Spiel des Jahres 2017 Nominacje - Dyskusja !
Spiel des Jahres 2017 Nominacje - Dyskusja !
Kategoria Gra Roku 2017:
Kingdomino
Magic Maze
El Dorado
Kategoria Gra dla dzieci 2017:
Captain Silver
Ice Cool
The Mysterious Forest
Kategoria Gra dla zaawansowanych 2017:
EXIT
Najeźdzcy z Północy
Terraformacja Marsa
Źródło
Kingdomino
Magic Maze
El Dorado
Kategoria Gra dla dzieci 2017:
Captain Silver
Ice Cool
The Mysterious Forest
Kategoria Gra dla zaawansowanych 2017:
EXIT
Najeźdzcy z Północy
Terraformacja Marsa
Źródło
Re: Spiel des Jahres 2017 Nominacje - Dyskusja !
Mnie osobiście bardzo zainteresowała gra Magic Maze. Dziwne, że nikt nie ma w planach wydania polskiego. Gra oczywiście niezależna językowo, a naprawdę zasady proste, ale sama rozgrywka już nie taka łatwa, a do tego ogromna regrywalności bodajże z tego co Tom mówił w recenzji aż 18 poziomów trudności !
-
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 88 times
Fajne to jest, nawet bardzo. Cały trik to nieporozumiewanie się. Mam jakieś 20 partii i ciągle się przy tym bawię. Najlepiej jest w 4 ale można i w 8. Te 18 trybów to Pan Vasel nie zagrał, bo tam są kosmetyczne zmiany pomiędzy jednym a drugim. Ale powiedzmy, że możemy sobie urozmaicać rozgrywkę. Po polsku pewnie się ukaże bo Sit Down ma partnerów w Polsce. Kwestia kto to weźmie.Elisek pisze:Mnie osobiście bardzo zainteresowała gra Magic Maze. Dziwne, że nikt nie ma w planach wydania polskiego. Gra oczywiście niezależna językowo, a naprawdę zasady proste, ale sama rozgrywka już nie taka łatwa, a do tego ogromna regrywalności bodajże z tego co Tom mówił w recenzji aż 18 poziomów trudności !
Ciekawe są też listy rekomendacji, wrzuce tylko jedną
Kennerspiel des Jahres 2017
Captain Sonar, Księga Szaleństwa, Great Western Trail, Wiarusi
Osobiście uważam, że jednak GWT powinno być w finale zamiast Exita, wtedy to by były chyba najlepsze nominacje od lat.
Kennerspiel des Jahres 2017
Captain Sonar, Księga Szaleństwa, Great Western Trail, Wiarusi
Osobiście uważam, że jednak GWT powinno być w finale zamiast Exita, wtedy to by były chyba najlepsze nominacje od lat.
Brak Century? Gry zaprojektowanej zeby wygrac? Troche mnie to dziwi.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1042 times
Bo gra ukazała się w tym roku, a to są nominacje dla gier wydanych w 2016?
Ups, moj blad w takim razie. Tyle gier wychodzi ze juz trace rachunek co gdzie i kiedy. Z jakiegos powodu myslalem ze ta gra wyszla po niemiecku wczesniej, wlasnie z tego powodu.
Pozatym czemu century? Tam nie pojawia się nic innowacyjnego. Rozszerzona wersja splendoru.
Sam sobie odpowiedziałeśElisek pisze:Rozszerzona wersja splendoru.
- Furan
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 228 times
Ciekawe. Mamy Kingdomino w którym znaną mechanikę prawie domina wlepiono do rodzinnej eurogry. A z drugiej mamy El Dorado w którym mechanikę budowania talii i zarządzania ręką (bo nie musimy odrzucać nieużytych kart jak w Dominionie) wrzucił Knizia do czegoś ciężkości (tak mi się wydaje, nie grałem, bo jak znam życie to zamówię z amazona i zaraz się okaże, że za miesiąc będzie wersja PL ) ... Samuraja?
