W Roku Smoka / Im Jahr des Drachen (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1603 times
- Kontakt:
W Roku Smoka / Im Jahr des Drachen (Stefan Feld)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2017, 20:20 przez GrzeL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Re: Im Jahr des Drachen
Rozumiem, Michale, że już masz ją w swojej hurtowni?MichalStajszczak pisze:Na targach w Essen Alea zaprezentuje swoją najnowszą grę Im Jahr des Drachen
czyli W roku smoka

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- MichalStajszczak
- Kontakt:
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
No przecież sobie żartuję, bo jest na Twojej stronieMichalStajszczak pisze:Niestety, gra jeszcze nie jest dostępna. Prawdopodobnie premiera będzie w Essen. I teżnie wiadomo, czy grę będzie można jużtam kupić, czy tylko będą pokazane egzemplarze demonstracyjne.

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
- MichalStajszczak
- Kontakt:
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Polska instrukcja:
http://www.rebel.pl/product.php/1,302/1 ... achen.html
http://www.rebel.pl/product.php/1,302/1 ... achen.html
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Nie placimy. Numer przy postaci oznacza ile *dostajemy* punktow inicjatywy (na torze postaci). Im lepsza postac tym daje mniej punktow inicjatywy - np. Medyk 2 daje tylko 1 punkt inicjatywy.
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
W 3 osoby tez jest bardzo dobrze. Zmniejsza sie istotnosc inicjatywy - mozna wiec pozwolic sobie na lepsze postacie, zachowac wiecej osob przy zyciu. No i przede wszystkim jest wiecej gotowki, poniewaz nawet ostatni gracz ma do wyboru nadal minimum 2 rozne akcje.
Z drugiej strony jest DUŻO mniej postaci, więc trzeba uważać, żeby ktoś ich nam nie sprzątnął sprzed nosa.
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
Duzo mniej? A nie spada ich tyle ilu brakuje graczy?
Nie - spadają po dwie na gracza. Biorąc pod uwagę, że na początku bierze się dwie postacie (dwóch rodzajów) i zagrywając jokery z normalną kartą postaci można zdobyć łącznie cztery postacie danego rodzaju na grę (co w niektórych strategiach może się opłacać), to zaczyna być ciasno - szczególnie że niektóre postacie są bardziej popularne od innych.
Na dwóch graczy zostają na początku gry tylko cztery osoby każdego rodzaju - jedna starsza i trzy młodsze (poza osobami bez tego rozróżnienia), z czego dwie młodsze mogą zniknąć już na starcie (jeżeli gracze wybiorą podobne kombinacje)... Trzeba jeszcze uwzględnić to, że postacie lubią schodzić z tego świata, więc może zabraknąć możliwości ich "uzupełnienia" - utrzymanie wszystkich przy życiu staje się dużo ważniejsze.
Nawet w rozgrywce pięcioosobowej zabrakło raz medyków przed zarazą, a im mniej graczy, tym gorzej, to znaczy tym bardziej strategicznie. =)
Na dwóch graczy zostają na początku gry tylko cztery osoby każdego rodzaju - jedna starsza i trzy młodsze (poza osobami bez tego rozróżnienia), z czego dwie młodsze mogą zniknąć już na starcie (jeżeli gracze wybiorą podobne kombinacje)... Trzeba jeszcze uwzględnić to, że postacie lubią schodzić z tego świata, więc może zabraknąć możliwości ich "uzupełnienia" - utrzymanie wszystkich przy życiu staje się dużo ważniejsze.
Nawet w rozgrywce pięcioosobowej zabrakło raz medyków przed zarazą, a im mniej graczy, tym gorzej, to znaczy tym bardziej strategicznie. =)
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
- Nataniel
- Administrator
- Kontakt:
W piecioosobowej rozgrywce brakuje tylko 1 medyka (mlodszego) aby wszyscy mieli komplet lekarstw. Jakis zwykle to mi go brakujeLim-Dul pisze:Nawet w rozgrywce pięcioosobowej zabrakło raz medyków przed zarazą, a im mniej graczy, tym gorzej, to znaczy tym bardziej strategicznie. =)

