Runebound (3rd edition)

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 10 gru 2018, 22:19

Po to jest ten dział, żeby pytać i sobie pomagać :)

A zasoby również dzieli się dla zbalansowania rozgrywki, tak by ilość broni, pancerzy, dóbr itd. była rozłożona w talii równomiernie.

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 14 gru 2018, 20:09

Kolejny raz zostałem pokonany przez Marghata :/..... W trakcie tej walki naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość/pytanie. Mam na wyposażeniu przedmiot, z którym otrzymałem żeton z symbolem wzmocnie. Przedmiot ten ma działanie aktywowane symbolem wzmocnienia. Poza żetonem otrzymanym z przedmiotem, moja postać ma jeszcze inne żetony z tym symbolem. Czy żetony, które nie są powiązane z tym przedmiotem, a mają symbol wzmocnienia mogą aktywować działanie tego przedmiotu? Czy też przedmiot może być aktywowany jedynie żetonem z nim otrzymanym?

Awatar użytkownika
Edwardo
Użytkownik wspierający
Posty: 526
Rejestracja: 13 wrz 2010, 11:48
Lokalizacja: Wroclove
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Edwardo » 14 gru 2018, 23:19

imrowai pisze:
14 gru 2018, 20:09
Czy żetony, które nie są powiązane z tym przedmiotem, a mają symbol wzmocnienia mogą aktywować działanie tego przedmiotu? Czy też przedmiot może być aktywowany jedynie żetonem z nim otrzymanym?
Możesz jak najbardziej aktywować zdolność innymi żetonami.
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 23 gru 2018, 15:36

mam kolejne wątpliwości, raczej zwiazne z poczuciem ducha gry niż strikte zasadami, tak więc:
1.czy scenariusze z NW należy traktować jako upgrade scenariuszy z podstawki?
a) weźmy scenariusz z zombiakami - zagrałem scenariusz wg dodatku NW, ale nie doczytałem do końca :P i w czasie gry tępiłem zapamiętale zombie, a na końcu okazało się ,że cel tego scenariusza to pokonanie czempionów, i vorkalesza... ? Zombiaki mogą się plenić - przeszkadzają nam okupując miasta i miasteczka, ale w zasadzie można je omijać? Czy ja znów czegoś nie rozumiem. Wersja tego scenariusz z podstawki była jakaś taka bardziej zgodna z duchem mojej wyobraźni - tępimy sługusów by na końcu zająć się szefem... a tu taka zmiana?
B) Scenariusz z marghatem to już w ogóle przegięcie - rusza on do tamalir po 2 karcie fabuły z 2 aktu - 3 pechowe rzuty i po grze? w tej sytuacji to już wogóle poziom trudności szybuje pod niebiosa bo w ciągu niecałego 1,5 aktu trzeba zdobyć złoto, porobić zakupy, podszkolić się i pędzić do walki. jest to w ogóle do ogarnięcia w 2ch bohaterów?
O ile pkt a - ma wrażenie jescze idzie jakoś ogranąć to nowego marghata w 2 osoby/bohaterów chyba nie da się ubić - udało się to wam? mam wrażenie że tu trzeba grać w 3ech, spotkać się pod koniec 1 aktu na 1 hexie i tak pokombinować przekazywaniem złota i wyposażenia by 2ch bohaterów dozbroić, by mogli zaatakować smoka.

2. Apropo scenariusza NW z zombiakami - jak na hexie miasta mam dwa zombiaki, saje koło miasta to oba mnie atakują przesówając się do mnie? jak dwa mnie atakują to by pokonać oba muszę zużyć 4 akcje?

3. granie w druznie - czy dobrze rozumiem,ze jeden gracz może robić za odpowiedzialnego za ruch ( jego kości odpowiadają za porusznie całej druzyny) i np przewozi on ją między punktami zdarzeń, a drugi gracz po wejściu na zdarzenie używa swoich akcji do eksploracji i interakcji wynikających z kart?

