Gry na podstawie książek (lub odwrotnie)
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 309 times
Gry na podstawie książek (lub odwrotnie)
Witajcie.
Zastanawiam się ile jest takich tytułów, gdzie poza grą planszową można w tym samym świecie poczytać książkę. Wiem o Star Wars, Władcy pierścieni i Warhammer 40000. Znacie jeszcze jakieś inne tytuły, w których można połączyć granie przy stole z czytaniem książek ? Fajnie, gdyby w obu przypadkach wydania były w języku polskim. Jeżeli jest inaczej to zaznaczcie to w komentarzu.
Pozdrawiam,
Andrzej
Zastanawiam się ile jest takich tytułów, gdzie poza grą planszową można w tym samym świecie poczytać książkę. Wiem o Star Wars, Władcy pierścieni i Warhammer 40000. Znacie jeszcze jakieś inne tytuły, w których można połączyć granie przy stole z czytaniem książek ? Fajnie, gdyby w obu przypadkach wydania były w języku polskim. Jeżeli jest inaczej to zaznaczcie to w komentarzu.
Pozdrawiam,
Andrzej
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 53 times
Re: Gry na podstawie książek (lub odwrotnie)
Filary Ziemi, Słup Ognia, Conan (kilka gier jest), Narty Narking (wiele książek w jednej grze), Gra o Tron (wiele gier), gry ze Światem Dysku w tle (Ankh Morpork np.), Dune, Pan Lodowego Ogrodu, Wiedźmin: Gra Przygodowa.
Jest cała kategoria na BoardGameGeeku: https://boardgamegeek.com/boardgamecate ... &sort=rank
Jest cała kategoria na BoardGameGeeku: https://boardgamegeek.com/boardgamecate ... &sort=rank
Ostatnio zmieniony 05 maja 2020, 12:14 przez KrzysiekL, łącznie zmieniany 4 razy.
- Zet
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 175 times
Twórczość H.P. Lovecrafta i cała masa gier ze świata mitów Cthulu.
Magic the Gathering. Ksiazek w uniwersum swiata gry jest pelno.
Po polsku nowe juz chyba nie wychodza ale do tych starszych byly polskie przeklady.
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Do Time STORIES będzie wydana, czy już jest może nawet, książka. To przypadek gdzie gra była pierwsza i nie stanowi wielkiego uniwersum.
TU było już trochę to omawiane na forum jakiś czas temu.
Jeśli komiks również się liczy to znajdzie się jeszcze kilka tytułów.
TU było już trochę to omawiane na forum jakiś czas temu.
Jeśli komiks również się liczy to znajdzie się jeszcze kilka tytułów.
- sin
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Z tych jeszcze niewymienionych:
Brandon Sanderson (książki są po polsku, gry nie):
Gry z serii Sherlock Holmes: Detektyw Doradczy w oparciu o cykl Artura Doyle'a.
Gra Achaja BGG na podstawie powieści Andrzeja Ziemiańskiego.
Planowana tego samego wydawnictwa jest gra w świecie Inkwizytora Jacka Piekary (forum).
Oprócz WH40k były też gry w świecie WH Fantasy, z Chaosem w Starym Świecie (BGG) oraz Warhammer: Inwazją (BGG) jako najbardziej popularnymi.
Jest też trochę gier w uniwersum Harrego Pottera, Hogwarts Battle cieszy się największym uznaniem (BGG).
Brandon Sanderson (książki są po polsku, gry nie):
- gra Mistborn: House War (BGG) na podstawie cyklu Z Mgły zrodzony.
- gra The Reckoners (BGG) na podstawie cyklu Mściciele.
- nadchodząca gra Call to Adventure: The Stormlight Archive (BGG) na podsawie cyklu Archiwum Burzowego Światła
Gry z serii Sherlock Holmes: Detektyw Doradczy w oparciu o cykl Artura Doyle'a.
Gra Achaja BGG na podstawie powieści Andrzeja Ziemiańskiego.
Planowana tego samego wydawnictwa jest gra w świecie Inkwizytora Jacka Piekary (forum).
Oprócz WH40k były też gry w świecie WH Fantasy, z Chaosem w Starym Świecie (BGG) oraz Warhammer: Inwazją (BGG) jako najbardziej popularnymi.
Jest też trochę gier w uniwersum Harrego Pottera, Hogwarts Battle cieszy się największym uznaniem (BGG).
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
- Gosiek
- Has thanked: 484 times
- Been thanked: 97 times
- Kontakt:
World of Warcraft i Starcraft, a szczególnie ten pierwszy, to sporo książek osadzonych w lore obu uniwersów.
Chociaż tutaj plaszówki czerpały głównie z komputerowych pierwowzorów.
Chociaż tutaj plaszówki czerpały głównie z komputerowych pierwowzorów.
- Breżniew
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 122 times
Nemo's War - na podstawie klasyka Verne'a "20 000 mil podmorskiej żeglugi".
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 309 times
Powiedzcie czy przeczytanie książek Lovecratf'a pomaga w graniu ? Czy znajomość postaci/potworów powoduje, że lepiej czuć klimat gry ? Czy książki fabularnie są połączone z grami ? Pojawia się synergia pomiędzy książką, a grą ?
