Terraformacja Marsa (Rebel)

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
kastration
Użytkownik wspierający
Posty: 783
Rejestracja: 08 kwie 2015, 21:37
Lokalizacja: Kalisch
Been thanked: 8 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: kastration » 28 kwie 2019, 20:41

imrowai pisze:
28 kwie 2019, 20:35
Witam, męczę się z tą pozornie prostą grą - soluje ją rozwiewając wątpliwości, wątek ogarnąłem mniej więcej i brakuje mi 1 odpowiedzi.
Jak przesuwacie kostkę na torze produkcji dochodu (megakredytów)?\Załóżmy że mamy wskaźnik na poziomie -2, dobieram karte by podnieść dochód o 4 pkt. i teraz:
a) przesuwam o 4 do góry na -1,0,1,2
b) przesuwam o 4 do góry ma -1,1,2,3
pierdoła ale żyć mi ne daje....

Czy solo gra jest z punktu widzenia ogranego gracza łatwa czy trudna? - po pierwszej rozgrywce z korzystaniem z korporacji początkowych (tak wiem że to nie za bardzo zgodne z instrukcją :P ) w 14 pokoleniu zostałem z za niską temperaturą i 4 oceanami do ułożenia - kurde myślałem ,że będę bliżej sukcesu :/. Teraz odpaliłem już wariant korporacyjny solo (korporacja ecoline) i z kredytami w 5 pokoleniu kruchutko... ciekawe jak to się skończy ale coś czarno widzę ;P
Opcja a, idziesz pojedynczo, jak w matematyce. Czyli -1, 0, 1,2, ponieważ -2+4=2.

Dla mnie solo jest stosunkowo proste, zwłaszcza jak się nie rozwodni talii. Są raczej nieoficjalne warianty utrudniające grę niż ją ułatwiające. Jak jest zbyt trudno, możesz na przykład zamiast 4 kart co pokolenie losować 6 i wybierać 4 normalnie (lub 3), więcej kart wtedy przemielisz i łatwiej sprawdzisz poszczególne warianty. Na starcie solo może być ciekawą opcją przygotowania się pod poważniejsze wyzwania. Powodzenia!
Kupię Norwegians, dodatek do Uczty dla Odyna. Wymienię Cyklady za Le Havre lub Projekt Gaja

"Człowiek bez religii jest jak ryba bez roweru"

Awatar użytkownika
seki
Użytkownik wspierający
Posty: 1405
Rejestracja: 04 gru 2016, 12:51
Lokalizacja: Czapury/Poznań
Has thanked: 49 times
Been thanked: 47 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: seki » 28 kwie 2019, 20:44

Poziom trudności solo TM uważam za średnio trudny. Dużo zależy od wyciągniętych projektów, czasami mogą nie pasować do podnoszenia WT. Fajne jest kombinowanie z tego co się dostaje i raz się uda a innym razem nie.
Co do pytania o podnoszenie wskaźnika megakredytów to przyznam, że jestem w lekkim szoku. -2 plus 4, zawsze daje wynik 2. Nigdy 3.

imrowai
Posty: 65
Rejestracja: 09 lis 2018, 21:29
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: imrowai » 28 kwie 2019, 21:10

seki pisze:
28 kwie 2019, 20:44
Poziom trudności solo TM uważam za średnio trudny. Dużo zależy od wyciągniętych projektów, czasami mogą nie pasować do podnoszenia WT. Fajne jest kombinowanie z tego co się dostaje i raz się uda a innym razem nie.
Co do pytania o podnoszenie wskaźnika megakredytów to przyznam, że jestem w lekkim szoku. -2 plus 4, zawsze daje wynik 2. Nigdy 3.
matematycznie to nie mam wątpliwości, ale patrząc na tor na karcie gdzie pole zera jest wysunięte w lewo naszła myśl czy to nie wskazówka,że wskaźnik ma przeskoczyć z -1 bezpośrednio na 1 - ot efekt zbytniego analizowania gra :)

omas
Posty: 46
Rejestracja: 25 lut 2019, 08:47
Has thanked: 42 times
Been thanked: 8 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: omas » 29 kwie 2019, 16:29

W grze solo wszystko zalezy czy podejda Ci karty pod dana korporacje i jak szybko rozpedzisz silniczek. Najprosciej odpuscic karty miast, mikrobow, zwierzat i karty zwiazane z VP. Jako ograny powiem ze czesciej mi wychodzi niz przegrywam, porazki natomiast jak najbardziej sie zdarzaja.