4. Walka w coopie - nie mogę znaleźć info ale walka w drużynie przeciw wrogom jest dopuszona jedynie przeciwko smokowi, a tam i tak walczy się z jego rożnymi aspektami? jedyne udogodnienie w walce drużynowej wynika jedynie z kart umiejętności i bez nich w zasadzie nie ma to sensu?

5. czy jest sens grać drużynowo przeciw margrathowi/vorkaleszowi wg karty scenariusz z podstawki ?

Rodzi się trochę pytań bo to w zasadzie moja pierwsza poważna przygotówka i brak mi wyczucia jak rozpatrywać wątpliwości. A może za bardzo wnikam i nie ma co się przejmować - wszelkie wątpliwości powinno się rozpatrywać uczciwie, zgodnie ze swoim sumieniem? :P A może nowe scena sa rzeczywiście lepiej zbilansowane tylko ja tego nie widzę?

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 23 gru 2018, 22:04

Wybacz za pocięcie na kawałki Twojego posta
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
1.czy scenariusze z NW należy traktować jako upgrade scenariuszy z podstawki?
Nie, te scenariusze rozgrywasz w trybie kooperacji. Jeżeli grasz według standardowych zasad pvp, to powinieneś grać w wersje scenariuszy z podstawki.
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
a) weźmy scenariusz z zombiakami [...] Zombiaki mogą się plenić - przeszkadzają nam okupując miasta i miasteczka, ale w zasadzie można je omijać? Czy ja znów czegoś nie rozumiem. Wersja tego scenariusz z podstawki była jakaś taka bardziej zgodna z duchem mojej wyobraźni - tępimy sługusów by na końcu zająć się szefem... a tu taka zmiana?
Też mnie zdziwiły zmiany w tym scenariuszu, dzięki mechanice zombie już w podstawce wydawał się całkiem dobrym pomysłem na kooperację. Zrobili dodatek kooperacyjny i wywalili zombiaki na śmietnik :)
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
B) Scenariusz z marghatem to już w ogóle przegięcie - rusza on do tamalir po 2 karcie fabuły z 2 aktu - 3 pechowe rzuty i po grze?
Ponieważ gracze w tym scenariuszu współpracują, to łatwiej im się dozbroić, więc by to zbalansować jest mniej czasu. W mojej grupie nawet grając pvp nigdy nie czekamy do końca drugiego aktu, zdarzały się nawet zwycięstwa w połowie drugiego aktu.
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
2. Apropo scenariusza NW z zombiakami - jak na hexie miasta mam dwa zombiaki, saje koło miasta to oba mnie atakują przesówając się do mnie? jak dwa mnie atakują to by pokonać oba muszę zużyć 4 akcje?
Tak, każdy się przesunie i za każdego musisz przeszukać. Także musisz za każdego wydać 2 akcje by je pokonać, czyli 2 zombie kosztują 4 akcje.
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
3. granie w druznie - czy dobrze rozumiem,ze jeden gracz może robić za odpowiedzialnego za ruch ( jego kości odpowiadają za porusznie całej druzyny) i np przewozi on ją między punktami zdarzeń, a drugi gracz po wejściu na zdarzenie używa swoich akcji do eksploracji i interakcji wynikających z kart?
Jeżeli każdy robi to w swojej turze, to tak. Jeżeli chodzi Ci o dowolną kolejność akcji bohaterów w drużynie, to nie.
imrowai pisze:
23 gru 2018, 15:36
4. Walka w coopie - nie mogę znaleźć info ale walka w drużynie przeciw wrogom jest dopuszona jedynie przeciwko smokowi, a tam i tak walczy się z jego rożnymi aspektami? jedyne udogodnienie w walce drużynowej wynika jedynie z kart umiejętności i bez nich w zasadzie nie ma to sensu?
Zgadza się.

Danioh2
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2018, 12:17

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Danioh2 » 29 gru 2018, 12:20

Witam,
Mam trochę pytań co do walki i ich żetonów

1. żetonem zwinności nie mogę obrócić jego samego ?
2. Jeżeli wyrzucę dwa Toporki ( na dwóch różnych żetonach) to w jednej rundzie akcji atakuje za 2 ? czy muszę rozłożyć to na dwie akcje?
3. Aby aktywacja jakaś umiejętność wymagająca 2N, mogę w jednej akcji walki zuży dwa różne żetony ? ( to prawie to samo co wyżej, ale się zastanawiam tutaj nad leczeniem Margatha, czy może on robić to tak łatwo?)