Czy może raczej jest tak, że książka to jeden świat, a gra drugi ?
Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam,
Andrzej
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Zdecydowanie tak, znajomość bogów i mitologii pozwala lepiej się wczuć w gry ze świata Lovecrafta. Natomiast jest pewna różnica w klimacie - książki są raczej o przyprawiającym o szaleństwo zetknięciu się z czymś niewyobrażalnym, gry bardziej o strzelaniu z tommy-guna do macek
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
- Breżniew
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 122 times
Wypowiem się na podstawie Arkham Horror 2ed i Eldritch Horror. Wg mnie znajomość książek Lovecrafta nie jest warunkiem dobrej zabawy przy tych grach. Możesz nie znać opowiadań a i tak gra będzie wystarczająco immersyjna, bo teksty z kart są dobrze napisane i można powiedzieć że daje Ci świat na tacy. Trzeba jednak zaznaczyć, że świat Lovecrafta z jego opowiadań i światy Lovecrafta z gier planszowych to jednak nie to samo. W grach potwory biegają po ulicach Arkham albo po całym świecie i walka z nimi to nic nadzwyczajnego - ot, zwyczajna tura graczy. W opowiadaniach potwory zazwyczaj nie pojawiają się tak nonszalancko - są zaledwie ułamkiem treści. W niewielu utworach HPL-a pojawiają się bezpośrednie konfrontacje ze stworami z Mitów.andrzejstrzelba pisze: ↑06 maja 2020, 11:48 Powiedzcie czy przeczytanie książek Lovecratf'a pomaga w graniu ? Czy znajomość postaci/potworów powoduje, że lepiej czuć klimat gry ? Czy książki fabularnie są połączone z grami ? Pojawia się synergia pomiędzy książką, a grą ?
Pozdrawiam,
Andrzej
A czy znajomość utworów Lovecrafta pomaga w graniu? Mechanicznie na pewno nie, a pod względem immersji... znajdź mi kogoś, kto czytał Lovecrafta, a grając w gry planszowe na podstawie jego dzieł nie błyśnie okiem na dźwięk słów "Innsmouth", "Shoggoth" czy "Cthulhu" Zdecydowanie wrażenia z gry będą bogatsze, a z treści kart twórcy gry będą nieustannie mrugali do gracza okiem
Podsumowując: jeśli nie czytałeś, a chcesz zagrać - nie wahaj się - graj. Będziesz się świetnie bawił (oczywiście jeszcze zależy w którą grę i w jakim gronie).
Jeśli czytałeś, to tym bardziej zagraj, bo w trakcie gry będą dzwonić dużo i często, a Ty będziesz wiedział w którym lesie
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
Znajomość na pewno nie zaszkodzi . Ale odmienne media to są zawsze byty niezależne. Może i są jakieś synergie, ale świat Mitów HPL a świat Mitów stworzony na potrzeby rynku rozrywkowego to są odrębne uniwersa.andrzejstrzelba pisze: ↑06 maja 2020, 11:48 Powiedzcie czy przeczytanie książek Lovecratf'a pomaga w graniu ? Czy znajomość postaci/potworów powoduje, że lepiej czuć klimat gry ? Czy książki fabularnie są połączone z grami ? Pojawia się synergia pomiędzy książką, a grą ?
-
- Has thanked: 1561 times
- Been thanked: 252 times
Spoiler:
jej się ten świat spodobał, że to ona pierwsza wyhaczyła Cthulhu: Death May Die i to ona bardzo ubolewa, że nie kupiliśmy krasnala. Dodam też, że to ona śledzi na bieżąco i pilnuje premier dodatków do HwA LCG. Więc moim zdaniem znajomość dzieł Lovecrata nie wpływa na to, czy lepiej czy gorzej się czuje klimat gry, a już na pewno nie pomaga w samym graniu. Ja znam dzieła Lovecrafta i jakoś szczególnie przed porażkami mnie to nie chroni. W HwA LCG to moje postacie częściej albo giną albo popadają w szaleństwo
-
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 680 times
- Kontakt:
No właśnie grasz idealnie - kanoniczna wręcz zgodność z dziełami samotnika z Providence...
- garg
- Has thanked: 1575 times
- Been thanked: 1148 times
Zresztą książka jest całkiem fajna. Dla mnie ciekawsza, niż sama gra. Choć dla niektórych nie będzie to wielka rekomendacja...
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- VivoBrezo
- Has thanked: 160 times
- Been thanked: 577 times
- Kontakt:
Pewnie trochę offtop, ale mi się marzy 4x, albo area control w świecie ,,Opowieści z meekhańskiego pogranicza".
Cześć! Nie widzicie nas, ale możecie nas usłyszeć w podcaście Kości, Piony i Bastiony. Rozmawiamy o grach, które lubimy, bo życie jest za krótkie, na te słabe.
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Ciężko powiedzieć, że to jest gra na podstawie książki. Właściwie to w ogóle nie można powiedzieć, że to jest gra na podstawie książki.
Tak bardzo jak uwielbiam grę to nie polecam książki. Chyba w życiu niczego gorszego nie przeczytałem.