carrom

Tutaj można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SA INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Sztefan
Użytkownik wspierający
Has thanked: 3 times

Re: carrom

Post autor: Sztefan »

dasilwa pisze: Dzięki tym turniejom będę miał motywacje do ćwiczeń w domu.
Dokładnie! Też grałem mało, ale wydawało mi się, że jakoś tam już idzie. Tymczasem tylko w partii z Martą grało mi się dosyć dobrze. Z Jasiem i Sylwkiem (mimo jego pomocy:) już niestety nie miałem kompletnie nic do powiedzenia. Zamiast się załamywać już się umówiłem z Ostrym na poniedziałek. Także drżyjcie, bo następnym razem nie będziemy już mięsem armatnim :D
dasilwa pisze: Co do daty następnego turnieju to 17,05 mi odpowiada ale jeśli to będzie 10 rano inaczej proponowałbym 18,05.
Fajnie, że wstępny termin nie pojawia się w ostatniej chwili ;) Mi pasuję 17.05 (18.05 też). Tylko na reakcję Bazika i Ja_na pewnie trochę poczekamy, bo zdaje się, że wyjechali na majówkę.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Post autor: goonga »

Czesc

Wreszcie się zebrałem i poprawiłem naszą stronę. Od tej pory wszystkie informacje dotyczące naszych działań na rzecz Carrom w Polsce będą widoczne na stronie startowej. Z czasem jak rozwinie się (być może) pomysł z regularnymi rozgrywkami stworzymy specjalny dział z relacjami z turniejów i wynikami rywalizacji.

Zapraszam wszystkich

P.S. Jednocześnie potwierdzam moją dostępność zarówno 17.05 (10.00) jak i 18.05. Godziny ranne wydają mi się ok zważywszy na to że po turnieju trwającym około 4-5h będzie jeszcze sporo czasu wolnego na inne plany.
Awatar użytkownika
bazik
Użytkownik wspierający
Been thanked: 6 times

Post autor: bazik »

sobota o 10tej dla mnie ok. zapytam jacka jeszcze i dam znac

edit: 17maj 10rano bedziemy ja i jacek
18 maj mnie nie bedzie, jacek nie wiem.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Wygląda na to że mamy pewną ekipę. Poniżej lista osób które najprawdopodobniej wezmą udział w turnieju:

1. Dasilwa
2. Sztefan
3. Ostry (do potwierdzenia)
4. Jasiek (do potwierdzenia)
5. Bazik
6. J_an
7. Kuba
8. Paulina
9. Michał
10. Marta
11. Grover (do potwierdzenia)

Do dyspozycji mamy stoły typu super stroke:

Kuba (2 szt.)
Sztefan (1szt.) - do potwierdzenia czy będzie mógł/chciał wziąć
Bazik (1szt.) - do potwierdzenia czy będzie mógł/chciał wziąć
J_an (1szt.) - do potwierdzenia czy będzie mógł/chciał wziąć
----------------------------------------------------
razem 5 szt.

Chętnych do udziału w turnieju proszę o kontakt
Ostatnio zmieniony 05 maja 2008, 19:51 przez goonga, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyn
Użytkownik wspierający
Been thanked: 1 time

Post autor: bazyn »

Mi każdy majowy weekend pasuje, na pewno się pojawię :) Miłą niespodzianką było to, że partie szły nam w miarę szybko i prawie zawsze udawało nam się rozegrać te 4 partie w 40 minut. Spodziewałem się, że będzie z tym dużo gorzej :)
Mam
Chcę

Pragnę poznać: Above and Below, Arcadia Quest, Clank!, Pathfinder, Trickerion, Blood Rage, Mechs vs Minions
Awatar użytkownika
Sztefan
Użytkownik wspierający

goonga pisze:Sztefan (1szt.) - do potwierdzenia czy będzie mógł/chciał wziąć
Chciał niespecjalnie, ale skoro inaczej będzie problem no to weźmie ;)
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Hejka!