4. Czy można wymieniać umiejętności (te nie nauczone) miedzy graczami jako wymianę ?

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 29 gru 2018, 13:12

1. Nie, ten żeton od razu uznaje się za wydany.
2. Tak, możesz, ale nie musisz. Są sytuacje, gdzie opłaca się wydać wszystkie obrażenia fizyczne lub magiczne od razu, a czasem warto podzielić je na odrębne akcje.
3. Tak.
4. Tak, ale dopiero w dodatku Nierozerwalne Więzi. Nie jest to stricte wymiana, po prostu w swojej turze możesz przekazać bohaterowi na Twoim polu 1 monetę, 1 umiejętność z ręki, 1 pogłoskę lub 1 wyprawę (na raz można zrobić tylko jedną z tych 4 opcji). Czysta wymiana dotyczy tylko przedmiotów, gdzie obaj gracze muszą skończyć z taką samą wartością sumy przedmiotów i gotówki jaką każdy miał przed wymianą.

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 31 gru 2018, 12:45

Witam Ponownie :)
Kolejna przygoda za nami... Grasanci złoili nas bez mrugnięcia okiem :P. Przy okazji pojawiały się kolejne pytania.
1. Walka z Bandami Grasantów. Atakuję bandę, która ma na sobie np dwa oddziały. Graliśmy w ten sposób,że każde 4 obrażenia od razu zamienialiśmy na usunięcie 1 oddziału. Ale po zakończeniu gry naszło mnie,że w zasadzie można by było zamiast usuwać oddziały, nabijać rany Bandzie aż się osiągnie się jej limit ran (określony siłą bandy + pkt za oddziały) i może to być łatwiejsze rozwiązanie kwestii grasantów? Dobrze kombinuje?

Obrazek

2. Nabyłem podczas tej rundy "strój łotrzyka"
Obrazek

i taka sytuacja w walce, mam inicjatywę, aktywuję ten strój, i czeka on sobie z boku, aż wróg mnie zaatakuje by odrzucić ten atak.
Graliśmy z planszami walki, tak więc zakładałem, że jak przeciwnik miał np 3 czaszki, wyprowadzał on przeciw mnie od razu te 3 czachy, to strój negował cały ten atak.
NAgle młody wykombinował, że zagra inaczej, użył najpierw jednej czachy, pozbawił mnie ochrony, a potem dołożył mi 2ma... nosz kurde, trudno mi odmówić racji tej taktyce, ale może przesadzamy i zakładanie ,że potwory są tak inteligentne i widzą one takie możliwości, to przesada. Jeśli tak to ten strój jest nieźle OP.

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 31 gru 2018, 13:15

1. Jak najbardziej tak można grać i nawet powinno się, jeśli masz wystarczająco silną postać. Zamiany ran na usuwanie oddziałów ma na celu spowalnianie i osłabianie grasantów, jeśli nie jest się samemu dostatecznie silnym by ich w pełni pokonać.
edit: dodam, że po zakończeniu walki pozostałe rany są z grasantów usuwane.

2. Grając z planszami walki wróg nie może atakować na raty i musi zużyć wszystkie czaszki w jednej akcji, ale jeśli gracie według starych zasad i wrogiem steruje inny gracz, to podzielenie ataku na kilka akcji jest w pełni dozwolone.

litk
Użytkownik wspierający
Posty: 105
Rejestracja: 30 lip 2018, 14:14
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: litk » 10 lut 2019, 08:53

Pytanie o walkę z Margathem. Grając solo którą kartę Margatha powinienem wziąć tę z podstawki czy z Nierozerwalnych więzi? Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi na ten karcie z Nierozerwalnych więzi:
Każdy gracz walczy z innym aspektem Margatha. Na początku walki należy losowo dobrać [ikona ludzików] plansz walki i wybrać jednego bohatera, aby walczył z każdą cechą, korzystając z planszy walki, odpowiadających jej żetonów i tego arkusza.