Czyli dwie gry mają dużo z przetrawiania na nowo starych mechanik - starej i względnie nowej.
Jeszcze nie ogarniałem Medżik Mejza, ale też chyba nikt koła nie wymyślił?
Czyli dwie gry mają dużo z przetrawiania na nowo starych mechanik - starej i względnie nowej.
Jeszcze nie ogarniałem Medżik Mejza, ale też chyba nikt koła nie wymyślił?
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
(S) (S) Broom Service karciane; Filou
Nie no Kingdomino oczywiście, że nie powala tam chyba bardziej jest zachwyt nad tym, że to niby układanie kafelków, ale jest interakcja poprzez przestawianie pionka, która z jednej strony przeszkadza innym i jednocześnie nam. Century może będzie ciekawe z kolejnymi wersjami.
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 36 times
- Kontakt:
Osobiście uważam Kingdomino za bardzo dobry filler czy też rodzinną grę - ale czy zasługuje na nagrodę... nie sądzę.
- hipcio_stg
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 340 times
Coś Catala w formie. Ciekawi mnie czy Terraformacja dostanie SDJ?
- Gizmoo
- Has thanked: 2768 times
- Been thanked: 2671 times
Chyba KSDJ?hipcio_stg pisze:Ciekawi mnie czy Terraformacja dostanie SDJ?
I jeżeli chodzi o tą kategorię, to moim zdaniem - jak najbardziej powinna.
Nominacje jak zwykle "nieco" kontrowersyjne. Jestem zaskoczony pominięciem GWT, a nominacje do SDJ dla Magic Maze i El Dorado - gier w zasadzie kompletnie nie znanych i do tego wydanych w tym roku - za skandaliczną decyzję.
- KubaP
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 418 times
ŹródłoThe award is given by a jury of German-speaking board game critics (from Germany, Austria, Switzerland),[1] who review games released in Germany in the preceding twelve months.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spiel_des ... d_criteria
Widać liczą 12 miesięcy od ogłoszenia, a nie od początku roku, no i wyznaczkiem jest rynek niemiecki a nie światowy (jak chodzi o premierę)
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
GWT nie zostało pominięte, jest grą rekomendowaną - http://www.spiel-des-jahres.de/de/kenne ... 1495460700Gizmoo pisze:Jestem zaskoczony pominięciem GWT.
Decyzje SdJ są własnie zawsze bardzo dalekie od skandalicznych, a raczej przesunąłbym je w spektrum "bardzo przewidywalnych". SdJ to nie nagroda najlepszej gry ever.
- Gizmoo
- Has thanked: 2768 times
- Been thanked: 2671 times
KubaP pisze:Wut?
harrison pisze:The award is given by a jury of German-speaking board game critics (from Germany, Austria, Switzerland),[1] who review games released in Germany in the preceding twelve months.
O to chodziło w moim poście. Dotychczas było tak, że gra musiała być od roku na rynku niemieckim. Zarówno El Dorado, jak i Magic Maze to tegoroczne świeżynki na rynku niemieckim. O ogólno-światowej premierze nawet nie wspominam.harrison pisze:Widać liczą 12 miesięcy od ogłoszenia, a nie od początku roku, no i wyznaczkiem jest rynek niemiecki a nie światowy (jak chodzi o premierę)
No i było jednak sporo tytułów, które wyjątkowo zasługiwały na tę nominację.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 518 times
- Been thanked: 1484 times
- Kontakt:
Po pierwsze to jest nagroda niemiecka i w związku z tym nie ma żadnego znaczenia to, czy gra jest znana w jakimkolwiek innym kraju, poza Niemcami oraz Austrią i Szwajcarią.
Po drugie nie mam pewności, czy anglojęzyczna informacja o tym, że mogą kandydować gry "z ostatnich 12 miesięcy" jest zgodna z prawdą. Na stronie Spieldesjahres.com w FAQ jest wyraźnie napisane, że kandydować mogą "niemieckojęzyczne gry, wydane w aktualnym roku i roku poprzednim". (Nawiasem mówiąc były przypadki, że gra kandydowała w dwóch kolejnych latach.)