Chrostek84
Posty: 31
Rejestracja: 20 lip 2010, 18:28
Been thanked: 2 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Chrostek84 » 06 maja 2019, 22:25

Czy jeśli w grze dwuosobowej mój przeciwnik spasował, to mogę wykonać już tylko dwie akcje czy mogę ich zrobić ile chcę ?

KozaK69
Posty: 96
Rejestracja: 28 sty 2017, 11:16
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: KozaK69 » 06 maja 2019, 22:26

Możesz robić ile chcesz.

meewosh
Posty: 6
Rejestracja: 27 mar 2019, 12:56
Been thanked: 1 time

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: meewosh » 08 maja 2019, 11:15

Przepraszam ale nie do końca mogę się z tym zgodzić. Przede wszystkim skąd informacja, że w wariancie 2-os. gracz Y po spasowaniu gracza X może robić więcej niż dwie akcje? W instrukcji nie ma wyjątków od podstawowej zasady - gracz może zrobić 1 akcję/2akcje/spasować. Moim zdaniem po spasowaniu gracza Y gracz X może wykonać max 2 akcje (zgodnie z instrukcją) po czym automatycznie pasuje. Ja tak gram, jeśli się mylę proszę mnie poprawić i wskazać najlepiej źródło informacji.

Samo zdanie z instrukcji (str. 8.) "Faza akcji dobiegnie końca, gdy wszyscy gracze spasują" ma szerokie spectrum interpretacji ale nic nie mówi o wyjątkach dla jakiegokolwiek wariantu. No i przede wszystkim nie mówi, że gracz może nagiąć zasadę "2 akcji" i robić tyle, ile mu się podoba po tym, kiedy drugi gracz spasował.

Awatar użytkownika
Tomzaq
Użytkownik wspierający
Posty: 1547
Rejestracja: 09 maja 2014, 18:27
Lokalizacja: Silesia Superior
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Tomzaq » 08 maja 2019, 11:18

No to chyba jesteś jedyną osobą, która tak gra. 8)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2019, 11:39 przez Tomzaq, łącznie zmieniany 1 raz.
Who is John Galt?
Posiadam

Awatar użytkownika
vincentblack
Użytkownik wspierający
Posty: 306
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:52
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: vincentblack » 08 maja 2019, 11:24

meewosh pisze:
08 maja 2019, 11:15
...jeśli się mylę proszę mnie poprawić i wskazać najlepiej źródło informacji...
https://boardgamegeek.com/thread/175831 ... ing-player

Awatar użytkownika
doczek
Posty: 98
Rejestracja: 26 sie 2018, 19:02
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: doczek » 08 maja 2019, 11:30

Niejednokrotnie specjalne robię tylko jedna akcję na swoja rundę, żeby przeciwnik "wypstrykał" się ze swoich możliwości i potem jadę do końca jakieś combo. To jest element gry. Ktoś wywali jedna kartą cała swoja kasę i spasuje. To Ty nie zrobisz nic, czy tam 2 akcje? Np. na niebieskich kartach możesz mieć do wykonania np. 5-7 akcji. Przepada??

Awatar użytkownika
donmakaron
Użytkownik wspierający
Posty: 2357
Rejestracja: 16 kwie 2009, 09:33
Has thanked: 15 times
Been thanked: 35 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: donmakaron » 08 maja 2019, 11:48

A skąd pomysł o automatycznym pasowaniu? To dopiero jest wyciągnięte z poza instrukcji. Jeśli zrobiłem moje akcje, oddaję głos drugiemu graczowi, jeśli ten już spasował, wracamy znowu do mnie.