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 22 lut 2019, 21:08

Dalej próbuje ukończyć z sukcesem walkę z grasantami - zapowiada się kolejna przegrana :(, ale przy okazji pojawiały mi się 2 pytania, na które nie mogę namierzyć odpowiedzi w instrukcji:
1. Atakuje 2 osobową drużyną - jeden gracz ejst wiodącym, a drugi go wspomaga - co w sytuacji gdy wiodący zostaje zabity? czy wspomagający może kontynuować walkę. Dotychczas w takiej sytuacji kończyłem walkę.

2. Czy jest sens zabijać wszystkie oddziały na bandzie - w sytuacji gdy je wyzeruje to banda nie ma celu ataku i od razu trzeba jej dodać co najmniej jeden. czy na karcie scenariusza nie ma błędu i czy banda z zerowym ilościom oddziałów nie powinna móc atakować świątyń, a tym samy wszystkie inne cele powinny mieć wymagane o 1 mniej oddział? A może Czegoś tu nie ogarniam?

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 23 lut 2019, 09:31

imrowai pisze:
22 lut 2019, 21:08
1. Atakuje 2 osobową drużyną - jeden gracz ejst wiodącym, a drugi go wspomaga - co w sytuacji gdy wiodący zostaje zabity? czy wspomagający może kontynuować walkę. Dotychczas w takiej sytuacji kończyłem walkę.
Zawsze walczy TYLKO gracz, który aktualnie wykonuje turę. Pozostałe postacie w drużynie nie walczą, także jak gracz walczący zginie, to walka się kończy natychmiast. Niektóre umiejętności drużynowe mogą zmieniać te zasady i inne postacie mogą mieć wpływ na walkę.
imrowai pisze:
22 lut 2019, 21:08
2. Czy jest sens zabijać wszystkie oddziały na bandzie - w sytuacji gdy je wyzeruje to banda nie ma celu ataku i od razu trzeba jej dodać co najmniej jeden. czy na karcie scenariusza nie ma błędu i czy banda z zerowym ilościom oddziałów nie powinna móc atakować świątyń, a tym samy wszystkie inne cele powinny mieć wymagane o 1 mniej oddział? A może Czegoś tu nie ogarniam?
Jest sens, jeżeli nie czujesz się na siłach ich w całości pokonać, a chcesz ich spowolnić lub przekierować na inny cel. Wyzerowanie bandy spowoduje, że w jednej turze się nie poruszą. Zgodnie z zasadami gdy banda nie posiada żadnych znaczników, to zamiast ruchu otrzymuje 1 znacznik.

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 28 lut 2019, 09:49

dzięki! To od razu zapytam - czy wygranie z hordą na 2ch bohaterów jest możliwe. Podchodziłem już ze 4 razy do tematu i ani razu nawet nie byłem blisko - czy to mi karty nie podchodzą czy też zbyt ambitnie podchodzę do tematu?

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 01 mar 2019, 23:08

Tak, jak najbardziej można wygrać, chociaż faktycznie na więcej osób może być ciut łatwiej.

Kartalon
Posty: 2
Rejestracja: 26 maja 2019, 13:37

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Kartalon » 26 maja 2019, 13:49

Mam dodatek Zerwane Więzi a więc i opcję gry kooperacyjnej, ale jakoś przyznam, że po kilku grach trochę nie czuje dodatkowych opcji z tym związanych:
1) Drużyna i poruszanie się wspólne. Co to tak na prawdę daje tzn. jeśli dołączę do drużyny, potem jest tura innej osoby z drużyny i ona rusza się dalej to po prostu możemy się szybciej poruszać (bo w turze każdego członka drużyny mamy ruch) czy źle to rozumiem? Jakoś przyzwyczaiłem się, że każdy chodzi sam i załatwia swoje sprawy i czasem tylko czymś się wymieni.
2) Zdolności grupowe - rozumiem, że można wspólnie się na nie zrzucić i niezależnie kto z członków drużyny w niej jest korzystać tzn. zrzucały się 3 osoby a w drużynie są teraz 2? Czy zdolności do walki przydają się do walki tylko z bosami? Bo normalnie chyba nie można walczyć w grupie? Jakoś nikt tych zdolności nie chciał i głównie je odrzucaliśmy.