A ja mam pytanie o kwestie niesprecyzowana w instrukcji:
czy postac mozna przeniesc z jednego palacu do drugiego w trakcie swojej kolejki rekrutowania?
Taka watpliwosc pojawila sie podczas jednej z partii, a ze w instrukcji nie ma ze wolno - ustalilismy, ze nie wolno. Z jednej strony - sprawa bardzo rozgrywke ulatwia (zapobiega sie latwo ruinie palacu), a to dla fanow niedobre;) zas z drugiej to ciekawy pomysl na dorobienie sie na budowniczym, gdy juz minela nam susza;)
Do tego za pierwszym razem jakos mi umknela informacja, ze zetony katastrof powinny byc odkryte. Ale byla zabawa:) Pisze o tym, bo nie jest w instrukcji napisane, czy maja byc odkryte, a zmienia to calkowicie sposob patrzenia na gre. Duzo lepiej oczywiscie z odkrytymi i tu niemiecka instrukcja (nie nosze na granie, bo nie znam jezyka, mam drukowana po polsku, ale nedznej jakosci wydruk) bardzo pomogla.
Choc, jako fan blefa i grania w ciemno - mam kiedys plan rozgrywke z zakrytymi zetonami powtorzyc;)
Przy okazji - polska instrukcja zawiera blad, ze postaci z drugiego rzedu przynosza wiecej i maja WIEKSZA wartosc...
Jak wczesniej wspomnial Nataniel - maja mniejsza wartosc, co zreszta jest jednym z dylematow: czy byc pierwszym, czy lepiej zaopatrzonym;)
czy postac mozna przeniesc z jednego palacu do drugiego w trakcie swojej kolejki rekrutowania?
Taka watpliwosc pojawila sie podczas jednej z partii, a ze w instrukcji nie ma ze wolno - ustalilismy, ze nie wolno. Z jednej strony - sprawa bardzo rozgrywke ulatwia (zapobiega sie latwo ruinie palacu), a to dla fanow niedobre;) zas z drugiej to ciekawy pomysl na dorobienie sie na budowniczym, gdy juz minela nam susza;)
Do tego za pierwszym razem jakos mi umknela informacja, ze zetony katastrof powinny byc odkryte. Ale byla zabawa:) Pisze o tym, bo nie jest w instrukcji napisane, czy maja byc odkryte, a zmienia to calkowicie sposob patrzenia na gre. Duzo lepiej oczywiscie z odkrytymi i tu niemiecka instrukcja (nie nosze na granie, bo nie znam jezyka, mam drukowana po polsku, ale nedznej jakosci wydruk) bardzo pomogla.
Choc, jako fan blefa i grania w ciemno - mam kiedys plan rozgrywke z zakrytymi zetonami powtorzyc;)
Przy okazji - polska instrukcja zawiera blad, ze postaci z drugiego rzedu przynosza wiecej i maja WIEKSZA wartosc...

Jak wczesniej wspomnial Nataniel - maja mniejsza wartosc, co zreszta jest jednym z dylematow: czy byc pierwszym, czy lepiej zaopatrzonym;)
He, he - no tak, jak korzystasz z polskiej instrukcji to się nie dziwie - nie wiem co jest tam napisane, ale wszystkie podane problemy można rozwiązać za pomocą niemieckiej instrukcji. =)
Tam jest napisane, że nie można przesuwać postaci (chociaż z tego, co pamiętam, w jakimś głupim miejscu - z boku albo w przykładzie) i że żetony katastrof są odkryte (inaczej gra nie ma kompletnie sensu! Nie można się na nic przygotować).
Co do postaci z drugiego rzędu, czyli tych z nadrukowaną większą liczbą, to trudno powiedzieć czy przynoszą wiecej, czy mniej. Niemiecka instrukcja przez cały czas tłumaczy płytki jako mistrzów i uczniów, a liczby jako zdobywane doświadczenie (listwa inicjatywy to listwa doświadczenia) - uczniowie szybko zdobywają doświadczenie, ale niewiele potrafią, a mistrzowie wiele potrafią, ale są już starym drewnem. =)
Tam jest napisane, że nie można przesuwać postaci (chociaż z tego, co pamiętam, w jakimś głupim miejscu - z boku albo w przykładzie) i że żetony katastrof są odkryte (inaczej gra nie ma kompletnie sensu! Nie można się na nic przygotować).
Co do postaci z drugiego rzędu, czyli tych z nadrukowaną większą liczbą, to trudno powiedzieć czy przynoszą wiecej, czy mniej. Niemiecka instrukcja przez cały czas tłumaczy płytki jako mistrzów i uczniów, a liczby jako zdobywane doświadczenie (listwa inicjatywy to listwa doświadczenia) - uczniowie szybko zdobywają doświadczenie, ale niewiele potrafią, a mistrzowie wiele potrafią, ale są już starym drewnem. =)
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń
Wiesz, ja z tych, co po niemiecku umieja powiedziec "das Spiel".Lim-Dul pisze:He, he - no tak, jak korzystasz z polskiej instrukcji to się nie dziwie - nie wiem co jest tam napisane, ale wszystkie podane problemy można rozwiązać za pomocą niemieckiej instrukcji. =)