Instruckja:
W fazie akcji gracze wykonują kolejno po 1 albo 2 akcje. Gracze rozgrywają swoje tury do momentu, aż wszyscy spasują.
i dalej:
Gracze po kolei odbywają swoje tury. W trakcie swojej tury gracz wykonuje 1 albo 2 akcje, albo pasuje. Kolejka przechodzi do na- stępnego gracza (zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara) i tak dalej, dopóki wszyscy nie spasują.

omas
Posty: 46
Rejestracja: 25 lut 2019, 08:47
Has thanked: 42 times
Been thanked: 8 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: omas » 10 maja 2019, 08:32

Za to jaki bogaty bylbym pod koniec gry ;)

as.nielo
Użytkownik wspierający
Posty: 209
Rejestracja: 01 maja 2017, 21:30
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: as.nielo » 10 maja 2019, 11:56

doczek pisze:
08 maja 2019, 11:30
Niejednokrotnie specjalne robię tylko jedna akcję na swoja rundę, żeby przeciwnik "wypstrykał" się ze swoich możliwości i potem jadę do końca jakieś combo. To jest element gry. Ktoś wywali jedna kartą cała swoja kasę i spasuje. To Ty nie zrobisz nic, czy tam 2 akcje? Np. na niebieskich kartach możesz mieć do wykonania np. 5-7 akcji. Przepada??
Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wykorzystał zasadę "jedna LUB dwie akcje" na takie pokerowe zagrywki. Czasem, gdy w bazach kryzys i biedno to daje sobie luz po jednej akcji żeby zobaczyć co się stanie i może odsprzedać jakieś patenty pod koniec generacji.

Ostatnio grałem pod produkcję kredytów i całkiem nieźle się zarabiało, zabrakowało mi jednej generacji do zagrania karty za jakieś tam grube miliony, która pewnie dała by mi wystarczająco TR na wygraną. Gdzieś od połowy gry miałem w swojej bazie kartę z portem dla imigrantów - akcja zmniejsz produkcję € żeby podnieść TR o 1. Chociaż przez większość rozgrywki kulałem gdzieś na samym końcu wskaźnika TR to ostatecznie zabrakowało mi kilku pkt do wygranej. Znacznik TR w połowie drugiej pionowej na wskaźniku punktów ;) i chyba 7 albo 8 generacji. Grałem korpo z Kolonii i chyba także z tego dodatku była karta z imigrantami.

Za namową kolegi markowaliśmy każdy swoim kolorem projekty w bazie, żeby było wiadomo kto co już zagrał.

Awatar użytkownika
donmakaron
Użytkownik wspierający
Posty: 2357
Rejestracja: 16 kwie 2009, 09:33
Has thanked: 15 times
Been thanked: 35 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: donmakaron » 10 maja 2019, 12:00

as.nielo pisze:
10 maja 2019, 11:56
Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wykorzystał zasadę "jedna LUB dwie akcje" na takie pokerowe zagrywki. Czasem, gdy w bazach kryzys i biedno to daje sobie luz po jednej akcji żeby zobaczyć co się stanie i może odsprzedać jakieś patenty pod koniec generacji.
Cieżko czasem inaczej załapać się na bonusowy ocean, zwiększenie produkcji ciepła czy podwyższenie temperatury za podwyższenie tlenu. Jak się wyczeka dobry moment, to idzie na takich zagrywkach nawet sporo zyskać. Wydaje mi się, że w większości gier mamy przynajmniej jedną taką turę, gdzie komuś opłaca się zwalniać tempo i ugrywa na tym wymierne i sensowne korzyści.

profes79
Użytkownik wspierający
Posty: 170
Rejestracja: 28 gru 2008, 18:16
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: profes79 » 10 maja 2019, 16:20

Takie pokerowe zagrywki typu "robię jedną akcję specjalną; następny proszę" to stały element gry, często pozwalający przeprowadzić jakieś kombo bez przeszkód ze strony innych graczy. Planowanie tur i decyzja, czy gramy jedną czy dwie akcje to też jeden ze środków do zwycięstwa.

superthulee
Posty: 20
Rejestracja: 12 sie 2016, 00:14

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: superthulee » 03 cze 2019, 08:50

Hej,

Dwa pytania:

1) Jeżeli karta mówi, że mam obniżyć produkcję czegoś lub mogę ją obniżyć komuś. Jeśli odpowiednio nie mogę tego zrobić ani sobie ani przeciwnikom w zależności od karty tzn. że nie mogę jej zagrać dopóki nie będę mógł spełnić warunku obniżenia produkcji?

2) Niebieskie karty - jeśli mam kartę, której efektem jest np. Umieść 1 jednostkę zwierząt. To znaczy, że muszę ją tak jakby kupić czyli z puli swoich mega kredytów wydać 1 szt?