imrowai
Posty: 74
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: imrowai » 28 maja 2019, 10:32

Zgadzam się z twoimi odczuciami,że ta kooperacja jest taka sobie.
Czasami wykorzystujemy możliwość przesyłania sobie pomiędzy graczami złota czy też misji.
Co do wspólnych zdolności - część jest średnia - tylko parę jest wartych zachodu i ich odblokowywania.
Poruszanie wspólne jest czasami pomocne, gdy czas zaczyna gonić i trzeba przeskoczyć przez plansze by podjąć konieczne działania.

Reasumując - w tym dodatku, największa wartością dla mnie są karty walki i nowe misje, które wymagają jednak sporej współpracy.

Dobrze rozumiesz - wykupiona zdolność grupowa ląduje w puli wspólnej i można z nich korzystać w dowolnej konfiguracji drużyny.

Awatar użytkownika
Olgierdd
Użytkownik wspierający
Posty: 1944
Rejestracja: 23 lut 2010, 15:25
Lokalizacja: Gdańsk
Has thanked: 47 times
Been thanked: 37 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Olgierdd » 29 maja 2019, 10:11

Dodam, że nie trzeba być w drużynie by dorzucić się swoimi trofeami do nauki umiejętności drużynowej.

Awatar użytkownika
Edwardo
Użytkownik wspierający
Posty: 526
Rejestracja: 13 wrz 2010, 11:48
Lokalizacja: Wroclove
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Edwardo » 29 maja 2019, 13:15

Kartalon pisze:
26 maja 2019, 13:49
2) Zdolności grupowe - rozumiem, że można wspólnie się na nie zrzucić i niezależnie kto z członków drużyny w niej jest korzystać tzn. zrzucały się 3 osoby a w drużynie są teraz 2? Czy zdolności do walki przydają się do walki tylko z bosami? Bo normalnie chyba nie można walczyć w grupie? Jakoś nikt tych zdolności nie chciał i głównie je odrzucaliśmy.
a ja dodam, że umiejętności drużynowych można również używać w czasie walki z wrogiem- niby nie walczysz "drużynowo" ale członkowie Twojej drużyny niejako "wspierają" Cię w walce.
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl

prokul
Posty: 23
Rejestracja: 05 paź 2016, 08:46
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: prokul » 14 wrz 2019, 00:46

Cześć, pierwsze podejście do gry i od razu mieliśmy wątpliwość. Karta umiejętności "Krzepa" (chyba taka nazwa, nie pamiętam teraz). Daje ona +1 do ciała. I pytanie : jeśli mam atrybut ciała 2 ( mogę się nauczyć 2 kart z "ciałem"), uczę się karty "Krzepa", która daje mi +1, ale też jedno miejsce z tym atrybutem zabiera, czyli dalej mogę mieć tylko 2 karty z tym atrybutem. To jaki jest sens nauczenia się takiej zdolności ? Mam 2+1=>3-1=2. Czyli znowu mam atrybut 2. Jak to rozumieć ? Albo czegoś nie ogarniam :).

Awatar użytkownika
Cin
Użytkownik wspierający
Posty: 830
Rejestracja: 17 wrz 2007, 01:19
Lokalizacja: Warszawa, czasem Kielce
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: Cin » 14 wrz 2019, 01:07

Ale do testów masz 3.

prokul
Posty: 23
Rejestracja: 05 paź 2016, 08:46
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Runebound (3rd edition)

Post autor: prokul » 14 wrz 2019, 08:15

Cin pisze:
14 wrz 2019, 01:07
Ale do testów masz 3.
A no tak, rzeczywiście :). Dzięki !

ODPOWIEDZ