Tym niemniej - wszystko wyszlo w czasie pierwszej rozgrywki tak naprawde. Druga pokazala tylko ze bez sensu nie wiedziec w co sie czlowiek pakuje. Wiec generalnie metoda prob i bledow doszlismy.
Czego chcialem oszczedzic innym, bo szkoda porzadnej gry na eksperymentowanie.
Fajnym pomysłem może być częściowe odkrycie żetonów katastrof np. trzech i odkrywanie po jednym w turze. Z jednej strony wiadomo co nas zaraz spotka ale na dłuższą metę już nie. Dodaje to jakby trochę realizmu: - telewizja chińska nadaje że w pobliżu granic mobilizują się wrogie armie, a w prognozie pogody przewidują suszę. No może tylko ta telewizja mało realna 

Katastrofy nie moga sie przeciez powtarzac:) tzn. nastepowac te same po sobie...koksik111 pisze:Fajnym pomysłem może być częściowe odkrycie żetonów katastrof np. trzech i odkrywanie po jednym w turze.
Owszem, taka gra jest ciekawa, choc osobiscie wole wiedziec, co sie dzieje;) Dla mnie czescia strategii jest, kto ma kiedy umrzec;)
Oczywiście aswiech masz rację, jeśli patrzyć na możliwości strategiczne to jeżeli znamy cały tor katastrof to gra jest bardziej rozbudowana i więcej w kwestii strategii oferuje bo trzeba ułożyć plan na całą rozgrywkę już na początku. Ja tylko zaproponowałem pewien wariant na urozmaicenie i gra wydaje się być wtedy lżejsza.
Swoją drogą, aswiech i koksik, skoro już wspomnieliście o nieodkrywaniu żetonów i "prognozach Chińskiej telewizji" w kontekście realizmu, to faktycznie można z tego wyciągnąć zabawne wnioski.
Jeżeli gra byłaby osadzona w czasach współczesnych wyglądałoby to tak:
Chińskie media nie ostrzegają ludzi przed niebezpieczeństwami ze względów propagandowo-cenzuralnych, żeby nie wzbudzić paniki i nie burzyć obrazu idealnej Chińskiej Republiki Ludowej oraz nieomylnego systemu. "Głód i zaraza? Jaki głód i jaka zaraza!?"
Równolegle do tego umierają miliony ludzi (jeden żeton = jeden milion).
Faktycznie - pełen realizm! Piszę się na to! Może tak będzie wyglądała następna część IJdD - "Im Jahr der Volksrepublik" - "W roku Republiki Ludowej". :-D
Jeżeli gra byłaby osadzona w czasach współczesnych wyglądałoby to tak:
Chińskie media nie ostrzegają ludzi przed niebezpieczeństwami ze względów propagandowo-cenzuralnych, żeby nie wzbudzić paniki i nie burzyć obrazu idealnej Chińskiej Republiki Ludowej oraz nieomylnego systemu. "Głód i zaraza? Jaki głód i jaka zaraza!?"
Równolegle do tego umierają miliony ludzi (jeden żeton = jeden milion).
Faktycznie - pełen realizm! Piszę się na to! Może tak będzie wyglądała następna część IJdD - "Im Jahr der Volksrepublik" - "W roku Republiki Ludowej". :-D
---
Moja lista życzeń
---
Moja lista życzeń