Dzięki!

Awatar użytkownika
Tomzaq
Użytkownik wspierający
Posty: 1547
Rejestracja: 09 maja 2014, 18:27
Lokalizacja: Silesia Superior
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Tomzaq » 03 cze 2019, 08:59

superthulee pisze:
03 cze 2019, 08:50
Hej,

Dwa pytania:

1) Jeżeli karta mówi, że mam obniżyć produkcję czegoś lub mogę ją obniżyć komuś. Jeśli odpowiednio nie mogę tego zrobić ani sobie ani przeciwnikom w zależności od karty tzn. że nie mogę jej zagrać dopóki nie będę mógł spełnić warunku obniżenia produkcji?

2) Niebieskie karty - jeśli mam kartę, której efektem jest np. Umieść 1 jednostkę zwierząt. To znaczy, że muszę ją tak jakby kupić czyli z puli swoich mega kredytów wydać 1 szt?

Dzięki!
Ad2. Kostkę bierzesz z puli ogólnej, nie ze swojej
Ostatnio zmieniony 04 cze 2019, 09:28 przez Tomzaq, łącznie zmieniany 3 razy.
Who is John Galt?
Posiadam

Awatar użytkownika
Qrzy
Użytkownik wspierający
Posty: 144
Rejestracja: 05 lut 2017, 19:15
Has thanked: 3 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Qrzy » 03 cze 2019, 09:02

superthulee pisze:
03 cze 2019, 08:50
1) Jeżeli karta mówi, że mam obniżyć produkcję czegoś lub mogę ją obniżyć komuś. Jeśli odpowiednio nie mogę tego zrobić ani sobie ani przeciwnikom w zależności od karty tzn. że nie mogę jej zagrać dopóki nie będę mógł spełnić warunku obniżenia produkcji?
Jeśli dotyczy Ciebie - nie możesz zagrać. Jeśli Jakiegokolwiek gracza (czerwona obwódka) - możesz zagrać i nie wywołać efektu.
Odpowiednie fragmenty instrukcji:
Aby zagrać kartę, gracz musi spełniać jej wymagania, a także
być w stanie wywołać opisane na niej efekty.
Od tej zasady istnieją 4 wyjątki:
(...)
d) Gracz może zagrać kartę usuwającą zasoby w czerwonej ramce dowolnemu graczowi, nawet jeśli nie może lub nie chce ich
usunąć (brak zasobów danego typu albo gracz jest jedynym posiadaczem danych zasobów; zob. karta C oraz przykład poniżej).
superthulee pisze:
03 cze 2019, 08:50
2) Niebieskie karty - jeśli mam kartę, której efektem jest np. Umieść 1 jednostkę zwierząt. To znaczy, że muszę ją tak jakby kupić czyli z puli swoich mega kredytów wydać 1 szt?
Nie, po prostu bierzesz brązowy znacznik z puli i kładziesz go na karcie.

Krassus101
Posty: 19
Rejestracja: 06 mar 2017, 17:51

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Krassus101 » 03 cze 2019, 23:21

Obniżenie produkcji jest zawsze obowiązkowe:

https://boardgamegeek.com/thread/170520 ... ifications

2) List of other topics -> Removing resources optional -> ostatnie zdanie.

Awatar użytkownika
Qrzy
Użytkownik wspierający
Posty: 144
Rejestracja: 05 lut 2017, 19:15
Has thanked: 3 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Qrzy » 04 cze 2019, 08:20

Krassus101 pisze:
03 cze 2019, 23:21
Obniżenie produkcji jest zawsze obowiązkowe:

https://boardgamegeek.com/thread/170520 ... ifications

2) List of other topics -> Removing resources optional -> ostatnie zdanie.
Fakt, nie zwróciłem uwagi, że chodzi o produkcję.

Awatar użytkownika
japanczyk
Użytkownik wspierający
Posty: 882
Rejestracja: 26 gru 2018, 08:19
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 207 times
Been thanked: 101 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: japanczyk » 04 cze 2019, 08:23

Czy gdzieś w jakimś FAQ jest jakieś info nt. karty Strumienie Lawy? Co jeśli wszystkie pola opisane na karcie są zajęte? Czy nie powinno to prowadzić do zniszczenia tych pól i zajęcia ich wulkanem (bo wiecie... wulkan)? Czy karta jest zwyczajnie bezuzyteczna w takim wypadku?

