +1 influence przy negocjacjach bez względu na leadership.

StanleyStone
Użytkownik wspierający
Posty: 246
Rejestracja: 17 lis 2015, 17:07
Has thanked: 1 time

Re: Mage Knight PL

Post autor: StanleyStone » 17 paź 2019, 01:26

Nie mogę teraz znaleźć tego ani w regułach, ani w przewodniku, ale czy nie jest tak, że jakiś efekt w grze zwiększa pulę czarów w sposób, w jaki monastyr wpływa na pulę czynów zaawansowanych?

Awatar użytkownika
grzeslaw90
Użytkownik wspierający
Posty: 254
Rejestracja: 20 lis 2013, 18:53
Has thanked: 8 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Re: Mage Knight PL

Post autor: grzeslaw90 » 17 paź 2019, 08:03

StanleyStone pisze:
17 paź 2019, 01:26
Nie mogę teraz znaleźć tego ani w regułach, ani w przewodniku, ale czy nie jest tak, że jakiś efekt w grze zwiększa pulę czarów w sposób, w jaki monastyr wpływa na pulę czynów zaawansowanych?
Nie ma. Zawsze są 3 :)

Eremita
Użytkownik wspierający
Posty: 295
Rejestracja: 27 wrz 2015, 23:27
Has thanked: 9 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Re: Mage Knight PL

Post autor: Eremita » 17 paź 2019, 11:37

StanleyStone pisze:
17 paź 2019, 01:26
czy nie jest tak, że jakiś efekt w grze zwiększa pulę czarów w sposób, w jaki monastyr wpływa na pulę czynów zaawansowanych?
Nie ma, ale niezły pomysł do fanowskiego dodatku. :-)

kowalsm
Posty: 10
Rejestracja: 03 lut 2019, 13:00
Has thanked: 1 time

Re: Mage Knight PL

Post autor: kowalsm » 18 paź 2019, 21:14

Mam pytanie, jak interpretować działanie zaawansowane czaru OFIARA? Chodzi mi dokładnie o część "Następnie zamień te pary kryształów na Manę." Czym jest pojęcie mana w MK ? Wydawało mi się, że to jest najszersze pojęcie w którym mieszczą się kryształy, znaczniki i kości, ale przy tej treści to nie ma sensu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pan_K
Użytkownik wspierający
Posty: 2214
Rejestracja: 24 wrz 2014, 19:16
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 41 times
Been thanked: 21 times

Re: Mage Knight PL

Post autor: Pan_K » 18 paź 2019, 22:39

Mana od kryształu różni się tym, że nie możesz jej zachować na kolejną turę. Przepada wraz zakończeniem tury i oddajesz ja do zasobów (jeśli jest znacznikiem) lub do puli kości many (jeśli jest kością).
To morale, tego morale, o tym morale, te morale, tych morale, o tych morale itd.
"Morale" ma gramatycznie tylko liczbę pojedynczą (singulare tantum) i nie odmienia się w języku polskim.

Ryba bez roweru, to tylko ryba...

adamsb81
Posty: 62
Rejestracja: 06 paź 2013, 10:12

Re: Mage Knight PL

Post autor: adamsb81 » 19 paź 2019, 13:45

Witam. Czy ktoś ma lub wie gdzie dostać spolszczenie do Last Legion?

Awatar użytkownika
Gromb
Użytkownik wspierający
Posty: 1744
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:09
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 182 times
Been thanked: 31 times

Re: Mage Knight PL

Post autor: Gromb » 20 paź 2019, 12:30

adamsb81 pisze:
19 paź 2019, 13:45
Witam. Czy ktoś ma lub wie gdzie dostać spolszczenie do Last Legion?
zerknij tutaj:
The Corps Is Mother, the Corps Is Father

Awatar użytkownika
woytas
Użytkownik wspierający
Posty: 525
Rejestracja: 03 lis 2013, 16:11
Has thanked: 26 times
Been thanked: 14 times

Re: Mage Knight PL

Post autor: woytas » 20 paź 2019, 15:35

A nie łatwiej tutaj?

Marshallo
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2019, 01:15
Has thanked: 1 time

Re: Mage Knight PL

Post autor: Marshallo » 11 lis 2019, 01:37

Cześć chłopaki, kupiłem jakiś czas temu grę i jest świetna ale zasady czasami potrafią na prawdę namącić w głowie więc postanowiłem zapytać was o radę w kilku kwestiach i będę rad jeżeli mi pomożecie ponieważ nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na te pytania (byćmoże przeoczyłem, jeśli tak to przepraszam, że powielam i z przyjemnością skorzystam z linku nakierowującego)

1. Czy wszystkie ataki dystansowe fizyczne (oblężnicze i zwykłe) podczas walki pvp są blokowane tylko i wyłącznie przez podwójne punkty bloku czy podwójny blok dotyczy tylko ataków dystansowych uzyskiwanych z kart "zwinność"?

2. Wczoraj miałem sytuację typu zaatakowałem gracza czarem dającym oblężniczy atak lodowy 5, który on zablokował ognistym blokiem 4 więc został mi jeden punkt, który przepadł, więc teoretycznie bardziej opłacało by się zaatakować fizycznie bo wtedy nawet gdy on blokuje żywiołem musiałby blokować podwójnie i ataki z dystansu żywiołami są generalnie mniej opłacalne bo w zasadzie nic nie zmieniają a jedynie dają szansę na możliwość blokowania w przeliczniku 1:1. Czy gdybym do tego mojego ataku oblężniczego 5 dorzucił jeszcze kartę zwinności dającą 3 obrażeń fizycznych czy działało by to tak, że cały atak zamienił by się w fizyczny 8 (5 lodowych oblężniczych z czaru + 3 fizyczne ze zwinności =8) zmuszając przeciwnika do konieczności podwójnego blokowania całego ataku czy wszystkie punkty musiały by być liczone oddzielnie ?

3, Czy gracza można "zepchnąć" i zmusić do uciekczki na hex obok już w fazie ataku dystansowego czy dopiero w fazie ataku w zwarciu ?

ODPOWIEDZ