Jak sie wziąłem za stronę to już na dobre. Wrzuciłem pierwszą część do działu technika. Na początek pare słów otuchy i rad dla początkujących graczy oraz opis podstawowych i najbardziej popularnych technik pstrykania w Carrom. Mam już prawie gotową dalszą część pod tytułem jak posłać strikera tam gdzie się chce i ile siły użyć.

Zachęcam do lektury i oczekuje uwag lub pytań.

czesc

P.S.

Co do stołów na turniej to nie jestem w stanie zabezpieczyć nieograniczonej ich ilości w zw. z tym liczę na waszą pomoc. Co do transportu (Sztefan) oczywiście oferuje podwózkę stołu wraz z tobą.
coolkids

Post autor: coolkids »

Witam,

Chcialem wrocic do carroma z planszomania.pl i zapytac czy moze ktos takowy juz ma. Sam sie zastanawiam nad kupnem ale czy warto?
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Czesc

Zapowiada się, że będziemy mieli nawet więcej osób na turnieju sobotnim. W tej chwili zapowiedziały mi się dodatkowe dwie osoby (grające już wcześniej w carrom/posiadające plansze w domu). Myślę że jest duża szansa że nie będzie możliwości jednocześnie rozgrywać wszystkich partii (5 stołów to max 10 osób jednocześnie). Trzeba bedzie się zastanowić jak zorganizować turniej przy większej liczbie osób (1 tura w swiss system na dwa razy?). Co do miejsca to jeszcze rozważamy jeden klub w okolicy kanałku (plac wilsona...). jeśli ktoś będzie miał kłopot z transportem to proszę o kontakt, będę miał na pewno miejsca u siebie.

P.S.

Mam nadzieje, że nikt z listy już wcześniej zapisanych graczy nas nie zawiedzie.?

Pozdr.
Awatar użytkownika
dasilwa
Użytkownik wspierający

Post autor: dasilwa »

Ja na pewno będę. Wczoraj ostro trenowałem :D
Awatar użytkownika
bazik
Użytkownik wspierający

tez mam taka nadzieje. jednak jesli praca wezwie, to nie poradze...
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

CD wątku z pionka

bazik pisze:to co piszesz jest raczej nierealne. 2 godziny na grupe to (zalozmy) 3 gry (tak naprawde nie zmiescimy 3 gier skoro czas jednej to 45 minut, trzeba chwile na zmiane grup, etc.

zalozmy ze okienka sa 2.5 godzinne , 3 gry na okienko. grupy 4 osobowe. przy 16 uczestnikach potrzeba juz 10 godzin w sobote otwartej sali. zakladasz ze bedzie 24. 15 godzin sali w sobote nie bedzie.

chyba ze bedzie 6 stolow, to 2 grupy graja w tych 2.5 godzinnych okienkach rownolegle, i pomysl ma szanse. bedzie tyle stolow? ja z moim zdecydowanie nie jade...

no i jeden wychodzi z grupy...? bedzie jakies rozstawienie na podstawie turniejow warszawskich? :-D

Ja to widzę właśnie tak jak mówisz. Grupy 4-osobowe. W każdej grupie jednocześnie mogą być rozgrywane dwa mecze na dwóch stołach. Ja zabezpieczam 3 stoły superstroke (moje własne). Dodatkowo myślę że będę w stanie na 100% pożyczyć jeszcze jeden stół od mojego przyjaciela. Mając 4-ry stoły na turniej możemy dwie grupy rozgrywać jednocześnie. W jednej grupie będą grane 3 mecze w systemie każdy z każdym. System meczy do 4 wygranych do 25 pkt (prawie martwy zapis) do 40 minut + 5 minut. Z doświadczenia wynika że pojedyncze mecze będą trwały 45min max łącznie z przesiadkami (sprawdzimy to jeszcze w sobotę). Jedna grupa będzie grała 3x45 czyli 2:15 (no + 15 minut na inne bzdety) razem 2,5 godziny.