Tuminure
Użytkownik wspierający
Posty: 413
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:07
Lokalizacja: Gołdap
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Tuminure » 04 cze 2019, 08:58

japanczyk pisze:
04 cze 2019, 08:23
Czy gdzieś w jakimś FAQ jest jakieś info nt. karty Strumienie Lawy? Co jeśli wszystkie pola opisane na karcie są zajęte? Czy nie powinno to prowadzić do zniszczenia tych pól i zajęcia ich wulkanem (bo wiecie... wulkan)? Czy karta jest zwyczajnie bezuzyteczna w takim wypadku?
Karta jest bezużyteczna, ponieważ "Aby zagrać kartę, gracz musi spełniać jej wymagania, a także być w stanie wywołać opisane na niej efekty".

W starszych wersjach instrukcji był wyjątek mówiący o tym, że "Gracz może zagrać kartę umieszczającą na planszy obszar,
którego nie może już umieścić (wszystkie obszary tego typu zostały wykorzystane)." ale ten wyleciał w nowszych edycjach i obecnie tyczy się to jedynie oceanów.

Mati013
Posty: 1
Rejestracja: 14 cze 2019, 13:57

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Mati013 » 14 cze 2019, 22:30

Cześć wszystkim. Ostatnio dyskutowaliśmy o karcie "poszukiwanie życia". Brzmi ona następująco:

Zapłać 1m, żeby odkryć i odrzucić wierzchnią kartę z talii. Jeśli odkryjesz kartę z symbolem mikrobow, umieść tu 1 jednostke nauki.

Koniec gry. Jeśli na tej karcie znajduje się przynajmniej 1 jednostka nauki, otrzymujesz 3 pz.


Czy na tej karcie mogę uzbierać więcej jednostek nauki czy tylko jedną i jej moc jest wyczerpana ? Czy po trafieniu karty mikrobów i otrzymania jednostki nauki mogę dalej w następnych pokoleniach szukać mikrobow?

Zdania były podzielone podczas rozgrywki. Jeśli można zbierac cały czas jednostki nauki to ta karta jest bardzo mocna.

Awatar użytkownika
seki
Użytkownik wspierający
Posty: 1405
Rejestracja: 04 gru 2016, 12:51
Lokalizacja: Czapury/Poznań
Has thanked: 49 times
Been thanked: 47 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: seki » 14 cze 2019, 23:06

Mati013 pisze:
14 cze 2019, 22:30
Cześć wszystkim. Ostatnio dyskutowaliśmy o karcie "poszukiwanie życia". Brzmi ona następująco:

Zapłać 1m, żeby odkryć i odrzucić wierzchnią kartę z talii. Jeśli odkryjesz kartę z symbolem mikrobow, umieść tu 1 jednostke nauki.

Koniec gry. Jeśli na tej karcie znajduje się przynajmniej 1 jednostka nauki, otrzymujesz 3 pz.


Czy na tej karcie mogę uzbierać więcej jednostek nauki czy tylko jedną i jej moc jest wyczerpana ? Czy po trafieniu karty mikrobów i otrzymania jednostki nauki mogę dalej w następnych pokoleniach szukać mikrobow?

Zdania były podzielone podczas rozgrywki. Jeśli można zbierac cały czas jednostki nauki to ta karta jest bardzo mocna.
Szukać możesz dalej, ale nawet jeśli znajdziesz więcej niż 1 karte z mikrobem to i tak na koniec gry otrzymujesz 3 pz niezależnie od ilości.

Golfang
Użytkownik wspierający
Posty: 518
Rejestracja: 10 wrz 2018, 21:47
Lokalizacja: Będzin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Golfang » 18 cze 2019, 08:58

Dopiero wczoraj odebrałem swoją kopię gry. Zacząłem czytać instrukcję i nasuwa mi się pytanie:
Czy gdy efekt zmusza do zniszczenia ROŚLINNOŚCI (lasu) - obniża się poziom tlenu na planecie? Chyba nigdzie nie jest to podane w instrukcji.
----------------
moja kolekcja
moje plany

ODPOWIEDZ