Po trzecie celem nagrody Spiel des Jahres jest wypromowanie gry, a nie docenienie gry już wszystkim znanej, jak to jest np. w przypadku polskiej Gry Roku.
Tak więc zastrzeżenia Gizmoo do tegorocznych nominacji są pozbawione podstaw.
Po drugie nie mam pewności, czy anglojęzyczna informacja o tym, że mogą kandydować gry "z ostatnich 12 miesięcy" jest zgodna z prawdą. Na stronie Spieldesjahres.com w FAQ jest wyraźnie napisane, że kandydować mogą "niemieckojęzyczne gry, wydane w aktualnym roku i roku poprzednim". (Nawiasem mówiąc były przypadki, że gra kandydowała w dwóch kolejnych latach.)
Po trzecie celem nagrody Spiel des Jahres jest wypromowanie gry, a nie docenienie gry już wszystkim znanej, jak to jest np. w przypadku polskiej Gry Roku.
Tak więc zastrzeżenia Gizmoo do tegorocznych nominacji są pozbawione podstaw.
Nie wiem jak mój angielski, ale dla mnie "released in Germany in the preceding twelve months" oznacza wydanie gry w poprzedzających 12 miesięcach, co ja to rozumiem, że gra mogła wyjść 6 miechów temu, 2 miechy albo wczoraj. Dla mnie nie jest to równoznaczne z "released 12 months before"Gizmoo pisze: O to chodziło w moim poście. Dotychczas było tak, że gra musiała być od roku na rynku niemieckim. Zarówno El Dorado, jak i Magic Maze to tegoroczne świeżynki na rynku niemieckim. O ogólno-światowej premierze nawet nie wspominam.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 518 times
- Been thanked: 1484 times
- Kontakt:
Nie wiem, skąd te "12 miesięcy". Żeby zamknąć dyskusję na ten temat, wrzucam cytat z oficjalnej strony:
Czyli, tak napisałem poprzednio, chodzi o gry wydane w "aktualnym roku i roku poprzednim". A zatem gry, które pojawiły się w danym roku na targach w Norymberdze, czasami nawet w postaci prototypów, bo faktycznie z taśmy produkcyjnej zeszły np. dopiero w marcu, też mogą być brane pod uwagę. I może nawet lepiej z marketingowego punktu widzenia, że nagrodę dostaje gra całkiem nowa, nieznana jeszcze szerszej publiczności.Berücksichtigt werden deutschsprachige Spiele des aktuellen Jahres und des Jahres davor.
Eric z BGG wrzucił w dyskusji informacje, że gra musi wyjść do 31 marca danego roku by była brana pod uwagę.MichalStajszczak pisze:Nie wiem, skąd te "12 miesięcy". Żeby zamknąć dyskusję na ten temat, wrzucam cytat z oficjalnej strony:Czyli, tak napisałem poprzednio, chodzi o gry wydane w "aktualnym roku i roku poprzednim". A zatem gry, które pojawiły się w danym roku na targach w Norymberdze, czasami nawet w postaci prototypów, bo faktycznie z taśmy produkcyjnej zeszły np. dopiero w marcu, też mogą być brane pod uwagę. I może nawet lepiej z marketingowego punktu widzenia, że nagrodę dostaje gra całkiem nowa, nieznana jeszcze szerszej publiczności.Berücksichtigt werden deutschsprachige Spiele des aktuellen Jahres und des Jahres davor.
Domyślam sie, że chodziło Gizmoo o nominacje. Gry rekomendowane zazwyczaj są jednak pomijane w notkach prasowych, więc raczej mało kto zwarca na to uwagę. Jak pisałem gdyby wrzucili zamiast Exita do nominowanych to chyba nikt by nie narzekał na tegoroczne gry w finale.rattkin pisze:GWT nie zostało pominięte, jest grą rekomendowaną.Gizmoo pisze:Jestem zaskoczony pominięciem GWT.