Grając w 8 osób jednocześnie pozwoli to nam rozegrać rozgrywki grupowe w 7,5h. Przy czym poszczególne osoby są zajęte max 2,5 h w ciągu pierwszego dnia. z każdej grupy wychodzi po 1 osobie do niedzielnego finału. tam już w systemie pucharowym wyłaniamy zwycięzcę w 4 rundy (przy 6 finalistach musimy dać dwa bye w pierwszej rundzie tym którzy mieli najlepszy bilans małych punktów po rozgrywkach grupowych). Finał będzie rozgrywany na dwóch stołach więc pozostanie nam kilka stołów do wykorzystania na gry towarzyskie.

Przy takich założeniach praktycznie nie zależnie od ilości osób rozgrywamy turniej w tym samym czasie (mniej uczestników krócej/ więcej uczestników potrzeba +2 więcej stołów)

Jeśli udałoby się zorganizować więcej stołów można by było skrócić fazę grupową do 5h (3 grupy jednocześnie lub z jakimiś przesunięciami po 1h) Tu w chodzi w grę jedynie użyczenie na potrzeby turnieju stołu przez graczy którzy takowe posiadają. jeśli chodzi o transport to w miarę możliwości mogę pomóc (mam na myśli Wawę).

Nie będzie rozstawienia na podstawie turniejów Warszawskich, ale jak fajnie wyjdzie ten turniej na Pionku to w kolejnych turniejach będziemy rozstawiać graczy.

Chciałbym podkreślić że nie chce nikogo odciągać od uczestnictwa w samym pionku który będzie główną imprezą w ten weekend. Sam liczyłem, że w sobotę na spokojnie oddam się w ręce Gliwickich opiekunów i dowiem się o co chodzi z tymi g-p. jeśli jednak uznacie że rozgrywki grupowe robimy w sobotę no to trudno.

Zdecydowanie ja nie biorę udziału w turnieju ze względu na konieczność ogarnięcia całego przedsięwzięcia.

Ustalmy proszę czy taka wersja bedzie OK. Jak tylko to potwierdzimy zacznę zbierać zapisy na turniej. Wtedy życie zweryfikuje czy nasze rozważanie nie są całkowicie pozbawione sensu.
Awatar użytkownika
dasilwa
Użytkownik wspierający

Post autor: dasilwa »

Nie chce mącić znowu :) Ale mi sie wydaje, że lepiej będzie rozegrać turniej jednego dnia. Jeśli rozdzielimy na dwa dni to będzie większy zamęt. Zamiast cieszyć się Pionkiem trzeba będzie kontrolować o której godzinie kto gra. Z tego też tytułu będzie trzeba uważać na jakie gry sie ustawiać bo przecież nie chcemy nagle przerywać gry bo właśnie powinniśmy grać mecz w Carrom.
Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent

Post autor: ja_n »

A może lepiej rozegrać turniej w parach? To by drastycznie zmniejszyło liczbę meczy i ułatwiło udział w turnieju tym, którzy chcieliby w coś jeszcze pograć poza carromem....
bazyn
Użytkownik wspierający

Dla mnie gra w parach to 2 razy mniej radości z gry. Carrom drużynowy wydaje mi się dużo uboższy, przede wszystkim w sferze strategicznej. A proponowany pomysł mi się bardzo podoba. Po pierwsze nie będzie pomiędzy grami 45 minutowych przerw w które za bardzo nie ma czym się zająć. Po drugie każdy zagra min. 3 gry, a nie jedną. I po trzecie wydaje mi się, że w ten sposób łatwiej będzie "cieszyć się z Pionka" - zamiast poświęcać cały dzień na Carroma, zdecydowaną jego część będzie można poświęcić na inne gry.
Mam
Chcę

Pragnę poznać: Above and Below, Arcadia Quest, Clank!, Pathfinder, Trickerion, Blood Rage, Mechs vs Minions
Awatar użytkownika
Sztefan
Użytkownik wspierający

Pomysł z grą w parach nie podoba mi się zupełnie. Carrom w parach też jest miły, ale wtedy jest bardziej towarzyski. Przez to, że po naszym pstryknięciu ruch będa miały 3 osoby, czekamy minimum 3 pstryknięcia na naszą kolej. A raczej minimum jedna osoba coś tam wbije. Przy tak rzadkim pstrykaniu trudniej wpaść w rytm. Jak najbardziej można sobie tak pograć, ale turniej chyba nie ma sensu.

Co do grania w dwa, czy w jeden dzień. Sam już nie wiem. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. I tak wszystkim się nie dogodzi.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Dzięki Sztefan za zakończenie tej śmiesznej licytacji w wątku o pionku.

Dalsza dyskusja na ten temat nie ma chyba większego sensu. Poznaliśmy argumenty i kilka punktów widzenia. Zakończyłem właśnie dyskusje z żoną na ten temat. Przedstawiam poniżej założenia, tok rozumowania oraz rozwiązanie problemu turnieju carrom na czerwcowym Pionku.

1. Założenia:
przewidywana liczba graczy 24 (miedzy 16-32)
przewidywana liczba stołów 6 stołów superstroke (zależna od faktycznej ilości graczy)
maksymalny termin zakończenia turnieju niedziela 14:00

2. System rozgrywek
jeden mecz rozgrywamy do 4 partii, do 25pkt lub do 40min + 5 min na zakończenie aktualnej partii
system rozgrywek swiss system, 4 rundy, z małymi punktami do rozwiązywania remisów
jedna runda rozgrywana na dwie tury (po 12 osób na 6-ciu stołach)

3. Terminy
W sobotę o godzinie 16:00 rozgrywamy pierwszą turę pierwszej rundy
o godzinie 17:00 rozgrywamy drugą turę pierwszej rundy
W niedzielę od godziny 9:30 rozgrywamy pozostałe 3 rundy jedna za drugą
o godzinie 14:30 zakończenie turnieju wraz z ogłoszeniem wyników i wręczeniem nagród

Jako organizator turnieju proponuje takie rozwiązanie uznać za wiążące.

Jednocześnie wszystkich zainteresowanych wzięciem udziału w turnieju proszę o zgłoszenia osobiste lub grupowe (np. z danego miasta) na adres mailowy.

carrompl@gmail.com

Zgłoszenia przyjmuję w następującej formie:

1. Imię, Nazwisko, Pseudo, Miasto

do 31 maja 2008

Zastrzegam możliwość zmiany szczegółów turnieju w przypadku znacznych odstępstw ilości chętnych w stosunku do założeń.
Awatar użytkownika
bazik
Użytkownik wspierający

moim zdaniem ten system w udany sposob laczy wady obydwu rozwazanych dotychczas rozwiazan. ani nie pozwala sie w pelni nacieszyc pionkiem w sobote, ani nie pozwala w zamian realnie zagrac w cos wiekszego w niedziele... ja bym zdecydowanie wolal po prostu grac w niedziele. robienie gier w sobote w imie rozgrywek grupowych z alternatywa: "mam wolna niedziele lub gram final z najlepszymi" byl dla mnie jeszcze jakos w miare sensowny, proponowany teraz system wydaje mi sie ze nikogo nie uszczesliwia.
Awatar użytkownika
bazik
Użytkownik wspierający

miras - czy opisany wyzej uklad wystarcza Tobie? rozumiem ze to byla glowna motywacja zmian.

pytanie do kuby - uczestnicy w sobote wg tego planu graja jedna gre w sobote i koniec, czy jedna gre graja a druga sedziuja, czy jak?
Awatar użytkownika
miras23
Użytkownik wspierający
Has thanked: 17 times
Been thanked: 10 times

Post autor: miras23 »

bazik pisze:miras - czy opisany wyzej uklad wystarcza Tobie? rozumiem ze to byla glowna motywacja zmian.
prawie tak. moj ostatni pociag Gliwice-Szczecin to 14.07, wiec tu jeszcze moj niepokoj, ze jesli jakims cudem wyladuje w fazie finalowej to bedzie to najgorsza rzecz kiedy turniej mialby sie w tych okolicach godzinowych konczyc.
i tak zrobilem zamieszanie, wiec nie chce juz wiecej narzucac kolejnych terminow. mysle, ze najlepiej zrobcie jak wszystkim pozostalym pasuje, bo jednak nie czuje sie komfortowo w tej sytuacji. chcialem tylko zbadac czy moze wiecej jest osob zainteresowanych jak ja przesunieciem. widac jednak nie bardzo.
Awatar użytkownika
goonga
Kontakt:

Planowałem, żebyśmy zrobili inaugurację turnieju w sobotę. Rozegrali jeden mecz (45 min) w dwóch turach. Tym sposobem nie odetnę 8 osób na 2,5h w sobotę (i tak 3 razy) od udziału w pionku. Podczas powitania wszyscy zostaną poinformowani o możliwości poćwiczenia sobie w carrom w salce. Dodatkowo wywieszę listę kto z kim rozegra swój pierwszy mecz.

Nikt nie sędziuje - ja z paulina ogarniemy grę przy 4 - 6 stołach. Taki układ pozwoli nacieszyć się pionkiem z przerwą na rozegranie jednej partyjki carrom w sobotę. Ci którzy będą chcieli będą mogli zarówno pograć sobie wcześniej jak i później. Takim meczykiem przełamiemy pierwsze lody i zagrzejemy uczestników do walki w niedzielę.

Jeśli życie zweryfikuje i okaże się że w turnieju weźmie udział 12 osób odpuścimy sobotnie granie zupełnie i rozegramy wszystko w niedzielę.

Mirek w swiss systemie każdy rozgrywa tyle samo meczy. Ponieważ liczymy na większą ilość graczy to każda z 4 rund trwa 2x45 min czyli jak będzie trzeba to rozegrasz swój mecz w ostatniej rundzie jako pierwszy i nie poczekasz na rozdanie nagród (wyslemy ci pocztą). Uważam że masz zapas (13:15 w idealnych warunkach jesteś po wszystkich meczach).
Pozdr.
Awatar użytkownika
folko
Użytkownik wspierający
Kontakt:

Post autor: folko »

Ja bardzo chciałbym zagrać, ale czy mi się uda?
Jeśli turniej miałby być dwu dniowy to odpadam na 100%, jeśli niedzielny... to negocjuję z rodziną ;)
Awatar użytkownika
miras23
Użytkownik wspierający
Has thanked: 17 times
Been thanked: 10 times

Post autor: miras23 »

goonga pisze:jak będzie trzeba to rozegrasz swój mecz w ostatniej rundzie jako pierwszy i nie poczekasz na rozdanie nagród (wyslemy ci pocztą).
wc pisze: co będzie nagrodą w tych zawodach?
mieszkanie w centrum warszawy?
lokomotywa elektryczna ET-22 z własną bocznicą?
basen olimpijskich rozmiarów?).

mieszkania i basenu to mi nie wyslecie poczta, ale jakbym wzial lokomotywe to i bym nie mial problemu z powrotem do domu :D

a tak serio, to naprawde juz nie ma co sie przejmowac mna. za duzo osobom to jednak psuje plany. teraz wychodzi sytuacja, ze przeze mnie niektore osoby nie beda mogly zagrac, a mialy na poczatku taki zamiar.
nie chcialbym w przyszlosci byc wytykany palcami, ze ten miras to jest dopiero... popsul nam calego Pionka ;) luzik
bazyn
Użytkownik wspierający

4 rundowy swiss system ma taką wadę, że przy większej ilości niż 16 uczestników istnieje duża szansa, że na koniec turnieju będzie więcej niż jeden niepokonany gracz. A małe punkty jako łamacz nie jest sprawiedliwy w innym systemie niż każdy z każdym, ponieważ często promuje tego kto miał słabszych przeciwników. Czyli może się okazać, że z dwóch niepokonanych uczestników wygra ten, który miał szczęście wygrać z kimś bardzo początkującym 25:0, a nie ten, który w każdej rundzie miał wymagających i trudnych rywali.
Mam
Chcę

Awatar użytkownika
ja_n
Recenzent

Post autor: ja_n »

bazyn pisze:4 rundowy swiss system (...)
A to już jest typowe czepianie się, które odbiera chęć grania. Gdybyś nie zauważył - w tym turnieju nagrodą nie jest jeszcze nowiutki merc C-klasa, ani nic o w najmniejszym stopniu zbliżonej wartości. Wygra szczęściarz? Niech wygra. Mi to nie przeszkadza się bawić.
ODPOWIEDZ